Spelt & Zomerbietjes Salade

[donotprint]

Voor mijn gevoel hebben we nog nooit zo’n heerlijke zomer gehad. Het voelt alsof het iedere dag vakantie is door al die zon en warmte. Ondanks dat ik heel druk ben met allerlei projecten en mijn studie is er iedere dag wel tijd om buiten te rennen, zwemmen, naar festivals te gaan of gewoon in het gras te liggen. Zondag was ik voor het eerst bij Pllek in Amsterdam-Noord. Wat een topplek! Het was omgetoverd tot een klein hippiedorpje met allerlei massageworkshops, live muziek, yogalessen en lekker eten. Daarna was er een feestje met DJ Kareem Raihani en hebben we een paar uurtjes op blote voeten gedanst (het proberen waard als je dat nog nooit hebt gedaan!)

De positieve energie die we van de zon krijgen wordt vaak onderschat. Een kwartiertje per dag in de zon wandelen of zitten kan al heel veel betekenen voor je energielevel en je stemming. Veel mensen in Nederland hebben echter een tekort aan vitamine D wat tot depressiviteit (of gewoon een slecht humeur) kan leiden. Vooral als je de hele dag binnen op een kantoor werkt. Het is heel simpel om dit te voorkomen, door even een wandelingetje te maken in de pauze of je lunch buiten op te eten. Juist ook in de winter!

Zon =

Beter humeur
Meer energie
Gelukkiger
Bescherming tegen depressiviteit
Gezonde botten
Bescherming tegen verschillende kankersoorten
Beter immuunsysteem
[donotprint/]

Speltsalade met zoete aardappel, bietjes & walnotendressing


Voor 3 of 4 personen (afhankelijk van kleine of grote eters)

200 gram speltkorrels
1 zoete aardappel, in blokjes
2 bieten, rauw, in blokjes
½ van het snijbiet van de bieten, fijn gehakt
100 gram walnoten, fijngehakt
2 rode uien, ongepeld
1 flinke el kokosolie

Dressing

1/2 cup walnootolie
4 el frambozenazijn
1 flinke theelepel mosterd
zout/peper
1 knoflookbol, ongepeld

1. Week de speltkorrels 12 uur in een kom met water.

2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de speltkorrels in 20 minuten gaar, giet af en laat met de deksel op de pan staan.

3. Bekleed een bakplaat met bakfolie en leg de zoete aardappel, de ongepelde uien en knoflook erop. Besmeer alles met kokosolie. Zet voor 15 minuten in de oven en schep dan de zoete aardappel om. Zet nog eens voor 10 minuten in de oven.

4. Snijd de bovenkant van de knoflookbol eraf en knijp de knoflook tenen (nu zacht) uit in een bakje. Mix me de rest van de ingrediënten van de dressing.

5. Pel de ui en snij in kleine stukjes. Meng de speltkorrels, aardappel, bieten, snijbiet, walnoten en uien door elkaar. Giet de dressing erover en serveer!

[print_link]
[donotprint]

[donotprint/]

 

2014-10-09T12:35:40+00:00Lunch & Avond, Salade, Zomer|9 Comments

9 Comments

 1. […] Spelt & Zomerbietjes Salade Grapefruit, Mango & Kiwi Sapje Overnight Muesli met Aardbeien Vegan BBQ « Couscous & Bietensalade met Walnoten […]

 2. Martha 28 september 2013 at 20:50 - Reply

  Dat ziet er echt lekker uit, zeg! Bij het woord spelt denken de meesten tegenwoordig aan speltmeel en speltkoekjes, maar spelt an sich krijgt in dit artikel zijn welverdiende aandacht!

 3. Anita 31 augustus 2013 at 17:43 - Reply

  Zocht een recept met snijbiet en spelt en kwam deze tegen.
  Iets aangepast, want ik had gekookte bietjes liggen, olijfolie en koolzaadolie i.p.v. walnootolie, en rode wijnazijn i.p.v. frambozenazijn. Het was zeer verrassend, voedzaam en erg lekker!

 4. LNNK 31 augustus 2013 at 16:35 - Reply

  Jeetje dit recept lijkt me echt heerlijk!!!

 5. lemonstale {Janie} 28 augustus 2013 at 09:37 - Reply

  Sinds een paar maanden ben ik me erg aan het verdiepen in een gezonde leefstijl. Mijn eerste stap: geen vlees meer (waarom heb ik dit niet eerder gedaan???)! Ik probeer nog een beetje mijn weg te vinden. Op mijn zoektocht kwam ik zo ook jouw site tegen en ik haal veel inspiratie uit je blog…Dank je! Dit is weer een heerlijk receptje en ik ben dol op bieten… dus ga dit zeker eens proberen!

 6. Anna 22 augustus 2013 at 16:12 - Reply

  Gisteren heb ik dit recept uitgeprobeerd. Ik wist niet of de bietjes er rauw door moesten, of juist mee in de oven gingen. Ik heb maar beide gedaan, dus zowel geroosterd met de zoete aardappel als rauwe blokjes verwerkt…..en beide smaakten prima. Ik heb de salade dan ook warm geserveerd! De volgende dag vond ik de salade uit de koelkast nog lekkerder! Alleen kon ik geen snijbiet krijgen, dat gaat de volgende keer we lukken hoop ik.

 7. Marlies 20 augustus 2013 at 12:45 - Reply

  Zijn de bietjes in dit recept gewoon rauw? Dat lijkt me helemaal niet lekker. Verder een prachtig recept.

  • Jolijn 29 augustus 2013 at 08:28 - Reply

   Yes, heerlijke rauwe bietjes uit het seizoen!

 8. Anne 20 augustus 2013 at 12:27 - Reply

  Wat lekker lijkt me dat, heerlijk zomers. Ik kom voor het eerst op je blog, ben je meteen gaan volgen. Dit smaakt naar meer 😉

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.