Vegadutchie: What do you think?

Wat zou het fijn zijn als je bij het maken van alle grote keuzes in je leven advies kan vragen aan een paar duizend van je beste vrienden! Ik kan soms eindeloos twijfelen, zoals je hieronder kunt lezen, maar als het gaat over wat mijn lezers van mijn site vinden, dan kan ik het jullie beter gewoon vragen, toch?

Als jullie voor mij een korte vragenlijst willen invullen dan maak je kans op een gesigneerd exemplaar van mijn boek.

Klik hier om naar het onderzoek te gaan. Het duurt ongeveer 5 minuten om het in te vullen.

Brief aan de Keuze

Lieve Keuze a.k.a. Moeilijkmaker, Pijnlijkding, Verslaving, Mogelijkheid, Verrijking, Luxegoed,

Jij bent er altijd, iedere seconde, en je maakt het me nooit makkelijk. Door jou noemen ze mij een twijfelaar. Dat label krijg ik opgeplakt en ik kom er niet makkelijk vanaf. Zelfs ikzelf heb mij ermee bestempeld.

Als je er zelf geen last van hebt, dan weet je misschien niet wat een echte twijfelaar is. Een twijfelaar is iemand die alle opties langsgaat en dan tot in het oneindige kan bedenken wat de beste keuze is. Een twijfelaar denkt dat zij gelukkiger wordt als ze eenmaal de juiste keuze heeft gemaakt, na uren- of dagenlang nadenken en stressen. Rationeel gezien weet een twijfelaar best dat de perfecte keuze niet bestaat.

Eigenlijk weet ik dus dat het de twijfel is die mij soms tot waanzin drijft en niet de gevolgen van een keuze. Op het moment dat de keuze gemaakt wordt heb ik mij namelijk al zo gek gemaakt dat de gekozen optie sowieso niet meer leuk is. Zo kan iets wat ik het allerliefst doe het allerstomste worden, omdat ik constant afweeg of het wel de juiste keuze is. Denk maar aan koken of dansen. You know what I mean.

De problemen met het maken van keuzes zitten allemaal in mijn hoofd. Doordat ik tegenwoordig zo ongelooflijk veel kan kiezen ben ik bang om dingen te missen. Op Instagram zie ik al die mensen voorbij komen die weer iets anders doen en ik word erdoor beïnvloed. Ik wil het allemaal en twijfel voortdurend welke optie mij het gelukkigst maakt.

Verantwoordelijkheid en volwassenheid. Deze week werd me duidelijk dat die twee een grote rol spelen bij het maken van keuzes. Niet alleen de verantwoordelijkheid voor mijn eigen geluk, maar ook voor mijn werk, financiën en relaties. Door te kiezen maak ik die namelijk allemaal sterker. Ik maak mijn eigen geluk sterker, word zelf krachtiger, waardoor iedereen om mij heen daar ook van profiteert. Als ik kies neem ik dus verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven.

Ik geloof niet dat twijfelen per se slecht is. Nadenken over een keuze mag. Ik maakte laatst een moodboard tijdens een van mijn eeuwigdurende twijfelsessies en daar plakte ik een plaatje op met de tekst ‘ode aan twijfel’. Twijfel is ook erkennen dat er niet altijd één waarheid is, maar te lang twijfelen is kiezen voor niks.

Het allerbelangrijkste is dat ik me nu besef dat dat het openlaten van alle keuzes me niet gelukkiger maakt. In tegendeel. Alle opties open laten ervoor zorgt dat ik nergens echt goed in word, wat dus per definitie geen fijne gedachte is. Dingen (voor dit moment) laten afvallen betekent dus kiezen voor mezelf. Damn, waarom voelt het dan zo omgekeerd! Waarom voelt het dan zo ontzettend moeilijk om die dingen uit mijn hoofd te schrappen. Want dat is het! Het zit allemaal in m’n koppie.

Even belangrijk is te beseffen dat de perfecte keuze nooit zal komen. Er is niet één keuze die mij gelukkig gaat maken. Zo werkt het niet. De keuze maken en dan vertrouwen op die keuze, daar gaat het om.

Keuze, zullen we vanaf nu af aan vrienden worden? Kan dat? Dat ongeacht de keuze die ik maak, we oké zijn. Dat ik door het vertrouwen in mezelf weet dat ik de juiste keuze maak. Dat de keuze en ik één worden. Dat ik doordat ik al met mezelf ben alles oké is, welke weg ik ook insla. Als ik je niet meer als vijand zie betekent het dat ik kies voor vrijheid en vertrouwen.

Ik mag vertrouwen op mezelf, op mijn pad. Ik weet diep vanbinnen wat goed is. Ik weet dat de tijd er is om een stap te gaan maken, oude patronen en gedachten achter me te laten. Liefde te geven aan keuzes maken en de vijandschap te begraven.

Een ding beloof ik mezelf: ik sta altijd achter mij.

