Raw Pasta met Spicey Mangosaus

Vaak heb ik dagen dat ik de hele dag achter de computer aan het werk ben, s’avonds nog veel mails ‘moet’ beantwoorden en ook nog een blogje wil typen. Verder wil ik dan graag nog wat lezen over voeding (op de computer), gaat de telefoon af en staat de televisie op de achtergrond aan. Ik merk aan mezelf dat ik het soms moeilijk vind hier een balans in te vinden. Aan de ene kant is het heel fijn dat je zo snel contact kan leggen via WhatsApp, Skype en mail, maar het maakt me soms ook heel onrustig. Die constante stroom aan informatie die van alle kanten komt. En de verwachting dat mails en berichten direct beantwoord worden.

Toen ik vorig jaar in oktober naar Thailand en Laos vertrok had ik als doel iedere paar dagen een blog te schrijven met foto’s erbij. Maar toen ik daar was had ik helemaal geen behoefte aan computers. Ik zat in zo’n lekker ritme, dat ik helemaal niet dacht aan informatie opzoeken en blogs en mailtjes lezen. En het fijnste was… er ging niks mis. Niemand nam het me kwalijk dat ik niet iedere dag op Facebook zat, mails niet direct beantwoordde en niet veel blogs schreef.

Hoe meer ik achter internet/de computer zit, hoe meer ik het gevoel heb dat ik niet zonder kan en ieder moment van de dag even moet checken of er nog iets nieuws is gebeurd. Daarom vind ik het fijn soms even helemaal afstand te nemen en te beseffen dat ik het niet nodig heb. Dan doe ik de computer en televisie uit en leg ik mijn telefoon weg. Ik steek een paar geurkaarsen aan en pak er een boekje bij. Ook al moet ik dat ene mailtje dan nog eigenlijk sturen, dat moet dan maar even wachten tot de volgende dag.

Tegelijkertijd ben ik ook dankbaar voor wat de technologie me allemaal heeft gebracht. Een blog om mijn recepten te delen, online yogavideo’s, Skypen met dierbaren. Voor mijn gevoel gaat het om het vinden van een balans en prioriteiten stellen. Hoe belangrijk is het dat je 24/7 bereikbaar bent? Dertig jaar geleden ging alles via brieven en telefoon. Toen mijn vader en moeder maandenlang aan het reizen waren stuurden ze eens in de twee weken een brief naar huis. Dat was al het contact. Dus nu een paar uurtjes niet bereikbaar zijn is helemaal geen ramp. Juist niet!

Hoe gaan jullie om met de constante stroom van Social Media, telefoons, internet, televisie etc.?

Om de positivie kant van het internet nog even extra te benadrukken:

Raw courgettepasta met spicey mangosaus

overgenomen van Green Kitchen Stories

Voor 2 personen

2 courgettes
1 rijpe mango
20 blaadjes mint
4 el olijfolie
3 cm rode peper
5 cm verse gember
zout en peper
handjevol pistachenoten

1. Gebruik een julienne rasp of  ‘spiraal rasp’ om de courgettepasta te maken.

2. Doe de ontpitte mango, mint, olijfolie, rode peper, gember en peper en zout in de keukenmachine en pureer tot een saus.

3. Meng de saus met je handen door de pasta en verdeel over twee borden.

4. Garneer de pasta met de pistachenoten.

2014-10-14T07:39:33+00:00Avond, Lente, Lunch & Avond|8 Comments

8 Comments

 1. Shanna 9 oktober 2012 at 10:58 - Reply

  Hoi Jolijn! Ik lees nu sinds een paar weekjes je blogs hier en ik vind het enorm leuk om met een ‘gelijkgestemde’ leuke en interessante dingen te lezen. Deze blog sprak mij vandaag direct aan omdat ik er al een tijdje aan denk om mijn fb te verwijderen. Ik ben erg gevoelig voor stress en ook door pc, tv en eigenlijk alles waardoor je ‘in je hoofd gaat zitten’, veel stress ervaar. Ik moet mezelf echt een limiet stellen hoe lang ik achter de pc zit; of het nu voor sollicitaties schrijven is, fb checken of leuke blogs/sites lezen, het maakt niet uit. Niet langer dan een/twee uur per dag moet toch echt kunnen en gaan gebeuren 😉 Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen vanaf hier verder; met je balans vinden en of je je fb opzegt 😉 Groetjes Shanna

  • Jolijn 10 oktober 2012 at 18:38 - Reply

   Hi Shanna!

