Wat is Reiki?

Ik sta elke dag met Reiki op. Het geeft me focus, laadt me op, ontspant me en het zorgt voor meer flow in mijn leven. En: ik kan er andere mensen ook nog eens goed mee helpen. Reiki is een bijzonder krachtige helingsmethode die iedereen kan leren.

De eerste keer dat ik iemand me vroeg mee te doen aan een Reiki-cursus dacht ik: nee, dat is niets voor mij. Ik vond het maar vaag klinken en het leek me helemaal niet praktisch. Fast-forward: ik heb Reiki 1 + 2 en het is dé practice voor mij om me te blijven ontwikkelen en op te laden.

In de video hieronder vat ik in een paar minuten samen wat Reiki precies is.

Ik werk veel samen met Toña Wong Chung van Healing Space. Bij haar heb ik niveau 1 + 2 behaald. Toña zie ik als een Reiki-expert, ze zit al 20 jaar in het vak, dus ik vroeg haar waarom Reiki zo belangrijk is. 

Wat is Reiki?

Reiki is de naam voor de energie die gebruikt wordt tijdens het beoefenen van een Japanse heelkunst. Letterlijk vertaald betekent Reiki: universele levensenergie

Kan iedereen Reiki leren?

Iedereen kan de heelkunst leren, waarin je gericht leert om met reiki te werken. In deze Japanse heelkunst zijn eeuwenoude technieken toegankelijk gemaakt voor hedendaags gebruik, ook in de Westerse samenleving.

Wat is het verschil tussen Reiki 1 en Reiki 2?

In de eerste graads reikicursus leer je te werken met handoplegging en het doorgeven van energie.
In de tweede graads reikicursus worden je technieken met handoplegging uitgebreid en je leert ook zonder handoplegging op afstand te genezen. De grenzen van tijd en ruimte vallen weg, waardoor je ook reiki kunt sturen naar problemen uit het verleden of projecten in de toekomst. Deze cursus word ook de innerlijke tempel genoemd en richt zich op de samenhang te zien van wat zich in jou en buiten jou afspeelt. Door de balans te herstellen in jouw innerlijke tempel komt jouw hele leven in balans.

Waarom is het wat jou betreft zo belangrijk dat Reiki verspreid wordt?

Door het regelmatig beoefenen van reiki leer je zelf je balans te verzorgen op alle niveaus. Jij bent dan de expert in je eigen leven en lichaam en hebt dan de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te nemen over je eigen welzijn. Ik zie dit als de noodzakelijke weg naar het gezond worden van de wereldbevolking en naar wereldvrede.

Wat kan Reiki betekenen in onze moderne maatschappij?

Reiki kan een oase van rust betekenen, een totaal naar binnen keren, waardoor je daarna weer stevig kunt staan in de moderne maatschappij.

Helpt Reiki bij een burn-out?

Ja, want reiki is uitsluitend voedende energie. De energie die opgebrand is, word op een rustige manier weer aangevuld, precies in de hoeveelheid die je lichaam en geest aan kan.

Wat doet Reiki voor jou persoonlijk?

Het stabiliseert mijn energiehuishouding, zodat ik niet meegezogen wordt in de waan van alledag. Het stabiliseert daarmee ook mijn emoties en dat helpt om met alle situaties in mijn leven goed om te kunnen gaan en snel mijn evenwicht te hervinden als ik tegenslag ervaar.

Kun je een paar voorbeelden geven die jij hebt meegemaakt waaruit voor jou blijkt dat Reiki écht werkt?

Naast de talloze voorbeelden van de afgelopen 22 jaar, ben ik nu bezig met een wetenschappelijk onderzoek naar reiki. We vragen de mensen om voorafgaand aan de sessie aan te geven welke klachten ze hebben en dit monitoren we gedurende 4 behandelingen in een tijdspanne van 6 weken. De eerste resultaten zijn super en volgend jaar zal dit uitgebreid gepubliceerd worden.

