Vis, yoghurt en honing

Ja, je bent echt op het blog van Vegadutchie, 100% diervriendelijke recepten. En bovenstaande foto is echt door mij gemaakt en de gekochte etenswaren worden (zijn) door mij opgegeten.

Ken je dat gevoel, dat je al dagenlang rondloopt met het gevoel dat je ergens behoefte aan hebt. Dat gevoel had ik de laatste week. De afgelopen twee weken ben ik heel erg moe geweest, ik had weinig energie. Soms was ik twee uur na het opstaan alweer toe aan een middagdutje. Ik heb het gevoel dat dit deels door het koude weer in combinatie met veel binnen zitten komt en deels door het vele piekeren. Hier heb ik helaas veel last van, al doe ik alles om daar vanaf te komen! Maar goed even over die behoefte… de laatste dagen had ik zoveel zin in vis en kwark. Weet niet waar heb opeens vandaan kwam, maar de behoefte verdween maar niet. Toch wilde ik mijn principes niet laten varen…

Na een dag hard werken liep ik vanavond de Ekoplaza in terwijl ik al wist op welk schap ik afging. Eentje waar ik lang niet ben geweest. Ik kocht Griekse yoghurt, een makreel en een pot honing. Het voelde raar, maar ik moet toegeven dat ik niet kon wachten tot ik thuis was. Daar stoomde ik wat broccoli, warmde ik een restje couscous op en scheurde ik de makreel in kleine stukjes. Een kleine portie, maar oh wat heb ik genoten. Het klinkt misschien heel raar uit de mond van een ‘veganist’, maar dit was echt even wat ik nodig had. Als toetje had ik een klein bakje yoghurt met honing en zonnebloempitjes. Heerlijk gewoon.

Ik denk dat het ook goed was even te voelen dat mijn levensstijl een keuze is. Ik word er geen slechter mens van als ik heel af en toe een stukje vis eet of een kopje thee met honing. Het gaat erom dat ik 99% van de tijd aan de dieren en aan mijn gezondheid denk.

Ga ik mijn veganisme opgeven?

Dat ben ik niet van plan. Ik ben blij met mijn dieet en het grootste gedeelte van de tijd mis ik niks. Sterker, dit was de eerste keer in maanden dat ik zo’n sterke behoefte voelde. Misschien wil ik mezelf alleen geen sticker met ‘veganist’ opplakken. Ik ben een persoon die eet en ik kies het liefst voor plantaardige, biologische producten. Maar als ik nou een keer heel veel zin heb in yoghurt die van een kleinschalige, biologische boerderij komt waar de koeien gras eten en hun gang kunnen gaan, dan is dat prima. Als ik op vakantie bij de boer ben waar de kippen vrij rondlopen, dan kan ik best een omelet eten. En als ik op kampeer naast een rivier en een vis vang die op humane wijze gedood word, dan kan ik daar ook mee leven. Het belangrijkste voor mij is dat de producten op een natuurlijke en eerlijke wijze verkregen zijn.

 

Hoe voel ik me na het eten van vanavond?

Na het eten van vis werd ik altijd een beetje misselijk. Dit is altijd zo geweest en dus ook nu weer zo. Na het eten van zuivel kreeg ik altijd last van een rommelende buik en een opgeblazen gevoel. Ook dit is nu weer zo. Voor mij toch een soort bevestiging dat plantaardig eten het beste voor mijn lichaam is.

Komen er recepten op mijn blog met dierlijke ingrediënten?

Nee. Mijn passie is om te koken en bakken met plantaardige producten.

Ik heb even getwijfeld om deze blog te schrijven, omdat het toch als een soort ‘bedrog’ voelt. Ik sta voor mijn levensstijl en denk dat een plantaardig dieet het beste voor mij, de dieren en de natuur is. Maar vandaag voelde ik dat ik vis nodig had en ik had zoveel zin in echte yoghurt in plaats van soyayoghurt. Waarom zou ik dan aan mijn principes vasthouden? Misschien is het juist wel goed om ze soms even te laten gaan…

Wat denken jullie van mijn uitstapje?

