Geluk is: tegen de verwarming zitten met een Happifood en een grote kop thee, voor mijn werk naar Frankrijk gaan, bloemen kopen, foto’s maken van herfstbladeren, met koptelefoon op van West naar Oost fietsen, een lunchdate met een lieve vriendin, iemand laten weten wat hij/zij voor je betekent, wollen sokken, Eefje de Visser, een koprol maken, vroeg door het park wandelen, genieten van hele lekkere koffie in de herfstzon, familie & vrienden, stiekem plannen maken om nog een reisje te maken voor het einde van 2013.
Kurkuma is een specerij uit Azië (voornamelijk India) met een licht bittere smaak en een prachtige, diepgele kleur. Het geeft kleur aan curry’s, maar wordt ook als inkt gebruikt. Daarnaast is het een natuurlijk medicijn dat onder andere maagzuur tegengaat en de lever ondersteunt bij het ontgiftingsproces. En er zijn nog meer redenen waarom je vanavond wat extra kurkuma over het avondeten wilt strooien:
De specerij werkt ontstekingsremmend. We leven in een wereld waar ontstekingen een van de grootste bedreigingen van onze gezondheid zijn. Ontstekingen die op den duur lijden tot hartaandoeningen, beroertes en kanker worden vaak veroorzaakt door een Westers dieet (veel transvetten, zout en suiker), weinig beweging en stress. Door vooral alkalische voedingsmiddelen te eten, zoals (groene) groenten, fruit en kruiden voorkomen we dat ontstekingen ontstaan.
Uit onderzoek blijkt dat de werkzame stof in kurkuma de groei van vele soorten kanker tegengaat.
Kurkuma is een natuurlijke pijnstiller. Ideaal tijdens en griepje of opkomende hoofdpijn.
Het heeft een reinigende werking en boost je spijsvertering.
Het zorgt ervoor dat er gal wordt aangemaakt, waardoor je eten beter wordt verteerd. Hierdoor zul je ook minder last hebben van een opgeblazen gevoel na de maaltijd.
Ik geloof niet in één wondermiddel, maar in een combinatie van gezond eten, beweging, liefdevolle relaties en positiviteit. Daar past kurkuma helemaal bij. Enjoy the tea!
Kurkuma Thee
Voor 3 kopjes
750 ml water
15 gram verse kurkumawortel
schil van 1/4 biologische citroen
snuf zwarte peper (zorgt ervoor dat werking kurkuma versterkt wordt)
1 tl kokosolie (zorgt ervoor dat kurkuma beter wordt opgenomen)
scheutje amandelmelk (0ptioneel)
1 tl (rauwe) honing (of ahornsiroop voor de vegan versie)
Breng het water aan de kook met de kurkumawortel en laat 15 minuten zachtjes doorkoken. Voeg dan de citroenschil en peper toe en laat nog 10 minuten doorkoken.
Schenk de thee in een kopje en roer er een theelepeltje (rauwe) honing en de kokosolie doorheen. Je kunt er eventueel nog een scheutje warme amandelmelk aan toevoegen.
“We should focus an a self-care system rather than a health care system” (Joshua Rosenthal)
Bij ons verkopen verse kurkuma bij de Lidl,ik maak er thee van met verse gember beetje zwarte peper,scheutje olijfolie en een paar kruidnagels,wel een half uurtje laten trekken?
Pas bij een lokaal winkeltje de verse kurkuma wortel kunnen kopen
Super blij einderlijk gevonden te hebben
Jammer alleen dat er op het internet zo weinig recepten te vinden zijn met verse kurkuma
Wat ik doe om oranje vingers te voorkomen is.. klein stukje van de wortel schillen zoveel als ik nodig heb en dan met een noten rasp raspen zo hou ik de wortel met schil vast en schraaf ik alleen het kleine geschilde deel en dan is het met gekookt water er op heel sterk en veel betere menging in het water als stukjes. Dit doe ik ook altijd met de gember wortel.
