Wat hennep kan doen voor je eiwitinname

Hennep? Misschien niet heel voor de hand liggend, maar… erg interessant. Want als veggie ontdek je vaak nieuwe en lekkere combinaties, en tegelijkertijd ben je heel bewust bezig met de inname van de juiste voedingsstoffen. Zo zijn goede eiwitten vaak wat lastig binnen te krijgen in een dieet met weinig of geen dierlijke eiwitten. Hennep komt dan goed van pas.

Weer die vraag: hennep? Ja, al denk je misschien in eerste instantie aan wiet. Maar daar gaat het hier niet over. We bedoelen het voedzame zusje, zónder de hallucinogene THC. Hennep is een fantastische vleesvervanger, dankzij het surplus aan eiwitten en de vergelijkbare verhouding van essentiële aminozuren. Goed nieuws voor veggies dus.

Hennep als voedsel is niet nieuw. Het werd hier vanaf de Middeleeuwen veel gegeten. Door het gewone volk tenminste – edellieden vonden het te min. Sommige wetenschappers denken dat het volk door de hennep meer weerstand had dan de adel. Want gezond is het. Het bevat alle 21 bekende aminozuren, ook de 8 essentiële die het lichaam zelf niet kan aanmaken. Geen plantaardig product bevat zoveel volledige, bruikbare proteïne als hennepzaad. Ook zit het boordevol vitamines en mineralen.

Wat je van de hennepplant eet zijn de zaden. Die bestaan uit olie (circa 44%), proteïne (33%), vezels en koolhydraten (12%, voornamelijk van de schil). De zaden worden geschild of ongeschild tot meel gemalen, uitgeperst tot hennepolie of gepureerd tot henneppasta. Die laatste is heerlijk op brood, of – net als hennepolie – door een dressing. Je kunt de geroosterde zaadjes ook zo eten – lekker door gebak of yoghurt. Heel interessant is hennepproteïne. Dat wordt gemaakt van de gedroogde pulp die overblijft na het oliepersen. Doe elke dag een paar eetlepels door de yoghurt of een ontbijtsmoothie als gezond begin van de dag. Op gezondmetpit.nl vind je veel lekkere recepten met hennepproducten.

En soja dan, is soja niet goed? Tuurlijk wel. Sterker nog: de dichtheid proteïne in soja ligt zelfs nog iets dichter aan tegen die van dierlijke eiwitten. Wel kan soja allergische reacties veroorzaken. Hennepzaad is daarentegen nog nooit met allergieën in verband gebracht. Buiten dat wordt de meeste hennep een stuk duurzamer verbouwd dan soja. Er worden geen regenwouden voor gekapt, voor groei is maar weinig water nodig en omdat het supersterk is zijn pesticiden en insecticiden overbodig. Bovendien wordt het niet genetisch gemanipuleerd. Van de hennepplant kan trouwens bijna alles worden gebruikt. Touw, canvas, bio-brandstof, papier, zelfs een spijkerbroek.

Superbedankt voor het schrijven van deze interessante post Gezondmetpit.nl!

 

2014-10-14T09:13:50+00:00Coaching, Lente|9 Comments

9 Comments

 1. M.Wessels 17 februari 2017 at 06:05 - Reply

  Hoi, ik vroeg me af hoeveel hennep proteine poeder je dagelijks nodig hebt als eiwit vervanger?

 2. […] in de keuken gebruikt kan worden, waar het te vergelijken is met een product als soja. Geschikt als vleesvervanger voor vegetariërs dus, maar ook veel breder inzetbaar. Het is in de homeopathie dan ook één van de oudst bekende […]

 3. Des 27 mei 2012 at 19:21 - Reply

  dit zijn dingen die ik nog niet wist. bedankt!

 4. Sunaina 24 mei 2012 at 07:20 - Reply

  Omdat ik soja niet goed kan verdragen (@Mirjam: maag- en darmklachten) ben ik een tijdje geleden overgestapt op hennep proteïne en ben daar heel tevreden over! Leuk stukje 🙂

 5. linda 24 mei 2012 at 04:42 - Reply

  leuk stukje!! bedankt!

 6. Mirjam 23 mei 2012 at 20:09 - Reply

  Welke allergische reacties kan soja dan veroorzaken?

  • Anne 6 oktober 2015 at 13:42 - Reply

   Soja is alleen gezond wanneer je kiest voor tempeh, omdat het gefermenteerd is. Alle andere vormen van soja zijn ontzettend slecht!! Lees: negatieve invloed op je hormoonhuishouding. Echt vermijden hoor!

   • Jolijn 8 oktober 2015 at 14:36 - Reply

    Dank voor je reactie! Ik ben ook geen grote fan van soja, maar ik geloof ook erg in mate. Af en toe wat tofu kan wat mij betreft geen kwaad.

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.