Orangy Energy Juice

Warmte breekt door de bladloze takken in het Flevopark. Op een paar ijverige zonnestralen na is het donker. Voorlopers van de dag. Het is koud, maar zweet druipt via mijn nek mijn trui in. Een overbodige trui. Ik ren altijd in een T-shirt, ongeacht het seizoen, maar soms praat de ochtendkou me een trui en lange broek aan. Misschien is het maar goed ook, want ik ben met Jolijn en dan wordt er minder hard gerend.

Rennen. Hate it or love it. Voor mij kan het een meditatieve activiteit zijn. Inspanning en ontspanning tegelijk. Ik ga geen pleidooi voor rennen houden; het moet passen bij je persoonlijkheid én bij de levensfase waar je in zit. Er zijn tijden dat het voor mij het ideale begin van de dag is. Een klap in mijn gezicht zoals een kop echte espresso. Een slaperig lichaam dat wakker schrikt van de plotselinge activiteit en van de kou of warmte buiten. Direct verbonden met de aarde en mijn omgeving.

Bij terugkomst douche ik, en ga ik het ideale geval ook nog mediteren en ontbijten. Ik schrijf niet voor niets ‘in het ideale geval’, het lukt lang niet altijd om mijn ochtendrituelen op deze manier af te werken. Variatie is belangrijk en werkt goed voor mij. Als een ochtendroutine een afwerklijst wordt dan ontspan je niet. In tegenstelling tot wat ik veel mensen hoor zeggen is de ochtend volgens mij een uitstekend moment voor ontspanning.

Er is haast niets persoonlijker dan ochtendrituelen. Maar hoe je de dag ook begint, neem de tijd. Je kunt een halfuur langer in bed blijven liggen, maar als je die tijd besteedt aan rennen, mediteren, ontbijt maken, seks of al die dingen, dan voel je je gegarandeerd een stuk beter.

Niet zo lang geleden zagen mijn ochtenden er nog heel anders uit. Nieuws checken op mijn telefoon nog voor ik uit bed kwam, dubbele espresso maken om onder de douche op te drinken en ontbijten met minimaal vier boterhammen met ham of grillworst. Dit klinkt vast bekend voor veel mensen.

Opstarters wiens ochtendrituelen draaien om koffie zijn er lastig van af te brengen dat ze dat duwtje in de rug nodig hebben. Het glas sap dat Jolijn laatst in mijn slaapdronken handen duwde gaf mij echter een zelfde soort boost. Hoewel ik al een tijd geen koffie meer drink toch een lekker gevoel. Het voelde verwarmend en fris. Subtiel als bronwater met de kracht van raketbrandstof.

De lofzang over de ontstekingsremmende werking van kurkuma en de effecten ter voorkoming van Alzheimer (in India waar het veel wordt gebruikt als basisingrediënt voor curry, komt – toevallig of niet – nauwelijks Alzheimer voor) laat ik verder over aan anderen. Ik hou het bij de voor iedereen herkenbare piek en dip van cafeïne. Geef mij het zoet zonder het zuur. De medaille zonder keerzijde. Het mes dat aan maar één kant snijdt. Ik wil ’s ochtends alleen de piek.

Orangy Energy Juice


Voor 2

Deze geweldige juice geeft je een superkick! Je voelt je vol energie en je huid gaat ervan stralen. Gebruik biologische producten, zo krijg je geen pesticiden (die vooral op de huid van de vrucht zitten) in je sapje. Kurkuma en gember werken zuiverend en gaan ontstekingen in je lichaam tegen. Groene groenten bevatten veel magnesium wat ervoor zorgt dat je spieren zich beter kunnen ontspannen. Van de pulp kun je eventueel een soep maken door er wat bouillon bij te doen en dan even in de blender tot een egale soep te mixen. Je zult merken dat je door juicen eenzelfde kick als die van koffie krijgt, maar dan op een geleidelijker manier en zónder dip. Geniet ervan!

2 sinaasappels, ongeschild
2 appels, ongeschild
2 stengels bleekselderij
1/3 van een middelgrote broccoli
2 middelgrote wortels
flinke hand bladpeterselie
3 cm verse kurkumawortel
3 cm verse gemberwortel

Doe alle ingrediënten stuk voor stuk in de juicer. Verdeel over twee glazen en voeg twee kleine scheutjes koud water toe, dit verdunt de juice een beetje. Drink op met een rietje!

 

 

9 Comments

 1. Elske 21 maart 2014 at 08:59 - Reply

  Lekker! Ook maar ’s proberen 🙂
  Een sinaasappel kan dus gewoon met schil en al in stukken door de juicer? Ik heb een versapers, maar weet nooit zo goed wat ‘ie wel en niet aan kan.. Ik doe ’t dan dus zonder schil, maar als ’t met kan, dan is dat wel zo fijn!
  Doe je er ook wel ’s rauwe pompoen/zoete aardappel in?

  • Jolijn 28 maart 2014 at 11:18 - Reply

   Klopt, dan kan als hij bio is! Heb ik nog nooit geprobeerd… Liefs Jolijn

 2. Joy 18 maart 2014 at 13:44 - Reply

  Ah klinkt goed! Dit ga ik ook een keer proberen wanneer ik mijn juicer heb!

  -Joy-
  Fashionfoodfunforever.nl/wordpress/

 3. Shanna 17 maart 2014 at 15:23 - Reply

  wat een superleuke blog! mooi, en met humor geschreven, nice!!
  helaas heb ik geen (geld voor een) juicer.
  ook eet ik fruit apart van mijn andere eten (ivm PDS).
  misschien de groenten van dit recept gewoon blenden?

  Shanna

 4. Mylene 17 maart 2014 at 14:00 - Reply

  Lekker, maar hoe krijg jij ongeschilde sinaasappels door de juicer?

 5. Annemieke 17 maart 2014 at 12:11 - Reply

  Wat een geweldige blog! Goed geschreven, prachtige foto’s en ik heb nu al zin om de juice te maken 🙂 De bekers/potjes zijn inderdaad ook super! Complimenten 🙂

 6. Hilde W 17 maart 2014 at 11:38 - Reply

  Mmm, dat ziet er inderdaad lekker uit. Jullie hebben ook zo’n superhandige bekers met deksel. Waar kan je die kopen?

  • carolien 17 maart 2014 at 11:49 - Reply

   Deze kun je bij de Xenos kopen heb ik me laten vertellen!

   • Marieke 17 maart 2014 at 15:05 - Reply

    Xenos inderdaad 🙂

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.