Natuurlijk genezen van een blaasontsteking

cranberrysap

Urenlang op de wc of in bad omdat het teveel pijn doet om iets anders te doen. Herken je het? Blaasontsteking is zeker niet iets waar je blij van wordt, maar feit is dat veel vrouwen hier af en toe door getroffen worden. Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door een infectie aan de urinewegen die door kan trekken naar de blaas. De blaas is dan ontstoken en dit veroorzaakt veel pijn en ongemak. Het gevoel dat je de hele tijd moet plassen, pijn in je onderbuik en pijn bij het plassen.

Vaak wordt een blaasontsteking veroorzaakt door de bacterie E. coli. Deze bevindt zich in je darmen, maar kan via bijvoorbeeld sex of, verkeerd afvegen of ondergoed je vagina binnengaan. Andere oorzaken kunnen zijn: te weinig drinken, zwangerschap, sex, slechte hygiëne of chemische stoffen. Een blaasontsteking voorkomen? Ga altijd plassen nadat je sex hebt gehad, vermijd zeep bij je vagina, drink genoeg water en houd je plas niet te lang op.

Dokters schrijven al vrij snel anti-biotica voor als je langskomt met een blaasontsteking. Dit wil je het liefst vermijden. Antibiotica doden namelijk niet alleen de slechte bacteriën (in je blaas), maar ook alle goede bacteriën in je darmen. Hierdoor wordt je darmflora enorm verstoord en kunnen talloze klachten ontstaan. Je natuurlijke weerstand neemt direct af, waardoor onder andere een blaasontsteking weer snel kan ontstaan, maar je ook last kunt krijgen van vaginale infecties, problemen bij de vertering van je eten en veel andere ziekten. Liever niet dus.

Hoe genees je blaasontsteking op een natuurlijke manier?

1. Cranberrysap. Dit is mijn nummer 1 middeltje. Zodra ik een glas sap opheb voel ik de blaasontsteking binnen een half uur minder worden. Dat cranberries zo goed helpen tegen blaasontsteking komt door verschillende werkzame stoffen in deze bes, zoals proanthocyanidine, D-mannose (fruitsuiker) en vitamine C. Ze zorgen ervoor dat de bacterie zich niet in de blaas kan nestelen en het lichaam via de urine verlaat. Kies voor een pure cranberrysap zonder toegevoegde suikers. Bacteriën zijn namelijk dol op suiker!

2. Cranberrytabletten. Deze kun je kopen bij een natuurvoedingswinkel en werken ook erg goed tegen blaasontsteking. Bij mij duurt het wel iets langer voordat de werking merkbaar wordt (in vergelijking met de sap), maar veel vrouwen ondervinden meer voordeel van de tabletten dan sap. Als je vaak last hebt van blaasontstekingen kun je de tabletten langere tijd slikken.

3. D-mannose tabletten. Voor veel vrouwen dé behandelmethode tegen een blaasontsteking. D-mannose is zoals eerder genoemd een fruitsuiker. Deze hecht zich in de blaas aan de E. coli bacterie en voert deze af via de urine.

4. Water en kruidenthee. Drink zoveel mogelijk water en kruidenthee. Het spoelt je blaas door en zorgt ervoor dat de bacteriën worden afgevoerd. Als ik een blaasontsteking voel opkomen drink ik de eerste twee uur minstens 1,5 liter water en dit helpt heel goed.

5. Zure voedingsmiddelen. Bacteriën houden niet van zuur dus drink veel water met citroensap of appelazijn. Liefst met een rietje drinken zodat je tandglazuur niet wordt aangetast.

Let op. Heb je echt een heftige blaasontsteking waar je niet vanaf komt? Ga dan naar de dokter. Een vergevorderde blaasontsteking kan leiden tot nierbekkenontsteking wat gevaarlijk is voor je gezondheid.
Heb jij weleens een blaasontsteking en wat doe je eraan?

2015-08-27T13:21:37+00:00Natuurlijke genezing|9 Comments

9 Comments

 1. lia 21 juni 2018 at 17:38 - Reply

  zelf heb ik heel vaak een blaasontsteking,afgelopen was het er weer,2 weken geleden ook gehad.Ik gebruik bakingsoda,doe 1 theelepel bakingsoda in een glas en dan lauw water er bij even goed roeren en op drinken,helpt het dan nog niet,doe je 3 theelepels bakingsoda met lauw water,zeker weten dat het helpt.Heb het vannacht gedaan en vanmorgen mijn urine gebracht,geen blaasonsteking meer,en zonder antibiotica want daar word ik straks nog resistent voor.

