Project: less = more

IMG_6260

Ik ben de laatste tijd totaal in de ban van duurzaam en simpel leven. Leven met zo min mogelijk spullen. En ik koop alleen spullen als ze van goede kwaliteit en duurzaam zijn. Het voelt zo goed! Ik zal jullie op mijn blog op de hoogte houden met duurzame tips.

Mijn eerste projectje was het huis opruimen. Sjoerd en ik hebben in ons kleine appartementje relatief gezien niet veel spullen, maar wel een aantal kasten die vol zaten met oude papieren, spelletjes, cd’s en boeken. Ik ben overal doorheen gegaan en heb stapels gemaakt van dingen die weg mogen, spullen voor de kringloop en spullen die ik nog gebruik. Meteen een goed moment om de kasten schoon te maken en de kilo’s stof weg te poetsen. Schoon huis, leeg hoofd.

Bij de Ekodis in Amsterdam vond ik toffe stoffen zakjes waar je je groenten & fruit in kunt doen, zodat je bij de supermarkt geen plastic of papieren zakjes meer hoeft te gebruiken. Echt een zeer geslaagde uitvinding. Ik schrik er iedere keer weer van als ik zie hoe snel onze tassen met papier & plastic uitpuilen. Voelt iemand zich geroepen om de eerste verpakkingsvrije winkel in Amsterdam te starten?! Sjoerd en ik kopen tegenwoordig trouwens vaak grote verpakkingen granen en peulvruchten. Dus bijvoorbeeld 5 kilo havervlokken in plaats van 500 gram. Scheelt voor haver – waar we echt heel veel van gebruiken – 1 euro per kilo + veel verpakkingsmateriaal.

Beauty producten, behalve shampoo en zonnebrand, koop ik helemaal niet meer. Ik gebruik verschillende oliën voor mijn huid, essentiële oliën voor in bad en een Konjac Sponsje om mijn huid mee schoon te maken. Ik heb in mijn boek al wat bodyrecepten staan en zal waarschijnlijk ook wel een keer een blog wijden aan wat ik allemaal gebruik en waarom.

Welke projecten staan nog op mijn lijst?

* Oude boeken verkopen
* Het balkon opknappen en bloemetjes en groenten zaaien. Ben nu al bezig met mijn kapucijnerplantjes van Urban Farmers
* Alle plastic bakjes weggooien en vervangen door BPA-vrije varianten
* Kijken welke kleding ik de laatste maanden niet heb gedragen en deze aan het goede doel geven

Ik ben nogal enthousiast over het hele simple life principe. Hoe fijn dat je iets voor de wereld kunt doen en tegelijkertijd jezelf lichter kunt voelen. Tijd voor een nieuwe start!

Ben jij veel bezig met duurzaam en simpel leven en heb je nog tips?

2016-03-16T07:46:20+00:00Inspirerend|44 Comments

44 Comments

 1. Inge 13 juli 2016 at 21:53 - Reply

  leuk dat hier tegenwoordig steeds meer aandacht aan word besteed. Er is zoveel waar je op kunt besparen. Ook ik erger me altijd mateloos aan AL dat plastic in de nederlandse supermarkt, helemaal niet nodig om elke winterpeen in plastic in te pakken bijvoorbeeld. Dit zag ik eens bij de AH, was zo verbaast! En niet alleen ik, buitenlandse vrienden vinden het ook altijd erg vreemd. Verder herbruik ik ook glazen potten en flessen voor home made lekkernijen, voor noten, rijst, kruiden etc. of gewoon als drinkglas. Ook koop ik bijna nooit nieuw. Als ik wat nodig heb, ga ik eerst kijken of ik het tweedehands kan kopen/krijgen of dat ik materiaal gewoon ergens kan vinden. Als je daar echt mee bezig bent, zul je je echt verbazen wat mensen weggooien en hoeveel je wel niet kan vinden en dus hergebruiken. Is er iets kapot? Eerst proberen te repareren en niet meteen weggooien. Hetgeen waar ik het meest tevreden over ben is dat ik eten eet wat weggegooid zou worden. Dit halen we op bij supermarkten. Producten die niet meer verkocht kunnen worden, omdat de helft van de verpakking kapot is, omdat er in één potje yoghurt van de 4 een scheur zat (en je dus nog 3 goede over hebt), omdat de verpakking vies is geworden door een ander kapot product, als de groente er niet mooi/goed gevormd uitziet, maar ook als er een rot plekje ergens op zit of als de houdbaarheidsdatum nadert. Ook dan kun je het meeste eten nog prima eten! Ik bespaar hierdoor ook heel veel geld. Ook mijn twee honden eten hiervan mee. Er zit namelijk ook vaak veel vlees bij. Dat vind ik echt verschrikkelijk als dat word weg gegooid en het dier voor niks is geslacht. Helaas zorgt dit wel voor veel plastic afval, dus daar moet ik nog wat op verzinnen.