   De computer is echt een onderwerp apart… Ik ben nu net 4 dagen in Berlijn geweest (zonder computer) en merk dat ik dan zoveel relaxter ben. Maar aan de andere kant vind ik het ook ontzettend leuk om blogs te schrijven en in contact te blijven met mensen via het internet. Ik denk dat het belangrijk is een balans te vinden. Gewoon een keer een weekend helemaal geen computer of een week geen FB. Je kunt makkelijk zonder alleen wat ik ervaar is dat het snel een verslavende werking heeft. Nog even ‘die blog’ of ‘die website’ checken. Dus voor mij werkt het goed soms even helemaal afstand te nemen. Lekker naar buiten en een rondje rennen door het park 🙂

   • Shanna 23 oktober 2012 at 08:17 - Reply

    Thanks voor je reactie(s) terug Jolijn! Ik heb inmiddels mijn fb opgezegd, dat wou ik ff kwijt haha. Is wel even wennen, er valt weinig te checken. Maar er is nu meer tijd (en rust) over voor écht contact met vrienden, veuul belangrijker 🙂 En voor rondjes rennen, ik ga daar binnenkort mee beginnen, onder begeleiding…ieeeh! 😉

    • Jolijn 23 oktober 2012 at 15:04 - Reply

     Hi Shanna! Wat goed dat je de stap hebt gezet! Zal wel een stuk rustiger zijn ja :). Veel succes met het rennen. Ik ben vandaag weer begonnen.

 2. Des 14 mei 2012 at 14:57 - Reply

  pff…ik heb een haat/liefde verhouding ermee. mijn internet op m’n telefoon was er een tijdje af, en ik moet zeggen dat ik dat toch wel heel lekker vond

  maar als ik dan paar dagen niet op twitter ben geweest, begint het toch weer te kriebelen.

  erg herkenbaar dus!

 3. Jolijn 14 mei 2012 at 11:28 - Reply

  Leuk om jullie reacties te lezen. Ik heb inderdaad ook vaak gedacht dat ik mijn Facebook misschien maar moet verwijderen, maar het brengt ook weer leuke kant met zich mee. Daarom doe ik het toch niet. Het gaat er denk ik meer om dat het geen gewoonte/verslaving wordt..

 4. Christel 14 mei 2012 at 08:22 - Reply

  Ik vind het moeilijk. Ik heb, en ik hoor het ook bij vriendinnen van mij, de neiging om me een beetje af te zetten tegen al die technologie. Aan de andere kant moet je wel met je tijd meegaan en kunnen we ook niet meer goed zonder. Ik denk er vaak aan om gewoon mijn Facebook te verwijderen, want het werkt soms ook nog eens verslavend, toch doe ik het nog niet. Qua telefoon heb ik echt nog zo’n simpel toestelletje, waarmee je alleen kan bellen en smsen. Toch merk ik dat het soms wel handig is om internet te hebben en dat het leuk zou zijn als je foto’s kan maken en whatsappen.

 5. Louise van Gend 13 mei 2012 at 12:55 - Reply

  Oeh dat klinkt écht ontzettend lekker en apart.
  Ik weet wat je bedoelt qua social media en internet. Aan de ene kant is het heerlijk om zo snel contact met iedereen te hebben, maar aan de andere kant brengt het een hoop stress met zich mee. Ik merk dat ik ook erg afgeleid raak door sociale media zoals facebook. Als ik deadlines heb voor de studie dan moet ik ook echt alles wegdoen en in de bibliotheek zitten, om geconcentreerd te kunnen werken (hoewel, ik zit nu ook in de bibliotheek te werken aan een paper, maar stiekem was ik ook erg benieuwd naar je blogpost ;-))

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.