Ontspannen leven

IMG_20140531_184356

Grenzen aanvoelen en aangeven. Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Want we kennen allemaal de druk van onze to-do lijst. Maar door te oefenen merk ik dat ik er wel steeds beter in word. Twee jaar geleden om deze tijd zat ik volop in mijn burn-out. Het constante gevoel van uitgeput zijn. Alles was te veel, soms zelf een wandeling van vijf minuten. Hoewel het nu alweer een eind achter me ligt merk ik dat ik gevoelig blijf voor stress, veel doen en prikkels. Veel meer dan voor mijn burn-out.

Hoe ga je daar mee om? Ook als je geen burn-out hebt gehad kun je gevoelig zijn voor stress. Vooral als HSP’er. Je pikt dan veel meer prikkels op van de dag. Gesprekken om je heen, harde geluiden, energieën, vergadering op het werk etc. Belangrijk is dat je leert je grenzen aan te voelen. Dit is voor mij een ungoing proces dat soms goed gaat en soms minder goed. Want soms wil ik supergraag naar een feestje terwijl mijn lichaam neeeee schreeuwt. Of ik voel alweer een licht gevoel in mijn hoofd opkomen op een dag waarop ik zin heb om even te knallen met recepten testen en uitschrijven.

Pauzes

Wat ik tegenwoordig doe is werken met pauzes. Dus hoeveel ik ook te doen heb (geloof me, ik weet hoe dat is) toch even 10 minuten mediteren, een boek lezen of een klein tukkie doen. En dat helpt. Heel goed.

De meeste bedrijven, en ook mensen, zijn erop ingesteld om constant productief te zijn. Niet nuttig bezig? Tijdsverspilling. De to-do lijst moet afgevinkt worden. En liever over twee dan vier uur. Even een powernap doen, een rondje buiten wandelen of mediteren zal je in de meeste gevallen niet in dank worden afgenomen op je werk. Terwijl dit juist de gezondheid en productiviteit van de werknemers zo zou vergroten. We zijn geen robotten. We zijn mensen van vlees en bloed die zich niet iedere dag hetzelfde voelen. Die niet acht uur, of langer, scherp zijn.

Yoga op je werk

Ik ben groot voorstander dat bedrijven beweging, goede voeding en ontspanning gaan integreren. Dat je tussen het werken door even een yogalesje pakt of even gaat liggen in een relaxruimte. Ik word er al helemaal enthousiast van als ik eraan denk! Meer oog voor de behoeften van mensen. Werk is dan een onderdeel van je leven, een plek waar je ook ‘leeft’ in plaats van alleen zwoegt. Dat vind ik ook zo te gek aan de plek waar ik nu zit. Het is ingericht als een ruimte waar je graag wilt zijn. Met planten, kruiden, heerlijke theetjes en een ruimte voor yoga en meditatie. Ik denk dat steeds meer bedrijven zich wel bewust worden dat het functioneren van de mens afhangt van hoe gezond hij is. Maar de grote revolutie moet nog komen.

Ontspanning is geluk

Een vraag die jij jezelf kunt stellen als je het gevoel hebt dat het teveel wordt is: wat heb ik nu nodig? Is dat nog even doorwerken en de to-do lijst afwerken (die zichzelf weer aanvult) of even een moment voor jezelf. Misschien een wandeling in de natuur om je weer even op te laden. Ik heb door mijn burn-out geleerd dat het het echt niet waard is om door te gaan tot je op bent. Dus ook al lijken dingen soms zo belangrijk, zoals een dead-line voor mijn werk, ik kies voor mezelf als het nodig is. En ik moedig jou aan hetzelfde te doen! Ontspanning is geluk.

X Jolijn

Ps. er komen zoveel toffe samenwerkingen en nieuws aan waar ik echt heeeel enthousiast over ben. Kan niet wachten om jullie alles te vertellen.

 

 

 

 

2016-05-25T15:47:36+00:00Inspirerend|8 Comments

8 Comments

 1. Iris 7 juni 2016 at 18:22 - Reply

  Hee wat een mooi artikel! Sluit helemaal aan op wat ik de laatste tijd zelf ook heb ondervonden. Mezelf de hele dag dwingen efficiënt te werken maarkt dat ik uiteindelijk niets gedaan krijg. Een flinke wandeling helpt me om watik moest doen in de helft van de tijd af te maken. Die balans is zo belangrijk!!! Liefs

  • Jolijn 9 juni 2016 at 11:23 - Reply

   Helemaal mee eens. Juist een wandeling, yoga practice of iets anders helpt om er daarna weer hard tegenaan te gaan. It’s all about balance 🙂 Liefs

 2. Susanne 4 juni 2016 at 07:12 - Reply

  Right on the spot. Ik ben nu ook steeds meer aan het leren om te ontspannen en juist op sommige momenten hard te werken. Dat onderscheid maken helpt goed om stress te voorkomen. Dat heeft zich geuit in een overall meer ontspannen leven 🙂 En ik ben heel benieuwd naar je nieuwe projecten!

  • Jolijn 7 juni 2016 at 15:35 - Reply

   Goed bezig! Inderdaad, met hard werken is helemaal niks mis, als je maar genoeg kunt loslaten en ontspanning inbouwt. Fijn dat je het al mag ervaren 🙂

 3. Martine 2 juni 2016 at 12:11 - Reply

  Ze herkenbaar dit! Ik ben zelf ook HSP en heb altijd enorm veel druk en spanning ervaren op mijn (ik werkte als management assistente). Ik wist niet wat er aan de hand was aangezien ik toen niet wist dat ik HSP was.
  Dus ik ging gewoon door.
  Met als gevolg dat ik nooit ergens langer dan 2 jaar heb gewerkt en ik uiteindelijk in 2014 een klaplong kreeg als gevolg van alle werkstress.
  Sinds die tijd ben ik in de ww.
  Ik ben heel erg met mijzelf geconfronteerd en ik heb nu geleerd waar mij grenzen liggen: geen 40 uur meer maar max 24 uur aan het werk. Voldoende rust nemen en goed voor mijzelf zorgen wat betreft voelding e.d.
  Begin dit jaar heb ik weer 2 maanden gewerkt, op kantoor. Maar dat ging al heel snel fout: afspraken werden niet na gekomen, een overspannen collega die al haar werkstress op mij richtte….. ik ging weer met zweet in mijn handen naar het werk en kreeg ’s avonds hartkloppingen.
  Dus daar heb ik snel een punt achter gezet.
  Ik had mijn grens bereikt en gelukkig herkende ik het nu wel.
  Het zou fijn zijn wanneer er meer oog zou komen voor het feit dat een werknemer een mens is en geen robot. Dat je de ruimte krijgt om even adem te halen tussen het werk door en op die manier beter werk af te leveren.
  Maar dat gaat denk ik nog lang duren.

  • Jolijn 7 juni 2016 at 16:01 - Reply

   Wat mooi dat je de grens kon aanvoelen en er ook wat mee hebt gedaan. Knap! Ik hoop dat je dat kunt blijven doorzetten in je leven, want het is zo’n geschenk. Heel veel moois! Liefs Jolijn

 4. Brenda Verstraeten 28 mei 2016 at 12:29 - Reply

  luisteren naar je lichaam, niet makkelijk, maar een must !
  heb onlangs meegedaan met de detox – kijk al uit naar de volgende projecten – when you’re ready 😉

 5. inèz 25 mei 2016 at 16:41 - Reply

  Helemaal waar Jootje.

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.