  leuk al die tips en andere blogs over dit onderwerp. ga ik zeker eens doorkijken allemaal!

  • Jolijn 14 juli 2016 at 12:12 - Reply

   Wat een prachtige tips! Dank je wel. Echt inspirerend om te horen wat je al allemaal doet. Liefs Jolijn

 2. Jessie 28 april 2016 at 08:05 - Reply

  De plastic bakjes kun je beter niet weggooien, maar naar de kringloop brengen; een ander is er waarschijnlijk wél blij mee 🙂 Ik leef nu al 1,5 jaar plasticvrij/zero waste en het is zó heerlijk! Ook in mijn kledingkast heb ik een transitie gehad; nu zitten er (afgezien van wat items die ik al >4 jaar heb maar nog steeds draag) alleen maar kleren van natuurlijke materialen (katoen, linnen, wol etc.) in mijn kast; waarvan ik het merendeel 2ehands heb gekocht en de rest van duurzame merken als People’s Avenue, Stanley & Stella en Miss Green. Verder maak ik mijn eigen deo, gebruik ik een shampoobar (zonder verpakking) en poets ik mijn tanden met een bamboe tandenborstel. als je meer wilt weten kun je mijn blog checken http://www.emmajoh.nl. Hier schrijf ik samen met mijn zus regelmatig over verpakkingsvrij en duurzaam leven (dat kan namelijk óók als je een fulltime baan hebt of nog studeert!)

 3. Ina Oldewarris 1 april 2016 at 10:41 - Reply

  Hallo Jolijn en lezers,

  Ik en mijn man Bert gebruiken al jaren OER zeep ( ALEPPO zeep)
  Wij wassen ons lijf en haren ermee en wij gebruiken het als scheerschuim

  Je kunt ook je tanden ermee poetsen maar dat vind ik niet zo fijn!
  Volgend jaar gaan we de Camino (Santiago de Compostella) lopen
  en dan ik het handig dat je alleen die zeep mee hoeft.

  Ina Oldewarris

  • Jolijn 18 april 2016 at 13:24 - Reply

   Dank voor de tip! En alvast veel plezier met de looptocht 🙂

 4. Helen 23 maart 2016 at 09:44 - Reply

  Leuk om te lezen dat iedereen zo gied bezig is. Leuke tips en weetjes???
  Deze site mis ik nog Green Evelien
  Deze vrouw maakt iedereen enthousiast ????
  http://www.greenevelien.com

  Warme groet Helen?

  • Helen 23 maart 2016 at 09:47 - Reply

   Gied= goed ?

  • Jolijn 24 maart 2016 at 07:17 - Reply

   Dank voor de mooie tip!

 5. Helga 21 maart 2016 at 18:04 - Reply

  Heel leuk om te lezen. Hier in België zit ook alles verpakt in massa’s plastiek. maar als je een beetje oplet kun je hier en daar al wat besparen op plastiek.
  Nog een vraagje: werken die sponsors ook om make-up te verwijderen?

