Speculaas Bananenbrood

vegadutchie vegan speculaas bananenbrood recept
vegadutchie speculaas bananenbrood recept vegan

Speculaas Bananenbrood

Warm speculaas bananenbrood, gekleurde bladeren, luisteren naar Jamie Woon, het zonnetje dat net even scheen, kaarsjes in huis, kletsen met vriendinnen, kijken hoe de natuur verandert, al jullie toffe reacties op mijn gratis e-book, planten om me heen, fantaseren over reizen, knuffelen, chocola eten bij Mumu (De Pijp), luisteren naar Abraham Hicks op YouTube.

Dit zijn dingen waar ik de laatste dagen heel gelukkig van werd. Waar word jij blij van? Laat het me hieronder weten!

Voor 1 speculaas bananenbrood

250 gram speltbloem – je kunt ook meel nemen, maar dan wordt het een steviger brood.
2 el speculaaskruiden
1 volle tl baksoda
snuf zout
handje geroosterde walnoten, grof gehakt
5 rijpe bananen
3 el kokosbloemsuiker
2 el olijfolie
1 tl citroensap

Cakeblik

Vet een cakeblik in met een beetje olijf- of kokosolie. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng de bloem, speculaaskruiden, baksoda, zout en walnoten door elkaar. Doe 4 bananen, kokosbloemsuiker, olijfolie en citroensap in de keukenmachine of blender en laat een egaal mengsel ontstaan. Mix door de bloem, zodat alles een geheel wordt. Schep in het cakeblik. Snijd een banaan in de lengte doormidden en leg die op de cake, druk hem er een beetje in. Bak het brood ongeveer 45 minuten in de oven. Hij is gaar als een satéprikker er schoon uitkomt.

Serveer met een likje amandelpasta of kokosboter.

Geniet van de winterdagen!

Ga je dit recept maken? Leuk als je het met me deelt via Instagram of Facebook met de #vegadutchie tag!

Liefs Jolijn

vegan-bananenbrood-speculaas-recept

35 Comments

  1. Anneke 26 oktober 2018 at 22:49 - Reply

    Vanavond gemaakt met een handjevol rozijnen en speculaaskruiden van Jonnie Boer erdoor. Laagje boter erop en echt super lekker! Dank voor het recept 🙂

  2. Maaike 19 juni 2018 at 07:31 - Reply

    Helaas kan ik geen rogge, spelt of tarwe eten. Suggesties of ik ander meel kan gebruiken, bijvoorbeeld boekweit?

    • Jolijn 19 juni 2018 at 08:39 - Reply

      Ha Maaike,

      Yes, je kunt bijvoorbeeld een mix van boekweit, rijst en maïs gebruiken of een kant-en-klare glutenvrije bakmix. Eetsmakelijk!

  3. Chella 4 oktober 2017 at 22:29 - Reply

    Klinkt goed!
    Suiker vervangen door ?
    Honing?

    • Yosh 7 februari 2018 at 11:49 - Reply

      Hi,

      Honing wordt volgens de ayurveda giftig bij verhitting; dus ik zou het niet doen.

      Groetjes,
      Yolanda

  4. Wieneke 20 januari 2017 at 18:11 - Reply

    Wat een fijn recept Jolijn! Makkelijk te maken, niet veel olie en smaakt heerlijk. Dank voor het delen!

  5. Anique 19 januari 2017 at 18:05 - Reply

    Vandaag dit brood gebakken, Maar er zitten allemaal best grote gaten in, Komt dit door het bloem of? Hij is wel lekker verder maar wel jammer van de gaatjes.

    • Jolijn 23 januari 2017 at 14:21 - Reply

      Ha Anique, bij mij zaten er geen gaten in. Heb het ook nog van niemand anders gehoord. Misschien heb je te veel bakpoeder toegevoegd? Liefs

      • Anique 25 januari 2017 at 11:10 - Reply

        Ik heb 1 theelepel bakpoeder toegevoegd. Maar ach het belangrijkste is dat die goed smaakt en dat doet die zeker! Volgende keer probeer ik het met meel in plaats van bloem. Liefs Anique

  6. […] pas om 13.00 uur te beginnen, dus ik had een ochtend vrij. Ideaal om dit lekkere bananenbrood van Vegadutchie te […]

  7. Britt 22 november 2016 at 13:11 - Reply

    Zou het ook mogelijk zijn om de helft van de bananen te vervangen door pompoenpuree? Ik heb maar twee rijpe bananen in huis. Hoeveel cup/ml puree zou ik nodig hebben denk je?

