Koffie de baas

koffie-granen-geencaffeine

Het is gelukt: ik ben in balans. Nou ja, ik heb voor mijn gevoel eindelijk de juiste mix gevonden tussen ‘lastige voedingswensen’ en ‘gewoon lekker leven’. Alcohol, koffie, gluten en suiker heb ik allemaal in de ban gedaan, meestal althans. Ik probeerde het al een tijdje, maar wat me het laatste zetje gaf was noffie, nepkoffie.

Op noffie – zelf verzonnen term, erop Googelen heeft (nog) geen zin – kom ik zo terug.

Een ander belangrijk ingrediënt voor mijn overwinning was accepteren dat het soms niet lukt. Iedereen die wel eens heeft geprobeerd een slechte gewoonte in te dammen weet dat het gevaar groot is dat het fout gaat zodra je een beetje smokkelt. Dat ene patatje, chocolaatje, ijsje of wijntje is vaak de druppel die de emmer weer doet vollopen. Maar waarom eigenlijk?

Realistische doelen zijn essentieel voor het behalen van je doelen. Een te hoog gelegde lat kan je inspireren tot grootse prestaties, maar meestal ga je er gewoon door op je bek. Ik probeerde te stoppen met producten met gluten (vanwege een lichte tarweallergie). Dat mislukte. Ik probeerde te stoppen met toegevoegde suikers. No way. En mijn poging te stoppen met drinken was ook geen lang leven beschoren.

Nu lukt het beter. Ik heb na een weekendje weg met mijn moeder geen alcohol meer gedronken, maar toen ik  na drie weken afgelopen weekend toch een biertje in mijn hand gedrukt kreeg was het oké. Het was de enige en geen begin van het einde. Ik eet geen brood meer, maar als ik ergens ga eten en er staat wat brood met olijfolie op tafel, dan neem ik ook een stukje. Kan best. En een ijsje van die lekkere ijssalon om de hoek? Als de zon nog niet definitief naar het zuiden is gevlogen dan zou dat ook best kunnen.

Een mooi uitgangspunt voor balans in je voedingspatroon is de 80/20-regel. Die regel, die Jolijn ook hanteert bij haar voedingscoaching, houdt in dat als je tachtig procent gezond eet je twintig procent mag sjoemelen met je zelf opgelegde principes. Ik heb zelf geen behoefte aan twintig procent suiker, koffie, brood en bier, maar die verhouding is niet het belangrijkst. Waar die 80/20-regel om gaat is dat je jezelf een zeker speelruimte gunt. Accepteer dat een haalbaar dieet beter werkt dan een strikt voedingsregime.

Maar nu de noffie. Al het bovenstaande was voor mij en Jolijn lastig vol te houden als het op koffie aan kwam. De koffiemomenten vragen simpelweg om koffie. Wéér een theetje tijdens een gezellige afspraak, of een mierzoete of zware chai-latte is gewoon niet hetzelfde. Dus namen we vaker dan we wilden koffie en stuiterden we nadien alle kanten op. Geoefende koffiedrinkers kennen die echte koffierush misschien minder, maar sinds ik geen espressomachine meer in huis heb en niet meer dagelijks minimaal vijf espresso drink, krijg ik van koffie vleugels die na een tijdje middenin de lucht opeens verdwenen zijn. Crash.

Nepkoffie klinkt niet erg aanlokkelijk, vandaar dat Jolijn en ik er een andere naam voor hebben verzonnen, maar we nemen echt bijna nooit meer echte koffie. De smaak, bereidingswijze en veelzijdigheid komen heel erg in de buurt van the real thing. Het belangrijkste ingrediënt van noffie is cichorei en de wortel van die plant is ook nog eens goed voor je nieren, lever, urineweg en werkt ontstekingsremmend in de darmen.

We hebben nu twee merken geprobeerd en de variant van Lima vinden wij het lekkerst. Maar Bambu van Dr. Vogel is ook prima. Op mijn werk gebruik ik instantnoffie, thuis filternoffie voor in de percolator. Je kunt het vinden in de natuurwinkel en bij grotere supermarkten.

Ik ben heel benieuwd of jullie net zo enthousiast zijn over noffie als wij. En probeer niet te streng voor jezelf te zijn!

2015-09-04T09:27:17+00:00Voedingsfilosofie|19 Comments

19 Comments

 1. Jolanda 4 januari 2016 at 09:31 - Reply

  Dank voor het leuke artikel, de 80/20 regel is een goede tip! Welke amandelmelk vinden jullie het beste opschuimen? Ik heb al verschillende geprobeerd maar nog niet één die goed schuimt.
  Groet, Jolanda

  • Jolijn 6 januari 2016 at 17:19 - Reply

   Ha Jolanda, voor mij werkt de Provamel ongezoete amandelmelk erg goed! Ben benieuwd of het nu lukt! Liefs Jolijn

 2. Matcha Latte 21 september 2015 at 10:06 - Reply

  […] ik bijna geen koffie meer drink neem ik vaak een matcha latte als ik een oppepper nodig heb. Matcha-poeder is niks meer […]

 3. À 6 september 2015 at 01:51 - Reply

  Hoe krijgen jullie de amandelmelk schuimig? Dat lukt mij nl niet

 4. Julia 5 september 2015 at 16:06 - Reply

  Leuk artikel, zo herkenbaar dat je al snel weer terugvalt in slechtere eet- en drinkgewoontes. Hebben jullie ook caffeinevrije koffie geprobeerd? dan heb je toch de smaak van koffie maar niet de rush. Of gebeurt daar in het bereidingsproces iets minder gezonds mee?