  • Helga 21 maart 2016 at 18:05 - Reply

   Dat moeten dus sponsjes zijn. Die vervelende IPad toch! ?

  • Jolijn 24 maart 2016 at 07:18 - Reply

   Ik gebruik heel weinig make-up en dan werkt het wel. Maar ik denk dat als je veel oog make-up gebruik dat je dan wel wat olie nodig hebt.

 6. carla weis 18 maart 2016 at 13:00 - Reply

  Hallo Jolijn,

  Ik ben ook van de less is more-idee.
  Misschien een tip: ik heb sinds ruim een jaar een graanmolen (een Fidibus medium) en vanaf die tijd koop ik granen in grootverpakking (5 kg). Dus ook haver, en dat maal ik dan grof zodat ik elke morgen mijn eigen `havermout’ heb. Dat bevalt me prima. Ik koop boekweit, spelt en haver via mijn bio-winkel (in Groningen). Zij bestellen het via de Nieuwe Band en ik haal het dan in de winkel op.
  Rijstemeel gaat op dezelfde manier.

  Groetjes en een fijn weekend toegewenst!

  Carla

  • Jolijn 24 maart 2016 at 07:19 - Reply

   Wat tof! Hele leuke tip. Ik ga er als ik terugkom van vakantie even naar kijken. Dank!

 7. Susanne 17 maart 2016 at 18:46 - Reply

  wat leuk wat leuk! Ik ben met precies dezelfde transitie bezig. Voelt heel erg goed. Waar koop jij de grootverpakkingen van bonen enzo?

  • Jolijn 24 maart 2016 at 07:21 - Reply

   Wij kopen ze bij de Ekodis in Amsterdam, maar ik denk dat het online ook zeker kan! x

 8. Tanya 17 maart 2016 at 17:40 - Reply

  Leuke blog, ik gebruik ook het conjac sponsor.
  Maar die plastic bakjes weg gooien heb ik wel wat moeite mee, ik zou ze om dezelfde reden ook bij mij willen vervangen maar ik gebruik ze nu af voor alleen koud of droog gebruik. Dit omdat de afvalberg steeds groter wordt. Daarom bewaar ik glazen potten en hergebruik ze weer. Dit om onze afvalberg te verkleinen. En ieder beetje helpt ?

  • Jolijn 24 maart 2016 at 07:21 - Reply

   Klopt! Glazen potten zijn bij mij ook favoriet. Leuk om te zien dat veel mensen er al zo mee bezig zijn 🙂

 9. Jacolien 17 maart 2016 at 10:40 - Reply

  Super leuk en inderdaad inspirerend!
  Ik denk dat ik kleine stapjes maak.. Vorige week zelf tandpasta gemaakt. Geïnspireerd door een hele leuke blog http://www.livinghomeblog.com Over ‘simple waste your homestead’. Helaas kan ik op mijn balkon geen kippen houden of mijn eigen groentetuin hebben maar er zijn wel dingen die ik wel kan doen! Ik koop bijvoorbeeld graag 2e hands kleren voor mijn kids of ik doe aan kledingruil met mijn zussen! Altijd leuk en handig:)

  • Jolijn 24 maart 2016 at 07:22 - Reply

   Wat te gek dat je er al zoveel aan doet! En die tandpasta ga ik zeker proberen binnenkort. Was hij lekker?

 10. Francine 17 maart 2016 at 09:15 - Reply

  Hallo Jolijn, kijk eens op de website van een jonge studente die haar hele leven verduurzaamt.. groeneavonturen.nl.

  Veel succes en zo te zien zijn jullie zeker niet de enigen..

  groetjes
  Francine

 11. Lucie 17 maart 2016 at 07:15 - Reply

  Ik gebruik om spullen in te bewaren oude glazen potten van bijvoorbeeld pindakaas oid. Heel handig en je kunt ze in een creatieve bui ook nog leuk versieren.

