Vegan & Glutenvrije Martabak van Sjoerd

In het oneindige Aziatische zomerlicht heb ik de woorden in mij ontdekt. “Neem een schrijfboekje mee”, zei Jolijn voor vertrek, “dan kunnen we verhaaltjes naar elkaar schrijven. Ik vond twee lege notitieblokken in een kast en in een vlaag van optimisme nam ik ze allebei mee. Ik vertrok naar Indonesië om mijn broer op te zoeken die daar woont, en Jolijn een paar dagen later met haar moeder naar Thailand.

In het vliegtuig, terwijl Jolijn haar net verhuisde spullen een plek gaf in mijn huis, pakte ik de pen op. Zeer onwennig. Ik ben journalist en dus gewend om te schrijven, maar de inhoud is dan niet de mijne en een pen gebruik ik zelfs niet voor aantekeningen. Met het gemak dat het vliegtuig door de wolken kliefde kwamen de woorden uit mijn pen. We stuurden elkaar foto’s van wat we geschreven hadden. De uitgestelde gesprekken voelden heerlijk. Duizenden kilometers van elkaar, maar onze gedachten landden rechtstreeks in het hoofd van de ander.

Ik zag ook voor me waar mijn berichtjes naartoe gingen, want ik was een paar jaar eerder op dezelfde plekken in Thailand geweest als Jolijn. Mijn tropische bestemming, een hoopje parelwit zand met kokospalmen, vijf bungalows, een kantine en twee vissersfamilie een paar uur met de speedboot onder Sumatra was het paradijs. Mijn broer was een van de twee mensen met wie ik die plek wilde delen. De ander houdt het tegoed.

Het contrast met de hoofdstad van Sumatra, Medan, was groot. Miljoenenstad Medan heeft een bloeiende uitlaatgassenproductie. Maar ik ben een stadsmens en prik, gewapend met een mondkapje – dat wel, meestal makkelijk door die wolken heen. Medan is ook een van de grootste verzameling eettentjes ooit.

In Indonesië eet je rijst. Of noedels. Een kleine drie weken lang heb ik allerlei varianten geproefd, en als liefhebber hoor je mij ook niet klagen, maar het blijft vaak bij rijst. Of noedels. Maar als je iets beter kijkt zijn er natuurlijk, soms grote, regionale verschillen en heeft elk eiland, dorp of lokale stam zijn eigen keuken. Ook zijn er Indonesische gerechten die wél wijd verkrijgbaar zijn, maar die hier niet bekend zijn. Een daarvan is de Martabak.

Martabak is echt street food. Je koopt het, net als saté, in een stalletje op straat of bij een van de vele sobere-inrichting-met-vitrine-eettentjes. Voor je neus wordt een soort gevulde pannenkoek gemaakt en gefrituurd. Van het beslag tot de vulling, alles is vers. In Indonesië kun je een zoete variant krijgen met bijvoorbeeld chocolade of een hartige met ei en vlees. Jolijn en ik hebben er eentje gemaakt die zowel vegan is (voor haar) als glutenvrij (voor mij), maar niet af doet aan de heerlijke kern van het oorspronkelijke recept.

Voor mij is Martabak een snack van het soort dat je als maaltijd kunt eten. Een hap Indonesische martabak is erg vullend. Deze versie zonder ei, en met loempiavellen in plaats van deeg is het meest luchtige frituurvoedsel wat ik ooit heb gegeten. Ik draag hem op aan mijn broer, die net als ik een gevoelige buik heeft, maar hier los op kan gaan. Bijkomend voordeel van het gebruik van loempiavellen is dat je het frituren ook over kunt slaan en de vulling in een dichtgevouwen loempiavelletje rauw kunt eten. Het kan, zoals gezegd, maar het frituren is zeker de moeite waard.

Martabak a la Sjoerd

Voor 2 a 3 personen

Ik ben gewend zelf de touwtjes in handen te hebben in de keuken, maar ik geniet er enorm van dat Sjoerd die nu af en toe overneemt. Dit gerecht is echt geweldig! Ik wist niet helemaal wat ik ervan moest verwachten, maar het quorngehakt in combinatie met de knapperige rijstvellen en de kruiden zorgen voor een smaakexplosie.

Martabak

22 tot 24 kleine rijstvellen, bij de toko, betere supermarkt of natuurwinkel

180 gram quorngehakt
4 sjalotjes, fijngehakt
1 rode ui, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
7 zongedroogde tomaten, fijngehakt
1 prei, in dunne ringen
1 wortel, in kleine blokjes
1 el sambal
1 tl kerriepoeder
2 el olijfolie
peper/zout

olijfolie om te frituren

Wortelsalade

2 middelgrote wortels, geraspt

1/4 kop appelazijn
1/4 kop water
1 el kokosbloemsuiker
peper/zout

Sausje

3 el tamari (glutenvrije sojasaus)
1 tl kokosbloemsuiker

1. Meng de tamari en kokosbloemsuiker door elkaar tot de suiker is opgelost. Schud de appelazijn, water, kokosbloemsuiker en peper en zout door elkaar in een glazen potje. Schenk over de geraspte wortel en serveer in een bakje.