  MVG Lia

 2. Indiase Linzendip 31 augustus 2015 at 08:31 - Reply

  […] tips voor onderwerpen voor een blog, zoals bijvoorbeeld mijn blogje van laatst over natuurlijke remedies tegen blaasontsteking. Twee weken geleden kreeg ik van Renee Haenen-van Emmerik de vraag om spreads voor op brood (voor […]

 3. Eugenie 27 augustus 2015 at 16:32 - Reply

  Bij het lezen voel ik zelf al weer de pijn, vermoeidheid die gepaard gaat met een blaasontsteking. En inderdaad: één van de boosdoeners is ook overmatig gebruik van witte suikers. Met name tijdens de feestdagen, de Kerst, duikt het weer veel op bij met name vrouwen. Wat ik ooit als hele goede tip van een antroposofische huisarts meekreeg: bouw een vast patroon in je leven in waarin je 3 x daag heermoes (paardenstaart) thee (van bijvoorbeeld Het blauwe huis= biologisch). Het is een sterk werkende thee dat werkt tegen een blaasontsteking, nierbekkenontstekking, Moeite waard dit verder na te zoeken op internet daar het een versterkende kruid is zowel fysiek als mentaal. Zodra je last begint te krijgen deze thee beginnen te drinken ieder uur. Je merkt na enige koppen thee dat je urine weer steeds lichter wordt, en dat is goed. Hoe lichter hoe beter! Ook verse koriander van de plant eten is ontstekingsremmend. En alle tips die Jolijn geeft: top, met name de pure, ongesuikerde cranberrysap of cranberry poeder in water of sap, drinken, innemen. Maak hier een dagelijkse gewoonte van, vooral gedurende de wintermaanden.
  Liefs van Eugenie uit Velp

  • Jolijn 31 augustus 2015 at 07:17 - Reply

   Dank Eugenie, voor je aanvullende tips! Ik ga de thee zeker proberen de volgende keer. En ook goed om te weten van koriander, want daar ben ik dol op.
   Mooie week! Liefs Jolijn

  • Rober 15 december 2016 at 10:07 - Reply

   Mijn vrouw had regelmatig last van blaasontsteking. Van een vriendin kreeg zij advies om op de site noni-nederland.nl te kijken en noni te bestellen. Gedaan en geenblaasontsteking meer gehad nadien. Ook geen maagzuurremmers meer nodig gehad na meer dan 20 jaar deze gebruikt te hebben. Zij is zo blij geen last meer te hebben van deze klachten, beveelt nu iedereen aan Noni te gebruiken.
   noni-nederland.nl

   Veel succes allen,

  • tess 10 maart 2017 at 19:07 - Reply

   je moet echt gewoon heel veel drinken zo wie zo ik heb er ook last van gehad en dat wil je het niet hebben zo pijnlijk

 4. Nadia 27 augustus 2015 at 15:40 - Reply

  Gelukkig heb ik zelf niet vaak een blaasontsteking, maar áls ik er heen heb ga ik er niet mee naar de dokter. Gewoon veel drinken inderdaad en cranberrysap drinken en dan is het vaak snel weer weg. Ben wel een keer naar de dokter geweest maar toen bleek ik een beginnende nierbekkenontsteking te hebben… heb toen antibiotica gekregen en uiteraard genomen want dat deed zóveel pijn.

 5. marije 27 augustus 2015 at 14:15 - Reply

  Ha Jolijn,

  Hier moet ik natuurlijk wel even op reageren, na tientallen kuren antibiotica gaat het nu heel erg goed. Heb een aantal leefregels (mede dankzij een goede bekkenbodemtherapeut):
  1. Altijd binnen 5 minuten na het vrijen plassen, heel ongezellig maar dat moet echt
  2. Iedere dag een cranberry pil slikken om de zuurgraad in de blaas alle dagen te voeden
  3. Na het vrijen een extra cranberry pil slikken en veel water drinken
  4. Altijd (ook op openbare toiletten, vliegtuig en festival dixies, heel erg ik weet het maar het moet) gaan zitten als een cowboy en de tijd nemen om te plassen, niet vlug en persen, daar raakt je blaas geïrriteerd van..
  Ben nu al een paar jaar blaasontsteking vrij, jeey.

  liefs Marije

  • Jolijn 31 augustus 2015 at 07:18 - Reply

   Dank voor de aanvullende tips 🙂

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.