Stiltereis Griekenland

stiltereis-griekenland-tuin

Vijf dagen niet praten, niet lezen, geen oogcontact zoeken. Twee weken geleden vertrok ik op stiltereis naar Pilion in Griekenland. Het was mijn eerste groepsreis ooit en tegelijkertijd de langste periode dat ik ooit stil ben geweest. 

stiltereis-griekenland-hond
griekenland-stiltereis-pinakotilodge

We verblijven in de Pinakoti Lodge in Pinakates, een mini-dorp in de bergen van Griekenland. De enige buurman is een geitenhoeder die twee keer per dag langskomt met z’n ringelende dieren. Als we na de busreis vanuit Thessaloniki onder de poort van de lodge doorlopen gaat de stilte in. Ik stuur een laatste sms richting Nederland. Het voelt best raar om vijf en halve dag helemaal geen contact te hebben. Toch wel een beetje verslaafd aan mijn telefoon merk ik. We leveren onze boeken en apparatuur in en maken kennis met onze hosts Dora, haar moeder en de hond. Mijn kamer is heel comfortabel en dan de tuin: ZO MOOI. Vijgenbomen, duiven, appelbomen en allerlei struiken en bloemen. Het is geen straf om hier een week te wonen.

stiltereis-griekenland-rozen
stiltereis-griekenland-pinakotilodge

De reis naar binnen

 

De eerste avond begint met een talking circle. Dit is een gebruik van de oude Indianen. Als je iets wilt delen met de groep dan kun je de stok/veer pakken en dit doen, maar niemand mag erop reageren. En als je emotioneel wordt dan moet iedereen je met rust laten. Dit met het idee dat iedereen zelf door zijn proces moet gaan. Toña legt uit dat het echt de bedoeling is dat we diep in onszelf gaan en dat het daarom ook niet de bedoeling is dat we beleefdheidsvormen uitwisselen of oogcontact zoeken. Best pittig als jij tijdens het diner de kom salade voor je hebt staan en die dus niet even kunt aangeven aan je hongerige reisgenoot die een paar stoelen verderop zit. Die avond lig ik in bed en kan ik niet slapen. Normaal ga ik dan nog even lezen, klets ik tegen Sjoerd of ga ik eruit om nog even op Instagram te kijken. Nu ben ik alleen met mijn gedachten. Ik raak er benauwd van, maar als ik het van me afschrijf vind ik meer rust en val ik uiteindelijk in slaap.

stiltereis-griekenland-talkingcircle
stiltereis-griekenland-yoga

Meditaties & Healings

Iedere dag begint om 5 uur ’s ochtends, bij zonsopgang. Een magisch moment! We doen een half uur yoga en gaan daarna een diepe meditatie in die iedere dag een ander thema heeft. Met dat thema ga je dan ook de rest van de dag zelf aan de slag. Denk aan: ‘vreugde’ ‘het leven wat jij wilt leiden’ en ‘je jeugd’. Bijzonder hoe ieder thema meteen de sfeer voor de dag bepaalt. Iedereen gaat door zijn eigen proces heen en je voelt hoe het thema de energie voor de dag bepaalt. Wat voor processen zijn dat? Dat is voor iedereen anders en ligt aan je intentie. Ik kon veel patronen herkennen van gedrag wat ik nu vertoon en de dingen die zijn gebeurd toen ik jong was. Dit hoeven geen ernstige dingen te zijn (mijn jeugd was op zich haast perfect), maar iedereen heeft wel iets meegemaakt en wordt gevormd door zijn ouders en omgeving. En op een gegeven moment is het tijd om bepaalde patronen waarin je zit los te laten, omdat ze niks meer opleveren. Dit was voor mij soms best heftig. Je gaat toch zaken boven laten komen die verdrietig zijn of moeilijk. Maar door ze bewust te doorleven zakken ze ook weer weg.

De healings zijn buitengewoon fijn en bovendien helend. Toña werkt met reiki en massage. Aan het begin van een sessie laat ik weten hoe ik me voel en daarmee gaat ze aan de slag. Ik voel mezelf opladen en mijn lichaam voelt totaal anders aan. Ik voelde altijd nog de nasleep van mijn burn-out en had een lage nierenergie, maar na een paar healings verschijnt er een krachtige energie van binnen. Iets wat ik lang niet meer heb gevoeld. Terug in Amsterdam voel ik nog steeds dat mijn energie een stuk hoger is en dat ik meer aankan.

stiltereis-griekenland-pizza

Gemista & gevuld maïsbrood met spinazie

Ik eet bewuster tijdens het retreat, maar minder is bijna niet te doen. Het eten is simpelweg te lekker. Niet geheel onbelangrijk als je zo hard aan het werk bent met jezelf. De eerste avond worden we verwend met gevulde paprika’s en tomaten met kruidige rijst en pijnboompitten (gemista), salades en een toetjes van vruchten en sojaroom. Dit gaat zo de hele week door. Ik verheug me iedere ochtend op het ontbijt met havermout, vers fruit uit de streek, toast met tahin en zelfgemaakte abrikozenjam zonder suiker. Op de vierde ochtend staan er vegan wafels met hazelnootmelk klaar. De lunches en diners bestaan uit gevulde aubergine, zelfgemaakte pizza, salades, maïsbrood met spinazie en kikkererwtenstoofpotjes. Speciaal voor mij staat er iedere keer een vegan variant klaar en voor de niet-vegans worden de salades met feta van geiten uit de omgeving geserveerd.

