Vegan Schoenen

vegan-schoenen

Schoenen van ananasschillen, kurk en gerecyclede petflessen. Laura Straver kwam er een aantal jaren geleden achter dat het kan! Vegan, duurzaam en goed voor de mensen die de schoenen produceren. Zij besloot de webshop EN& op te zetten voor schoenen die vrouwelijk zijn én lekker zitten. Lees vandaag hoe zij is begonnen, welke vegan schoenen zeer betaalbaar zijn en haar tips voor als jij óók je droom wilt gaan volgen.

Wat heb jij vanochtend ontbeten?

Ik ontbijt doordeweeks iedere dag met een bakje sojayoghurt en cruesli. Vandaag heb ik er verse aardbeien op gedaan.

Waarom ben jij begonnen met EN&?

Het was eigenlijk helemaal ongepland. In 2010 had ik een paar suède laarzen gekocht. Ik vond ze mooi, maar van mij hoefde het niet per se suède te zijn. Ik vroeg me af: kunnen ze dit ook namaken? Zijn er ook schoenen die niet van leer zijn? Ik ging het internet op en kwam terecht bij het Engelse merk Beyond Skin. Zij maken fantastische pumps met een suède look. Dit was helemaal wat ik zocht! Mooi, vrouwelijk en het deed geen afbreuk aan de stijl. Ik kon ze echter nog niet vinden op de Nederlandse markt. Ik heb contact opgenomen met het bedrijf en binnen een paar weken had ik opeens een aantal dozen in mijn gang staan. Ik besefte me dat ik maar eens langs de KVK moest gaan om mijn bedrijf in te schrijven. EN& was geboren. In eerste instantie verkocht ik alleen Beyond Skin.

Ben je snel gegroeid?

Ik richtte me eerst alleen op de duurzame hoek. Een kleine doelgroep dus het duurde even voordat het op gang kwam. Ik ben toen heel actief op zoek gegaan naar plekken waar ik mijn merk kon promoten. Op evenementen en online platforms. Ik merkte toen dat veel vrouwen de pumps wel heel tof vonden, maar ook op zoek waren naar meer praktische schoenen met een lagere hak.

Ik werd vlak daarna benaderd door het Portugese merk NAE. Zij zijn helemaal vegan en hebben heel veel oog voor duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. Precies wat ik zocht. Ik ging aan de slag en stuurde een persbericht uit. Eigenlijk liep dat meteen heel erg goed. Die samenwerking ben ik gaan uitbouwen. Het is fijn dat zij oog hebben voor het vrouwelijke. Tegelijkertijd maken ze nu ook schoenen voor mannen. Ze doen vooral aan slow fashion. Dit betekent dat er niet ieder seizoen een nieuwe collectie is, waardoor je echt langzaam kunt gaan bouwen.

Ik merk dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in duurzame mode. Ze weten er meer vanaf en gaan bewust op zoek naar mooie merken. Wat dat betreft is er veel gaande! Ook mannen weten mij steeds beter te vinden. Ik denk dat zo’n 20% van mijn klanten nu mannen zijn.

Van welk materiaal worden jouw schoenen voornamelijk gemaakt?

Ananasleer, kurk en gerecyclede petflessen. Maar soms ook van micro-vezel. Iets minder duurzaam, maar wel vegan. Ik vind het ook heel belangrijk dat er veel aandacht is voor de omstandigheden van de mens. Op de Filipijnen bijvoorbeeld, waar de ananassen voornamelijk vandaan komen, gooiden de boeren de ananasresten normaal gesproken weg. Nu worden de vezels uit de bladeren gehaald. Dat betekent dat er ook weer meer werk en inkomsten gegenereerd worden voor de boeren. Die vezels gaan dan naar Europa waar het verder verwerkt wordt.

vegan schoenen 2

Wat is jouw top 3 favoriete schoenen voor deze zomer?

1. De Basic white gympen van ananas. Ze passen onder ieder jurkje en lopen fantastisch!
2. De Kurk Slippers. Ze schuren helemaal niet en zijn heel zacht aan je voeten.
3. Irene Green. Deze hakken zijn heel vrouwelijk en hebben een mooie kleur.

Wie of wat inspireert jou?

Miss Green heeft mij heel erg geïnspireerd. Zij begon een paar jaar eerder dan ik en ik heb destijds een artikel geschreven over haar website. We zijn in contact gekomen en zij heeft mij zeker geïnspireerd om te beginnen. Ik vind het fantastisch wat zij doet. Ze is gewoon begonnen en blijft vasthouden aan haar eigen koers. Ik heb haar bedrijf echt volwassen zien worden en nu verkoopt ze zelfs in het buitenland. Ze laat zich nooit afleiden door andere mensen of zaken.

