Leven zonder angst

Angst is een fysiologische toestand die gekenmerkt is door lichamelijke, cognitieve, emotionele en gedragscomponenten. Angst kent verschillende gradaties. Voorbeelden van mildere vormen zijn: ‘je niet op je gemak voelen’, onrust en bezorgdheid. Voorbeelden van meer extreme vormen zijn paniek, de paniekstoornis en de gegeneraliseerde angststoornis. (Bron: Wikipedia)

Komt dit je bekend voor? Vooral de mildere vormen mij in ieder geval wel. Angst is iets waar bijna iedereen van ons wel dagelijks mee te maken heeft. Angst om niet aardig gevonden te worden, angst om iemand/iets te verliezen, angst voor de dood, angst voor de dokter, angst om niet geaccepteerd te worden enz.. Angst is in sommige situaties nuttig. Bijvoorbeeld als je door een leeuw achterna wordt gezeten en je moet ontsnappen. Maar vaak is angst een nutteloze emotie die gepaard gaat met stress. Dit kan grote psychologische en lichamelijke gevolgen hebben, zoals slapeloosheid, futloosheid en depressiviteit.

Je houdt je partner niet bij je door bang te zijn dat hij/zij vreemd gaat, geldzorgen maken je niet rijker en door angst om iets te missen maak je niet meer mee in je leven. Waarom laten we ons dan zo vaak door onze angsten leiden? Een van de antwoorden daarop is dat het een soort van verslaving kan worden. Het voelt veiliger en comfortabeler om in je comfortzone te blijven dan je angst te overwinnen. Denk maar eens aan hoeveel mensen dromen van een wereldreis, carrièreswitch of eigen bedrijf. Vele praten zichzelf aan dat dit onmogelijk is of niet voor hun is weggelegd. Vaak zie je dat zij op latere leeftijd spijt hebben dat ze hun dromen niet hebben waargemaakt.

Het is goed om je af en toe af te vragen: wat is het ergste dat me kan overkomen?

Eind vorig jaar besloot ik opeens mijn baan en huis middenin het centrum van Amsterdam op te zeggen. Ik verhuisde terug naar mijn moeder in Amersfoort. Dit alles om mijn droom na te leven. Op reis gaan. Het was ontzettend eng om opeens alles op te zeggen. Ik zat/zit net in een hele leuke periode met werk, had de laatste maanden veel nieuwe vrienden gemaakt en was veel bezig met yoga en genieten van mijn leventje. Maar de onrust bleef. Uiteindelijk besloot ik de stap te nemen en toch mijn gevoel te volgen. Een jaar naar Canada om rond te reizen en te werken. Na die beslissing kwamen er opeens enorm veel positieve dingen op me af. Financieel begon het goed te lopen, vriendschappen werden nog sterker en ik kreeg veel kansen op werkgebied. En toen kwam ik ook nog eens mijn nieuwe vriend tegen. Doordat ik me zo gelukkig voelde begon ik te twijfelen aan mijn 1-jarige avontuur. Waarom zou ik zo lang weggaan als ik het hier al zo naar mijn zin had? Het plan waar ik zo lang naar toegeleefd had stond opeens op losse schroeven en ik was in de war. Ik kon natuurlijk star vasthouden aan mijn plan om zo lang weg te gaan, maar waarom niet flexibel zijn en een middenweg vinden? Ik kan me overal zorgen over maken. Of de relatie wel aanblijft, of ik later geen spijt krijg dat ik geen jaar ben gegaan, of ik niet gek ben op mijn huisje in Amsterdam + baan op te zeggen. Natuurlijk gaan die gedachten regelmatig door mijn hoofd.
Ik heb uiteindelijk besloten mijn hart te volgen. Ik ga twee maanden op reis, kom terug naar Nederland, ga hier de rest van de zomer genieten en veel weekendjes weg en daarna door met mijn eigen bedrijfje + een nieuwe opleiding. Wie weet verandert er wel weer wat, maar dat zien we dan wel weer… Ik probeer zoveel mogelijk in een flow te leven en te accepteren wat op mijn pad komt. Dit lukt zeker niet altijd en ik heb regelmatig last van twijfel en ‘maar wat als…’ gedachten. Loslaten is moeilijk, maar zó belangrijk. 