Als iemand weet waar ik recepten met verse kurkuma wortel voor thee en eten kan vinden hoor ik het heel graag!
ik maak meestal een pan van deze thee en drink dan 2x per dag een glas koude thee.
Is de werking dan hetzelfde of moet het warm gedronken worden.
En hoelang blijft het dan goed. De kan is meestal na 2 a 3 dagen weer leeg.
Ha Arina,
Lekker! Het hoeft zeker niet warm gedronken te worden. Ja 2,3 dagen is helemaal prima.
Ik ga het zelf ook een keer proberen.
X Jolijn
Verse kurkuma gekocht bij de Hoogvliet ?
Fijn!
vraagje, is het de bedoeling als je kurkuma geraspt hebt en gekookt dit dan te zeven? dit doe ik namelijk ook met de gember. zie het namelijk nergens staan. dank U wel
moet het water voor de thee met verse kurkuma echt 15 minuten gekookt worden? en dan nog 10 minuten met de rest? Het kan dus niet zoals gember als stukjes in gekookt water?
Ha Didi,
Dat kan op zich wel, alleen trekt de kurkuma zo beter in het water, waardoor je meer van de gezonde stoffen binnenkrijgt. Maar als je geen tijd hebt dan is het prima om er heet water op te doen!
Liefs Jolijn
Recept doe in een groot glas
Theelepel 15gramkurkuma
30ml gember eerst raspen dan met de handuitmknijpen
10 gram zwarte peper alles mengen
Bronwater koken het glasvullen.
S, morgens een glas
S, avonds een glas
Werk tegen ontstekingen , pijn , bronchitis,
Hartstikke goed en lekker zo´n theetje, ga m zeker proberen.
Wat ik wel steeds vaker lees is dat honing boven de 30 graden een toxische werking geeft, dus dat zou jammer zijn.
Honing is (ook volgens de ayurveda) dus een beregezond middel, mits niet verhit.
Groetjes Lonneke
Leuk dat je hem gaat maken! Goede note voor de rauwe honing!
Hai Lonneke, ik heb niet kunnen vinden dat honing in koffie of thee door hete water giftig kan zijn ! zou je aub een link willen geven waar op internett dit heeft gelezen ?
grt 🙂
Honing wordt niet giftig boven de 40 graden “behalve voor bijen dan” maar bij temperaturen boven 40 graden gaan de gezonde stoffen uit de honing kapot en dat is dus ook weer niet de bedoeling want dan kan je gewoon zuiker nemen als zoetstof.
Groetjes Joe.
Imker in kotten bij Winterswijk.
Dank je wel voor de informatie 🙂
Hoi Jolijn,
bedankt voor het recept met een mooie foto! Heb je dit ook wel eens geprobeerd met zwarte peper erbij? Ik heb een aantal keer gelezen dat zwarte peper het effect van kurkuma versterkt. Of gaat dat hier niet op?
Deze tip gaf ik ook via Facebook, het schijnt zelf zo te zijn dat Kurkuma zonder de peper niet erg veel doet wat wel wordt beloofd, ook in dit recept. Ik kreeg daar geen antwoord en jij hier niet terwijl er wel gereageerd wordt op andere reacties hier en op Facebook. Ik vind dat op zijn minst raar of dulden ze geen reacties waarin verbeter punten staan? Nah, de thee doet pas echt iets met een mespuntje zwarte peper….
Ha Linda & Brigit,
Dank voor de tip! Sorry dat ik nog niet had gereageerd. Soms vergeet ik dat!
Klopt helemaal van de zwarte peper. Zal het ook nog even aanpassen in het recept.
Hele mooie dag! Groetjes Jolijn
Hoi. Ik kreeg een tip van iemand om er een theelepel cocosolie bij te doen. Die zorgt dat de kruid wel goed opgenomen word. Je proeft er niks van. En het is supergezond.
Goeie ja! Die ga ik nog even toevoegen.
