Winterwarm Peer & Paranoten Ontbijtje

peer-banaan-boekweit-ontijt-vegan

Herinneren jullie het recept Warm Winterontbijt uit de Oven nog? Ik kan niet geloven dat die alweer bijna 3 jaar oud is. Het is nog steeds een van de recepten waar ik het vaakst reacties op krijg en zo met de winter voor de deur werd het tijd voor een nieuw verwarmend winterreceptje.

Ik kan direct wel zeggen dat dit ons nieuwe favoriete ontbijt is. Nu zeg ik dat wel vaker over mijn nieuwste recept, maar nu is het écht zo. Alle verschillende texturen, kleuren en smaken maken het een superstart van de dag. Het fruit wordt zoet en zacht en de zaden en boekweit worden lekker knapperig.

Gisteravond in bed zoemden er allerlei opties voor nieuwe recepten door mijn hoofd. Sjoerd had peren gekocht en aangezien die nu in het seizoen zijn, stond het vast dat die erin moesten. Vanochtend toen we door het park renden, (oké, Sjoerd rende en ik fietste) kwam dit idee naar boven: een bakje vol fruit, noten, zaden en winterkruiden.

Thuis wist ik precies hoe ik het wilde. De paranoten in dit recept zijn echt een must. Ik liep ze gisteren tegen het lijf en was vergeten hoe lekker ze zijn. Je kunt ze trouwens ook goed gebruiken om notenmelk van te maken. De bakjes vol goodness gingen de oven in en wij sprongen onder een hete douche. Een half uur later waren de ontbijtjes klaar.

Vanachter de grote ramen van de Coffee Company in de Indische Buurt staar ik nu even naar buiten en zie ik dat buiten de kerstlichtjes alweer in de bomen worden gehangen. Ik beloof jullie dat er de komende tijd heel wat feestelijke recepten voorbij gaan komen. Wat denk je van vegan oliebollen, suikervrije marsepein en een compleet vegan & glutenvrij kerstmenu?!

Workshop Kerstdiner

Om jullie een handje op weg te helpen heb ik besloten samen met Sjoerd een kerstdinerworkshop te organiseren. In plaats van de feestmaand te overladen met suiker en slechte vetten, tover je straks een overheerlijk energierijk en gezond diner op tafel. Ik heb er zo veel zin in!

Zondag 7 december van 18-21
Beter & Leuk, Amsterdam
4-gangen vegan & glutenvrij kerstmenu
inclusief: cocktail, water, thee, 4-gangen kerstmenu, receptenboekje
kosten € 60

Het wordt een spectaculair lekker menu waarmee je tijdens de kerstdagen al je gasten kunt verrassen.

Je kunt je vanaf nu aanmelden via jolijn@vegadutchie.nl.

peer-banaan-boekweit-ontijt-vegan2

Winterwarm Peer & Paranoten Ontbijtje

voor 2 personen

2 kleine bananen, in plakjes
1 grote peer, in blokjes
4 el boekweitkorrels
2 el zonnebloempitten
2 el moerbeien
10 paranoten, grof gehakt
1/2 tl kaneel
snuf gemalen nootmuskaat
snuf gemalen kruidnagel
snuf zout
1 flinke eetlepel kokosolie

Verwarm de oven voor op 175 graden. Verdeel de peer en banaan over twee stenen bakjes. Meng in een kommetje boekweitkorrels, zonnebloempitten, moerbeien, paranoten, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en zout. Schep goed om en verdeel over de twee bakjes. Smelt de kokosolie in een kleinpannetje op laag vuur en verdeel over de twee kommetje, zodat al de vulling een beetje kokosolie krijgt.

Zet 25-30 minuten in de oven. Schep even om voor het serveren. Yummy!

peer-banaan-boekweit-ontijt-vegan3

22 Comments

 1. Eleanor 18 december 2014 at 13:13 - Reply

  mmmmmmmmmmm! Deze is echt heerlijk. Ik moet eerlijk toegeven dat ik wel een tweepersoonsportie heb opgesnoept vanmorgen…. oeps. Maar wat ruikt het ook lekker zeg! Alleen de geur al is goddelijk!

  • Jolijn 19 december 2014 at 15:24 - Reply

   Haha! Goed om te horen 🙂

 2. Alies 15 december 2014 at 08:37 - Reply

  Heerlijk zeg! Ik was ook al lang fan van je eerste winterontbijtje maar deze is nog lekkerder door de knapperige boekweitkorrels. Zelfs al had ik geen peer én geen paranoten, met appel is ie ook lekker :-))

 3. Yvonne 9 december 2014 at 19:39 - Reply

  Zoooo lekker!!! Mmm Thanks voor dit recept en inspiratie!

