Voeding als Medicijn

Gisteren had ik een eetafspraak met een vriendin die ook veel aan yoga doet en ontzettend veel van voeding weet. Op een gegeven moment kwamen we op het onderwerp ‘voeding als medicijn’. Allebei zijn we hiervan overtuigd. Voeding is medicijn nr.1.

Veel mensen hebben weinig connectie meer met het eten wat ze in hun lijf stoppen. Ze zien voeding los van hun geest en lichaam. Voeding is iets geworden wat te maken heeft met emotie, sociale gelegenheden en gewoonten. Maar vergeten wordt vaak dat eten in de eerste plaats energie is. En dat als we ons volstoppen met pizza, pakjes en burgers dit onszelf ook veranderd. Het maakt ons rusteloos, verslaafd en constant op zoek naar nieuwe diëten. Terwijl diëten het raarste is wat er bestaat. Het betekent dat we luisteren naar iets wat ons beperkt en wat ons voorgeschreven word. Vergeten wordt dat we beter kunnen luisteren naar ons lichaam. Hoe voel je je na het eten van een smoothie, salade, rijst me groenten en hoe voel je je na het eten van een cheeseburger met patat en cola? Als je plantaardige ‘whole foods’* eet en iedere dag beweegt dan wordt je niet dik. Dan heb je nooit een dieet nodig. Ziektes ontstaan door bewerkte voedingsmiddelen, dierlijke vetten en grote inname van vlees. Dit uit zich in ernstige ziektes, maar ook in: last hebben van de darmen, futloosheid, slechte vertering en veel hoofdpijn hebben.

Een van de dingen die ik nog het minst begrijp is dat dokters zo weinig van voeding weten en je al gauw thuiskomt met een (chemisch) medicijn. Dit onderdrukt de klacht, maar lost het probleem niet op**. Of dat je in het ziekenhuis na een operatie broodjes kroket en witte boterhammen met ham krijgt. Ik pleit voor groene smoothies, goed gevulde salades en pompoensoepjes! De cirkel moet ergens doorbroken worden.

Wat betekent luisteren naar je lichaam en voeding als medicijn gebruiken? Iets heel simpels is dat als je onrustig en ongeconcentreerd voelt je voeding tot je neemt die je geest en lichaam kalmeren. In plaats van koffie (dat je heel erg onrustig maakt) kun je bijvoorbeeld een grote kop kamillethee nemen, een risotto van boekweit en paddestoelen (aards) of een wandeling maken in de natuur. Heb je veel last van je buik? Vermijd dan zoveel mogelijk pasta, brood en suikers en kies voor groentensoepen, gemberthee of een salade met avocado en quinoa. Ga eens bij jezelf na waar je last van hebt en ga op onderzoek uit welke voedingsmiddelen voor jou werken. Introduceer nieuwe maaltijden in je leven en geniet ervan. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een week lang iedere ochtend een groene smoothie voor jezelf maakt. En kom erachter hoe dat voelt.

Op dit moment is er veel verandering aan de gang in de wereld. Op Instagram zijn de 30-day challenges niet aan te slepen (30 dagen vegan, 30 dagen yoga, 30 dagen rauw eten) en ik heb het gevoel dat een grote groep uit onze generatie heel erg voelt dat er iets moet gaan gebeuren. Dit geeft me zoveel energie van en ik ben heel gelukkig dat ik mijn kennis en recepten met jullie kan delen. Een goede gezondheid begint nou eenmaal met twee essentiële dingen: beweging + natuurlijk eten. Ik zou zeggen: ren vanavond dat rondje door de regen en maak een lekkere soep + salade!

* Veganistisch eten betekent niet automatisch dat je gezond eet. Denk maar aan alle lekkere, vegan gebakjes, frietjes, broodjes falafel en suikergoed. Met Whole Foods bedoel ik producten die onbewerkt zijn. Vooral fruit, groenten, noten, bonen, zaden en water.

**Natuurlijk ben ik niet tegen medicijnen in het algemeen, maar het gemak waarmee we medicijnen voorgeschreven krijgen vind ik onbegrijpelijk. Denk aan anti-depressiva voor slapeloosheid.