Social media inspireren mij ook. Vooral Pinterest en Instagram. Ik kom dan veel nieuwe bedrijven tegen die met hetzelfde bezig zijn en daar word ik blij van. Deze duurzame beweging gaat zeker mainstream worden. Het geeft me ook de bevestiging dat ik er nooit alleen voor sta. Er zijn zoveel mensen bezig met duurzaam ondernemen en het wordt alleen maar groter. Natuurlijk kijk ik ook vaak naar de grote spelers. Hoe doen zij het en wat kan ik daar van leren?

Heb je een tip voor een duurzaam schoenenmerk wat ook goed betaalbaar is?

NAE, het Portugese merk is heel goed betaalbaar. Onder de 100 euro vind je daar een heel mooi paar schoenen. Je weet ook meteen dat je investeert in een betere wereld.

Heb je tips voor vrouwen die ook willen gaan ondernemen?

Ik ben gewoon gaan doen. Daar zit natuurlijk een kanttekening aan. Dat wat jezelf leuk of mooi vind is natuurlijk niet altijd wat anderen ook leuk en mooi vinden. Je moet een lange adem hebben. Het kost best wat tijd om je bedrijf bekend te maken. Mijn tip is om klein te beginnen. Ga bijvoorbeeld eerst 1 dag minder te gaan werken en die tijd helemaal aan je eigen bedrijf te spenderen. En wees bereid er veel privé uurtjes in te stoppen. Maar laat vooral niks je ervan weerhouden je dromen te volgen!

Wat is jouw toekomstdroom?

Mijn droom is ooit een eigen paar schoenen of een hele lijn op de markt te zetten!

Wat voor tip(s) zou jij mensen geven om vandaag meteen duurzamer te gaan leven.

Vooral om spullen te hergebruiken. Ik gooi eigenlijk nooit spullen weg. Vroeger was ik heel ‘bewaarderig’, maar nu besef ik me dat ik er andere mensen blij mee kan maken. Ik maak regelmatig een rondje door mijn spullen en de spullen van mijn dochter. Dan geef ik het weg aan vrienden of familie of verkoop ik het op Marktplaats. Een keer per jaar sta ik op de rommelmarkt voor het goede doel of breng ik een hoop weg naar de inzamelbak. Jouw spullen kunnen nog heel veel betekenen voor andere mensen!

Wil jij ook een paar van deze toffe laarsjes? Dan heb ik goed nieuws! Tot en met 15 juli 2017 kun jij dit paar bestellen met wel €20 korting! Gebruik daarvoor deze unieke code: mayadutchie.

Wil je een ander paar bestellen? Dan kan dat t/m 30 september 2017 tegen 10% korting met deze unieke code: vegadutchie.

Ik ben zelf onwijs blij met mijn nieuwe laarsjes! Ze lopen heel erg lekker, omdat ze gemaakt zijn van soepel materiaal. Ik wilde eigenlijk vegan Dr. Martens kopen, maar ben blij dat ik nu dit paar in huis heb. Ze zijn perfect voor in de winter, maar ook voor op festivals onder een leuke jumpsuit.

Mijn volgende aankoop worden deze rode hakken. Kijk vooral even zelf in de webshop, want ik weet zeker dat er ook iets voor jou tussenzit!

X Jolijn

vegan schoenen 3

 

2017-06-20T07:15:58+00:00Inspirerend, Kleding|4 Comments

4 Comments

 1. Elise 7 november 2017 at 00:49 - Reply

  Via vegan schoenen kwam ik op deze site maar zie nergens een schoen staan??

 2. Laura 20 juni 2017 at 19:25 - Reply

  Hoi Jolanda,

  Ja mooi zijn ze hè! Voor zover ik weet is NAE in Nederland nog niet in een fysieke winkel te koop. Bij ons kun je in ieder geval altijd gratis ruilen en retourneren, dus als ze niet passen zit je nergens aan vast.

  Groetjes Laura (EN& schoenen)

 3. Jolanda 20 juni 2017 at 15:36 - Reply

  Tof zeg! Ik vind de Irene Green mooi. Weet je of ze ook ergens in een fysieke winkel te passen zijn? Ik vind schoenen online kopen nl best moeilijk. Een jurkje past meestal wel maar schoenen vallen soms juist breed/smal/groot/klein waardoor ze echt niet lekker zitten.

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.