Ik ben een enorme nerd als het aankomt op het inschatten van hoeveelheden. Zo zit ik soms opeens met een e-nor-me pan bonen omdat ik weer even vergeet dat het volume nogal toeneemt tijdens het koken. Een paar weken geleden was dat het geval met boterbonen. Zoete dingen met bonen maken stond me altijd tegen, nu had ik geen keus. Ik deed ze in de keukenmachine met wat cacaopoeder, kokosolie en ahornsiroop. Nog steeds zag ik het beeld voor me van een bord met bonen met cacaopoeder en ahornsiroop erover. Al moet ik toegeven dat het deeg wel al verdomd lekker rook. De brownies kwamen een tikkeltjes kruimelig uit de oven, maar de smaak was goed!! We verstrooiden ze over een bak bananenijs.
Boterbonen zijn perfect voor dit recept: romig en neutraal van smaak. Kun je ze niet vinden, dan kun je ook voor witte of zwarte bonen gaan. Je kunt natuurlijk bonen uit blik gebruiken, maar ik kan je echt aanraden ze zelf te weken en koken. Meer smaak, goedkoper en beter voor het milieu. Bovendien kun je ze supermakkelijk in porties invriezen. Als je ze dan uit de vriezer haalt en onder warm water afspoelt of in een gerecht meekookt zijn ze in een paar minuten ontdooid. En hoe handig om altijd wat bonen voorradig te hebben voor een simpele stoofpot óf brownies.
Ik vind de smaak van deze brownie echt geweldig. Hij is vrij plain dus je kunt er lekker nog van alles aan toevoegen. Jam, cacaonibs, chocoladesaus, kokosslagroom of notenpasta maken hem nog smaakvoller. Neem het vooral mee naar je werk of vrienden. Altijd leuk om de reacties te zien als je de secret ingredient onthult.
Secret Ingredient Brownie
Voor ongeveer 10-12 porties
2 cups boterbonen, zelf gekookt of uit een blik en afgespoeld
1/2 cup kokosolie
1/2 cup cacaopoeder
1/4 cup ahornsiroop
1/2 tl zout
1 tl bakpoeder
1/2 tl vanillepoeder of essence
snuf chilipeper (optioneel)
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een vierkante of ronde vorm met bakpapier. Doe alle ingrediënten behalve de kokosolie bij elkaar in de keukenmachine en zet de machine aan. Terwijl deze draait voeg je beetje bij beetje de gesmolten kokosolie toe. Proef hoe lekker het al is! Schep het browniemengsel in de vorm en maak de bovenkant glad met een spatel. Zet in de oven voor 40 minuten en laat afkoelen onder een theedoek. Snijd de brownie in vierkanten of puntjes en serveer met kokosslagroom, jam of chocoladesaus (maak raw chocolate maar zet het niet in de vriezer).
hey!
Hoeveel gram is 1 cup? 🙂
Ik ga deze morgen maken, Vroeg me wel af of je gewone of rauwe cacaopoeder gebruikt?
Groetjes
Hi Anique,
In deze gebruik ik gewone cacao, omdat ze ook in de oven gaan. Zijn ze goed gelukt? Liefs Jolijn
Ze zijn goddelijk! De smaak is heerlijk. Heb het met witte bonen gemaakt.
Helaas was de brownie niet zo mooi gerezen als die van jou, misschien iets veranderen aan de hoeveelheden?
Ha Marije,
Fijn dat ze lekker zijn! Misschien heb je er iets te weinig bakpoeder of bonen ingedaan?
Hi!
Ten eerste wat een topidee die bonen, had niet verwacht dat het zo werken maar nu kan ik er lekker creatief mee aan de slag!
Alleen mijn brownies zitten als meer dan 40 min in de oven maar het beslag is nog steeds super zacht als ik erin prik… Hoort dat zo of wordt het wel harder?
Heb net de brownies gemaakt. De smaak is goed maar ze vallen snel uit elkaar. Enig idee?
Heb je ze helemaal af laten koelen voordat je ze aansneed? Dan vallen ze als het goed is niet meer uit elkaar!
Grinnik, was te nieuwsgierig hoe ze zouden smaken. Dus inderdaad warm gesneden. Ze zijn iig lekker. Thanx jolijn. ?
Ziet er heerlijk uit!! Als leuke tip voor de volgende keer, een eetlepeltje frambozen stroop eroverheen laten smelten is ook hmmmm 🙂
Klinkt inderdaad heel erg lekker! Waar koop je die?
Ik ben gek op dit soort recepten! Laats brownies gemaakt van zoete aardappel, die lenen zich daar ook echt perfect voor. Snel een keer proberen met bonen. Ik eet ze het liefst met aardbeien en ‘caramel’ saus. (Dadels, water, kokosbloesemsuiker ff blenden)
Ben benieuwd wat je van deze vindt!
jaa de bruine bonen brownies heb ik laatst ook gemaakt! Die gezichten van mensen wanneer ze net een hap hebben genomen en je vertelt dat het van bonen is, ge-wel-dig! Heb ook eens een keer van zoete aardappel gemaakt en die waren ook lekker.
Ik heb je kookboek trouwens gekocht! Oohww zo leuk! Ga alles maken 😀
Liefs, Susanne
Haha ja onverwachte ingrediënten leveren altijd leuke situaties op 🙂
Wauw, deze zien er heerlijk uit! Ik maakte eerder al brownies met rode biet en courgette, dus niets is te gek voor mij 😉
Benieuwd wat je van deze vindt!