Oosterse Elementenleer – waarom de 5 elementen jou in balans kunnen brengen

Een paar weken geleden volgde ik de cursus Oosterse Elementenleer. De Oosterse oftewel 5 elementenleer (Wu Xing) is een belangrijk onderdeel van de eeuwenoude Chinese Geneeskunde. Wu betekent 5 en Xing betekent bewegen. De vijf elementen maken het leven, je relaties en je eigen gedrag een stuk inzichtelijker. Benieuwd waarom? Lees met me mee en ik leg het je uit. 

Yin & Yang

Voor de klas staat de stralende Gita Schuit die een levende encyclopedie op het gebied van Chinese Geneeskunde blijkt. Haar ogen staan superhelder en ze begint met te vertellen dat de basis van de Traditionele Chinese Geneeskunde ligt bij het Yin & Yang principe. Yang staat hierbij voor licht, warmte, actie en mannelijkheid. Yin is vrouwelijk, donker, koud en rust. Yang en yin houden elkaar in balans en ze hebben elkaar nodig. De vijf elementen: hout (lente, geboorte/jeugd) die overgaat in vuur (zomer, jong volwassen) naar aarde (nazomer, volwassen) en dan naar metaal (herfst, ouderdom) en ten slotte water (winter/laatste levensfase + sterven), spelen in de TCG ook een belangrijke rol. Samen vormen ze de circle of life die in alles dat leeft terugkomt.

Burn-out

Ik word meteen getriggerd als Gita uitlegt hoe je dit ook kunt toepassen in het ondernemen. Een idee wordt geboren, je gaat doelen behalen, dan (geld) oogsten en als het goed is daarna analyseren, structuur aanbrengen en evalueren. Ze vertelt dat de elementen metaal en water tegenwoordig vaak worden overgeslagen in bedrijven. Er is  heel veel aandacht voor nieuwe ideeën, doelen halen en geld verdienen. Maar aan metaal en water: evalueren, analyseren wat goed ging, kijken of we nog wel leuk vinden wat we doen, wordt veel minder aandacht besteed. Niet zo gek dus dat burn-out eerder norm dan uitzondering is geworden.

Elementen

Over de elementen worden boeken geschreven, maar om het allemaal iets inzichtelijker te maken zal ik hieronder per element beschrijven wat de kenmerken zijn.

Hout

Woorden die bij dit element horen zijn: expansie, uitdaging, initiatief en besluitvaardigheid. Ben je een typische hout-persoon dan houd je van uitdagingen en druk. Je bent op zoek naar avontuur in het leven en wil altijd de eerste en de beste zijn. Een krachtig persoon dus, maar het kan ook doorslaan naar ongeduldigheid, woedebuien en wispelturigheid. Om in balans te blijven is het heel belangrijk dat je blijft delen met mensen en ook andere mensen dingen blijft gunnen.

Vuur

Vervulling, charisma, intuïtie, communicatie, samenvoegen, inzicht en overzicht horen bij dit element. Vuurmensen houden van passie, liefde en opwinding (jup). Ze zoeken constant naar stimulatie van hun zintuigen en zijn erg romantisch. In balans ben je als vuur-persoon empatisch en aanstekelijk. Uit balans kun je lichtgeraakt zijn of een praatzieke bewonderaar of verleider. Voor de vuurpersoon is het erg belangrijk om eigen grenzen te leren kennen en beschermen, maar ook die van anderen. Verder kan deze persoon zich nogal laten meeslepen door zijn enthousiasme, dus daar af en toe iets voorzichtiger mee omgaan is ook een goed idee.

Aarde

Woorden die bij dit element horen zijn: matiging, verbondenheid, harmonie, herinnering, intentie en aandacht. Als je een aarde-persoon bent dan houd je erg van zorgen voor andere mensen. Je bent op zoek naar hechte vriendschappen voor langere tijd en vindt vrede heel erg belangrijk. Als je in balans bent dan ben je een evenwichtig persoon waar veel mensen zich op gemak bij voelen. Als je uit balans bent kan het zijn dat je een bemoeial wordt of juist iemand die snel meeloopt met mensen. Om in balans te zijn is het belangrijk dat je voor jezelf zelfstandigheid nastreeft en niet het leed van de wereld op je neemt.

Metaal

Orde, gerechtigheid, meesterschap, loslaten/behouden en zuiverheid beschrijven dit element goed. Ben jij een metaal-persoon dan leef je een gedisciplineerd leven. Je houdt er hoge standaarden op na en je houdt heel veel van structuur en regels. Als je in balans bent dan ben je een betrouwbare persoon met veel kennis. Als het metaal uit balans raakt dan kun je dogmatisch en perfectionistisch worden. Voor de metaal-persoon is het heel belangrijk controle los te laten en te relativeren. Iets nieuws doen kan ook goed helpen!

Water

Een water-persoon kenmerkt zich door: kennis zoeken, toepassen en doorgeven, wil tot overleven, waarheid en eerlijkheid. Als je een water-persoon bent dan streef je ernaar mensen en de wereld te doorgronden. Als je iets nog niet begrepen hebt dan weet je niet wat je ermee aanmoet. Je wilt mensen en situaties begrijpen, omdat je dan meer vertrouwen voelt en je kunt dan zelfverzekerd en effectief handelen. In balans ben je bescheiden en filosofisch, maar uit balans kan je cynisch en achterdochtig worden. Als het water-element niet goed stroomt dan kan je pessissimistsich zijn. Om in balans  te komen is het belangrijk warm en open te zijn voor je eigen gevoelswereld en ook die van een ander. Ook belangrijk: niet gaan overpeinzen, maar gedachten omzetten in actie.