Maar natuurlijk was ik al voor dit onderzoek er van overtuigd dat reiki echt werkt. Wat vaak voor cliënten niet zichtbaar is, zijn de positieve effecten van een reikibehandeling op hun hele leven. Dus niet alleen op de klacht waarvoor ze kwamen. Inmiddels zie ik daarin patronen en wijd ik het niet meer aan ‘toeval’ als mensen plotseling een stap maken in de liefde of hun carrière tijdens het ondergaan van reikibehandelingen die bedoeld waren om pijn in het lichaam te genezen. Wat ik zelf het duidelijkste merk is dat mensen meer energie krijgen en veel meer aan kunnen dan ze ooit gedacht hadden als ze zichzelf regelmatig reiki geven.

reiki

Kun je Reiki goed combineren met een druk leven?

Eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe mensen met een druk leven het volhouden ZONDER reiki. Zelf heb ik een agenda die soms 14 dagen achter elkaar gevuld is met werk en dan word het de laatste jaren al veel rustiger voor mijn doen. Ik ben van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de weer met mensen, maar ik heb nooit het gevoel dat ik het niet meer aankan. Als ik een drukke dag voor de boeg heb, plan ik tijd in om mezelf extra reiki te geven.

Waarom zou je Reiki halen als je toch al mediteert en yoga doet?

Mediteren en yoga is prachtig om de geest tot rust te brengen, meestal als je al wat verder gevorderd bent daarin.
Reiki geeft vanaf de eerste kennismaking ermee rust in de geest en is daarmee een vorm van meditatie en daarnaast geeft het een sterk lichaamsbewustzijn. Door je handen op je lichaam te brengen op verschillende posities leer je heel goed je lichaam kennen en heel op tijd veranderingen waar te nemen. Je leert eigenlijk met je lichaam in gesprek te gaan terwijl je het koesterende energie geeft, zelfliefde. Ik ken geen andere methode die dit zo rechtstreeks tot stand brengt en het kan prima samengaan met andere vormen van lichaamswerk zoals bijvoorbeeld yoga.

Wat kan Reiki betekenen voor je carrière?

Op dit moment zou ik mijn agenda 7 dagen in de week 24 uur lang kunnen vullen met reikibehandelingen. Zo groot is de behoefte daaraan. Daarom ben ik zeer gemotiveerd om goede reikihealers op te leiden. Ik denk dat reiki het goud is van deze tijd, omdat het rust, aandacht en liefde samenbrengt in een tijd helemaal voor jezelf. De behoefte hieraan is in onze westerse maatschappij nog nooit zo groot geweest. We lijken welvarend op alle gebieden, maar lopen onvervuld van liefde rond en hebben vaak haast en voelen daardoor geen connectie met wie we echt zijn of waar we ‘het’ voor doen. Reiki biedt op een heel eenvoudige manier een uitkomst voor deze verschijnselen.

Maar ook als je geen eigen reikipraktijk wilt starten, zal het helpen als je reiki inbrengt in het werk wat je al doet, wat het ook mag zijn. Je voegt dan eigenlijk liefde toe en dat helpt altijd om meer betekenis te geven aan wat je doet en dit maakt mensen gelukkig.

Ik ben echt onwijs dankbaar dat ik Reiki iedere dag in mijn leven heb, waardoor ik me opgeladen en vervuld voel. Nadat ik mezelf in de ochtend Reiki heb gegeven heb ik vaak een verliefd gevoel. Reiki is iets waarnaar ik altijd terug kan keren en het helpt mijzelf helemaal te accepteren zoals ik ben.

Ik heb ook plaats voor een aantal Reiki-sessies in de week. Wil jij meer focus, liefde of richting in je leven? Kijk dan even op deze pagina of mail me direct op jolijnATvegadutchie.nl.

Wil je zelf Reiki leren? Dan kun je meedoen aan een Reiki 1 of Reiki 2 cursus. Als je nog vragen hebt: stel ze vooral hieronder!

Veel liefs,

Jolijn

2018-02-26T10:00:10+00:00Natuurlijke genezing, Reiki|1 Comment

One Comment

  1. Justin 26 september 2021 at 14:42 - Reply

    Hoi Jolijn.

    Mooi stukje! En reiki is inderdaad zo’n mooie aanvulling op een ieders leven.

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.