Nederlandse quinoa is super

quinoa

Bijna iedereen weet inmiddels wel dat je kien-waa moet zeggen, maar ik hou stug vol. Omdat ik eigenwijs ben en omdat je de foute manier zo lekker plat kunt uitspreken. KIE-NO-WAA. Om mij een lol te doen – maar vooral om heel veel betere redenen – is er nu quinoa van Nederlandse bodem en de maker spreekt het óók liever uit als kie-no-waa, vertelde Marilyne Lange van de Dutch Quinoa Group mij. Yes!

Quinoa is ontzettend populair en dat komt niet alleen door de marketeers die het tot superfood hebben bestempeld. Het is ook écht goed voor je. Quinoa zit boordevol hele eiwitten (goed voor je spieren), foliumzuur (goed voor je hoofd), magnesium (tegen gespannen spieren), ijzer (tegen vermoeidheid), vitamine B1 en B2 (goed voor je hart, huid en ogen) en deze Hollandse volkoren variant is ook nog eens rijk aan vezels (goed voor je darmen, je bloedvaten en je suikerspiegel).

Maar of je quinoa nou het label super waard vindt of niet, aan de grote populariteit zit ook een keerzijde. Jolijn en ik hadden de quinoa zelfs al in de ban gedaan, omdat door de hoge vraag de prijs zo is gestegen, dat de oorspronkelijke quinoaboeren in Bolivia en Peru het niet meer kunnen betalen en zijn overgestapt op ongezonder eten. Misschien zouden ze sowieso wel ten prooi vallen aan de fastfood- en voorverpaktvoedselfabrikanten, maar het voelde niet goed.

De start van Lola Quinoa betekent niet per se direct dat de Bolivianen en Peruanen weer aan de quinoa gaan, al zal een groter aanbod van quinoa op den duur wel kunnen zorgen voor een lagere prijs en hopelijk is er dan ook minder druk op de locals, die nu van alles uithalen om zo veel mogelijk quinoa uit de bodem te persen. Waar het verder goed voor is? Betere kwaliteit van de quinoa, het hoeft niet meer over de halve aardbol te worden verscheept én er is in Nederland strenger gecontroleerde productie.

De Zuid-Amerikaanse quinoa is van een andere soort als de Hollandse. Deze variant is niet alleen uitgekozen omdat hij een Europees klimaat en zilte grond aan kan, maar hij bevat ook nog eens nauwelijks saponine. Wat zeg je? Dat is een stof die bij quinoa normaal gesproken in de schil zit en voor een bittere smaak zorgt als je hem niet goed wast. Fabrikanten van ‘gewone’ quinoa proberen de saponine eraf te krijgen door de zaadjes even flink door de mangel te halen. De Nederlandse volkoren quinoa bevat zijn schil nog, waardoor ook de voedingswaarde die in de schil zit behouden blijft.

Nog even een mythe doorprikken voor ik met mijn lofzang verderga: biologische quinoa is vaak helemaal niet zo biologisch. Er blijkt erg vaak op verpakkingen biologisch te staan terwijl dat niet waar is, zo ontdekte Radar al eerder. Er zitten vaak (te) veel bestrijdingsmiddelen op terwijl die bij biologische teelt helemaal niet gebruikt mogen worden. En al zou die quinoa wél biologisch zijn, erg duurzaam is het niet, met alle energie die het kost om het naar Nederland te krijgen.

quinoa-lolaquinoa

Nu is de nieuwe Neder-quinoa ook niet biologisch, omdat er kunstmest voor wordt gebruikt, maar het wordt in ieder geval verbouwd zonder bestrijdingsmiddelen. Er wordt trouwens wel al op kleine schaal in Nederland bio-quinoa geteeld, maar nog niet genoeg om in de supermarkt te belanden.

Maar is het ook lekker. Ja! – kortgezegd. Jolijn en ik hebben een testverpakking van Lola Quinoa meegekregen, waardoor we onze oude quinoarecepten weer eens konden proberen. De Hollandse quinoa is volkoren en daardoor wat voller van smaak. In een ontbijtje met een lichte smaak zal hij voor sommige mensen misschien wat te aanwezig zijn, maar het kan zeker. Voor salades en als aardappel-, rijst- of pastavervanger is hij in ieder geval super lekker.

