Mindful eten

jolijn-mindful-eten

Gezond eten is belangrijk, dat weet je. Maar wat als je wel heel gezond, maar niet mindful eet? En wat is mindful eten eigenlijk precies? Over deze vragen denk ik op dit moment na. Want net zoals veel van jullie ken ik het ook: zonder erbij na te denken mijn bord leeg eten en dan automatisch nog maar een keer opscheppen omdat de curry in de pan me verleidelijk aan blijft gapen.

Er bestaan verschillende soorten honger. Zo kun je bijvoorbeeld honger hebben met je ogen als je een lekker stukje brownie voorbij ziet komen, honger hebben met je mond als je een hapje proeft en het naar meer smaakt, honger hebben met je cellen die snakken naar de juiste voedingsstoffen of honger hebben met je hart als je liefdesverdriet hebt. Het is interessant hier eens bij stil te staan. Misschien heeft je lichaam na één keer opscheppen wel genoeg terwijl je mond zegt: geef me nog maar zo’n stukje smeuïge citroentaart!

Om je eten optimaal te verteren is het belangrijk om lang en goed te kauwen. Zo wordt je voedsel al voorverteerd en vermengd met spijsverteringsenzymen. Doe je dit niet dan komt het in te grote stukken in je maag en verloopt de spijsvertering niet optimaal. Je kunt dan last krijgen van maagzuur, oprispingen, een opgeblazen gevoel en andere kwaaltjes. Hier kun je meteen al een link leggen met mindful eten. Als we de tijd nemen om ons bord leeg te eten, dan kauwen we automatisch langzamer.

Mindful zijn betekent helemaal in het hier en nu zijn. Dus waarnemen wat er op dit moment is zonder oordeel of kritiek. Je kunt je voordat je gaat eten dus ook afvragen: heb ik écht honger nu? Of ben ik gewoon moe, verveeld of zie ik iets lekkers liggen. Door meer in contact te komen met je lichaam voel je beter aan wat je op dat moment nodig hebt. Dit is een gevalletje oefening baart kunst, maar je kunt je voorstellen hoe groot de resultaten zijn.

Zelf vind ik het altijd heel tof te merken dat als ik iets ongezonds eet, maar er wel heel bewust van geniet, dat het dan meestal ook goed valt. Alsof mijn lichaam dan akkoord gaat omdat ik er zo van geniet. Het tegenovergestelde is als ik uit frustratie een halve reep chocola naar binnen werk. Mijn maag maakt dan rare (boze?) geluiden.

Omstreeks 1900 leefde er in San Fransisco ene meneer Fletcher. Hij raakte meer dan 20 kilo kwijt doordat hij zijn voedsel beter ging kauwen. Als snel was het ‘fletcheren’ een rage. Uit onderzoek bleek namelijk niet alleen dat kauwen supergoed was voor je algemene gezondheid, maar dat ook schaakproblemen veel beter opgelost konden worden. De hersenfunctie van mensen gaat dus vooruit door langer te genieten van maaltijden.

Klinkt alsof er dus echt veel voordelen aan mindful eten kleven. Jan Chozen Bays bevestigt dat nog eens in haar boek ‘mindful eten’. Door bewuster en langzamer te eten proef je volgens haar ten eerste veel meer. Meer kauwen betekent dat er meer verschillende smaken loskomen. Ook worden voedingsstoffen veel beter afgebroken doordat ze al vermengd worden met de enzymen uit ons speeksel. Dat betekent dat je lichaam meer voeding krijgt uit minder eten. Klinkt goed toch? Nog een voordeel is dat je beter kunt aanvoelen wanneer je vol zit. Dit seintje komt namelijk pas na 20 minuten in je hersenen aan.

Dé vraag: hoe ga je dit doen? Hoe kun je ervoor zorgen dat je met veel aandacht je eten opeet. We hebben allemaal veel te doen op een dag en eten is vaak iets wat even snel tussendoor gebeurt. Fletcher zou zeggen dat je ieder hapje minstens 32 keer moet kauwen. Ik ben een grote voorstander van het principe: stap voor stap. Je kunt bijvoorbeeld beginnen dit 32 keer kauwen alleen bij de eerste hapjes te doen en misschien merk je dat het op den duur vanzelf gaat. Zaken die ikzelf toepas om meer mindful te eten zijn bewust naar mijn bord kijken, dankbaarheid tonen voor mijn eten en geen andere dingen doen tijdens het eten. De computer gaat dus dicht en mijn boek leg ik ver weg. Soms lastig als ik alleen eet, maar het is het wel waard!