Hey Jolijn ,
Ik ben ook fan van kurkuma-thee (ik doe er vaak 2 kafir-limoen blaadjes en wat gember bij ook lekker!), maar ik ben minder fan van die gele/oranje vingers die ik ervan krijg als ik de wortel schil;-). Heb jij een tip? Of schil je simpelweg niet?
grzt
Lekkere tip! Als je je handen insmeert met wat olie dan krijg je het er makkelijker af, maar je kunt ook je handen wassen met wat suiker nadat je kurkuma hebt gebruikt. Dan gaat het er zo af!
ok dan; thnks!
Ik heb de verse wortels gevonden in De hogen akker te Oedelem in West-Vlaanderen.
Volgens mijn vriendin zijn ze eveneens te krijgen in Chinese winkels EN OP BESTELLING bij Delhaize. Blijkbaar kan je dit daar vragen.
[…] Ook Jolijn van Vegadutchie drinkt graag kurkumathee. Check hier haar recept. […]
Bij de Estafette winkels, de keten van Odin, vind je ze ook. In Amsterdam zijn er meerdere Estafette winkels.
[…] deze thee van VegaDutchie is […]
Nooit aan gedacht om daar thee van te trekken. Volgende keer eens op zoek gaan naar zo’n wortel.
Wat een goede tip, klinkt heerlijk! Ik ga deze thee zeker eens proeven.
Ik drink ook vaan gemberthee, dat is hier volgens mij heel lekker mee te combineren? 🙂
Zeker!
Ik heb net zelf een kurkumareiniging gedaan op advies van een orthomoleculaire therapeut: een paar weken lang elke dag een kurkumadrank drinken van kokend water met kurkuma. Na de 1e 2 weken verdwenen de hoofdpijn en de misselijkheid (bijwerking van de reiniging) maar ik bleef verschrikkelijk jeuk houden, echt gekmakend. Uiteindelijk ermee gestopt want het was niet te harden.
Als ik het door het eten doe heb ik nergens last van….
Verse kurkuma mag je niet rauw eten. Het is dan brhoirlijk toxisch, wat je hoofdpijn kan veroorzaken. Het moet goed gekookt worden alvorens het gebruikt kan worden.
Oh…
I’lik heb een doosje gekocht bij Hoogvliet waarop staat: ” eat me” …. na gele tanden en niet zo lekkere smaak snap ik nu dat dat dus niet de bedoeling is…..
Hahahah, wat een grappig verhaal 🙂
Wanneer je honing door je warme thee doet, laat dan eerst de thee flink afkoelen. Een imker vertelde mij eens dat de goede enzymen, mineralen e.d. kapot gaan wanneer het water nog te warm is.
Hoi,
Mooie foto’s heb je altijd.
Curcumine wordt voornamelijk omgenomen in vetachtige stoffen. Dus een scheutje amandelmelk is zeer welkom. En dan nog het allerliefst in combinatie met de stof peperine…
In warme gerechten gebruik je deze combinatie vaak automatisch…
Heerlijke happy blog weer 🙂
Ik ben benieuwd waar je nu bij werkt- en woont-, omdat je je baan had opgezegd (en je huis) voordat/omdat je naar Canada ging? Maar mag je ook lekker voor jezelf houden hoor 😉 Je hebt het iig allemaal weer goed voor elkaar 🙂
Cristelle en Manja; bij de natuurwinkel in mijn plaats, verkopen ze gewoon de hele wortel. Liggen naast de rode pepers en gemberwortels. Hopelijk kunnen jullie ze vinden. Kunnen we lekker eens andere thee zetten 😀
Waar is de wortel in Belgie te koop ?
Ik weet het niet. Waarschijnlijk bij toko’s of biowinkels.
Ik gebruik regelmatig kurkuma door het eten, ben heel benieuwd hoe het smaakt als thee. Waar kun je zo’n wortel kopen? Ik ken het alleen als poeder.
Ik heb dezelfde vraag. Biowinkel? Welke afdeling? Of de toko’s rondom de Albert Cuyp?
Ekoplaze heb ik het gevonden.
ik koop die bij Bioplanet (BE)
Op de haagse maarkt