Pompoen chai latte

pompoen-chai-latte-pumkin-herfst4
pompoen-chai-latte-pumkin-herfst3
pompoen-chai-latte-pumkin-herfst2
pompoen-chai-latte-pumkin-herfst

Veel mensen die gezonder gaan leven worstelen met koffiecravings. Jolijn heeft bijvoorbeeld een echte haat-liefdeverhouding met koffie. Ik niet. Mijn koffiebehoefte verdween samen met het espresso-apparaat de deur uit. Ik worstel met een ander probleem: wat nu?

Koffiedrinken is een sociaal gebeuren, net als af en toe een biertje drinken met vrienden of – voor anderen – roken met collega’s. Je kunt de dranken of sigaretten weglaten, maar wat doe je dan met de sociale context? Ik heb het perfecte antwoord nog niet, verklap ik alvast, maar ik heb gemerkt dat als je niet meedoet dat je een outsider wordt en dat is niet altijd de beste optie. Vervangers heb ik dus nodig.

Ik ga graag koffiedrinken met Jolijn, en meestal doen we dat dan zonder koffie. Ik kies graag voor een soya chai latte, omdat dat de koffie-ervaring benadert, maar vooral omdat een goede chai gewoon heel erg lekker is. De chai heeft bovendien zijn weg gevonden naar steeds meer koffietentjes, al zijn ze – net als slecht gemaakte cappuccino’s – in sommige gevallen niet te drinken.

pompoen-chai-latte-pumkin-herfst3

Chai is een indiase kruidige theemix. Een echt goede chai wordt een tijdje gekookt, waarna een scheut plantaardige melk wordt meeverwarmd. Om er een latte van te maken moet je ook nog wat soyamelk opschuimen. Chai kun je ook gewoon als theezakje krijgen en daar kom je met goede, ongezoete soyamelk erbij ook heel ver mee. De doodzonde in mijn kopje is de instant-chai met toegevoegde suiker. Gruwel.

Ik heb me toegelegd op het vinden van de perfecte soya chai latte in de stad. Vooralsnog staat die van ons favoriete restaurant Golden Temple (zie ook de Amsterdam Gids van Jolijn) op nummer een. Maar als je het écht helemaal goed wilt hebben, dan kun je het ook gewoon zelf doen.

Jolijn bedacht deze pompoen chai latte om nog ietsje verder te gaan dan wat je buiten de deur drinkt. De pompoen zorgt voor een extra stevige, zoete smaak, die een perfect afscheid is voor de zomer. Hiermee heb je niet alleen een koffievervanger, maar ook een toetje.

pompoen-chai-latte-pumkin-herfst

Pompoen Chai Latte

1 persoon

125 ml gekookt water
150 ml amandelmelk
1 zakje chai a la vanille van Pukka

voor de pompoenpuree

1 kleine pompoen
2 el ahornsiroop
1/2 tl gemalen kaneel
1/4 tl gemalen nootmuskaat
1/4 tl gemalen kruidnagel
flinke scheut amandelmelk

Verwarm de oven voor op 225 graden. Rooster de pompoen in een half uurtje gaar, totdat je er heel gemakkelijk in kunt prikken. Ontvel en ontpit de pompoen en doe het vruchtvlees in de keukenmachine samen met de ahornsiroop, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en een flinke scheut amandelmelk. Laat een egale puree ontstaan. Schep de puree in een potje, laat afkoelen en zet in de koelkast. Je hebt genoeg voor een week pompoen chai lattes!

Voor 1 kop thee

Trek het theezakje in een theeglas met het gekookte water, ongeveer 6 minuten. Verwarm de amandelmelk met 2 el pompoenpuree. Blijf roeren tot de puree helemaal in de amandelmelk is opgelost. Schenk het amandel-pompoendrankje bij de chai-thee en roer even door.

Enjoy op een herfstachtige dag!

pompoen-chai-latte-pumkin-herfst2

12 Comments

 1. […] Pompoen chai latte Hmmm.. ik krijg er al zin in als ik eraan denk! Ik heb nog 2 pompoenen in huis en die staan er […]

 2. […] Pompoen past bijna overal bij en het is een echte herfst- en wintergroente. Dit recept voor pompoen chai latte vind je op de weblog Vegadutchie. […]

 3. wieneke 5 november 2014 at 19:01 - Reply

  De pompoenpuree is lékker! Bedankt voor het recept!

  • wieneke 5 november 2014 at 19:08 - Reply

   En oh ja! Roosteren jullie dus de hele pompoen in de oven? Ik heb het in stukjes gesneden, maar kreeg wat zwarte stukjes aan de pompoen.

   • Jolijn 10 november 2014 at 08:53 - Reply

    Hi Wieneke, ik rooster de pompoen in zijn geheel. Ongeveer 40 minuten en daar haal ik de schil eraf en doe ik het vruchtvlees in de keukenmachine. Hoop dat het gelukt is!

    • wieneke 13 november 2014 at 12:43 - Reply

     Dank Jolijn! Er ligt alweer een nieuwe pompoen klaar, ik ga dit weekend een nieuwe lading maken.

 4. Ilse 28 oktober 2014 at 11:42 - Reply

  Ik heb nu een heerlijk glas Pumpkin-chai latte in mijn handen! Ik heb alleen wel wat kokosbloemsuiker toegevoegd in het glas, want een beetje zoet mag ie wel zijn 🙂 (heb ik misschien tekort ahornsiroop gebruikt in de pompoeppuree, of drinken je hem graag ongezoet?)

  • Jolijn 29 oktober 2014 at 09:59 - Reply

   Hi Ilse, ik hou wel van zoet, maar niet té. Drinksmakelijk 🙂

 5. Pumpkin-chai latte : HappyVeggie 15 oktober 2014 at 09:31 - Reply

  […] Dus dan maar zelf een pumpkin-latte maken, toch? Ik ben op zoek gegaan naar een lekker recept met échte pompoen en kwam bij het recept van vegadutchie: https://jo-lyn.nl/pompoen-chai-latte/ […]

 6. Jeanique 2 oktober 2014 at 19:42 - Reply

  Chai betekent in het Indiaas gewoon thee. Wat wij kennen als Chai is Masala Chai. Traditioneel in India ook met behoorlijk veel suiker en vaak een mooi vel van de doorgekookte melk 😛
  De peperbol op de Albert Cuypmarkt heeft trouwens een heerlijke mix voor de masala chai. Je moet hem alleen wel nog even zelf vijzelen (het bestaat uit de losse grove kruiden: kaneel, kardemon etc) en natuurlijk zwarte thee en (plantaardige) melk toevoegen.

  De pompoen-toevoeging klinkt als een heerlijk herfst-idee 😀

 7. Simone 1 oktober 2014 at 12:57 - Reply

  Heb alles in huis dus ga het vanavond maken! Bedankt voor de inspiratie:)) Kus!

 8. Daniëlle 1 oktober 2014 at 07:39 - Reply

  Ziet er heerlijk uit. Chai thee vind ik heerlijk, ben benieuwd wat voor smaak de pompoen er aan geeft!

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.