2. Verwarm 2 el olijfolie in een grote wok en schep de ui, sjalotjes, knoflook en kerriepoeder erin. Bak ongeveer twee minuutjes en voeg dan het quorngehakt en de prei toe. Bak ongeveer 3 minuten en voeg de sambal en zongedroogde tomaten toe. Bak het mengsel tot de prei en wortel zacht zijn. Breng op smaak met peper en zout en zet het vuur uit.

3. Pak een kom en vul deze met heet water. Voor 1 Martabak pakketje heb je 2 kleine rijstvellen (voor de stevigheid) nodig. Week twee rijstvellen tot deze zacht zijn geworden. Leg 1 rijstvel op een snijplank en schep er 2 eetlepels vulling in. Vouw het pakketje dicht. Leg het andere rijstvel ook op de snijplank en vouw het pakketje daar ook weer in. Ga door tot je ongeveer 11 a 12 pakketjes (of totdat de vulling op is) hebt.

4. Verhit in een bakpan ongeveer 1 cm olijfolie. Laat heet worden, maar niet roken. Schep er per keer ongeveer 3 pakketjes in. Laat ze per kant 5 minuten bakken of tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Leg de Martabakjes op een bord bekleed met keukenpapier, zodat ze goed kunnen uitlekken.

5. Serveer voor het meeste genot direct met de wortelsalade en het tamarisausje.

Selamat makan!


Voor mijn studie zoek ik 3 mensen die een Health Historie bij mij willen doen. Een HH is een gesprek van 50 minuten waarin we het over jouw gezondheid hebben. Na het gesprek kan ik je vertellen of ik je verder kan helpen met wat we besproken hebben. De HH is totaal vrijblijvend. Heb je interesse, dan kun je me mailen op jolijnpelgrum@gmail.com. We kunnen dan ergens in Amsterdam afspreken.

2014-10-14T07:38:11+00:00Avond, Lunch & Avond, Reizen, Winter|9 Comments

9 Comments

 1. Youri 26 april 2017 at 16:12 - Reply

  Net gemaakt en nu aan het eten. Erg lekker!

  De eerste paar zijn uit elkaar gevallen bij de laatste stap omdat ik ze constant aan het omdraaien was. Ze werden niet knapperig. Nu wel 🙂

  Bij stap 2 staat trouwens niet vermeld dat de wortel in de pan moet maar aan het einde van stap 2 staat wel “Bak het mengsel tot de prei en wortel zacht zijn.”

  • Jolijn 28 april 2017 at 10:27 - Reply

   Superleuk om te horen!

   Goeie! Ga het even aanpassen.

   X Jolijn

 2. Thea Brouwer 8 december 2014 at 16:45 - Reply

  Nou, we zitten te smullen hoorvan de martabak. Zal er een beetje tegenop om de pakketjes te maken van rijstvellen maar het ging vanzelf. Goed gelukt en heerlijk. Bij een rijsttafel een aanrader.
  Dank voor dit recept

  • Jolijn 9 december 2014 at 14:27 - Reply

   Te gek dat jullie hem hebben gemaakt en fijn dat het gelukt is!

 3. […] Eerder gepubliceerd inclusief recept op het blog van Jolijn: Vegadutchie.nl […]

 4. Nadia 26 februari 2014 at 19:33 - Reply

  Erg leuk geschreven, en echt heel leuk om nu ook vaker verhalen van anderen te lezen. 🙂

 5. Shanna 26 februari 2014 at 18:38 - Reply

  Vind ook dat je superleuk schrijft Sjoerd 🙂 Dank, voor je openhartigheid alhier, je interessante verhaal over Indonesie en je recept!
  Krijg helemaal vakantiekriebels door jullie, maar helaas zit een vakantie er dit jaar niet in…
  Misschien de exotische recepten maken die jullie nu hebben gepost, dat ik me dan even weg waan, ver van Nederland en van verplichtingen…;)

 6. Simone 26 februari 2014 at 17:37 - Reply

  Sjoerd, wat kun jij prachtig schrijven! Het zou niet eerlijk voor de mensheid zijn als je hier niets mee zou doen! Dus… keep on writing:)) Prachtig geschreven en heerlijk recept!

 7. padma 26 februari 2014 at 08:11 - Reply

  ooooh dit klinkt heerlijk!,ga ik zeker maken!!

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.