Ready to Detox

Nog twee dagen en dan gaan we er tegenaan! Vijf dagen detoxen. Nog een aantal tips en voorbereidingen voordat het weekend begint.

Dit weekend

raad ik jullie aan de volgende producten te laten staan:

Koffie/Zwarte thee
Pasta, brood en andere producten met tarwe
Suiker en producten met suiker
Light producten
Dierlijke producten (vlees, vis en zuivel)
Alcohol

Hierdoor kan je lichaam alvast beginnen met detoxen en is het maandag een minder grote omschakeling.

Inkopen

Koop morgen of zondag alvast groot in. Ga naar de biologische winkel met een lijstje en vul je mandje (of wagen!) met verse groenten en fruit. Maak er zin in! Komkommers, venkels, appels, sinaasappels, citroenen, broccoli, bananen, frambozen + de ingrediënten voor de opbouw- en afbouwdag. Zoek lekkere (Green) Smoothie & Juice recepten uit en maak er een feestje van. Je maakt je lichaam lente-proof.

Chlorella of Spirulina

Chlorella en spirulina zijn groene algen die het detoxproces versnellen. Vooral chlorella is een sterke ontgifter. Het bindt zware metalen aan zich en voert deze via het spijsverteringssysteem af.  Daarbij reinigt het ook de darmen en voorkomt/verhelpt het obstipatie. Ik raad jullie aan om een potje chlorella of spirulina te kopen bij De Tuinen of de natuurwinkel en per dag 1 theelepel door smoothies te mixen. Drink genoeg water en kruidenthee gedurende de dag, zodat de afvalstoffen goed worden afgevoerd.

Schrijven

Schrijf dit weekend alvast op waarom je wilt detoxen. Als je het volgende week zwaar hebt kun je dit nalezen, zodat het makkelijker is door te zetten. Plan je maaltijden en sapjes alvast en hang de planning in de keuken op (maak er tekeningetjes bij als je wilt 😉 ).

Yoga stimuleert het detoxproces dus je kunt bijvoorbeeld iedere morgen een half uurtje inplannen. Ben je niet bekend met yoga dan vind je op de website van yogaonline verschillende filmpjes.

Zet volgende week met een gekleurde pen een krul door iedere ‘maaltijd’ waar je je aan hebt gehouden. Dat motiveert je door te gaan tot het einde en je ziet dat je het kunt. Geloof in jezelf! Schrijf ook als je je niet goed voelt. Door je gevoel op papier te zetten kun je er beter afstand van doen en kun je daarna weer vol energie verder.

P.s. Ik ben geen voedingsdeskundige. Ik lees er heel veel over en baseer veel van mijn adviezen op eigen ervaring, maar luister altijd goed naar je eigen lichaam.

Ik vind het superleuk om jullie detox-ervaringen volgende week te horen! Deel ze op Facebook of hier op het blog. Ik blog volgende week iedere dag over hoe het mij vergaat.

 

 

2014-05-07T13:46:05+00:00Coaching, Lente|7 Comments

7 Comments

 1. Louise 16 maart 2013 at 16:24 - Reply

  Wauw, ik vind dit zo knap. Ik zou dit echt niet kunnen terwijl ik studie heb, afspraken én werk. Daarbij nog het huishouden en al die dingen. Ik kan niet zonder brood haha
  Mocht ik in mijn onderwijsvrije week toch niet weggaan dan ga ik eens kijken of ik dit een paar dagen kan doen 🙂
  In ieder geval heel veel succes!

 2. Linda 16 maart 2013 at 07:34 - Reply

  @ Lisa
  Ik herken dat wel, al is het dan niet na het detoxen (nog nooit gedaan) maar na het vasten (Ramadan). Een maand lang kan ik mezelf overdag zonder moeite of problemen alles ontzeggen, ook drinken. Voel me meestal ook een stuk fitter tijdens het vasten. Zodra die maand echter voorbij is, heb ik de neiging me helemaal vol te vreten!!! Ik denk zelf, op basis van deze ervaring, dat het vooral in mijn hoofd zit. Maar misschien is dat bij detoxen anders?

 3. Lydia 15 maart 2013 at 21:32 - Reply

  Ik wilde even reageren op de reactie van Lisa. Je zegt dat het haaks staat op luisteren naar je lichaam omdat je continu je hongergevoel onderdrukt. Ik heb meerdere detox/vastenkuren gedaan en dan heb ik geen hongergevoel. Volgens mij is het maar net met wat voor bedoeling of gedachte je de detox begint. Als je eraan begint om lekker schoon te worden met veel voordelen voor jezelf denk ik dat je geen honger zal hebben. De eerste paar dagen kunnen wat lastig zijn omdat je dan veel afvalstoffen kwijt raakt en daardoor wat bijwerkingen zoals moeheid of hoofdpijn kan krijgen. Maar honger heb ik nooit gehad. Aan het eind van de detox begon ik wel uit te kijken naar die eerste appel die ik dan zou gaan eten.

  • Jolijn 18 maart 2013 at 18:08 - Reply

   Zelfde ervaringen. Ervaar het detoxen juist als prettig. Meer rust in mijn lichaam en hoofd.

 4. Lisa 15 maart 2013 at 17:53 - Reply

  Hoi Jolijn,
  Ik schreef al eerder dat ik last krijg van eetbuien als ik ga detoxen. Jij reageerde hierop dat iedereen uiteindelijk te maken krijgt met een dip, maar dat je daarover heen kan ‘groeien’. Misschien dat ik in mijn vorige reactie niet helemaal duidelijk was, maar mijn eetbuien vinden plaats ná de detox. Het lijkt net of mijn lichaam op het moment dat ik weer normaal ga eten, zoiets heeft van ‘hé, ik heb de afgelopen dagen veel te weinig gekregen, dat moeten we eens flink gaan inhalen’. Herken jij dat? Doordat dit telkens bij mij gebeurt, ben ik nu een beetje tegen detoxen en vraag ik me ook echt af of het wel goed voor een mens is. Het staat eigenlijk zo haaks op: ‘luisteren naar je lichaam’ (waar jij vaak over schrijft), omdat je continu je hongergevoel onderdrukt… Ik ben benieuwd hoe jij hier over denkt? Daarnaast ben ik ook best nieuwsgierig wat voor effect het detoxen op jouw gewicht heeft. Aangezien jij voor mijn gevoel best vaak detox. Zit jouw kleding na elke detox (21 cleansing, weekend detox, lente detox) weer wat losser? Ik wens je wel veel succes hoor!
  Groetjes,
  Lisa

  • Jolijn 18 maart 2013 at 18:13 - Reply

   Hi Lisa,

   Wat jammer dat je het zo ervaart. Voor mij voelt het wel heel erg als luisteren naar mijn lichaam. Het voelt erg fijn om mijn lichaam even een pauze te geven en te laten ontgiften. Ik heb geen last van hongerbuien, bouw het dan ook weer rustig op… Heb je wel eens een milde detox geprobeerd? Dus veel smoothies, salades en soepen? Wellicht werkt dat beter in jouw geval. Good luck!

   Groetjes Jolijn

   • Lisa 18 maart 2013 at 18:46 - Reply

    Hee Jolijn,
    Dank voor je reactie! Ik ga een milde detox proberen. Misschien dat dit beter werkt! Veel succes deze week.
    Groetjes, Lisa

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.