-x- Jolijn

 

2014-05-08T14:12:25+00:00Coaching, Winter|22 Comments

22 Comments

 1. Krakkemik 17 maart 2017 at 17:56 - Reply

  Ik leef met de ziekte van Crohn, en heb daardoor een vrij moeizaam dieet. Glutenvrij, geen peper, bijna geen zuren, licht verteerbaar, vetbeperkt, zout arm…etc etc..
  Kortom, ik heb veel moeten leren, en proberen en proberen en proberen.
  Uiteindelijk heb ook ik geleerd naar de behoeften van mijn lichaam te luisteren. En sindsdien eet ik ineens een hele tijd het één, en dan ineens krijg ik behoefte aan iets anders. Tot nu toe bevalt het volgen van die behoeften mij erg goed.
  Ik ben geen veganist, maar ik koop wel biologische producten inderdaad liefst ook de eerlijke produkten. Plofkip komt er hier niet in.
  Op het moment heb ik alsmaar een enorme vis craving… zure haring…uit duitsland, in kwark/yoghurt, want die is HEEL veel minder zuur dan de nederlandse… en zo kan ik m toch eten! En die craving… wat kan dat intens zijn zeg! ik eet zelfs vis als toetje, en snack…en lunch….en ontbijt! what the…???!!!
  Maar ik voel me er prima bij en zodra de craving weer voorbij is heb ik behoefte aan andere dingen.

  Prachtig blog!

  • Jolijn 29 maart 2017 at 14:01 - Reply

   Dank je wel!

   Wat mooi dat je zo naar je eigen lichaam kan luisteren. Dat is onwijs belangrijk. En dat je bewust bent van de keuzes die je maakt. Keep up the good work!

   Liefs Jolijn

 2. ziekte van pfeiffer 6 mei 2012 at 11:22 - Reply

  Ik heb echt genoten dit bericht. U legt dit onderwerp erg goed. Ik hou echt van je blog en ik zal definetly toevoegen aan de favorieten! Blijf op de super berichten! 🙂

 3. Natasja 14 maart 2012 at 09:10 - Reply

  Ik zie het niet als bedrog! Toen ik je blog las, kreeg ik een besef waar ik nog even verder over na ga denken. Ben er nml nog niet helemaal uit hoe dit werkt. Als je vegetarisch of veganistisch eet, is dat een keuze die je waarschijnlijk voor een groot deel verstandelijk maakt. Je doet het omdat je niet wilt bijdragen aan dierenleed. Of omdat je het gezonder vindt. Of omdat je hebt gemerkt dat je dierlijke producten niet goed verdraagt. In het laatste geval heb je geluisterd naar je lichaam en naar aanleiding daarvan je eetpatroon veranderd. In de eerste twee gevallen heb je vooral verstandelijk geredeneerd, maar heb je daarbij ook naar de behoeften van je lichaam geluisterd? (met ‘je’ bedoel ik even iedereen in het algemeen).
  Ik denk dus ook als je ineens ontzettend de behoefte hebt aan vis of zuivel, dat dat niet voor niks is. Ondanks dat je ze liever niet eet, zitten er wel bepaalde voedingsstoffen in die je lichaam graag wil op een bepaald moment. Natuurlijk zijn die voedingsstoffen ook wel te vinden in plantaardige producten. Hoe dat precies zit weet ik niet. Wellicht is er een link tussen wat je lichaam nodig heeft en associatie en herinnering uit de tijd dat je nog wel vis en zuivel at.

  Kortom, ik ga hier nog even verder over nadenken.

  Ik denk in ieder geval dat als je echt zo ontzettend veel behoefte aan bepaalde voeding hebt, je hier aan toe ‘moet’ geven. Veganistisch of niet!