  • Marla 21 september 2015 at 10:24 - Reply

   Knap hoor,
   Ik heb alles geprobeerd maar de ene koffie per dag krijg ik gewoon niet uit mijn patroon. Dat valt onder mijn 20% 😉 Ik vind caffiene vrij net zo’n groot probleem vanwege de branding en dus het hele nitraat en nitriet verhaal. En de bamboo koffie en andere alternatieve tja zijn niet echt mijn favoriet. Ik denk dat ik maar gewoon çold turkey weer moet. Good luck, maar volgens mij gaat dat goed bij jullie…

 5. Ilse 4 september 2015 at 19:14 - Reply

  Ik probeer ook die 80/20 aan te houden en in mijn geval betekent dat 1x per week n echte cappuccino ?. Oké en in t weekend is soms de Senseo cappo erin geslopen….niet helemaal de bedoeling ?

  • Sjoerd 5 september 2015 at 07:15 - Reply

   Misschien kun je de Senseo de deur uit! doen. En als je dan een keer ‘zondigt’ dan kun je genieten van een echt lekkere koffie. Idee?

 6. Claudia 4 september 2015 at 12:46 - Reply

  Superleuk geschreven:). Ik drink graag Teeccino :). Ze hebben het ook in theezakjes, dus superhandig mee te nemen.

  • Sjoerd 5 september 2015 at 07:12 - Reply

   Dank je. Teeccino ken ik niet, zal ik ook eens proberen.

   Gr,
   Sjoerd

 7. Sandra 4 september 2015 at 09:20 - Reply

  Mmmm, ik ga het zeker proberen. En met welke melk drinken jullie je noffie?

  Groet,
  Sandra

  • Sjoerd 4 september 2015 at 09:45 - Reply

   Wij gebruiken meestal amandelmelk en soms soyamelk. Rijstmelk liever niet, want die is te zoet en schuimt minder goed.

   Gr,
   Sjoerd

   • Linda 4 september 2015 at 09:48 - Reply

    Half kokosmelk, half water is ook lekker romig! 🙂

    • Sjoerd 4 september 2015 at 10:02 - Reply

     Klinkt ook lekker. Maar schuimt het dan nog wel een beetje?

     • Linda 4 september 2015 at 12:42

      Vaak verwarm ik het en doe het dan eventjes samen met de koffie (of noffie 😉 ) in de blender (Vitamix), dan komt er bij mij wel een flinke schuimlaag op! Ook als ik het in de melk opschuimer verwarm, krijg ik een lekker schuimlaagje. Kokos is heel vet, waardoor het goed schuimt, niet teveel water gebruiken dus. Puur kan ook, maar dat vind ik zelf niet zo lekker 😉

 8. Linda 4 september 2015 at 09:01 - Reply

  Hoi!

  Wat leuk dit artikel, komt getimed, het ging jaren goed, maar de laatste tijd ben ik de striktheid een beetje verloren en die terug aan het zoeken. Gaat periodes beter en periodes slechter. Bizar hoe dat werkt eigenlijk!

  Over de noffie (leuke term!). Bambu bevat tarwe en gerst, ik neem aan dat je dat wist en er waarschijnlijk geen last van krijgt, maar zeg het toch maar eventjes! De versie van Lima heb ik ook laatst besteld, klopt het dat deze niet gemalen is? Ik had voorheen de versie van Pacha, een instantversie. Toen ik Lima bestelde wist ik niet dat het “korrels” waren, malen jullie deze nog zelf in een koffiemolentje of blender, of gebruiken jullie de korrels zo? Ik trek er nu een soort thee van, maar vind dat toch minder lekker…

  Ben benieuwd 🙂

  Groetjes, Linda

  • Sjoerd 4 september 2015 at 09:09 - Reply

   Hi Linda,

   Ja, ik weet dat noffie (ik hou hem erin!) tarwe en dus ook gluten bevat, maar het gaat om zulke kleine hoeveelheden dat ik er niet veel van merk. Wij hebben van Lima Yannoh een instantversie en een filterversie. Die zijn allebei in poedervorm dus lekker ambachtelijk malen is er helaas/gelukkig niet bij. Ik weet niet of je een Ekoplaza in de buurt hebt, maar die verkoopt ze.

   Gr,
   Sjoerd

   • Linda 4 september 2015 at 09:47 - Reply

    Hoi Sjoerd,

    Thanks voor je reactie! Dat heb ik ook inderdaad, met van die kleine hoeveelheden gaat het vaak prima. Stom, dan heb ik waarschijnlijk de verkeerde besteld, misschien is dit ook daadwerkelijk wel de theeversie, het wordt tenslotte ook wel als thee of in theemixen gebruikt. Toch ga ik het eens proberen te malen en de volgende keer weer de instantversie kopen!

    Groetjes, Linda

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.