 

2014-05-07T13:51:07+00:00Coaching, Winter|25 Comments

25 Comments

 1. San 3 maart 2013 at 19:15 - Reply

  Mooi stuk! Maar ergens wordt ik ook boos over ‘ dan zouden er veel minder dikke mensen rond lopen’ ik eet vegan, groente en fruit zijn niet weg te denken, gezonde vetten, soms eens een zelfgebakken boterham ( wel 1/2wit; darm problemen) of n cake ( uiteraard zonder suiker), ik loop hard, doe aan krachttrainung, beweeg heel erg veel.. Maar ik val niet af, maar kom eerder aan!! Ik hfb veel last van mijn darmen.
  Alle onderzoeken ten spijt , alle dingen die ik heb geprobeerd.. Niks helpt. Vind het niet zo leuk om te zeggen maar ik ben dus n mega gezondheids freak, eet zeer gezond, maar kom alleen maar aan!!( mocht iemand tips hebben???)

  • rose 26 november 2013 at 13:51 - Reply

   wellicht train je verkeerd?
   Je lichaam maakt bv bij lage intensiteit en lange periode cardio het stress hormoon cortisol aan..
   Ik zou je willen doorverwijzen naar jesse van der velde zijn site ik heb zelf echt hele goede resultaten bij hem en hij leert je hoe je het beste kunt trainenen en ook wat je kunt eten! stap voor stap zo dat het ook te doen is..dus het steeds meer toevoegen van dingen die je eerst niet deed en at..
   succes
   http://jessevandervelde.com/producten/superverbrander-methode/

   deze heb ik!

   Groetjes Rose

 2. Marcella 12 februari 2013 at 20:56 - Reply

  Interessant, ik denk dat er me goede gezonde voeding zoveel te winnen is! Ik probeer het zelf om minder last te hebben van mijn reuma. En dat lijkt goed te lukken, met 20 kilo minder is dat natuurlijk ook een veel lichtere belasting. Al hoop ik ook op minder medicatie, ooit.

 3. Kelsey 8 februari 2013 at 15:57 - Reply

  Oja, en bij mij is depressie inderdaad door een psycholoog en psychiater als diagnose gesteld door middel van een heel uitgebreid psychologisch onderzoek.

 4. christel 8 februari 2013 at 10:14 - Reply

  Een super leuk stuk om te lezen zeg! Ik heb al veel ontbijtjes van je geprobeerd!! Super lekker allemaal! Nu ik lees dat een smoothie ook heel goed is om de dag mee te beginnen ben ik opzoek naar een makkelijk recept. Ik ben al vroeg in de veren om naar mijn werk te gaan en heb geen tijd om iets moeilijks te maken. Ook moet ik niet al te snel trek krijgen voordat ik pauze heb .. Heb jij een tips voor mij? Misschien iets dat een avond ervoor gemaakt kan worden? Misschien kom ik dan nog meer in balans en krijg ik misschien nog meer energie!!

  • Jolijn 9 februari 2013 at 10:15 - Reply

   Kijk even bij mijn smoothies! En als je er chiazaadjes doorheen doet blijf je extra lang volzitten 🙂

 5. Winny 7 februari 2013 at 14:48 - Reply

  En zoals Hypocratus ooit zei: Voeding is uw medicijn en medicijn is uw voeding!

 6. Daniëlle 7 februari 2013 at 13:22 - Reply

  Ik ben het er helemaal mee eens! Ik kreeg voor mijn slapeloosheid ook een drietal medicijnen die, naar mijn mening, niet zijn werk deden. Ik voelde me er juist slechter door; vooral overdag. Sinds ik om de dag sport (hardlopen, yoga of pilates) en steeds meer natuurlijk eet (door inspiratie van jou blog, haha!) voel ik me al beter. Het slapen gaat ook beter. Omdat ik dat zelf heb ondervonden, heb ik echt geen behoefte meer aan de medicijnen die ik zomaar kreeg.

