Een van mijn favoriete ingrediënten voor salades, curries en soepen zijn linzen. Ze hebben een lekkere bite, hebben een bijzondere smaak en zijn goedkoop. Aangezien ik op dit moment financieel krap zit komt dat heel goed uit! Ben veel aan het budget koken met producten die nog in mijn keukenkastjes liggen (gedroogde bonen, pasta, rijst, bouillon) en goedkope groenten en fruit. En dat hoeft helemaal niets af te doen aan de smaak merkte ik. Juist door simpele en weinig ingrediënten te gebruiken krijg je soms heerlijke gerechten. Denk maar aan een pasta met alleen wat olijfolie, zeezout, knoflook en chilipeper.
Linzen zijn zeer voedzaam en snel te bereiden (in tegenstelling tot veel andere gedroogde peulvruchten). Dankzij het hoge gehalte aan vezels zorgen linzen ervoor dat het bloedsuikergehalte stabiel blijft na de maaltijd. Dat zorgt ervoor dat we ons lang verzadigd voelen. Tegelijkertijd bevatten ze twee verschillende soorten vitaminen B en veel proteïne. Een bron van energie!
Linzensalade met kruidige dressing
Voor 2 personen
Dressing
2 el olijfolie
sap van 1 citroen
1 tl paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
2 tl mosterd
2 tl honing
zout/peper
Meng alle ingrediënten en zet weg.
Salade
ongeveer 200 gram linzen
6 zongedroogde tomaten, in reepjes
2 middelgrote uien, fijngesneden
6 middelgrote wortels, geraspt
1 el olijfolie
2 flinke handen spinazie
1. Kook de linzen gaar in ongeveer 25 minuten. Giet ze af en laat afkoelen.
2. Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de uien 3 minuten. Doe nu de spinazie en zongedroogde tomaatjes erbij en bak nog 3 minuten.
3. Meng de linzen, wortel en het spinaziemengsel door elkaar en giet de dressing eroverheen. Laat 5 minuten intrekken.
Tip: zit je net zoals ik in een financieel wat mindere periode. Kook dan een grote hoeveelheid linzen, bonen en/of rijst. Het vult goed en je kunt het gebruiken voor veel verschillende gerechten.
Wat staat er verder op het programma deze week?
Morgenavond kook ik weer bij de Wilhelmina Winkel. Iedere twee weken kook ik daar voor een grote groep mensen die het leuk vinden nieuwe mensen te ontmoeten en samen te eten. Verder staat deze week in het teken van chocolade!! En daar word ik natuurlijk heel blij van. Aankomende zondag sta ik voor Tony’s Chocolonely op de NeighbourFoodMarket. Naast de heerlijke repen verkoop ik ook eigengemaakte lekkernijen. Iedereen is meer dan welkom!
Goodnight to you!
Jammer, honing is niet vegan!
Gembersiroop of agavesiroop zijn goede vervangers!
Hallo,
Dit recept net gemaakt,heerlijk is het,ik moet het mee nemen voor vanavond op mijn werk.
Maar het smaakt zo lekker,dat het moeilijk is het doosje te sluiten!
Gr.Jantine
Gisteren voor het eerst geprobeerd en dan ook nog tijdens visite. Het was een groot succes. Men gaf voorkeur voor linzen i.p.v. vlees… 🙂 Bedankt voor het heerlijke recept!
Mmmm, klinkt heel lekker, ben soms zoekende naar een wat creatievere dressing bij mijn salades en deze klinkt heerlijk.
Welke linzen gebruik jij, dat ze zo mooi heel blijven? Rode linzen koken bij mij stuk en anders heb je linzen uit een blikje… ook lekker maar meestal wat duurder en zelf koken is misschien wel lekkerder?
Bedankt!
Ik gebruik bruine of depuis linzen. Die kun je bij de ekoplaza halen. Zelf koken is wel een must om de lekkere smaak te krijgen!
@Eva: als je de linzen in zoutloos water kookt blijven ze heel. En rode linzen zijn, zeker na wassen en voorweken, al in 5 of 6 minuten gaar. Afgieten en laten schrikken dan houden ze bite.
Ik ga hem vanavond maken! Heb er echt heel veel zin in. Ik kon in de supermarkt kiezen tussen rode en groene linzen. Heb rood gekozen, hoop dat dat goed is! 🙂
Was het lekker?
Ik heb dit gisteren gemaakt en vandaag meegenomen naar mijn werk. Heerlijk!
Heerlijk gewoon.
Bedankt voor t delen ja,ik ga zeker meer proberen.
Groetjes Patricia.
hoi jolijn
de recepten op deze site zien er echt goed en lekker uit.
heb gister de kaneel couscous met pompoen gemaakt echt lekker.
ik vroeg me alleen af of je linzensalade ook als diner kan worden gegeten?en wat je er eventueel aan kan toevoegen voor een volwaardige avondmaaltijd?
groetjes anique
Hoi Anique!
Dank je. De linzensalade kan je zeker eten als diner. Lekker met knapperig brood uit de oven met een beetje olijfolie!
Ik heb zojuist je recept gemaakt en het was heerlijk! De smaken van de dressing had ik nooit bij elkaar gedaan, maar het was precies goed bij de linzen. Ik heb een paar ingrediënten veranderd, omdat ik niet alles in huis had. In plaats van spinazie heb ik waterkers gebruikt en in plaats van wortel, zoete rode puntpaprika. Ik had ook geen zongedroogde tomaatjes, dus dat werden olijven. Yummie!
Super lekker!!! Thx! Ga je andere gerechten ook proberen en kijk uit naar je nieuwe recepten!!
Heb de salade gemaakt vanmiddag voor de lunch. Met rode linzen (geeft een leuk effect; eerder geel dan rood trouwens) en met postelein ipv spinazie, want dat had ik in huis. Postelein er rauw door gedaan. Superlekker!! Ik heb voor twee gemaakt, zodat ik er vanavond ook nog van kan eten. Dan doe ik er los nog wat pittige tofu reepjes bij. Niet dat dat nodig is, maar die moeten ook op 🙂
Lekker! Postelein heb ik zelf nog nooit gebruikt, maar ga het eens proberen.
Ziet er lekker uit! Ga ik proberen!
Succes!
Bedankt voor het delen van dit recept! Ook ik kom, net als Des, nooit veel verder dan linzensoep (overigens wel erg lekker). Deze salade ga ik dan ook zeker een keer maken!
Net heb ik ook kikkererwten gekocht, geinspireerd door een ander recept van jou dat ik gisteravond las. Erg leuke site heb je, mijn complimenten! Ik ben onder de indruk van je productfotografie en ook van je sportschema. Daar kan ik nog wat van leren met mijn sneue rondje fietsen per dag…. 🙂
Ik blijf je lezen!
Dank je!
bedankt voor het delen van dit recept! linzen is ook ontzettend gezond, maar ik kom niet verder dan linzensoep. met dit recept kan ik dus wel wat!
Linzensoep is ook heerlijk 🙂