Secret Ingredient Brownie

brownies-chocolade-bonen-gezond-vegan

Ik ben een enorme nerd als het aankomt op het inschatten van hoeveelheden. Zo zit ik soms opeens met een e-nor-me pan bonen omdat ik weer even vergeet dat het volume nogal toeneemt tijdens het koken. Een paar weken geleden was dat het geval met boterbonen. Zoete dingen met bonen maken stond me altijd tegen, nu had ik geen keus. Ik deed ze in de keukenmachine met wat cacaopoeder, kokosolie en ahornsiroop. Nog steeds zag ik het beeld voor me van een bord met bonen met cacaopoeder en ahornsiroop erover. Al moet ik toegeven dat het deeg wel al verdomd lekker rook. De brownies kwamen een tikkeltjes kruimelig uit de oven, maar de smaak was goed!! We verstrooiden ze over een bak bananenijs.

Boterbonen zijn perfect voor dit recept: romig en neutraal van smaak. Kun je ze niet vinden, dan kun je ook voor witte of zwarte bonen gaan. Je kunt natuurlijk bonen uit blik gebruiken, maar ik kan je echt aanraden ze zelf te weken en koken. Meer smaak, goedkoper en beter voor het milieu. Bovendien kun je ze supermakkelijk in porties invriezen. Als je ze dan uit de vriezer haalt en onder warm water afspoelt of in een gerecht meekookt zijn ze in een paar minuten ontdooid. En hoe handig om altijd wat bonen voorradig te hebben voor een simpele stoofpot óf brownies.

Ik vind de smaak van deze brownie echt geweldig. Hij is vrij plain dus je kunt er lekker nog van alles aan toevoegen. Jam, cacaonibs, chocoladesaus, kokosslagroom of notenpasta maken hem nog smaakvoller. Neem het vooral mee naar je werk of vrienden. Altijd leuk om de reacties te zien als je de secret ingredient onthult.

Secret Ingredient Brownie

Voor ongeveer 10-12 porties

2 cups boterbonen, zelf gekookt of uit een blik en afgespoeld
1/2 cup kokosolie
1/2 cup cacaopoeder
1/4 cup ahornsiroop
1/2 tl zout
1 tl bakpoeder
1/2 tl vanillepoeder of essence
snuf chilipeper (optioneel)

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een vierkante of ronde vorm met bakpapier. Doe alle ingrediënten behalve de kokosolie bij elkaar in de keukenmachine en zet de machine aan. Terwijl deze draait voeg je beetje bij beetje de gesmolten kokosolie toe. Proef hoe lekker het al is! Schep het browniemengsel in de vorm en maak de bovenkant glad met een spatel. Zet in de oven voor 40 minuten en laat afkoelen onder een theedoek. Snijd de brownie in vierkanten of puntjes en serveer met kokosslagroom, jam of chocoladesaus (maak raw chocolate maar zet het niet in de vriezer).

brownies-chocolade-bonen-gezond-vegan2

 

2015-08-18T09:55:41+00:00Glutenvrij, Zoet|17 Comments

17 Comments

  1. Davinia 28 januari 2017 at 12:45 - Reply

    hey!
    Hoeveel gram is 1 cup? 🙂

  2. Anique 19 februari 2016 at 17:50 - Reply

    Ik ga deze morgen maken, Vroeg me wel af of je gewone of rauwe cacaopoeder gebruikt?

    Groetjes

    • Jolijn 22 februari 2016 at 09:18 - Reply

      Hi Anique,

      In deze gebruik ik gewone cacao, omdat ze ook in de oven gaan. Zijn ze goed gelukt? Liefs Jolijn

  3. Marije 22 augustus 2015 at 15:28 - Reply

    Ze zijn goddelijk! De smaak is heerlijk. Heb het met witte bonen gemaakt.
    Helaas was de brownie niet zo mooi gerezen als die van jou, misschien iets veranderen aan de hoeveelheden?

    • Jolijn 25 augustus 2015 at 08:04 - Reply

      Ha Marije,

      Fijn dat ze lekker zijn! Misschien heb je er iets te weinig bakpoeder of bonen ingedaan?

  4. Jimini 20 augustus 2015 at 09:03 - Reply

    Hi!

    Ten eerste wat een topidee die bonen, had niet verwacht dat het zo werken maar nu kan ik er lekker creatief mee aan de slag!

    Alleen mijn brownies zitten als meer dan 40 min in de oven maar het beslag is nog steeds super zacht als ik erin prik… Hoort dat zo of wordt het wel harder?

  5. Monique 19 augustus 2015 at 13:56 - Reply

    Heb net de brownies gemaakt. De smaak is goed maar ze vallen snel uit elkaar. Enig idee?

    • Jolijn 19 augustus 2015 at 14:02 - Reply

      Heb je ze helemaal af laten koelen voordat je ze aansneed? Dan vallen ze als het goed is niet meer uit elkaar!

      • Monique 19 augustus 2015 at 15:19 - Reply

        Grinnik, was te nieuwsgierig hoe ze zouden smaken. Dus inderdaad warm gesneden. Ze zijn iig lekker. Thanx jolijn. ?

  6. Jimmy Meijer 19 augustus 2015 at 12:22 - Reply

    Ziet er heerlijk uit!! Als leuke tip voor de volgende keer, een eetlepeltje frambozen stroop eroverheen laten smelten is ook hmmmm 🙂

    • Jolijn 19 augustus 2015 at 14:03 - Reply

      Klinkt inderdaad heel erg lekker! Waar koop je die?

  7. Lotte 19 augustus 2015 at 06:04 - Reply

    Ik ben gek op dit soort recepten! Laats brownies gemaakt van zoete aardappel, die lenen zich daar ook echt perfect voor. Snel een keer proberen met bonen. Ik eet ze het liefst met aardbeien en ‘caramel’ saus. (Dadels, water, kokosbloesemsuiker ff blenden)

    • Jolijn 19 augustus 2015 at 14:03 - Reply

      Ben benieuwd wat je van deze vindt!

  8. Susanne 18 augustus 2015 at 15:51 - Reply

    jaa de bruine bonen brownies heb ik laatst ook gemaakt! Die gezichten van mensen wanneer ze net een hap hebben genomen en je vertelt dat het van bonen is, ge-wel-dig! Heb ook eens een keer van zoete aardappel gemaakt en die waren ook lekker.

    Ik heb je kookboek trouwens gekocht! Oohww zo leuk! Ga alles maken 😀

    Liefs, Susanne

    • Jolijn 19 augustus 2015 at 14:03 - Reply

      Haha ja onverwachte ingrediënten leveren altijd leuke situaties op 🙂

  9. Silke 18 augustus 2015 at 12:15 - Reply

    Wauw, deze zien er heerlijk uit! Ik maakte eerder al brownies met rode biet en courgette, dus niets is te gek voor mij 😉

    • Jolijn 18 augustus 2015 at 14:08 - Reply

      Benieuwd wat je van deze vindt!

Leave A Comment