 7. guusje 7 februari 2013 at 12:38 - Reply

  Helemaal mee eens!
  Helemaal dat eten in ziekenhuizen, echt enorm vreemd vind ik dat. Ik heb in het ziekenhuis gewerkt en daar in de kantine was er voor personeel ook echt alleen maar friet, kroketten en voorverpakte koeken te koop.
  Inderdaad groene smoothies, verse salades en pompoensoepjes zouden geweldig zijn voor patiënten in het ziekenhuis.
  Het is gewoon jammer dat zo weinig mensen weten hoe belangrijk goede voeding is. En als ze dat wel weten, dat ze dan nog niet weten welke voeding nou wel goed is. Wat iemand hier boven al schreef, dat je dan op je gezondheid gaat letten door optimel yoghurtjes, zoetjes, cappuchinos, en wit brood met 30+ kaas en halvarine. Zo zonde.

 8. lieselot bronselaer 7 februari 2013 at 10:16 - Reply

  Ik ben er ook zeker van dat gezonde voeding/levensstijl een grote invloed heeft op je gezondheid, maar jammer genoeg is enkel gezonde voeding/levensstijl niet genoeg.
  Ik ben een trouwe aanhanger van het veganisme, eet enkel biologische producten, veel fruit en groenten, noten en zaden, vermijd suiker en slechte vetten. Ik beweeg veel en doe aan yoga. En toch ben heel vaak ziek. Ik heb een auto-immuunziekte, waardoor mijn weerstand heel erg zwak is en daarbij heb ik ook chronische longproblemen.
  Elke 3 weken moet ik een dag aan een infuus, om immunoglobulines bij te krijgen en jammer genoeg moet ik ook dagelijks medicatie slikken voor mijn longen, want anders zou ik de ene longontsteking na de andere krijgen.
  Dus hoe gezond je ook leeft.. het is niet altijd een zekerheid om ook echt gezond te zijn! Ik troost me wel met de gedachte dat ik er waarschijnlijk wel slechter aan toe zou zijn mocht ik een minder gezonde levensstijl hanteren.

  Groetjes

  Lieselot

  • Jolijn 9 februari 2013 at 10:17 - Reply

   Hi Liselot,

   Wat vervelend, maar wat goed dat je zo gezond eet!

   Ik denk ook zeker niet dat voeding een 100% oplossing is voor alles, maar het kan zoveel ziektes en narigheid voorkomen.

   Liefs Jolijn

 9. Wietske 7 februari 2013 at 09:23 - Reply

  Hoi Jolijn,

  wat goed dat je dit aan de orde stelt! Ik heb zelf ook gemerkt dat sinds ik goed en vers eet, ik me veel en veel beter voel.

  Ik wil je graag twee tips geven:
  – Het boek ‘Oersterk’ van Richard de Leth (arts) over gezond leven http://www.richarddeleth.nl/wb/pages/boek-oersterk.php
  – Een ziekenhuis in Nijmegen biedt de patiënten goed voedsel aan: http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3368956/2012/12/27/Streekproducten-in-het-ziekenhuis.dhtml?utm_source=scherm1&utm_medium=button&utm_campaign=Cookiecheck

  Misschien leuk om te lezen en om inspiratie uit te halen 🙂

  Groetjes, Wietske

 10. Crista 7 februari 2013 at 09:01 - Reply

  Supermooi geschreven!
  Ik studeer biologie en ga de major Medisch farnaceutische wetenschappen doen. Maar dan wel met het doel dat ik het verschil in werking van voedingsmiddelen en geneesmiddelen kan laten zien, hier zal de farmaceutische industrie wel niet blij mee zijn, maar ik kan er gewoon niet tegen dat je inderdaad in een ziekenhuis niet eens echt goede voeding krijgt.
  Ik had het er laatst met een verpleger over, ik vroeg of ze daar ook rekening hielden met veganisten, het antwoord was nee, glutenvrij krijg je ook alleen maar als je coeliakie kunt aantonen en met melkproducten hetzelfde verhaal. Dus maar hopen dat ik nooit een ongeluk krijg…..
  Ik spreek ook wel veel studenten (biologie, dat maakt misschien nog wel een extra verschil) die als ze vlees eten, wel voor echt biologisch kiezen en het dan ook meteen minder eten.
  Helaas hadden we laatst een college fysiologie, die man die beweerde dat men vlees en vis nodig had, die mensen zijn er meer op de uni, mensen van immunologie die kijken naar chemische stofjes en de werking daarvan en echt niet geloven dat veel mensen gewoon veel te veel troep in hun lichaam krijgen.
  Het stukje over beweging klopt ook helemaal! Doordat ik nu heel veel tentamens heb ben ik helemaal opgefokt en voel me opgeblazen. Dinsdag kon ik smiddags wel even sporten, ik voelde mij meteen zo energiek!

