Vegan Walnoot Bolognese
Wie aan spaghetti bolognese denkt, denkt aan tomaten-gehaktsaus. Ik heb de code gekraakt voor het perfecte plantaardige bolognese-gehakt. Dit recept doet me denken aan een oude foto waarop ik als klein meisje de spaghettislierten in mijn haar heb hangen en de saus over mijn wangen heb gesmeerd.
Om de typische vleesachtige structuur voor spaghetti bolognesete te creëren heb ik walnoten en paddestoelen gebruikt. De kruiden, rode wijn en ahornsiroop geven de saus daarnaast een lekkere diepe smaak. Dit is écht comfort food dat goed smaakt met een glas goede wijn.
Voor 4 personen
1 el olijfolie + extra
1 rode ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 wortel, in kleine blokjes
1 stengel bleekselderij, in dunne plakjes
400 gram kastanjechampignons
1 cup / 125 gram walnoten, geroosterd
1 tl paprikapoeder
1 tl oregano, gedroogd
6 zongedroogde tomaten
1 el sojasaus
1 tl ahornsiroop of suiker
660 ml tomatenpassata
4 el rode wijn (optioneel)
hand peterselie, fijngehakt
hand basilicum, in stukjes gescheurd
1 tl zout
1/4 tl zwarte peper
300 gram spaghetti
Doe de walnoten, paprikapoeder, oregano, zout en zongedroogde tomaten in de keukenmachine. Druk een paar keer op de ‘pulse’ knop zodat het een grof mengsel wordt. Voeg de champignons toe en zorg dat er een mengsel staat dat een beetje op gehakt lijkt.
Verwarm in een sauspan een eetlepel olijfolie en fruit de ui en knoflook 3-4 minuten op laag vuur. Voeg de bleekselderij en wortel toe en fruit nog ongeveer 4-5 minuten. Voeg het walnotenmengsel toe en bak nog 1 minuut. Voeg nu de tomatenpassata, sojasaus, ahornsiroop en rode wijn toe. Laat 25 minuten pruttelen op laag vuur.
Kook ondertussen de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Breng de saus verder op smaak met peper en zout en roer de basilicum erdoor. Verdeel de spaghetti over vier borden en serveer met de saus. Garneer met de peterselie en een scheut olijfolie.
Buon appetito!
Ga jij dit recept maken? Tof als je het deelt op Instagram of Facebook met de #vegadutchie!
X Jolijn
Zou het ook met pijnboompitten kunnen?
Goeie vraag! Ik denk dat de structuur wel anders wordt, maar het is het proberen waard :-). Laat je me weten hoe het is geworden? X
Dit is echt superlekker! Zou je de saus ook kunnen invriezen voor een week of 2 later?
Absoluut! X
Hé Jolijn,
In het verleden heb ik me al vaker door je laten inspireren, maar wil nu toch even met je delen hoe gelukkig je mij (en mijn kids) hebt gemaakt met dit hemelse recept :-)! Eindelijk een échte bolognese, hoeveel lekkerder kan het worden? Ik ben zo blij dat het je gelukt is de code te kraken! De pan werd hier gisteren letterlijk uitgelikt :-)!
Hallo, gisteren je recept gemaakt voor mijn jongste dochter (sinds 3 weken vegan). En zij en mijn man (grote vlees eter) vonden het hartstikke lekker. Hartelijk bedankt voor het delen!
Ha Bianca,
Haha, wat fijn! Blij om te horen. En heel graag gedaan.
Liefs Jolijn
Hoi Jolijn, ik heb je recept nu 2x gemaakt; afgelopen weekend ook voor mijn zus en zwager waarvan de laatste echt een carnivoor is. Ze vonden het allebei erg lekker! Ik heb jouw recept met bronvermelding opgenomen in mijn eigen recepturenlijst want het is echt een toprecept en dat mag iedereen weten! Ik was voordat ik vegan werd namelijk verzot op bolognese en had nog niet eerder een acceptabele vervanger gevonden! Heel erg bedankt! <3 O en ik vind de wijn echt een must, voegt echt wel behoorlijk wat toe aan de smaak!
Ha Astrid,
Wow, wat te gek om te horen! Blij mee 🙂
Ja, de wijn maakt het recept echt af.
Liefs Jolijn
Dit lijkt me zo lekker om uit te proberen! Helaas ben ik allergisch voor paddenstoelen, is er misschien een soort groente die je als veranger voor de paddenstoelen adviseert?
Ha Nicole,
Sorry voor het late antwoord! Goeie vraag. Ik zou dezelfde hoeveelheid verkruimelde tempeh gebruiken als ik jou was. Ben heel benieuwd hoe dat wordt :-).
Liefs Jolijn
Ik ben fan van dit recept. Al een aantal keer gemaakt. Makkelijk en erg smaakvol 🙂 en mijn vriend dacht de eerste keer dat het pasta met gehakt was. Perfect vega alternatief dus!
Haha, geweldig dat hij het niet doorhad! Leuk om te horen.
Echt super dit recept…
Mn kids hebben het ‘gewoon’ gegeten alsof het een ‘echte΅bolognese was..:)
Wat goed! Leuk dat hij ook bij kinderen in de smaak valt.
Beste recept ooit. Serieus. Vooral met die bleekselderij erin, nom! En wijn natuurlijk, spreekt voor zich……. 😉
Haha, ja die wijn voegt een hele lekkere smaakt toe hè!
Gisteren gemaakt en het smaakt zooooo lekker
Inderdaad het smaakte heerlijk ? Cor
Deze variant moet ik een keer proberen!
Vandaag voor het eerst dit recept van je gemaakt, het was echt héérlijk! Ben benieuwd naar alle andere recepten uit het boek.. dit smaakt naar meer!
Ha Jasmijn,
Leuk dat je de pasta hebt gemaakt! Ben blij dat het zo lekker was. En hoe je de andere recepten vindt :-). Liefs Jolijn
Ik ben nu van deze pasta aan het genieten, Echt heerlijk! Ik heb er paksoi aan toegevoegd in plaats van bleekselderij.
Bedankt weer voor een super lekker recept!
Leuk dat het zo goed is gelukt!
Dit recept hebben mijn zusje en ik gister gemaakt, het was héérlijk! Die ga ik zeker onthouden 🙂 Dank voor het delen!
Yay! Leuk dat het zo lekker is geworden.
Lieve Jo, we zijn het gerecht aan het maken…mmm, het ruikt zoooo heerlijk !
x van Neel
Het was heerlijk Jo! Dank voor het recept.
X
Blij om te horen! X
Heerlijk recept! Ga ik komend weeken maken. Nog wel een vraag; welke noten kan ik het beste gebruiken i.p.v walnoten i.v.m. allergie?
Ha Nurania,
Leuk dat je het gaat proberen! Je kunt ook pecannoten nemen. Mag je dat wel?
Liefs
Yes, pecannoten! Dank je wel
Wat is ie heeeeeerlijk!!!! Echt de code gekraakt, te gek! 🙂
Yay! Blij!
Oh dit ziet er zo lekker uit! Ik heb al heel lang zin in nog eens een bolognese te eten, dit gaat ‘m worden! Ik heb al wel eens een tomatensaus met walnootjes gemaakt, maar de combinatie van champignons, walnoten en gedroogde tomaten voor de structuur lijkt me echt heerlijk. Ga ik snel maken!
Haha, dat had ik ook! Geniet ervan 🙂
Echt een gerecht voor mij. In het weekend uit proberen.
Leuk! Laat je me weten hoe het is geworden? X