Quiche met zoete aardappel & speckjes

quiche-vegan-recept

Gastblog: Marije Pelgrum Berghuis aka Red Tiger

Het is feest. Voor alle dieren en voor mijzelf. Na een lange weg ben ik eindelijk zo ver dat ik geen vlees meer eet. Ik heb een tijdlang paleo gegeten en heb een haat-liefde verhouding met zuivel. Wel kookten we al een paar jaar bijna elke avond vegan, geholpen door al die lekkere en makkelijke recepten van Vegadutchie! Vandaag maak ik voor jullie een quiche met zoete aardappel en speckjes.

Na het zien van een heel biggetje in de vitrine van mijn biologische slager, volmaakt gelukkig scharrelende kalfjes met hun moeder in de Franse weide en het lezen van het hartverscheurende blog van Laura heb ik besloten dat de maat vol is. Voor mij vanaf deze zomer helemaal geen vlees meer op m’n bord en dat voelt feestelijk!

Thuisgekomen van een heerlijke vakantie vond ik in de vriezer een stuk vegan broccolitaart, naar een recept van de Groene Meisjes. Jolijn kwam aangewaaid, at – zichtbaar smikkelend – een stuk op en vroeg me het recept met jullie te delen. Nu was deze taart helemaal op dus ging ik de keuken in om een nieuw recept te ontwikkelen en dat werd deze quiche met zoete aardappel & speckjes vol rode en oranje groenten met een dunne, knapperige bodem.

Deze quiche is koud ook heel lekker en is ook makkelijk te bewaren, want hij laat zich goed invriezen. Wij aten hem als diner, met een frisse salade. Maar je kunt hem ook meenemen naar je werk als lunch of als bijgerechtje tijdens een zomerse picknick.

vegan-quiche-gezond-recept

Quiche met zoete aardappel & speckjes

Voor 1 quiche

keukenbenodigdheden

springvorm met hoge rand ø20cm of quichevorm met lage rand ø28cm
2 vellen bakpapier
grote kom en klein kommetje
deegroller

bodem

200 gr meel (spelt, boekweit, roggemeel of combineer ‘t lekker)
2 el lijnzaad of chiazaad
2 tl gedroogde oregano
2 tl paprikapoeder of 1 tl chilipoeder
flinke snuf gemalen (Himalaya)zout
100 ml water (begin met 75ml en voeg meer toe indien nodig)
2 el kokosolie

vulling

3 el zongedroogde tomaatjes uit olie, in reepjes
1 bakje vegetarische speckjes van de Vegetarische Slager
250 gram zoete aardappel
250 gram gekookte bietjes, in grote stukken
250 gram tofu, uitgelekt
1 rijpe avocado, vruchtvlees in grote stukken
1 teentje knoflook, geperst
3 el edelgistvlokken
1 tl gedroogde oregano
½ tl chilivlokken of pul biber
1/4 tl zout
3 el plantaardige melk, indien nodig

Verwarm de oven voor op 175 graden. Laat de tofu uitlekken in een schone theedoek met iets zwaars erop, zoals een groot boek. Doe het meel in een grote kom en mix met het lijnzaad, zout en de kruiden. Roer in een apart kommetje de olie en het water goed door elkaar.

Voeg de natte ingrediënten van de bodem bij de droge in de grote kom en roer een paar keer door. Laat 10 minuten staan, zodat de lijnzaad of de chiazaadjes lekker plakkerig kunnen worden. Kneed het deeg goed door tot een ronde plakkerige bal. Voeg eventueel nog wat extra vloeistof toe.

Leg een vel bakpapier op het aanrecht en leg de bal deeg er op. Leg er nog een vel bakpapier overheen en rol het deeg tussen de twee bakpapiertjes met een deegroller tot een mooie grote plak die een paar cm groter is dan je bakvorm, dat is voor het opstaande randje. Leg de deegplak met aan beide kanten bakpapier in de bakvorm en druk de randen goed aan. Verwijder dan het bovenste bakpapier en snijd het overtollig deeg en bakpapier weg (je kan eventueel van het overgebleven deeg crackers bakken op een tweede bakplaat). Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem en zet het bakblik 10-15 minuten in de oven. Haal eruit en laat de oven aanstaan op 175 graden.