 11. Sophie 7 februari 2013 at 08:30 - Reply

  Met voeding kun je veel verhelpen. Ik werk bij de thuiszorg en één van mijn cliënten is veel te dik, ze is reeds 50 kilo afgevallen na een maagbandoperatie maar is daarnaast hartpatiënt, astmatisch en moet nog veel meer afvallen. Ook moet ze voor haar gezondheid nog meer operaties ondergaan. Voor haar is gezonde voeding en leven essentieel. En wat eet ze? Bewerkte Optimelyoghurtjes met zoetstoffen, cup-a-soupjes, nep-cappuccino’s van de Aldi, drop, liga’s en af en toe een wit broodje met 30+ kaas, ‘want vet maakt dik!’. Treurig, dit zou zoveel beter kunnen…! Niet dat ze met gezonde voeding ineens genezen is of veel slanker wordt maar het is wel veel beter voor haar algemene gezondheid en zou er zeker voor kunnen zorgen dat haar herstel soepeler verloopt.

 12. Marianne 7 februari 2013 at 08:16 - Reply

  Hi Jolijn,

  Bij mij ontstaat heel gauw een te kort aan serotine in mijn hersenen omdat ik mogelijk super gevoelig ben voor alles wat er in de wereld gebeurd, daardoor verbruik ik te veel. Het resultaat hiervan zijn angst- en paniekaanvallen. Omdat ik een normaal leven wil hebben en een moeder wil zijn voor mijn kinderen slik ik anti depressiva om mijn serotine op niveau te houden. Nu heb ik inmiddels wel ontdekt dat ik hypoglycemie heb (is ook aangetoond in een glucose tolerantietest) en dat ik door gezonder te eten zonder suiker een evenwichtiger en gezonder mens word. Ik ben vegetarier en nu dus bezig met de Vegan Challenge. Ik ben super gezond aan het eten, loop hard, fiets naar het werk, doe regelmatig yoga maar ik durf het (nog) niet aan af te bouwen, omdat ik uit ervaring weet dat ik het nog niet kan en omdat ik inderdaad zoals de arts zegt te weinig serotine aanmaak in mijn hersenen en of te veel consumeer.

  Keep up the good work! 😉

  • Crista 7 februari 2013 at 08:51 - Reply

   Een mooi voorbeeld voor jou is dan misschien de Diabetes type 1 patient in ´Simply Raw, reversing diabetes in 30 days´ Dankzij zijn natuurlijke eetpatroon gaan zijn B-cellen weer insuline afgeven, terwijl die eigenlijk al ‘kapot’ waren. Dat laat zien dat bepaalde voeding kan zorgen voor een betere homeostase van het lichaam.

   • Anneke 24 september 2013 at 12:37 - Reply

    Wellicht een tip om tarwe te skippen uit je voeding. Tarwe zit in heel veel produkten en we krijgen te veel daarvan binnen. Het hedendaagse tarwe is niet het oorspronkelijke oergraan en brengt meer schade aan het lichaam dan goed is. (Een lange lijst met lichamelijke klachten en ziektes wordt hieraan toegedicht.) Er is hier veel over te vinden op internet, ook een interessant boek is Broodbuik. Eet wat goed voor jou voelt.

