Terugblik op mijn eerste 10km loop

Ten eerste wil ik iedereen bedanken die mij heeft gesponsord! In totaal is er 200 euro binnengekomen! Dat gaat allemaal rechtstreeks naar S.O.S. Straathonden die er weer veel dieren mee gaan helpen. Super!

Dan naar de race. Wat was het ZWAAR! Ik heb werkelijk nog nooit zoveel moeite gehad met hardlopen als gisteren.

Ik zal vanaf het begin beginnen. Na een 2,5 uur lange reis kwam ik rond 1 uur in Enschede Drienerloo aan. Daar kwam Joriek me ophalen met de fiets. Na 3 jaar zagen we elkaar eindelijk weer. Het voelde direct heel normaal en gezellig. De zon was al heel heet, maar ik dacht dat het juist wel lekker zou zijn. Beter zon dan regen toch?

De race vond plaats op het terrein van de Universiteit van Twente, een enorme campus. We haalden onze startnummers en chips op en zagen dat de 800 m moeder/dochter run van start ging. Zo schattig al die kleintjes. Sommige kleintjes hadden er echter geen zin in waardoor moeder het kind op de rug moest nemen. Arme mams.

Wij hadden nog 1,5 uur de tijd dus gingen lekker bijkletsen en omkleden. Even later kwamen mijn moeder en Koos (vriend) en ouders van Joriek + vriend ook aan. Natuurlijk vond er een fotoshoot plaats ;). Heb getwijfeld om in mijn VD t-shirt te gaan lopen, maar uiteindelijk was een shirtje zonder mouwen toch lekkerder met het hete weer.

Als vanouds altijd lol met Joriek 😀

Om vijf voor 3 konden we eindelijk klaar gaan staan in de rij voor de start. Het was echt heel warm geworden en we waren allebei best zenuwachtig. Ik maakte me ook nog een beetje zorgen over mijn been en enkel waar ik de afgelopen dagen veel last van had.


Direct na de start ging het eigenlijk al niet zo lekker. Ik had zoals altijd mijn hartslagmeter om en die schoot direct naar boven de 180. Mijn horloge begon te piepen (mijn max hartslag is 176) en ik maakte me zorgen. Dit kon toch niet gezond zijn? Ik werd de eerste minuten ook direct misselijk dus wisselde snel rennen met langzaam af om mijn hartslag maar weer iets naar beneden te brengen. Zodra ik weer een beetje tempo maakte schoot die echter direct weer omhoog tot zelfs 186!!

Wat ook niet meezat was mijn playlist. Ik dacht motiverende muziek geselecteerd te hebben, maar de liedjes waren veel te langzaam voor het hardlopen en uiteindelijk heb ik mijn iPod zelfs uitgezet (zo erg was het dus!). De bordjes langs de weg verwarden me ook. Na 15 minuten stond er een bord met 7 km, daarna weer 4 km etc. Uiteindelijk bleek de ene kant van de weg voor de 5km te zijn en de andere kant voor de 10km.

Ondertussen was iedereen oververhit en blij de eerste waterpost te zien aankomen. Ik dronk een paar slokken van het ijskoude water, maar dat viel HEEL verkeerd. Na een paar minuten kreeg ik meteen last van buiksteken en ik dacht er echt over om te stoppen. Mijn lichaam zei echt: stop! Maar ja, in werkelijkheid zou ik stoppen natuurlijk nooit over mijn hart kunnen verkrijgen.

Het einde van de eerste ronde kwam gelukkig in zicht. Het slechte nieuws was dat we weer hetzelfde saaie rondje moesten rennen. Ze hadden wel een beetje meer hun best kunnen doen om een leuk parcours uit te zetten. Mijn hartslagmeter heb ik hier ook ergens uitgezet, omdat dat irritante piepding me helemaal gek maakte.

Rond de 7 km kreeg ik het weer heel zwaar. Ik begon mezelf een beetje moed in te praten en herinnerde met het briefje dat ik achterop mijn rug had geplakt: YOU CAN DO IT!

De laatste km kwam in zicht, maar echt blij kon ik er nog niet van worden. Ik was zo bezig om door te gaan dat elke meter eigenlijk te veel voelde. Het laatste stuk kreeg ik ook last van koude rillingen (had ik de vorige keer ook). Heel vreemd.

De laatste bocht door en eindelijk zag ik de boog van de finish! Een echte eindsprint zat er helaas niet meer in, maar de laatste honderd meter nog wel iets versneld. Op de klok zag ik 56.30 staan en ik voelde direct teleurstelling omdat ik mijn 56 min doel niet bereikt had. Ik wist wel dat er nog wat af zou gaan, omdat ik niet helemaal vooraan stond. Direct een bidon water leeggedronken.

Opeens viel alles van me af en ik kreeg gewoon tranen in mijn ogen! Dat verbaasde me echt, maar ik heb mezelf zo moeten overwinnen om door te zetten deze keer. Ik was echt gebroken.

Gelukkig was mams trots op me 😉

Wat ik van deze race leerde:

1. Ik moet mijn zenuwen meer in de hand houden, want die nemen veel energie weg en zorgen voor een hoge hartslag.
2. Rustiger beginnen zodat ik later meer energie overhoud.
3. Nog meer aandacht besteden aan een fijne playlist met stimulerende muziek!
4. Werken aan mijn rompstabiliteit, zodat ik meer kracht krijg.
5. Geen ijskoud water drinken! Eigen water mee?
6. Het brein zit raar in elkaar. Tijdens de race dacht ik zeker te weten dat ik in ieder geval nooit meer aan een wedstrijd mee zou doen en ik wist ook niet meer zo goed waarom ik überhaupt aan hardlopen doe. Vandaag kijk ik alweer uit naar de volgende race ;).

Hardlopen maakt zowel je lichaam als je geest sterker. Het laat zien dat je veel meer kunt dan je denkt!

S’avonds hebben Joriek en ik pizza gegeten en het filmpje van onze tijd op Curacao teruggekeken. Dat haalde natuurlijk weer heel wat herinneringen naar boven. Wow, die tijd was gewoon geweldig. Zee, strand, altijd warm weer, veel vrienden, uitgaan, lekker eten en drinken.. miss it!

Owja, mijn uiteindelijke eindtijd was trouwens: 56.15!

Op naar de volgende race met een nieuwe doel! 55 min 🙂

-x- Jolijn

2014-05-08T14:18:34+00:00Herfst, Sport & Ontspanning|2 Comments

2 Comments

 1. inez arbeek 26 september 2011 at 14:38 - Reply

  Ik ben helemaal trots op je. Een hartstikke goede prestatie neergezet

 2. Jorieke Langeler 26 september 2011 at 11:35 - Reply

  CHICA! Ik was ook hééél trots op jou hoor, don’t forget! Mooi verhaal! Wat betreft die koude rillingen, dat had ik ook!!! Vet vaag!!! Hoe kan dat? Want ik had het mega heet! Hahaha! Heb trouwens wel mooie brandwonden van dat shirtje.. pff.. het brandt nog steeds!
  Konden we na de race maar ff een verkoelend duikje nemen in de Caribische Zee! Dan was het helemaal als vanouds! Ik vond het echt mega gezellig en ik kom snel bij jou op visite in Amsterdam! Dan gaan we niet weer zo actief doen hoor 😉 Hahaha!
  Thanx voor de fijne dag!!!
  Liefs X Jo

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.