Vooralsnog kun je Lola Quinoa alleen bij de Sligro krijgen, maar over een tijdje staan de toffe oer-Hollandse melkpakken met quinoa (doen we ook eens wat nuttigs met een melkpak) ook bij de Albert Heijn, en de restaurants van La Place gaan er ook mee aan de slag. De ontbijt- en lunchwinkels van Exki op Centraal Station in Amsterdam en in Den Haag Centraal verkopen trouwens ook al salade met Belgische quinoa.

Jolijn en ik zijn dus weer terug op de quinoatrein. We zullen binnenkort weer eens een lekker quinoa-recept maken. Ideeën?

lolaquinoa
2015-10-02T07:16:12+00:00Voedingsfilosofie|14 Comments

14 Comments

 1. Savitri 20 mei 2018 at 15:39 - Reply

  Er is wel Nederlandse volkoren Quinoa die biologisch wordt geteeld dus zonder bestrijdingsmiddelen maar ook zonder kunstmest en die is betaalbaarder (nl. € 5,50 p/kg als je een zak van 9 kg koopt, of € 5,90 p/kg als je een zak van 5 kg koopt) dan de niet biol. Lola Quinoa (die nu bij de AH € 8,30 p/kg kost).
  Kijk maar op Quinoaholland.nl.
  Hun biologische certificeringsaanvraag is al een jaartje geleden ingediend maar zo’n aanvraagproces kan wel ruim 2 jaar duren, vertelde de meneer van Quinoaholland.nl die ik aan de telefoon had.
  Hun website word ik ook blij van: het lijken mij mensen met passie en die hart voor duurzaamheid hebben en hun website straalt veel positiviteit uit.

 2. […] quinoa (ik neem graag de Nederlandse variant van Lola Quinoa) 4 rode paprika’s 1 teen knoflook, fijngesneden 2 rode uien, fijngesneden 2 middelgrote […]

 3. […] jaar interviewde Sjoerd de oprichters van Lola Quinoa. Hun verhaal zorgde ervoor dat ik spontaan verliefd werd op […]

 4. rolinde 13 maart 2016 at 23:10 - Reply

  Hallo * wat zijn de prijzen
  En waar haal je ze

  • Jolijn 14 maart 2016 at 15:20 - Reply

   Ik denk dat het onderhand wel bij de AH verkocht wordt!

 5. rolinde 13 maart 2016 at 23:08 - Reply

  Waar kun je het product halen?

 6. lisa 15 oktober 2015 at 09:09 - Reply

  Is er iets bekend over de prijs?

 7. marije 2 oktober 2015 at 15:18 - Reply

  Jaa, goed initiatief!

  granola met kienowa (bekt ook mooi)

  en op Tessel aten we in een sterren restaurant soort van pops of crunch van kienowa in een gladde soep…heerlijke smaaksensatie.. ben best benieuwd hoe ze dat gemaakt hebben… gewoon in de oven of toch eerst wellen, koken en dan bakken? weet zeker dat jullie het kunnen achterhalen en er iets verrassends mee bedenke.

  grtz marije

  • Sjoerd 3 oktober 2015 at 10:04 - Reply

   Klinkt goed. Gaan we uitzoeken!

 8. Desi 2 oktober 2015 at 14:26 - Reply

  Wat een super initiatief! Ik koop zelf ook geen quinoa meer (en ik zeg ook gewoon kie-noo-aa), omdat ik het inderdaad niet moreell verantwoord vond. Hopelijk komt het snel in de normale supermarkt.

  • Sjoerd 3 oktober 2015 at 10:05 - Reply

   In februari ligt het in de Appie en vanaf deze maand al gaat La Place ermee aan de slag.

 9. Els 2 oktober 2015 at 14:16 - Reply

  Fijn! Had gisteren nog een discussie met iemand waarom ik het niet eet, maar dat kan dus binnenkort verleden tijd zijn. Ik heb er nog niet veel mee gekookt omdat ik na het kopen van een eerste zakje al leerde over de boeren in Zuid-Amerika die het zelf niet meer konden eten. Dus kom maar op met de quinoa inspiratie 🙂

 10. […] Lees hier verder op Vegadutchie.nl […]

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.