 

2015-10-15T08:30:03+00:00Inspirerend|14 Comments

14 Comments

 1. […] is alweer een tijd geleden dat ik jullie vroeg mee te doen aan over Vegadutchie in het Vegadutchie Onderzoek. Ik heb nog niks over de resultaten gepost, omdat ik nog wat tijd nodig had om ze op me in te laten […]

 2. A 1 november 2015 at 07:17 - Reply

  Hoi Jolijn helaas kan ik de enquête niet meer invullen. Ik ben er laat mee, ben op reis. Je blog vind ik ontzettend mooi geschreven en eerlijk. Herkenbaar ook en daarom zo fijn om te lezen. Ik heb vaak twijfels over wat ik nou wil op werkgebied. Dat ik het nog steeds niet weet of ‘heb gemaakt’. Als ik dan lees dat anderen, jonger dan ik, zulke gave ondernemingen/werk/blogs hebben dan steekt het me, al wil ik mezelf niet vergelijken. Ik heb een leuke baan maar blijf me toch af vragen ‘is dit het of komt er nog wat anders, en hoe krijg ik dan voor elkaar. En daarbij de vraag ‘kan ik het wel’, phoeh die speelt me parten. Anyhow, een heel verhaal. Bedankt voor je open post. Volg je blog al jaren met veel plezier. Succes met je blog naar een volgend level trekken, misschien zijn korte ebooks iets voor een klein bedrag, naast je boek. Succes!!

  • Jolijn 2 november 2015 at 10:23 - Reply

   Hi Avital,

   Dank voor je eerlijke en mooie reactie. Fijn om te lezen. Een wat een goede tip van de e-books. Daar denk ik al vaker over na dus wie weet! Veel liefs en veel plezier op reis.

 3. Marjolein 28 oktober 2015 at 12:23 - Reply

  Mooi stuk Jolijn 🙂 En zo herkenbaar…
  Ik wilde de enquête invullen maar als ik op de link klik staat er dat de enquête beëindigd is.
  Gek toch?

  • Jolijn 2 november 2015 at 10:24 - Reply

   Hi Marjolein, dank je! De enquête is inmiddels afgelopen. Fijne dag! liefs

 4. Eliza 17 oktober 2015 at 14:32 - Reply

  Hoi Jolijn, Ik had de vragenlijst ook ingevuld. Wat ik vergeten ben te zeggen is dat ik af een toe een filmpje van hoe je een recept maakt ook erg leuk zou vinden! Succes met je keuzes!

  • Tamara 18 oktober 2015 at 22:27 - Reply

   Ja mee eens! 🙂

 5. Carolien 16 oktober 2015 at 11:08 - Reply

  Hoi Jolijn ik heb de enquete ingevuld maar iets vergeten toe te voegen wat ik nu bedenk dus mag het even hier?
  Iknhad ingevuld dat gesponsorde blogs geen goed idee zijn, ik snap natuurlijk dat jij er dan je brood (eigenlijk vooral je groente en fruit haha) mee kan verdienen, alleen ik merk aan andere blogs dat de kwaliteit erg naar beneden gaat nadat ze over zijn gestapt op gesponsorde blogs. Ik wou dus alleen zeggen dat ik hoop dat dat bij jou niet gebeurd, want je blog is fijn zoals het is. Maar kijk zelf wat voor jou goed is, jij weet zelf het beste wat je wil en wat goed is voor je blog en hoe je het een mooie blog kan houden! Heel veel succes ermee!
  Groetjes Carolien

  • Jolijn 25 oktober 2015 at 15:21 - Reply

   Dank je wel! Het is inderdaad een lastige keuze. Als je je blog naar een hoger niveau wilt tillen moet je er toch wat aan verdienen. Het kan niet allemaal hobby-matig blijven. Fijne avond!

 6. Tamara Busio 15 oktober 2015 at 22:18 - Reply

  Mooie reflectie op de twijfel, heel herkenbaar! Om de afwisseling tussen dit soort pure, open blogs en je recepten (incl mooie fotografie) volg ik je blog al jaren. Ik heb je enquete ingevuld en hoop dat het je helpt 🙂 Dankjewel!

 7. Silke 15 oktober 2015 at 19:53 - Reply

  Hoi Jolijn,

  ik heb de vragenlijst ingevuld, maar heb bij de vraag over m’n woonplaats moeten ‘liegen’ 😉 er stonden namelijk enkel Nederlandse provincies, en ik ben Belgisch. De vraag overslaan lukte niet… Misschien een optie ‘ergens anders’ toevoegen?

 8. Meike 15 oktober 2015 at 17:36 - Reply

  Mooi verwoord Jolijn! Voor mij ook heel herkenbaar. Ben een echte Weegschaal (vandaag jarig:) ). Veel succes met het maken van de keuzes die nog op je pad komen!

 9. Debora 15 oktober 2015 at 12:15 - Reply

  Ten eerste: wat is dit prachtig, duidelijk en herkenbaar (ja ik doe het ook zo) geschreven, alsof je een luikje hebt open gezet om even in je brein te kunnen kijken… Knap! Ten tweede: Mooi hoe je erin staat, qua denkwijze. Zo is keuze geen vijand meer, maar omarm je het. Een les die ik ook nog wil leren… Mooi! En ten slotte, leuk dat je ter afwisseling van zoveel lekkere recepten weer eens een persoonlijke blogpost plaatst. Ik vul de vragenlijst graag in voor je 🙂 Keep up the good work!

  • Jolijn 15 oktober 2015 at 12:52 - Reply

   Dank je! Blij om te horen dat het herkenbaar is. Dank voor het invullen 🙂 Liefs

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.