Om nog even terug te komen op de vraag die ik in de eerste alinea aanhaalde. Wat als je wel heel gezond eet, maar niet mindful? Ik geloof niet in één oplossing. Ik denk dat alles dat we doen in ons leven bijdraagt aan hoe gezond en gelukkig we ons voelen. Toch zet ik mindful eten hoger op de lijst dan gezond eten. Als je mindful bent geniet je meer, waardeer je meer en maak je betere keuzes. Je staat immers veel meer in contact met wát die keuzes voor invloed op je lichaam en geest hebben. Automatisch kies je daardoor sneller voor eten wat jouw energie en kracht geeft.

Eet jij mindful? Gaat het je makkelijk af om bewust te eten of heb je er moeite mee? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties!

 

 

2015-11-05T09:00:27+00:00Voedingsfilosofie|12 Comments

12 Comments

  1. Carolien 7 november 2015 at 20:43 - Reply

    Jaa ik eet ook veel te snel. Sinds tijdje probeer ik rustiger te eten, voornamelijk op advies van mn dokter (die zag aan mn ontlasting dat ik de helft niet goed verteerd heb vanwege slecht kauwen haha). Sinds ik beter kauw eet ik minder met dezelfde honger en hoef ik ook minder vaak naar de wc haha. Maar sinds jouw artikel probeer ik ook meer bewust te eten, niet alleen omk te kauwen maar ook om meer te genieten. En dat is fijn merk ik! Dus thanks voor dit artikel!

    • Jolijn 10 november 2015 at 12:16 - Reply

      Wat goed dat je er zo bewust mee bezig bent! En dat je ook vooruitgang ziet 🙂 Liefs

  2. Debora 6 november 2015 at 10:40 - Reply

    Dank je, je blogpost zette me aan het denken. En inderdaad, ik schrok mijn eten vaak zonder echte aandacht naar binnen. Zo jammer! Ik moet bekennen dat de afgelopen jaren met kleine kinderen aan tafel het er niet beter op gemaakt hebben. In de periode dat je ze moet helpen met eten gaat al je aandacht daar naar toe, en neem je zelf ‘tussendoor’ maar wat hapjes. En om te voorkomen dat je eten koud wordt, schroefde ik het tempo ook behoorlijk op… Kortom: hoog tijd voor wat bewustwording! Dank nogmaals voor de tip. Oh ja, en wat een prachtige foto!! (je gevlochten haar… wauw!).

    • Jolijn 6 november 2015 at 15:50 - Reply

      Dank je wel!!!
      Heel veel succes ermee. Stap voor stap 🙂

  3. Lieve Claeren 6 november 2015 at 06:35 - Reply

    Hey Jolijn,
    Blij dat je schreef over mindfull eten… Ik probeer bewust te eten maar….. De dankbaarheid voor het eten heb ik altijd en het geluksgevoel dat de natuur ons alles geeft wat we nodig hebben… Maar het gaat soms te snel nog… Fijn dat je mij attent maakte om langer te kauwen… Ik heb dit trouwens bijna altijd als ik jouw gerechten proef dat is puur genieten…. Nu nog langer kauwen en vooral tijd maken…. Dat is het belangrijkste.
    Lieve

    • Jolijn 6 november 2015 at 09:53 - Reply

      Wat goed om te horen! En dat je er al bewust van bent is al heel wat. Blijf lekker genieten en kauwen 🙂

  4. Wietske 6 november 2015 at 00:57 - Reply

    Ja, ik eet mindful.
    Ik eet altijd aan tafel, zonder tv, pc of wat dan ook.
    Het eten waar je toch de nodige tijd aan heb besteed verdient het om dit in alle rust en aandacht op te eten, zo geniet je er optimaal van!

  5. rachelle 5 november 2015 at 21:51 - Reply

    leuk stuk! ik ben er toevallig deze week mee begonnen omdat ik merkte dat ik vaker en vaker mijn gezonde hap naar binnen aan het schuiven was en porties at waar de gemiddelde volwassen man U tegen zegt – zonder het door te hebben. Nu netjes aan tafel, laptop, ipad, telefoon en tijdschrift weg… best wel confronterend hoe ongemakkelijk dat even voelt… leuk om te lezen dat jij er nu ook mee bezig bent :)!!

    • Jolijn 6 november 2015 at 09:54 - Reply

      Heel herkenbaar. Voor mij is het ook vaak confronterend. Dat je heel snel het gevoel hebt iets anders te willen gaan doen. Maar het heeft zoveel voordelen om wel helemaal mindful te eten. Succes!

  6. Petra 5 november 2015 at 18:28 - Reply

    Nieuw boek, heel interessant: Rita Zeelenberg ‘Ontspannen eten’. Over mindfulness en eten.
    Leuk blog van je trouwens.

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.