Zoute zee en zeewier

Bij mij overheerst het vuur in mijn persoonlijkheid, maar ik heb ook het verzorgende van aarde en de kracht die hout heeft om te starten. Bij mij is het belangrijk om water genoeg te blijven voeden. Dus rust nemen, zoute dingen eten (zeewier), blijven bewegen op een niet te uitputtende manier en uiteraard veel bij water zijn. Ik heb grappig genoeg ook altijd heel veel behoefte aan veel douchen, zoute zee en zwemmen. Dit geeft mij het gevoel dat alle opgekropte energie er weer uit kan komen. Welk element overheerst bij jou?

Balans brengen

Stel je voor je bent een metaaltype. Je houdt van structuur, hebt iedere dag je vaste rituelen en doet wellicht al jaren hetzelfde werk. Misschien kom je op een punt in je leven dat het allemaal niet meer stroomt. Bij welk element kun je dan beginnen om het weer te laten stromen? Hout zou een goede zijn! Het staat voor nieuw begin en nieuwe dingen uitproberen. Schrijf je eens in voor een nieuwe cursus, deel je dag anders in of boek spontaan een vakantie. Dit zorgt ervoor dat je het metaal wat minder stug maakt.

Ben je net zoals ik een vuurtypetje? Dan is het dus belangrijk dat je jezelf genoeg afkoelt met water. Rustige wandelingen, een duikje in de zee, pauzes nemen, zoute soepjes eten of een flowy yogalesje. Drink juist niet te veel koffie en pas op met spicy eten of eten en drinken wat uitdrogend werkt zoals alcohol, chocolade of cafeïne. Zorg ook dat je focus houdt zodat het vuurtje zich kan richten in plaats van alle kanten uitwaait.

Ieder element kun je weer in balans brengen met wat zelf-inzicht en zorg. Het is onwijs leuk om te kijken welk element jij bent. Natuurlijk heb jij alle elementen in je, maar waarschijnlijk herken je jezelf het meest in een van de bovengenoemde.

5 elementen

Vuurvrouw en Waterman

Ik vind het echt geweldig om te zien hoe ik dingen in mijn relatie opeens veel beter begrijp. Ik (vuur)vrouw die samen is met een (water)man. Ik die boos kan zijn, maar binnen 10 minuten weer alles vergeten is. Ik die altijd op zoek ben naar avontuur en die snel beweegt en snel vergeet. Typisch het snelle, onvoorspelbare van vuur. Hij die normaal gesproken lekker flowt, niet zo snel van zijn stuk te brengen is en vertrouwen en eerlijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Maar als het niet zo lekker gaat dan komen er steeds meer steentjes in het water te liggen, tot het water stagneert. En dan duurt het wel weer een tijdje voor alle steentjes zijn weggehaald. Heel handig om dit in te zien, zodat je elkaar veel beter leert begrijpen.

Pols voelen

Het meest interessante van de cursus vind ik dat je echt gaat leren om te voelen welke elementen en organen uit balans of juist in balans zijn. Dat deden we aan de hand van een pols- en tongdiagnose. De tong-diagnose spreekt vrij voor zich, maar de pols is een hele uitdaging. Bijzonder vind ik hoe we er allemaal al dichtbij zitten én hoe de pols en tong kloppen met de persoonlijkheid en klachten van de deelnemers. Met de pols en tong kun je na de cursus echt aan de slag, zodat je snel kunt zien en voelen wat er speelt.

Vijf Elementen Spel

Om de cursus af te sluiten doen we nog een spelletje. Iedereen krijgt kaarten met bepaalde eigenschappen, emoties of processen erop. Bijvoorbeeld manifestatie, verdriet, verliefdheid, liefde, prestatiedrang etc. We leggen de kaartjes neer bij het element waar we denken dat het bij hoort. Dat is nog een grotere uitdaging dan het lijkt. Liefde zal je al snel bij vuur leggen, maar aarde geeft juist ook wel heel veel (moeder)liefde. Leuk om daar een keer op zo’n manier tegenaan te kijken. Conclusie van de cursus en het spel is dat alle elementen en dus ook alle levensfasen, alle gevoelens, emoties en processen er mogen zijn. Ze zijn allemaal nodig en hebben allemaal een plek in het geheel.

De praktische kennis die je tijdens deze opleiding opdoet kun je heel mooi gebruiken in je (coachings)business of gewoon voor jezelf en in je relaties. Het heeft mij echt verrijkt en ik kijk nu anders tegen mensen en situaties aan. Voor mezelf snap ik beter waarom ik ben zoals ik ben en ik kan beter bijsturen als mijn vuurtje weer te groot wordt en alle kanten uitwaait. Verder heeft het me weer dichterbij de wijsheid van de natuur gebracht. Lees vooral nog even verder op de site van Healing Space. Heb je deze cursus al gedaan en wil je verder studeren? Dan kun je aan de slag met de Praktische Chinese Geneeskunde opleiding.

Liefs Jolijn

5 elementen
2018-07-03T08:19:51+00:00Reiki, Voedingsfilosofie|0 Comments

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.