Appel Komkommer Gember Juice

Lente! Alles groeit weer, kleuren bloeien op en de glimlach is weer zichtbaarder. Het is tijd de koude winter achter te laten met alles wat daarbij hoort. Daarom ga ik volgende week detoxen en ik nodig jullie uit mee te doen.

Waarom?

Je lichaam is altijd hard aan de slag om voedsel te verteren. Vooral met een westers dieet, veel vlees, zuivel, suiker en witte meel, heeft je lichaam het zwaar te verduren. Een groot deel van je energie gaat naar je spijsvertering en iedereen kent de ‘after dinner dip’ wel. Eet je een tijd wat minder en lichter, dan blijft er veel energie over dat gebruikt wordt om cellen en weefsels te herstellen en helen. Een aantal andere voordelen van een grote schoonmaak:

1. Je vergroot je mentale helderheid en voelt meer rust in je hoofd. Je overziet dingen beter en keuzes maken wordt eenvoudiger.
2. Je brengt je spijsvertering tot rust.
3. Je doorbreekt eetpatronen. Bijvoorbeeld iedere dag rond 11 uur een snack eten. Je ziet in dat je lichaam veel minder nodig heeft dan je denkt.
4. Je voelt je na een paar dagen energieker en lichter.
5. Het is een tijd van bezinning. Je kunt emotionele patronen doorbreken door ze bewust los te laten.

Een detoxperiode is ook perfect om voedselallergieën te ontdekken. Zo ontdekte Sjoerd tijdens onze detox in december dat hij allergisch is voor gluten. Na jarenlang altijd een verstopte neus te hebben was dit tijdens de detox helemaal verdwenen. Tegenwoordig gaan we glutenvrij door het leven wat enorm goed bevalt!

Tijdens de detox plaats ik iedere dag inspirerende tips, quotes of recepten op mijn Facebook. Deel ook jouw ervaringen & vragen. Let’s do it together!

De detox – maandag 7 april – zondag 13 aprilNa opstaan

1 glas lauwwarm water met een 1/2 limoen en 1 el rauwe appelciderazijn*
1 uur yoga of wandeling door het park

Avond

20 minuten meditatie voor het naar bed gaan + opschrijven gedachten

Dag 1

Ochtend

Sap/Smoothie

Middag

Bruine rijst en gestoomde groenten

Avond

Sap/Smoothie

Dag 2

Ochtend

Sap/Smoothie

Middag

Bruine rijst en gestoomde groenten

Avond

Sap/Smoothie

Dag 3

Ochtend, Middag & Avond

Smoothie/Sap
Kruidenthee – gember/kurkuma

Dag 4

Ochtend, Middag & Avond

Smoothie/Sap
Kruidenthee – gember/kurkuma

Dag 5

Ochtend, Middag & Avond

Smoothie/Sap
Kruidenthee – gember/kurkuma

Dag 6

Ochtend

Sap/Smoothie

Middag

Bruine rijst en gestoomde groenten

Avond

Sap/Smoothie

Dag 7

Ochtend

Sap/Smoothie

Middag

Bruine rijst en gestoomde groenten

Avond

Sap/Smoothie

*Rauwe appelciderazijn is een geweldige toevoeging aan je detox. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in allerlei culturen om het lichaam op te schonen. Volgens de Oosterse medicijnleer bevordert het onze bloedsomloop en helpt het de afvalstoffen uit de lever af te voeren. Neem je de rauwe appelciderazijn vóór de maaltijd, dan bevordert deze je spijsvertering en de gezondheid van je darmen. Neem af en toe een bad met appelciderazijn en himalayazout, dit onttrekt gifstoffen aan je lichaam.

Extra’s detox

1. Bad met rauwe appelciderazijn (zie hieronder).
2. Leverkruik – leg rond 1/2 uur ’s middags en warme kruik, gewikkeld in een handdoek, ter hoogte van je lever. Ga hierbij 20 minuten ontspannen op de bank liggen. Dit bevordert de werking van je lever, waardoor het detoxproces versnelt word.
3. Meditatie. Door te mediteren kom je dichter bij jezelf, worden doelen duidelijker zichtbaar en ervaar je meer rust gedurende de dag. Begin rustig, bijvoorbeeld door iedere dag 10 minuten te mediteren. Het is normaal als je gedachten doorratelen. Probeer er afstand van te nemen, laat ze komen en gaan.
4. Natuur. Tijdens de detox is het belangrijk tijd door te brengen in de natuur. Ten eerste zul je door te wandelen je circulatie verbeteren en ten tweede geeft de natuur je nieuwe energie en rust. Je hoeft geen uren door het bos te struinen. Na je werk een half uurtje door het park wandelen is prima!
5. Rust. Probeer deze week zoveel mogelijk uit te rusten. Je lichaam is hard bezig met het elimineren en helen dus het is belangrijk dat de meeste energie daarheen gaat. Ga op tijd naar bed, houd een siësta of ga tijdens de pauze van je werk even in de zon zitten. Rust zit ook in kleine dingen. Bijvoorbeeld door even vijf minuten je laptop dicht te klappen, diep adem te halen of gewoon even voor je uit te staren.
6. Loslaten. Niet alleen je lichaam laat los, je geest ook. Deze week stel ik twee vaste momenten per dag in dat ik mijn mail en Facebook bijwerk. Zo beperk je de onrust van het constante ‘checken’. Verder doe ik op donderdag een ‘loslaat’ meditatie. Voor de meditatie schrijf ik een briefje met dingen die ik achter me wil laten, die ik niet meer kan gebruiken. Na de meditatie verbrand ik deze. Het is ook erg fijn voor de detox een intentie te stellen. Waarom detox je, wat laat je achter? Schrijf het op, plak het op je koelkast en laat het gaan.