 13. Fabienne 7 februari 2013 at 06:56 - Reply

  Een heel mooi stuk, goed geschreven en top ook dat we meteen een goede reactie van een dokter krijgen.
  Maar over jouw stuk, ik ben het er zo mee eens. Ik ben in anderhalf jaar tijd een flinke volwassene aan kilo’s kwijt geraakt. Hoe? Door verantwoord te eten en goed te bewegen, eten los te zien van gezelligheid en emoties. Gaandeweg leerde ik steeds meer over voeding en wat het met je lijf doet. Nu al een jaar op gewicht en ik vind het nog steeds zo interessant om te zien wat voeding met je doet en blijf verder leren. Jouw sites is een van de bronnen die ik gebruik in mijn voortdurende zoektocht naar een gezond, gelukkig leven 🙂

 14. Louise van Gend 6 februari 2013 at 17:38 - Reply

  Mooi artikel! ik denk ook zeker dat voeding als medicijn gezien kan worden en ben ook heilig overtuigd van ‘je bent wat je eet’. Toch heb ik ook niet de 100% vertrouwen in de voeding. Op mijn 16e heeft mijn voormalige huisarts prikkelbaar darm-syndroom bij mij geconstateerd (of ik dit daadwerkelijk heb valt te betwijfelen aangezien medicijnen niet werkten. Ik denk dat artsen dit vaak toeschrijven wanneer ze niet precies weten wat er aan de hand is). Ik heb een allergie (of in ieder geval een sterke overgevoeligheid) voor zuivelproducten en eet dit ook sinds mijn 15e niet meer. Mijn darmen raken van slag. Toch blijf ik de laatste jaren ontzettend veel last van mijn darmen houden. Ik eet super gezond (nouja, ieder geval veel gezonder dan de meeste nederlanders) en toch blijf ik ontzettend veel last houden. Soms lijkt het allemaal juist erger bij gezond voedsel: zo kan ik beter geen havervlokken als ontbijt eten, want grote kans dat ik dan ’s middags met een opgeblazen buik zit. Ik heb zelfs een paar jaar terug een maagonderzoek gehad (na aanhoudende b12 te korten en moeheid) om te zien of ik bijvoorbeeld ook geen glutenallergie zou hebben. Dat is dus niet het geval. Ik probeer patronen te zoeken waar het aan kan liggen, maar overal lijk ik klachten van te hebben. Zelfs gezond voedsel dus… Je zou denken dat het bij gezonde voeding over moet zijn, maar dat is dus niet het geval.

  Ik ben ook weer zo sceptisch dat ik dan niet naar een huisarts ga, omdat hij dan toch zegt er weinig aan te kunnen doen, of dat ik medicijnen krijg die ik ook niet als een oplossing zie. Het moet, zoals jij zegt, ergens vandaan komen en medicijnen onderdrukken het.

  Ik blijf trouwens, ondanks dat mijn klachten erger zijn zelfs met gezond eten, gewoon bij m’n gezonde voeding. Ik voel me er veel beter door inderdaad 🙂 Er gaat niets boven verse groente en fruit!

  xxx

  PS sorry voor m’n lange reactie, maar ik wilde dit gewoon even delen 😉

  • Louise van Gend 6 februari 2013 at 17:41 - Reply

   oke m’n eerste zin spreekt wel een beetje de rest tegen 😉 Ik denk dat voeding voor een hoop dingen als medicijn gezien kan worden dus!

   • Claudy 7 februari 2013 at 08:02 - Reply

    Louise, ik herken je verhaal helemaal. Heb ook veel lichamelijk gedoe maar ben ervan overtuigd dat als ik niet zo gezond zou eten als dat ik doe (groene smoothies, superfoods, geen zuivel, nauwelijks gluten) dat het dan nog erger zou zijn/worden. Keep up the good work, zou ik willen zeggen. Er komt vast een tijd dat ons lichaam ziet hoe goed we bezig zijn en dus in balans komt….

 15. Agnes 6 februari 2013 at 17:18 - Reply

  Hoi, een dokter hier!
  Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Wat betreft je gezonde dieet-ideeën ben ik het helemaal met je eens: als iedereen zo zou eten (+ bewegen), zouden wij veel minder dikke patiënten hebben. Ik zie heel veel te dikke patiënten, die ongezond leven, en inderdaad, dan ben ik het met je eens dat mensen zich daar te weinig van bewust zijn. Ik zou in mijn ziekenhuis zéér graag gezondere voeding zien! Mail je ziekenhuis eens, zou ik zeggen. Ze doen er immers alles aan om patiënten tevreden te houden. Overigens is het de laatste tijd wel verbeterd.
  (En een extra punt: oncologische patiënten krijgen soms een wensdieet, wat inhoudt: eten wat je lekker vindt. Voor hen zijn marsen, snickers, twixen etc. beschikbaar en dat vind ik niet meer dan logisch)