‘Verboden’ om te praten of niet, ik heb lang niet zó veel en zó hard gelachen. Iemand hoeft aan tafel maar een stukje watermeloen te laten vallen of we barsten alweer uit in een oneindige lachbui. Gelukkig helemaal oké ook. Want net zoals Toña constant benadrukt: het leven gaat om VREUGDE.

stiltereis-griekenland-eten
stiltereis-griekenland-ontbijt

Dora neemt ons met haar hond iedere dag mee de bergen in. De natuur is lekker rauw op Pilion en ik vul mijn waterfles in kabbelende beekjes. De ene dag komen we kuddes geiten tegen en de andere dag klauteren we door de bossen. Door het wandelen kom ik meer in contact met mezelf en ik begin antwoorden te zien in de natuur. Een paar keer ga ik ook helemaal kapot als de zon bovenop mijn hoofd schijnt en we stijl naar boven gaan, maar goed, dat is ook weer een leerproces. Op dag 4 lopen we door een dorpje waar een klein hondje aanhaakt. Hij loopt helemaal mee naar huis (1,5 uur) en blijft een hele dag in de lodge. De volgende dag gaan we op pad met de auto en rent hij nog honderden meters mee. Niet te doen!

stiltereis-griekenland-zee
griekenland-stiltereis-uitzicht

Wil jij dit ook ervaren?!

Voordat we weggingen vertelde Toña dat een stilteweek gelijk staat aan een jaar therapie. Ik kon dat me niet echt voorstellen. Nu ik de ervaring heb wel. Er gebeurt gewoon ongelooflijk veel als je stil bent en je moet het wel aangaan. Gelukkig is het ook ultiem genieten. Van mijn ontwikkeling, de mensen en de natuur. Ik kan je dit 100% aanraden om te doen! Wil je mee? Kan! Toña heeft zojuist de nieuwe data geboekt in Griekenland van 21 t/m 28 september 2016.

Ambassadeur van Healing Space

Nog meer goed nieuws! Dit jaar deed ik mee met de cursus ‘Eenvoudig Gezond’ waarin je de basis leert voor een gezond leven (binnenkort meer in een blog) en ik ben hierover zo enthousiast dat ik voorstelde om de ambassadeur van Healing Space te worden. De boodschap van Toña komt zo overeen met die van mij dat we elkaar alleen maar kunnen versterken. Dus verwacht de komende tijd ook blogs over cursussen die ik bij Toña ga volgen en kijk alvast even op Healing Space.

stiltereis-griekenland-tona&jolijn
2016-06-30T06:23:22+00:00Inspirerend, Reizen|12 Comments

12 Comments

 1. Christina 15 augustus 2016 at 16:38 - Reply

  Je hebt mij enorm geïnspireerd met je reisverslag Jolijn! Dankjewel daarvoor ☺️!

 2. Masha 31 juli 2016 at 21:04 - Reply

  Oooh wat lijkt me dat fijn! Eerst even sparen, helaas wel erg duur zie ik.

  • Jolijn 4 augustus 2016 at 15:16 - Reply

   Een investering, maar wel een die levenslang effect heeft. Succes 🙂

 3. Sanne 18 juli 2016 at 08:13 - Reply

  Waaauuuw! Wat super bijzonder dit en wat mooi beschreven! Echt heel tof en knap dat je dit bent gaan doen, heb je er lang over moeten nadenken voordat je besloot mee te gaan? En dat het gelijk staat aan een jaar therapie, fantastisch. Ik denk dat dit voor mij ook goed zou zijn om te doen, maar ik weet ik of ik het zou aandurven.. toch best een commitment en geen contact met thuis.. Gelukkig kon je vegan eten 🙂 daar hoef ik me dan in ieder geval niet druk om te maken haha.
  Gaaf hoor!
  Liefs

  • Jolijn 20 juli 2016 at 12:18 - Reply

   Dank je! Ik kan je aanraden Toña even te bellen. Zij kan je heel veel over de reis vertellen. Het is echt een verrijking van je leven. Er waren meerdere mensen mee met een gezin dus het kan zeker. Liefs!

 4. Davine 15 juli 2016 at 10:00 - Reply

  Echt heel bijzonder zo’n reis! Ik ben vaak in de Pilion geweest, zo mooi daar! Ik denk inderdaad ook dat je jaren profijt hebt van zo’n stiltereis.

  • Jolijn 20 juli 2016 at 12:16 - Reply

   Ja mooi gebied hè! De reis is echt mega bijzonder. Ik kan het je zeker aanraden.

 5. […] jaren kwam Reiki steeds op mijn pad. Ik was nieuwsgierig, maar schoof het steeds voor me uit. Na de stiltereis in Griekenland was ik er klaar voor. Waarom? Het gaf me daar een boost aan energie, maakte me rustiger in mijn […]

 6. M. 2 juli 2016 at 06:16 - Reply

  Wat mooi om je ervaringen te lezen. Het is inderdaad waar – een stilteretraite kan zo effectief zijn als een jaar therapie. In mijn geval zelfs effectiever dan 6 jaar therapie :).

  Mooi hoe je steeds dichterbij jezelf kwam, en wat klinken de gerechtjes heerlijk! Genieten.. 🙂

 7. Wieneke 1 juli 2016 at 13:46 - Reply

  Wauw, dat klinkt als onwijs waardevol. Fijn Jolijn!

 8. Charelle 1 juli 2016 at 06:35 - Reply

  Na het lezen van dit artikel wil ik ook! Ö Wat een geweldige ervaring lijkt me dit, ik ga meteen op de website kijken!

  • Jolijn 1 juli 2016 at 10:04 - Reply

   Superleuk dat je zo enthousiast bent! Ik ben benieuwd of je meegaat 🙂

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.