Als ik terugdenk aan de afgelopen jaren kan ik het volgende concluderen:

Niks in het leven is zeker, behalve dat alles constant veranderd.

De mooiste dingen gebeuren onverwacht.

Als je iets doet wat buiten je comfortzone ligt dan ontmoet je vaak bijzondere mensen en leer je jezelf beter kennen.

Wanneer je terugkijkt op je leven bestaan er geen foute beslissingen. Je leert overal van en ook al maak je een beslissing die niet helemaal uitpakt zoals je verwachtte, dan kom je altijd weer een stap dichterbij wat je wél echt wilt.

DOEN. Je kunt een situatie helemaal uitdenken en 100 argumenten voor en tegen bedenken, maar meestal loopt het heel anders in real life.

Als je straks 80 bent dan herinner je de dingen die je wel hebt gedaan. Niet de dingen die je niet hebt gedaan. Als ik terugdenk aan mijn leven tot nu toe dan spelen reizen, gekke/onverwachte ervaringen en vrienden/familie de grootste rol. Daar probeer ik nu mijn aandacht zoveel mogelijk op te richten.

Wat zijn jouw angsten? Hoe ga je ermee om?

2014-05-07T13:43:29+00:00Coaching, Lente|20 Comments

20 Comments

 1. Marcella 14 april 2013 at 15:44 - Reply

  Mooi geschreven en zo waar!

 2. Simone 4 april 2013 at 12:57 - Reply

  Vlak voordat je artikel online kwam, las ik op Facebook een uitspraak van Pema Chodron: ‘Fear is a natural reaction to moving closer to the truth.’ En toen kwam jij met je mooie verhaal, waar deze uitspraak zo goed bij past! Je nam het besluit om een jaar naar Canada te gaan en liet je daarbij niet leiden door je angst. Je ging buiten je comfort zone en vervolgens kwam er een ‘flow’ op gang die je allemaal nieuwe dingen bracht. Het brengt je nog steeds je Canada avontuur, maar daarnaast ook een nieuwe liefde en nog meer! Je komt dus dichter bij jouw ‘waarheid’: de dingen die bij jou passen en goed voor je zijn!
  Ik zit zelf momenteel in een fase waarin ik allemaal oude dingen loslaat en nieuwe dingen wil gaan ontdekken. Dit vind ik enerzijds spannend en eng, maar het geeft me ook energie. Jouw verhaal inspireert me em geeft me weer wat extra vertrouwen dat er ook bij mij mooie dingen op mijn pad gaan komen. Bedankt voor het delen!

  • Jolijn 7 april 2013 at 17:51 - Reply

   Dank voor je mooie reactie! Ik ben blij dat ik je heb kunnen inspireren en ik weet zeker dat er allerlei mooie dingen op je pad zullen komen 🙂

 3. Jolijn 4 april 2013 at 08:55 - Reply

  Lieve iedereen! Fijn om te lezen dat het stuk herkenbaar is. Door jullie reacties word ik zelf ook weer wijzer en kom ik tot nieuwe inzichten. Dank daarvoor!

 4. Ilse 3 april 2013 at 11:43 - Reply

  Hoi Jolijn,
  Wat een mooi stuk, en dappere keuzes! Ik wens je alle goeds.