 12. Janine 16 maart 2016 at 19:04 - Reply

  Ja, ben ook erg bezig met verduurzamen. Inderdaad, less is more. Heeft denk ik ook wel met loslaten te maken. Wil binnenkort wat duurzame bezuinigingstips publiceren op mijn blog waarvan ik er eentje al wel wil verklappen: als je een tuin hebt, neem kippen.
  a. Ze leggen biologische en verse eieren
  b. Ze wieden onkruid
  c. Ze eten/ruimen de enge insekten op
  d. Ze eten etensrestjes die anders in de kliko verdwijnen
  e. Ze zijn gewoon erg grappig en zorgen voor een hoop hilariteit
  f. Weinig onderhoud, je hoeft ze niet uit te laten en met een voorraadje droogvoer en water kunnen ze een paar dagen zonder je
  g. Ze jagen vervelende kraaien uit je tuin
  h. Ze slaan alarm bij onraad
  en zo kan ik nog wel een paar redenen noemen…

  • Jolijn 17 maart 2016 at 07:21 - Reply

   Dat klinkt wel heel goed en gezellig. Zou het heel graag willen, maar weet niet of ze blij worden op ons kleine dakterrasje 😉

 13. Alice 16 maart 2016 at 17:57 - Reply

  Plastic bakjes vervangen door bpa-vrije plastic bakjes heeft niet zoveel zin. Je koopt weer plastic en omdat er geen bpa in zit, zitten er wel andere schadelijke stoffen in die niet vermeld worden, is mij verteld… Waarom geen bamboe of iets anders?

  • Jolijn 17 maart 2016 at 07:22 - Reply

   Goeie tip! Ik zal er eens naar kijken. Misschien RVS?

 14. Emma 16 maart 2016 at 14:46 - Reply

  Ik maak al een tijdje gebruik van zakjes gemaakt van een oud (schoon;) ) insecten gaas. Dit wat je vaak bij tenten tussen de binnentent en buitendoek hebt zitten. Bij de kassa kan de caissière zien wat er in zit en betaal je niet extra voor het gewicht van het zakje! Want sommige zakjes die je kant en klaar kunt kopen wegen toch nog wel wat..
  Makkelijk zelf te maken, handig en goedkoop! Heb al verschillende verwonderende caissières gehad haha!

  • Jolijn 17 maart 2016 at 07:23 - Reply

   Haha, wat tof! Die van mij zijn gelukkig wel heel licht, maar als je het ook zelf kunt doen is dat natuurlijk nog beter.

 15. Margje 16 maart 2016 at 13:29 - Reply

  Ik vind het een goed initiatief, echt waar, maar waarom plastic bakjes die je nog kunt gebruiken weggooien en niet gewoon gebruiken tot ze aan vervanging toe zijn? Scheelt nl ook een hoop afval.

 16. Vivian | stayaliveandcooking 16 maart 2016 at 11:19 - Reply

  Wat een goed initiatief! Ik ben het helemaal eens met die plastic zakjes in de supermarkt: ik leg (zolang het geen al te kleine dingen zijn zoals druiven) het liever los op de band. Een beetje oppassen in de tas maar voelt zo stom om voor een paprika ofzo al zo’n zakje eromheen te doen!
  Vind dit erg inspirerend om te lezen. Ons huisje ligt ook vol met van alles en daar word ik best onrustig van. Wie weet volg ik jullie voorbeeld…

  • Jolijn 17 maart 2016 at 07:25 - Reply

   Wat goed dat je er al op let! Leuk dat het je inspireert 🙂 Kan het je echt aanraden om op te ruimen. Heerlijk gevoel!

 17. Alexandra 16 maart 2016 at 09:48 - Reply

  Dag allemaal,

  Ik ben helemaal aangestoken door jullie enthousiasme en ga van het weekend eens goed opruimen!
  Verder heeft mijn auto het een paar weken geleden begeven en heb hem vervangen door een ebike. Nu fiets ik iedere dag naar mijn werk (22 km) en hoop zo een steentje bij te dragen aan het behoud van onze planeet.