  8. Sanne 19 november 2016 at 12:46 - Reply

    Dit klinkt fantastisch!
    Het kan niet anders dan dat dit heerlijk smaakt.
    En ik heb alles in huis. Kan niet beter :).
    Liefs

  9. Mirjam 14 november 2016 at 13:42 - Reply

    Eeuwige dank van de afdeling klinische psychologie van de VU, complimenten van al mijn collega’s! 🙂

    • Jolijn 15 november 2016 at 13:47 - Reply

      Haha cool!!! Blij om te horen 🙂

  10. Mieke 9 november 2016 at 20:06 - Reply

    Ik ga morgen gelijk bananen kopen ( het enige wat ik niet in huis heb ) .Lekker bij de thee met m’n beste vriendin .
    Herfst is mjin lievelings seizoen : de mooie kleuren , de open haard aan ,mijn poes op schoot ;.

    • Jolijn 15 november 2016 at 13:49 - Reply

      Ja fijn he. Geniet er ook van. Is hij goed gelukt? X

  11. Dartie 9 november 2016 at 19:57 - Reply

    Hallo Jolijn! Jemig jouw speculaas bananenbrood is heerlijk! Ik heb zelf al 2 stukken gegeten en neem morgen de rest mee naar kantoor. Ze zullen er blij mee zijn! Bedankt voor het recept. Gr. Dartie
    https://www.instagram.com/p/BMmT1uojBxd/

    • Jolijn 15 november 2016 at 13:49 - Reply

      Haha geweldig! Hoop dat je er vaak van kan genieten. X

  12. carolien 9 november 2016 at 10:58 - Reply

    Oh dat klinkt lekker. Ik maak wekelijks bananenbrood, maar deze variant ken ik nog niet. Op naar de winkel voor speculaaskruiden 🙂

    • Jolijn 15 november 2016 at 13:49 - Reply

      Leuk! Is hij goed gelukt? X

  13. Suzanne 8 november 2016 at 18:31 - Reply

    Oh dit klinkt goed!! Ik ga er een gezonde draai aan geven door meel te gebruiken ipv bloem 🙂 ik duik snel de keuken in nu.

  14. Danielle 8 november 2016 at 14:47 - Reply

    Lijkt me heerlijk! Kan ik de baksoda vervangen door bakpoeder of wijnsteenbakpoeder? Zo ja, wat is dan de verhouding?

    • Jolijn 15 november 2016 at 13:48 - Reply

      Ja dat kan. Je kunt dan 2 tl gebruiken 🙂

  15. jor 8 november 2016 at 09:59 - Reply

    Die ga ik ook maken! (Je weet dat ik geen keukenprinces ben). kan ik ook honing ipv kokosbloemsuiker gebruiken? X

    • Jolijn 8 november 2016 at 14:30 - Reply

      Leuk! Ja dat kan hoor! X

    • Mandy 8 november 2016 at 14:36 - Reply

      Ik heb het net geprobeerd met honing! Denk dat het qua smaak net een ander effect heeft dan de suiker en prefereer zelf agave siroop qua smaak; Mar evengoed nog steeds heerlijk!

  16. Anne 8 november 2016 at 09:57 - Reply

    Je hebt weer een heerlijk recept bedacht, die gaan we proberen binnenkort..

    • Jolijn 8 november 2016 at 14:31 - Reply

      Nice! Laat je me weten hoe je het vindt? X

  17. Roos 8 november 2016 at 09:28 - Reply

    Oeh, dit ziet er héél lekker uit! X

    • Jolijn 8 november 2016 at 14:31 - Reply

      Dank! Smaakt ook lekker 😉

  18. Vivian | stayaliveandcooking 8 november 2016 at 09:22 - Reply

    Hmmm ja, dat komt aardig in de buurt. Fijn een boek lezen op de bank onder een dekentje met de kat, terwijl het buiten regent… 🙂 En ik heb heel veel zin in kerst. Maar dat is nog even weg. Slim om er speculaas aan toe te voegen, lijkt me hartstikke lekker!

    • Jolijn 8 november 2016 at 14:31 - Reply

      Klinkt heerlijk! Ja, Kerst is altijd een fijne, gezellige tijd. X

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.