Raapstelen Salade met Kumquats en Vijgen

[donotprint]

Nieuwe stad, nieuwe winkeltjes. Nu ik vaker in Utrecht kom ontdek ik hoe leuk het daar eigenlijk is. Ik had altijd een soort van ‘er gaat niks boven Amsterdam’, maar die mening ben ik langzamerhand aan het bijstellen. Ik merk hoe fijn ik het vind om in Amersfoort zo het bos in te fietsen en weer een tuin te hebben. Utrecht is iets wereldser, maar er hangt ook een relaxte sfeer. Vorige week maandag fietste ik langs ‘Rio de Bio’ in de Adelaarsstraat. Een kleine biologische winkel met een persoonlijke sfeer, groenten en fruit voor hele fijne prijzen en veel uit het seizoen. Ik besloot weer eens iets nieuws uit te proberen en kocht twee producten waar ik nog nooit mee had gekookt: kumsquats en raapstelen.

Kumquats

Kumquats komen oorspronkelijk uit het zuid-oosten van China. In de 19e eeuw werden ze door de botanicus Robert Fortuna meegebracht naar Europa. De feloranje, kleine citrusvruchten hebben een zoet-bittere smaak en kunnen met schil worden gegeten. Het beste spoel je ze voor gebruik even af onder koud water en rol je ze even tussen je vinger voor gebruik. Dit haalt de smaak naar boven.

Op weg naar huis kwam ik op het idee van deze salade. Alles in één. Seizoensgroenten, heerlijke smaken en een urenlang gevuld gevoel.
[/donotprint]
Raapstelen salade met kumquats en vijgen

Voor 1 persoon

2 handen raapstelen, gewassen
2 gedroogde vijgen, in dunne reepjes
6 kumquats, in kwartjes
1 avocado, in reepjes
4 walnoten, fijngehakt
Geroosterde sojaboontjes

Dressing

2 el olijfolie, extra vierge
2 el vijgenazijn
peper/zout

1. Meng de olijfolie, azijn en zout & peper door elkaar heen in een klein kommetje. Zet aan de kant.

2. Leg de raapstelen in een diep bord. Giet de helft van de dressing erover en schep goed om. Verdeel de avocado, kumquats, walnoten en sojaboontjes over de salade en schenk de rest van de dressing erover.

De geroosterde sojaboontjes namen mijn vader en Marije mee uit Amerika van de Whole Foods. Ik heb nog niet gekeken of ze hier makkelijk te vinden zijn. Hoop het wel, want ze zijn yummy.

Als je geen sojaboontjes kunt vinden dan kun je ook zelfgemaakte croutons gebruiken. Snijd een speltboterham in kleine blokjes en bak in een beetje olijfolie of kokosolie goudbruin. Bestrooi met zeezout.

[print_link]
[donotprint]

Vandaag over twee dagen zit ik in het vliegtuig naar NYC! Time flies. Vrijdag was mijn laatste werkdag bij Happy Soul Travel dus het is nu vooral ontspannen, veel leuke dingen doen met vrienden en familie, inlezen en van het Nederlandse zonnetje genieten.

Als jullie tips hebben voor NYC dan hoor ik ze graag!

xoxo[/donotprint]

 

 

2014-10-14T07:38:12+00:00Avond, Lente, Lunch & Avond, Salade|6 Comments

6 Comments

 1. Marloes 22 april 2013 at 14:57 - Reply

  Jaa, rio de bio is zo’n fijne winkel. Jammer soms dat je naast bepaalde producten grijpt omdat het assortiment daar niet uitgebreid voor is, maar ik kom er graag. Ik ben dan ook heel benieuwd of de Ekoplaza, die binnenkort opent aan de Amsterdamsestraatweg deze winkel kan verslaan…

 2. Crista 22 april 2013 at 12:53 - Reply

  Ziet er goed uit, ik had zelf ook nog nooit van Kumquats gehoord…
  Heel veel plezier in NYC, geniet ervan en wel wat erover schrijven he!

  Zelf hoop ik ooit een masteronderzoek in de VS te mogen doen, dus dan kan ik ook wel tips over NYC gebruiken 😉

 3. Suzanne 22 april 2013 at 12:30 - Reply

  Geroosterde sojaboontjes kun je in Amsterdam in ieder geval kopen bij Food Delicious in de Westerstraat. Maar je kunt ze ook makkelijk zelf maken! Zelf haal ik net geroosterde kikkererwten uit de oven. Lekker!

 4. Judith 22 april 2013 at 12:29 - Reply

  Hoi,
  ziet er heel lekker uit die salade! maar d’as geen postelein in het eerste beeld, dat lijkt meer op raapstelen. maar die zijn tuurlijk ook lekker, gezond en van het seizoen.
  Goede reis!

  • Jolijn 27 april 2013 at 17:48 - Reply

   Haha klopt! Heb het even aangepast 🙂

 5. Liza 22 april 2013 at 10:09 - Reply

  Heel veel plezier Jolijn! Geniet ervan 😉 en kom maar met heel veel inspiratie weer terug!

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.