 4. linda 15 februari 2012 at 20:07 - Reply

  oh en je blogs lees ik met heel veel plezier,ga zo door!

  en je eerlijkheid siert je juist! :O)

  • Jolijn 16 februari 2012 at 21:25 - Reply

   😀 Thx! Leuk om te horen

 5. linda 15 februari 2012 at 20:05 - Reply

  je hoeft je er niet schuldig over te voelen,je doet wat goed voelt voor jou.
  en zo heeft ieder wel eens zo`n moment denk ik.en misschien had je wel een tekort van het één of ander…ik zou me er niet te druk om maken hoor 🙂

  ik heb af en toe ook wel eens het gevoel dat ik “echte” kwark wil eten,alleen ik geef er nooit aan toe(tot nu toe),omdat ik me dan bedenk dat de zuivel industrie,biologisch of niet,melk weg halen bij de koe,wat bedoelt is voor een kalf,dat blijft het zelfde…

  ik had het laatst met gegrilde gamba`s….ik heb het niet gedaan,maar ik vond het toch echt wel heerlijk ruiken!

 6. des 14 februari 2012 at 13:04 - Reply

  Het is natuurlijk jou blog, dus je moet er neerzetten wat jij wilt! En ik vind het heel knap dat je je zo houdt aan je levenstijl, ook al is dat soms met een “uitstapje”.

 7. Nancy 14 februari 2012 at 10:41 - Reply

  Ik sluit me bij de andere reacties aan. Ik vind het knap dat je het op je blog hebt gezet.
  En een 99% veganistische levensstijl is prima, fijn dat je het in een goed perspectief kunt zien. Je hebt daarnaast gewoon voor biologische varianten gekozen, kan geen kwaad. Maak je er niet te druk om, je hebt er van genoten en dat mag! Daar is voeding mede voor bedoeld toch;-)

 8. Esther 14 februari 2012 at 09:39 - Reply

  Ik vind het juist heel eerlijk! Het is een prachtig, nobel streven om 100% plantaardig te eten en ik lees je blog ook graag. Maar ook ik ben geen veganist, geen vegetariër maar probeer wel zo diervriendelijk mogelijk te eten. Dus ik waardeer je eerlijkheid! Niks aan de hand 😉 groetjes van Esther

 9. sindala 14 februari 2012 at 08:57 - Reply

  Ik kijk veel bij je recepten omdat het allemaal zo lekker luchtig overkomt, niet zo zwaar op de hand als een hoop andere vega recepten sites. Misschien hoort dit er dan ook wel bij. Ik eet zelf trouwens wel vis en krijg daar een hoop commentaar op, zelfs van vegetariers, die dus waarschijnlijk veel meer dierlijke producten eten! Dus ik sluit mij aan bij de eerdere reacties gewoon lekker doen wat je zelf wil en enjoy! Dat moeie gevoel kan misschien veroorzaakt worden door vitamine D tekort. Bij een bloedonderzoek een paar maanden geleden werd dit bij mij geconstateerd. Ik heb vitamine D pillen gehaald bij de ekoplaza. Of het echt werkt weet ik niet zeker, vergeet ze meestal in te nemen. Maar ach een middagdutje is toch ook niets mis mee?
  Zo en nu ga ik proberen de bounties te maken, want daar kwam ik eigenlijk voor. Fijne valentijnsdag!

 10. Corrine 14 februari 2012 at 08:44 - Reply

  sorry dat het er twee keer staat. mijn pc heeft soms kuren en verstuurt dan mails e.d. niet. vandaar dat het dubbelop is!

 11. Corrine 14 februari 2012 at 08:43 - Reply

  Ik vind het heel moedig dat je dit verhaal op je blog hebt gezet! Je hebt een keuze gemaakt met respect voor natuur en dierenwelzijn, je hebt geluisterd naar je lichaam, je bent niet vastgeroest in dogma’s…. ik zou er niet over inzitten. Overigens lees ik je blogs met veel plezier en ik heb een aantal heerlijke recepten van je site uitgeprobeerd! Dank je wel!