Detox Juice Recept

Voor  1 grote juice

1 groene appel
4 bladeren Romaanse sla
1 sinaasappel (gepeld)
1 cm gember
1/3 komkommer

Haal alles door de juicer.

 

Workshops

Er zijn nog een paar plekjes vrij voor de Vegadutchie’s Kitchen Workshop van donderdag 10 april en zaterdag 19 april:

Vegadutchie’s Kitchen Workshop

Doen is leren! Tijdens mijn workshops leer ik  je supersimpele recepten te bereiden die overheerlijk smaken en je lichaam gezond en sterk maken. Denk aan verse (chocolade)notenmelk, zoeteaardappelbrownies, gekiemde hummus, lunches-to-go en de lekkerste en simpelste sushi. Ik laat zien, leg uit en je gaat zelf ook aan de slag. Na het koken lunchen we samen en krijg je de recepten mee naar huis. *Alle gerechten zijn plantaardig en glutenvrij! Er is veel tijd om vragen te stellen en je zult vol nieuwe inspiratie naar huis gaan.

Data donderdag 10 april en zaterdag 19 april, 10-13 uur
Plek Amsterdam Oost
Prijs €40
Inclusief eten, juice, thee & water, receptenboekje
Aanmelden via jolijnpelgrum@gmail.com
Maximaal 8 deelnemers

 

11 Comments

 1. Marion 7 april 2014 at 05:20 - Reply

  Succes deze week! Ik ga meedoen maar ik kan pas vrijdag beginnen. Ben benieuwd naar jouw ervaringen en recepten deze week!
  Groetjes, Marion

 2. Sanne 2 april 2014 at 11:27 - Reply

  Leuk! Misschien doe ik wel mee, overweeg al heel lang om sit een keer te gaan doen maar kom er maar niet aan toe.
  Mag je de bruine rijst ook vervangen voor quinoa (of bulghur oid)? Eet namelijk liever niet zoveel bruine rijst.

  • Jolijn 3 april 2014 at 14:35 - Reply

   Zeker! Doe het op gevoel en wat het beste bij jou past. Succes!

 3. Bente 1 april 2014 at 10:53 - Reply

  Ik ben ermee eens dat licht eten een tijdje/ atijd goed kan zijn maar dat het belangrijkste nog steeds is om aan je voedingsstoffen te komen. Dit is toch veel te weinig? Ik kan me niet voorstellen dat dit nog “gezond” is. Benieuwd hoe jij/ jullie hierover denken! Ben wel nieuwsgierig naar de beweegredenen achter detoxen.. Ik vind het idee interessant maar ik val echt om als ik zo weinig eet en dat voelt niet goed. En je goed voelen is mijns inziens het allerbelangrijkste.

  • Jolijn 3 april 2014 at 14:38 - Reply

   Hi Bente!

   Je goed voelen is inderdaad het állerbelangrijkste! Een detox van een weekje is een uitstekende manier om je spijsverteringssysteem even een pauze te geven en al je energie te gebruiken om je lichaam te reinigen en helen (zie hierboven). Het is geen enkel probleem een weekje wat minder te eten. Als een sap/smoothie detox teveel is of je verricht veel lichamelijke inspanning dan kun je altijd een milde detox doen, je eet dan geen gluten, suiker, koffie, alcohol en dierlijke producten. Hoop dat je vraag hiermee beantwoord is. Een hele fijne dag! Liefs Jolijn

 4. Maartje 31 maart 2014 at 21:30 - Reply

  Oh wat jammer dat ik op dit moment niet in Nederland zit.. anders had ik me heel graag opgegeven voor de workshop, wat een gaaf initiatief!
  De Detox-week komt mij volgende week niet zo goed uit, want heel druk en fysiek bezig.. maar ik ga zeker proberen om het een andere keer in te plannen en zal alle tips alvast in me op slaan..
  side note: wat voor juicer heb jij eigenlijk? Ik heb er nog geen maar zal er in de toekomst graag eentje aan willen schaffen.. Alvast bedankt en succes met de Detox!

  • Jolijn 3 april 2014 at 14:39 - Reply

   Philips! Beste een goede die zijn werk al jaren doet. Liefs

 5. Joy 31 maart 2014 at 21:28 - Reply

  Heftig he! Ik heb nog nooit een detox gedaan maar zat er de laatste tijd wel over na te denken. Ben benieuwd hoe het verloopt!

  -Joy-
  fashionfoodfunforever.nl/wordpress/

 6. Marlies 31 maart 2014 at 11:58 - Reply

  Welke appelciderazijn vind jij de beste?

  • Jolijn 3 april 2014 at 14:39 - Reply

   Ik heb die van Fertilia!

 7. Soumaya 31 maart 2014 at 11:53 - Reply

  Dagelijks bruine rijst? Is daar een reden voor? Ik zou dat juist niet doen, vooral niet gedurende een detox. Ik ben benieuwd naar je antwoord. Leuke uitdaging in ieder geval.

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.