 4. Ellen van Os 2 december 2014 at 10:04 - Reply

  Heel erg lekker!!

 5. Marjan 19 november 2014 at 21:07 - Reply

  Wat een heerlijke verrassing dit warme ontbijtje. De paranoten passen hier uitstekend bij. Mooi bij elkaar gevonden! Thx 🙂

 6. Avital 12 november 2014 at 11:36 - Reply

  Blij met dit nieuwe ontbijtrecept erbij. Mijn vriend vindt het ook heel lekker 😀
  Ik hou zo van warme ontbijtjes! Dit is een fijne afwisseling op de havermout.

 7. Julie Hapjesprincess 9 november 2014 at 20:13 - Reply

  Wat heerlijk !! Ik ben dol op ontbijt, maar blijf vaak bij mijn homemade granola, fruit en yoghurt. Gewoon omdat ik dat ken. Zo warm fruit in de oven heb ik soms wat schrik dat ik dat niet zo lekker ga vinden. Maar proberen waard denk ik 🙂

 8. Avital 7 november 2014 at 11:40 - Reply

  Zo lekker!! Ik heb toch twee porties op 😉

  • Sjoerd 7 november 2014 at 13:40 - Reply

   Nou, dan ben ik dus niet zo’n vreetzak als Jolijn wel eens beweert 😉

 9. Marloes 6 november 2014 at 11:42 - Reply

  Hi, Het recept lijkt me heerlijk! Kan ik het ook maken met boekweitgrutten?? Heb daar laatst een pak ban gekocht maar heb nog niet echt een idee wat ik ermee kan (behalve pap a la havermout). Vast dank en ik kijk uit naar suikervrije marsepein!

  • Sjoerd 7 november 2014 at 13:38 - Reply

   Jazeker, sterker nog, die grutten zijn de boekweitkorrels die Jolijn bedoelt. Je kunt met boekweitgrutten ook dit gerechtje maken https://jo-lyn.nl/boekweitcreme-met-appel, dat is ook een favoriet van ons. Wat ik soms ook doe is op maandag veel boekweitgrutten koken en ze dan doordeweeks met wat verse groente en een dressing erbij als lunch opeten.

   Ben benieuwd wat je ervan vindt.

   Gr,
   Sjoerd

   • Marloes 7 november 2014 at 19:17 - Reply

    Dank voor je reactie en recept. Ik ga het proberen!

   • Kim 21 april 2015 at 13:34 - Reply

    Hey, boekweitgrutten zijn echt wat anders dan boekweitkorrels (zoals op de foto).
    Boekweitgrutten zijn namelijk gebroken boekweitkorrels. De structuur is dus heel anders!
    Groetjes 🙂

 10. wieneke 5 november 2014 at 19:13 - Reply

  Je maakt me enthousiast over de komende feestdagen! Ik kijk uit naar de heerlijk klinkende recepten. Bedankt voor de inspiratie, lief dat je/jullie dat met ons delen.

 11. Jip 5 november 2014 at 18:49 - Reply

  Dit ontbijt ziet er heerlijk uit! En jouw nieuwe site is super mooi geworden!

 12. Elsbet | La Vie Pure 5 november 2014 at 17:33 - Reply

  Dit ziet er echt té lekker uit!

 13. Laura 5 november 2014 at 12:18 - Reply

  Ohh dit ziet er zo lekker uit! Echt zo’n gerecht om op te eten terwijl je onder een dekentje zit en je favoriete serie kijkt 🙂

 14. Cindy 5 november 2014 at 11:00 - Reply

  Oh, wat ziet dat er weer heerlijk uit! En ik ben ook heel nieuwsgierig naar alle lekkere decemberrecepten! Kan ik alvast oefenen! 😉

 15. sImone 5 november 2014 at 10:44 - Reply

  Wauw, dat klinkt mega lekker! En Jolijn…. die styling! Pretty!

 16. Marjolein 5 november 2014 at 08:27 - Reply

  Ziet er heerlijk uit! Maar voor twee personen? Ik zou omvallen, haha. Dit kan ik met gemak in mijn eentje op ;-). Ik ga ‘m eens maken!

  • Sjoerd 5 november 2014 at 10:26 - Reply

   Hoi Marjolein,
   Ik ben echt een grote eter en maak van veel ontbijtjes op Vegadutchie voor mezelf grotere porties maar bij deze is het echt genoeg voor mij. Al merk ik dat mijn ogen groter dan mijn maag zijn en mijn eerste gedachte wel is: waar is de rest 🙂
   Ik ben benieuwd of je er nog hetzelfde over denkt als je hem hebt gemaakt.
   Gr,
   Sjoerd

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.