Heb zoveel inspiratie voor nieuwe recepten!! Maar heb ‘helaas’ nog maar een week om ze allemaal uit te proberen! Vandaag maakte ik gevulde paprika’s met quinoa, champignons, knoflook, uien, bleekselderij, peterselie en wortel. Recept komt deze week nog, want het was overheerlijk en iedereen kan het maken. Verder zal ik binnenkort een aantal tips voor lekkere en gezonde tussendoortjes posten.
Tip: maak je make-up kwasten regelmatig schoon.
Die van mij gingen vandaag in bad. Je kunt je kwasten het beste eens in de twee weken schoonmaken, omdat ze veel vuil en bacteriën vasthouden. Vul je wasbak met handwarm water en doe er wat shampoo bij. Was de kwasten dan net zoals je je haren wast en zorg dat alle make-up verdwenen is. Vervolgens spoel je ze goed uit en laat je ze op een handdoek drogen.
Verder met koekjes ‘a la turca’.
Tahin Sesam Koekjes
Vol van smaak, voedzaam en apart, dat zijn deze koekjes. Tahin is gemaakt van sesamzaadjes en wordt erg veel in de Turkse keuken gebruikt. Zowel in hartige gerechten, bijvoorbeeld als dressing voor salades, als in zoete gerechten, zoals zoete pompoen met walnoten en tahin (goddelijk!).
Ingrediënten
175 gram speltmeel
100 ml tahin
50 ml agavesiroop
50 gram oerzoet* of gewone suiker
1 ei-vervanger*
1/2 tl zout
1 tl bakpoeder
1 el kokosolie
sesamzaadjes
1. Mix 1 tl ei-vervanger met 2 el water. Zet apart. Meng de speltmeel, oerzoet of suiker, zout en bakpoeder goed door elkaar.
2. Doe de tahin, agavesiroop, ei-vervanger en 1 el kokosolie in een kommetje en roer goed door. Giet het mengsel vervolgens over de droge ingrediënten en roer heel goed door elkaar. Als het deeg te droog is kun je wat sojamelk of water toevoegen. Doe dit per eetlepel.
3. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Vorm kleine balletjes van het deeg en druk een beetje plat. Zet een schaaltje met sesamzaadjes klaar en rol de koekjes door de sesamzaadjes, zodat ze helemaal bedekt zijn. Doe dit bij alle koekjes.
4. Bak de koekjes 20 minuten en laat vervolgens afkoelen.
Heerlijk met een beetje jam of een dipsaus van tahin/agavesiroop.
* bij alle natuurwinkels verkrijgbaar
Ze worden niet heel veel groter dus je kunt ze vrij dichtbij elkaar leggen.
Ik vries de koekjes tegenwoordig vaak in, zodat ik ze niet allemaal in 1 keer opeet 😉
Fijne avond!
Bij stap 1 moet je een tl ei vervanger met 2el water mengen en apart zetten. Ben ik nou gek of staat er niet in dit recept wat je hiermee moet doen?
Mijn koekjes liggen op dit moment in de oven, het ruikt goddelijk!!
Deze koekjes waren hemels! Nog lekker zacht van binnen, echt super lekker.
De tweede keer waren ze echter te droog. Heb ze er misschien te lang in gelaten.
Nog maar eens proberen.
Succes!
Al vallen bij mij steeds de sesamzaadjes er af na het bakken, ik heb ze al meerdere malen gemaakt. Heel lekker!
Hi Deidre,
Dat doen ze bij mij ook, maar die gebruik ik dan weer in de muesli ’s ochtends…
grt Marije
Een cup is een Engelse/Amerikaanse inhoudsmaat. Ik gebruik altijd eenzelfde melkbeker wanneer er cups genoemd worden in een recept. Dan is de onderlinge verhouding hetzelfde en hoef ik het niet precies om te rekenen naar Nederlandse eenheden. Wel goed dat je het noemt, we gaan er voortaan op letten dat we NL eenheden posten, wel zo makkelijk.
kan ik de eivervanger ook gewoon vervangen voor 1 ei of iets anders? ik heb dat namelijk niet in huis.
Ben ik ook heel benieuwd naar…… Als dat zo is, kan ik ze gelijk gaan maken.
Hi Margot,
Ja hoor je kan ook een eitje gebruiken. Een andere tip is om 1 eetlepel lijnzaad vermalen en dat in een glaasje water laten weken. Voor als je geheel plantaardig wilt.
grtz Marije
Ze zijn echt heerlijk! Zeker het proberen waard 😉
Het lukt! 🙂
Het zien er heerlijke koekjes uit!