 5. Tamarah 3 april 2013 at 11:19 - Reply

  Mooi dat je toch op het punt bent gekomen waarin je de angsten uit de weg gaat en actie onderneemt en knopen doorhakt. Ik vind het heel moedig van je dat je, je huis en werk opgeeft.. vooral als beiden wel goed bevallen (en dat in deze tijd). Angst is iets heel bijzonders.. het kan je een heel naar gevoel geven en dat gevoel wil je niet ervaren en daarom ga je bepaalde zaken misschien vermijden. Ik heb geleerd toch de confrontatie aan te gaan met bepaalde angsten. Laat de angst op je afkomen en weet dat angst iets tijdelijks is, iets wat voorbijgaat. Wees sterker dan de angst en kijk hem maar recht in de ogen aan. Je mag best bang, angstig, boos of verdrietig zijn maar het moet niet bepalen hoe jij leeft! Wat er dan gebeurt het is oké, je komt er overheen. Het komt goed!

 6. Shanna 3 april 2013 at 09:08 - Reply

  Eigenlijk vind ik dat ‘angst’ zo’n groot, serieus en ingewikkeld iets is, dat je daar niet over kunt schrijven in een kort stukje. Ik kan uit ervaring zeggen dat ik heel veel ervaring heb (helaas) met angst en er veel over gelezen heb. Ik kan iedereen aanraden er veel over te lezen, omdat iedereen in mindere of meerdere mate hiermee kampt en het de enige oorzaak is van het lijden van de mens.
  Wat ik onwijs kan waarderen van jou, Jolijn, is dat je zo open bent. Het maakt je kwetsbaar maar dat is zooooo mooi! Het maakt me blij je stukjes te lezen en het motiveert mij ook telkens weer een beetje! Chapeau!

  Lots of Love (de tegenhanger van angst)

  Shanna

 7. Suzanne 3 april 2013 at 08:53 - Reply

  Wat een mooi en eerlijk artikel zeg… Het sluit precies aan bij alles wat ik het afgelopen jaar heb geleerd. Je kan het nog zo mooi plannen, maar ’t leven loopt altijd anders dan je denkt, en het is de kunst daarmee om te leren gaan. En vaak komen de mooiste dingen juist onverwachts!

 8. Monique 2 april 2013 at 19:51 - Reply

  Wat mooi dat je dit met ons deelt, Jolijn! Heel herkenbaar hoe angst kan verlammen en gaat bepalen wat je wel of niet gaat doen in het leven. Super dat je nu een mooie middenweg hebt gevonden. En onderweg kan inderdaad er weer van alles anders lopen, wie weet wat voor verrassingen je tegenkomt. Het helpt meer om er open voor te staan dan je er tegen te verzetten! Ik vind het in ieder geval inspirerend om te lezen hoe jij met angst om gaat en tot deze keuze gekomen bent, helemaal goed!

 9. Alice 2 april 2013 at 19:49 - Reply

  Moooi stukje zeg!!!
  Vooral lekker gaan genieten en dingen doen die je leuk vind’n
  Welke opleiding ga je doen?

  Xx

  • Jolijn 4 april 2013 at 08:48 - Reply

   Dank je! Ik zit te twijfelen tussen Thaise Massage Therapie of Institute for Integrative Nutrition.

 10. Marianne 2 april 2013 at 16:17 - Reply

  Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat angst veroorzaakt kan worden door voeding, door bijvoorbeeld hypoglycemie kan je angstaanvallen krijgen, door snelle suikers dus maar ook door te veel koffie.

  Door teveel suiker, kan de schommelingen van het bloedsuikergehalte een angstaanval te weeg brengen of paniekaanval.

  • Wesley 2 april 2013 at 17:18 - Reply

   Het is ook wetenschappelijk aangetoond dat er een verband is tussen voeding en paniek/depressie. De vraag is welke de oorzaak is en welke het gevolg. Mensen gaan meer eten en dan vooral snelle suikers wanneer ze zich slecht voelen. Net zoals ze zich slecht kunnen voelen door alle pieken en dalen als gevolg van de snelle suikers.
   http://www.livestrong.com/article/465515-mental-effects-of-a-fast-food-diet/

  • Jolijn 4 april 2013 at 08:47 - Reply

   Ik merk zelf inderdaad heel veel verschil als ik koffie drink of suiker eet. Dan ben ik veel drukker en onrustiger en vatbaarder voor angst.

