Snelle rijstnoedels met amandel-tamarisaus

Jorieke en ik ontmoetten elkaar tijdens een ‘sloeberdienst’ op de middelbare school. Ik was 14, zij 15 en we hadden waarschijnlijk een uur gespijbeld of waren weer eens te laat gekomen. Met onze prikkers wandelden we rondom de school terwijl we een arme brugpieper commandeerden de rommel op te ruimen. Sinds die dag waren Joriek en ik vriendinnen en waren we iedere minuut samen. Skaten, elkaar met dikke lagen make-up opmaken, schrijven in ons vriendinnenschrift en eten waren onze favoriete bezigheden. Op het gebied van eten hadden we een sterke voorkeur voor ‘Frosties’. Denkende dat we heel verantwoord bezig waren werkten we tientallen van deze met suiker en melk gevulde repen achter elkaar naar binnen.

Ondanks onze Frostie-onwetendheid pleitten Jor en ik op school al voor een gezondere kantine. In onze TL-verlichte kantine kon je kiezen uit een assortiment dat zo’n beetje bestond uit: witte bolletjes met kroket, broodje kipkorn, patat, speculaas, koeken, heel veel snoep of blikjes cola of fanta. Dat was het. Op een dag waren Jor en ik het zat en stapten we naar ‘meneer Hamstra’, de ronde en bezwete kantinebeheerder, toe. “Meneer, kunt u alstublieft ook gezonde dingen gaan verkopen, zoals fruit en groenten” vroegen we. Ons enthousiasme verdween snel, want Hamstra snauwde “daar heb ik écht geen tijd voor!”. Sinds die dag liepen we met een iets grotere bocht om het fast-food hokje heen.

Dit alles is onderhand alweer 13 jaar geleden. Ik ben benieuwd hoe onze schoolkantine er tegenwoordig uitziet. Misschien ga ik binnenkort eens langs en kan ik meneer Hamstra laten zien dat gezond eten écht heel makkelijk en snel is.

Snelle rijstnoedels met amandel-tamarisaus

Lunch of diner voor 1 persoon

75 gram zwarte rijstnoedels (of ander soort noedels)

1 el kokosolie
2 cm verse kurkuma, fijngehakt (of 1 tl gedroogde kurkuma)
1 middelgrote wortel, in plakje of reepjes
1 hand verse spinazie, grof gehakt
1 el sesamzaadjes
1/2 tl (gerookte) paprikapoeder

1 el tamari (of sojasaus)
1/2 el sesamolie
1/2 el rauwe amandelpasta (eventueel vervangen door pindakaas of tahin)

1. kook de noedels gaar, giet af en spoel met wat koud water. Meng de tamari, sesamolie en rauwe amandelpasta door elkaar in een kommetje.

2. verhit in een pan de kokosolie. Schep de wortel en kurkuma in de pan en bestrooi met paprikapoeder. Bak ongeveer 4/5 minuten en schep er dan de spinazie door. Bak nog 1 minuut en roer er de noedels en saus doorheen.

3. Serveer in een bakje en bestrooi met sesamzaadjes.

By far het lekkerste gerecht wat ik de laatste weken gemaakt heb!

2014-10-14T07:38:12+00:00Avond, Herfst, Lunch & Avond|6 Comments

6 Comments

 1. Eva 16 december 2013 at 19:39 - Reply

  Studieweek en tentamenweek en dus stress en veel in de boeken zitten, maken het zo dat ik dit nu bijna elke dag eet, ofwel als lunch of als avondeten. Een van de leukste momentjes van de dag 🙂
  Thanks!

 2. Emanuela 13 november 2013 at 13:03 - Reply

  Ik lees Hamstra en bezweet en ik denk; dat ken ik!! Heb je heeeel toevallig op het RSG in Harderwijk gezeten of werken er toevallig nog meer meneer Hamstra’s in schoolkantines?!!

  • Jolijn 20 november 2013 at 14:56 - Reply

   Klopt! Haha. Is dat jouw school nu?

 3. Nelleke 10 november 2013 at 18:06 - Reply

  Zojuist gemaakt met witte noedels. Lekker idd en razendsnel klaar. Een volgende keer voor nog meer smaakvariatie voeg ik paddestoelen en cashewnoten toe. Tijdens het bakken van de wortelen heb ik overigens ook wat korianderpoeder gebruikt, beetje chiliflakes voor extra pit lijkt mij ook lekker.

 4. Simone 2 november 2013 at 17:34 - Reply

  Bedankt voor dit recept; ik heb het gerecht net gegeten als diner!
  Ik had geen spinazie in huis, maar nog wel een halve courgette, die ik gelijk met de wortel in de pan heb gedaan. Heerlijk 🙂

 5. Lizette 1 november 2013 at 14:15 - Reply

  Ziet er heerlijk uit! Ga ik snel ook eens uitproberen 🙂

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.