  Nog een vraagje: Waar gebruiken jullie die havervlokken allemaal voor?

  Fijne dag.
  Alexandra

  • Jolijn 17 maart 2016 at 07:26 - Reply

   Wow, wat te gek! En dan kom je ook nog eens lekker buiten.

   Wij gebruiken haver vooral voor ontbijtjes, zoals havermout en in smoothies, maar ik maak er soms ook havermeel van voor cakes etc.

   Mooie dag!

 18. marianne 16 maart 2016 at 08:27 - Reply

  Leuk en stimulerend om te lezen. Ik ben er momenteel ook helemaal mee besmet. Vooral dat afval bij het kopen van groente en fruit, ik heb tussen mijn lapjes stof gesnuffeld en ga wat fruit en groente zakjes naaien om mee te gaan nemen naar de winkel. Inmiddels ook de voorraadkast opgeruimd wat geeft dat een heerlijk gevoel hé die ruimte in je kast. Ik ben naar VeggieWorld geweest en heb daar een demonstratie van je bijgewoond, super inspirerend dank je wel.
  Liefs, Marianne

  • Jolijn 17 maart 2016 at 07:27 - Reply

   Leuk dat je ze zelf gaat maken!

   Fijn dat het je geïnspireerd heeft! Vond het heel leuk om er te zijn!

   Mooie dag. Liefs Jolijn

 19. Simone 16 maart 2016 at 08:19 - Reply

  Hoi Jolijn,
  Waar koop je die grootverpakkingen havervlokken en andere granen/peulvruchten? Ik ben ook een grootverbruiker van havervlokken ?
  Ik heb onlangs ook veel spullen verkocht of naar de kringloop gebracht. Dit voelt inderdaad heerlijk! Het geeft mij ook rust in mijn hoofd.

  Leuk om hier meer over te lezen op je blog!

  ☀️☀️☀️

  • Sjoerd 16 maart 2016 at 08:51 - Reply

   Hi Simone,
   Jolijn en ik kopen de grote zakken havervlokken (en boekweit, gierst, boekweitmeel en linzen) in de Ekodis in Amsterdam Oost. Verder zijn ze online ook wel te vinden. Ekoplaza heeft ze voor zover ik weet niet.
   Gr,
   Sjoerd

   • Simone 17 maart 2016 at 10:59 - Reply

    Hou Sjoerd,
    Bedankt voor de info!
    Ik woon niet in Amsterdam, maar zal online gaan zoeken. Het is zo’n goed idee ?
    Groetjes!

 20. marije 16 maart 2016 at 08:08 - Reply

  Mooi om te lezen!

  Naast het ontdoen van spullen vind ik het ook belangrijk om geen nieuwe spullen te kopen; er is al zoveel!

  Met vriendinnen doen we 2 keer per jaar een swip & swop; kledingruil; dan heb je zo weer een paar mooie voor jou nieuwe stukjes kleding en dat kost niks! En een gezellige middag /avond met je vriendinnen in hun onderbroek. Dat is dubbele winst.

  In Amsterdam is er op FB een groep Amsterdam Yard Sale; daar kan je voor een (symbolisch) bedrag goede gebruikte spullen op aanbieden. En dus ook kopen. Dus als jij een tosti ijzer wil, dan plaats je een advertentie en er is altijd wel iemand die zijn apparaat voor weinig aan je over wilt doen. Zo heb ik het afgelopen jaar al tweedehands gekocht; föhn, jurkje, plantenbakken, kamerscherm, Plenty More, waterkoker, vergiet… You name it en het wordt aangeboden.

  Laten we minder nieuwe spullen kopen en meer ruilen, delen en hergebruiken.

  Fijne dag, liefs Marije

  • Jolijn 17 maart 2016 at 07:28 - Reply

   Leuk idee ook die kledingruil! En ga ook lid worden van Yard Sale.

   Fijne dag! Liefs

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.