 11. Miny 2 april 2013 at 15:26 - Reply

  Jolijn, wat een mooi en eerlijk stuk. Ik heb er respect voor hoe je beslissingen durft te nemen en het avontuur met jezelf aan te gaan. Ik ben heel benieuwd wat je keuzes je gaan brengen. Namasté Miny

  • Jolijn 4 april 2013 at 08:46 - Reply

   Dank voor je lieve reactie Miny 🙂

 12. Wesley 2 april 2013 at 14:36 - Reply

  Angst heeft vaak niet duidelijk een reden het is wat vaag. Terwijl vrees (volgens mij versta je dat onder ‘nuttige angst’) dit wel heeft. Zoals dat je weg moet rennen wanneer er iets gaat exploderen of wanneer iemand je wat aan wil doen. Geldproblemen kun je angstig van worden, dat heeft niet zozeer met het geld zelf te maken maar met projectie (vaak naar de toekomst)
  ‘Wat als ik straks m’n huis niet kan betalen’ ‘wat als dit en dat’. Dat kan echt verlammend werken. Je plaatje verwijst dus vooral naar vrees en niet zozeer naar angst.
  En angst is idd een slechte raadgever (en vrees dus niet), angst voor de dood is eigenlijk absurd. Probeer je de tijd voor je geboorte te herinneren… word je daar bang van? Waarschijnlijk niet. Waarom zou je bang zijn voor de dood? Het ergste wat er kan gebeuren is niets (net als voor je geboorte). Dus ja… goede vraag altijd. “Wat is het ergste wat er kan gebeuren?”
  Zelf heb ik een blessure die nooit meer gaat herstellen, sterker nog, als ik niet uitkijk wordt het alleen maar slechter. Hardlopen vind ik het mooiste wat er is. Toen ik het nieuws te horen kreeg gingen er weken voorbij in angst. De angst bestond vooral uit ‘wat moet ik wanneer ik nooit meer kan hardlopen?’ Als ik me had laten leiden door m’n angst (en door sommige artsen) dan was ik op de bank gaan zitten. Nu loop ik na 8 maanden revalidatie weer hard. En ja ik moet uitkijken dat ik niet teveel vraag, en voorzichtigheid is nog steeds belangrijk, maar dat is iets dat ik per training gemakkelijk kan bevatten.
  Mensen komen en gaan, jij en ik, iedereen. Het leven is niet echt anders dan de golven op zee, ze zwellen aan, en nemen af. Ik geloof niet dat het leven een hoger doel dient en om te leven in angst is daarom eigenlijk absurd. Lekker eten, mooie dingen zien en leuke dingen doen. Het is allemaal maar net hoe je er zelf invulling aangeeft. Wat mij betreft geeb angst dat je geen carriere maakt, dat je niet je stempel achterlaat, dat mensen die je niet of nauwelijks kent je niet mogen etc. 🙂

  • Jolijn 4 april 2013 at 08:45 - Reply

   Dank voor je mooie en uitgebreide reactie. Ik denk ook dat je uiteindelijk het beste heel veel kunt genieten van het leven, maar wel met respect voor de wereld en alle ‘beings’ ;). Mooi om te zien dat je je eigen plan hebt getrokken en nu weer aan het hardlopen bent.

 13. Daniëlle 2 april 2013 at 14:01 - Reply

  Dit is een mooi geschreven artikel! En goed van je dat je toch je droom naleeft 🙂

 14. Martine 2 april 2013 at 13:54 - Reply

  Mooi en inspirerend artikel! Momenteel worstel ik zelf met het doorhakken van een knoop m.b.t. mijn relatie. Ik herken mij in de angsten die hierboven worden beschreven. Als ik kijk naar de laatste punten die je noemt, kan ik alleen maar concluderen dat ik eigenlijk al weet wat me te doen staat, maar het zetten van de stap (nog) niet lukt vanwege angst 🙂 interessant om die angst eens nader te onderzoeken…

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.