Bak de speckjes in 1 eetlepel olie knapperig in een koekenpannetje op laag vuur. Snijd de zoete aardappel in hele dunne plakjes met een mandoline of een scherp mes. Doe de bietjes, uitgelekte tofu, avocado, knoflook, edelgistvlokken, gedroogde oregano, chilivlokken en zout in een keukenmachine en mix tot een smeuïge, iets stevige massa. Voeg per eetlepel plantaardige melk toe om er een mooie substantie van te maken.

Verdeel de gebakken speckjes en zongedroogde tomaatjes over de voorgebakken bodem en verdeel de smeuïge mix er gelijkmatig overheen. Garneer dakpansgewijs met de zoete aardappel plakjes voor een mooi uitziende taart. Kwast of spray de aardappelplakjes met olijfolie en bestrooi met wat zout.

Zet de vegan quiche voor 25-30 minuten in de oven. Kijk goed of de bovenzijde niet verbrandt, als je dat ziet doe er dan een bakpapiertje bovenop. Neem uit de oven als de zoete aardappel gaar (zacht) is.

Tip! dit recept kun je helemaal aanpassen naar jouw smaak. Varieer met meelsoorten voor de bodem, alles glutenvrij bijvoorbeeld. Of probeer eens een hele groene groententaart te maken met broccoli, courgette of groene asperges!

X Marije

 

 

2016-08-02T15:13:03+00:00Feest, Lunch & Avond|10 Comments

10 Comments

  1. Bo Kruijer 3 september 2016 at 22:14 - Reply

    Het ziet er echt super lekker uit! Alleen voor zo ver ik weet zijn de vega speckjes niet veganistisch.. Klopt dit, of heb ik onder een steen gelegen? ?

    • Jolijn 4 september 2016 at 16:10 - Reply

      You’re right! (wist ik ook niet) Heb het even gecheckt en de bacon is wel vegan 🙂

  2. Mariëlle 19 augustus 2016 at 09:23 - Reply

    Dit was een heerlijk taartje!
    Eerst met z’n tweeën als diner gegeten en het deel dat over was zojuist lauwwarm in de brunch gebruikt.
    Als bodem heb ik 100 gram speltmeel, 75 gram boekweitmeel en 25 gram kastanjemeel gebruikt. Ook heb ik naast het lijnzaad wat maanzaad in de bodem gedaan, bleek een heerlijke combi. Ik vond de tip om het deeg uit te rollen tussen twee bakpapieren vellen echt top!
    Ik hield wat zoete aardappel over, ik denk dat 150 gram zoete aardappel genoeg is om de taart te bedekken.
    Ik ga zeker ook een groene taart proberen te maken, zeker omdat mijn moestuin momenteel barst van de courgettes 🙂
    Dank voor het mooie recept!

    • Jolijn 26 augustus 2016 at 08:26 - Reply

      Dank voor je tips! Wat super dat hij zo goed is gelukt.

  3. an 11 augustus 2016 at 11:06 - Reply

    ik maak deze taart dit weekend 🙂

  4. Martine 3 augustus 2016 at 15:19 - Reply

    OK, dit ziet er heerlijk uit.
    Ik moet toegeven dat ik mij vaak laat afschrikken door dit soort (voor mij) wat ongebruikelijke recepten waardoor ik er maar niet aan begin.
    Maar na de ingrediëntenlijst te hebben gelezen besef ik dat ik bijna alles in huis heb en ook de manier van werken lijkt niet te ingewikkeld te zijn dus ik ga het er maar eens op wagen 😉

    • Jolijn 4 augustus 2016 at 15:15 - Reply

      Jaaa wat leuk!!! Laat je me weten hoe het geworden is en of je het simpel om te maken vond?

  5. Sas 3 augustus 2016 at 07:11 - Reply

    Wauw, dit ziet er lekker uit! Die gaan we proberen binnenkort 🙂

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.