Preisoep met Gember en Basilicum

Preisoep-vegan-gember-basilicum-recept1

Rome was in één woord buitengewoon! Wat een heerlijke stad. We hebben ontzettend lekker gegeten (waaronder het beste vegan choco-ijsje ooit), rondgestruind langs barretjes en door de stad, mooie kunst gezien en zelfs een goed gesprek gehad met Italiaanse barmannen over dat iedereen een wereldburger is. Ik ga nog niet te veel verklappen over wat we hebben gezien en gegeten, want volgende week komt de Rome Stadsgids online.

Tijdens dit reisje ontdekte ik ook nog eens iets fijns. Ik heb altijd snel last van mijn buik gehad en ook nu heb ik nog gevoelige darmen. In Rome besloot ik te genieten van al het lekkers dus ook wijntjes, brood, pasta, ijsjes en pizza. Maar we aten nooit grote maaltijden. Iedere keer namen we iets kleins en dan liepen we weer verder en een aantal uren later aten we weer iets. Dat voelde zo goed. Kleine porties dus! Ik at dan wel niet de meest gezonde dingen op aarde, maar mijn lichaam kon het wel goed verteren omdat ik me niet volpropte. Soms maak ik thuis een supergezonde maaltijd, maar als ik er dan teveel van eet krijg ik toch last van mijn buik. *Kleine porties* is dus mijn nieuwe mantra. Ook een leuke uitdaging voor de detoxers die vandaag zijn begonnen aan de Vegadutchie Detox De reden waarom te veel eten zorgt voor buikklachten is dat als je je maag te vol stopt het maagzuur niet meer goed in staat is om al je eten te verteren. Het onverteerde voedsel zorgt voor problemen in het maag-darmkanaal waardoor oprispingen en een opgeblazen gevoel ontstaan. Probeer per keer niet meer te eten dan in het kommetje van je handen past (of minder).

Preisoep-vegan-gember-basilicum-recept

Italië heeft me geïnspireerd om weer nieuwe recepten te maken. Het viel me vooral op hoe seizoensgericht ze zijn. Dus aten we volop artisjok, tomaat, veldsla en snijbiet. Vooral de kleine artisjokken die je in zijn geheel kunt opeten hebben mijn hart gestolen. Hier ga ik nog een leuk recept voor uitwerken. Gisteren was ik op de biologische markt in de Amsterdamse wijk Zeeburg en vond ik prei die de boerderij zelf kweekt. Ze zagen er zo mooi uit, nog helemaal onder het zand. ’s Avonds aten we preisoep. Lekker, simpel en fris. Deze soep is bovendien helemaal detoxproof.

Preisoep met Gember en Basilicum

4 personen

1 kilo prei, in stukken en gewassen
2 rode uien, gepeld en fijngesneden
1 el mosterdzaad
4 cm verse gember, fijngehakt
1 tl paprikapoeder
1,5 liter groentenbouillon
4 el appelazijn
2 el olijfolie extra vierge + extra
1 el sojasaus (tamari voor glutenvrije variant)
volle hand basilicum + extra voor garnering

geroosterde pompoenpitten

Verhit in een grote soeppan en scheutje olijfolie en bak ui, mosterdzaad, gember en paprika zo’n 5 minuutjes op laag vuur. Voeg dan de prei, bouillon en sojasaus toe en laat zo’n 20-25 minuten op zacht vuur koken tot de prei zacht is. Draai het vuur uit en voeg de appelazijn, 2 el olijfolie en basilicum toe. Pureer de soep met een staafmixer.

Verdeel de soep en garneer met geroosterde pompoenpitten en basilicum.

Preisoep-vegan-gember-basilicum-recept2
2015-05-01T08:22:56+00:00Detox, Glutenvrij, Recepten, Soep|6 Comments

6 Comments

 1. wijka 5 juni 2017 at 17:16 - Reply

  Toprecept

 2. Kiki 29 september 2015 at 11:49 - Reply

  Wat een heerlijke soep! Ik heb het recept verdrievoudigd en zo 8 liter soep gemaakt voor een verjaardagsfeestje. Alle gasten waren zeer tevreden. Top recept.

  • Jolijn 5 oktober 2015 at 07:37 - Reply

   Wat te gek! Fijn dat iedereen het zo lekker vond.

 3. Daniëlle / Eet Echt 4 mei 2015 at 10:40 - Reply

  Kleine porties, je maakt er mij ook weer alert op!
  Dank je wel!

 4. Joy 1 mei 2015 at 12:30 - Reply

  Ziet er lekker uit, zeker eens proberen!

  -X-

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.