  Maar ik zou nog iets meer willen zeggen: ik vind het wel jammer om te lezen dat “dokters zo weinig van voeding weten en je al gauw thuiskomt met een (chemisch) medicijn”. Niet iedere dokter is gelijk, niet iedere persoon is hetzelfde. Er zijn dokters die wel degelijk veel van voeding afweten. Echter: bij een heleboel ziekten is voeding ondersteunend en niet leidend in de genezing. Voor voedingsadviezen verwijzen we trouwens ook regelmatig door naar diëtisten, die hier natuurlijk voor gestudeerd hebben.

  Op je laatste punt (**) wil ik wel even iets aanmerken. Voor slaapproblemen wordt in Nederland (geprobeerd) zéér terughoudend sláápmedicatie (eindigend op -pam) voorgeschreven. Dus géén antidepressiva, die daar ook niet voor bedoeld zijn! Als iemand ook andere klachten heeft, zoals angstproblematiek of een sluimerende depressie, dan kan dit eventueel overwogen worden. Veel mensen hebben een aversie tegen antidepressiva. Er zijn ook zeker andere therapieën voor depressies, maar wat je niet moet vergeten, is dat een depressie een bewezen biomedisch probleem is. Net als bij een infectie waar je antibiotica voor geeft (en dat willen patiënten altijd wel weer graag!).

  Ik hoop dat ik met deze reactie een beetje iets heb kunnen vertellen over de wereld in het ziekenhuis. Mijn reactie is goed bedoeld, als toevoeging, niet om te protesteren! En nogmaals, als je verandering wenst, laat het weten aan een ziekenhuis waar je regelmatig komt (al hoop ik dat dat er geen is!).

  • Manja 6 februari 2013 at 17:44 - Reply

   Leuk om te lezen dat een dokter reageert 🙂 En idd niet iedereen is hetzelfde.
   Ik werk in een ziekenhuis (niet direct met patienten) en zo hoorde ik pas een verhaal over de voeding die mensen krijgen tijdens een chemo; hutspot… terwijl ze misselijk zijn, niet willen eten. Dan wordt er wel gezegd, eten is gezond, eet het toch op. Maar dat krijgen ze toch niet door hun maag? De persoon in kwestie heeft zijn partner smoothies laten maken en dit via sondevoeding ingenomen. Niet alleen kreeg hij zo dus meer voedingsstoffen binnen, ook werd zijn stoelgang stukken beter en voelde hij zich uberhaupt beter omdat hij voedsel binnen kreeg.

  • sabine @ some-like-it-raw.com 6 februari 2013 at 20:35 - Reply

   My werd temazepam voorgeschreven na 1 kort bezoekje aan de huisarts en antidepressiva werd me aangeboden terwijl ik geen depressie had (ik had een eetstoornis en was daardoor niet op mn best, nee, maar een depressie had ik niet en antidepressiva waren ook zeker niet de oplossing voor mijn/een eetprobleem).

   Ik wil niet zeggen dat dit overal en altijd zo makkelijk gebeurd maar wat ik van vrienden om me heen hoor lijkt het er wel op…

  • Kelsey 8 februari 2013 at 15:51 - Reply

   Ontzettend leuk om de reactie van een dokter te lezen en ik ben ook blij met het stukje over antidepressiva. Ikzelf kampte al een heel lange tijd met een, bewezen, depressie. At met moeite zo gezond als ik maar kon (ben vegan en erg dol op groente en fruit), maar ik ging me gewoon niet beter voelen. Ik had gewild dat voeding mijn medicijn zou zijn, maar na een vijftal (!) bezoeken aan de huisarts, uitgebreide gesprekken, toch besloten over te gaan op antidepressiva. En wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan! Heb daarnaast ook therapie.

   Maar de combinatie sporten, gezond eten, maar ook paroxetine, is mijn medicijn. Ik pleit verder overigens helemaal voor wat je geschreven hebt hoor! Gezond eten is nou eenmaal zo ontzettend belangrijk en kan veel klachten voorkomen, helaas niet alles..!

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.