 12. Corrine 14 februari 2012 at 08:29 - Reply

  Ik vind het juist heel moedig dat je dit op je blog durft te schrijven! Niet vastroesten in dogma’s; blijven stromen en naar je lijf luisteren….allemaal zaken die ik heel positief vind! En de keuzes die je gemaakt hebt zijn toch keuzes met respect voor natuur en dierenwelzijn? Zou ik geen probleem van maken! Overigens lees ik je blogs met veel plezier en heb al een aantal van je heerlijke recepten uitgeprobeerd!

 13. Chantal Alynda 14 februari 2012 at 08:11 - Reply

  He Jolijn,

  Vervelend dat je je zo futloos hebt gevoeld 🙁

  Ik vind dat je moet doen waar jij zin in hebt, en als dat flexanistisch eten is en dat voelt voor jou goed, dan is dat zo. Zoals al gezegd, flexanistische voeding is al een stuk beter dan het dieet van Henk & Ingrid.
  Wat ik wel jammer vind is dat je het zo op jouw blog zet. Het komt over alsof veganisme niet vol te houden is, of alsof mensen daar futloos van worden. Terwijl dat laatste meestal komt door een slecht gepland dieet (wellicht zaten er te weinig vetten in je voeding? te weinig eiwitten? denk je aan omega3, calcium en ijzer?)

  Succes met je keuzes 🙂

  • Jolijn 14 februari 2012 at 08:31 - Reply

   Hi Chantal,

   Thx voor je reactie 🙂

   Zo heb ik het in ieder geval totaal niet bedoeld. Zoals ik hierboven ook schrijf denk ik dat een plantaardig dieet het beste voor mijn lichaam is. Hierbij let ik altijd zeer goed op wat ik binnenkrijg en vul ik B12 met supplementen aan. Het is meer dat ik voor mezelf niet zo strikt wil zijn dat ik nooit een bakje yoghurt oid zou kunnen eten.

   Misschien komt het zo over omdat ik eerst schrijf dat ik zo weinig energie heb gehad, maar de link tussen het eten en vermoeidheid wil ik zeker niet leggen! Zoals ik in eerder blogs al schreef heb ik juist het gevoel dat ik na overgestapt te zijn op een veganistisch dieet meer energie kreeg.

   Groetjes Jolijn!

 14. Winny 14 februari 2012 at 07:34 - Reply

  Ik zou me er niet te druk over maken. Als iedereen zo zou eten als jij zou de wereld toch wel wat beter af zijn. Maar wat doe je met de restjes… Het opgeblazen gevoel komt mij heel bekend voor. Vis lust ik niet maar als ex kaasjunk ken ik wel het gevoel opgeblazen te raken, een tintelende tong en niet lekker in mijn lijf zitten. En toch smaakt het zo op z,n tijd. Gewoon luisteren naar je lichaam! Nieuwe dag, nieuwe kansen…

  • Jolijn 14 februari 2012 at 08:35 - Reply

   Dat is inderdaad zoals ik het ook voel. 99,5% van de tijd voel ik me het beste als ik veganistisch eet, maar als het dan een keer anders is… dan is het ook goed.

 15. Jolijn 14 februari 2012 at 06:50 - Reply

  Haha, ja dat is waar! Bedankt voor jullie reacties 🙂

 16. lisa 13 februari 2012 at 22:45 - Reply

  Hihi … zie nu pas dat er bij de andere reactie ook so enjoy staat 😉 nou dan moet het wel duidelijk zijn he 😉

 17. lisa 13 februari 2012 at 22:44 - Reply

  Haai jo!

  Ik zou me er niet te druk over maken. Af en toe wat anders eten kan geen kwaad! Zoals je zelf al zegt weet jij wat voor jou belangrijk is! En die normen en waarden worden niet door een bakje kwark of een stukje vis opeens anders. Gewoon lekker genieten van het lekkere eten en je niet te druk maken! Just enjoy !!

  Xxxxx lies

 18. gert visser 13 februari 2012 at 22:12 - Reply

  Ik zou je er niet schuldig over voelen, je bent tenminste nog flexibel in wat je eet zonder orthodox te worden in je besluiten, en bedenk: het is ook een luxe dat je kunt kiezen wat je eet!!!! So enjoy!

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.