Kakao – het medicijn voor je hart

“Wil je een kopje kakao*?” vroeg Eef toen ik op haar meditatiekussen neerplofte. “Nou, daar ben ik wel benieuwd naar”, antwoorde ik. Ik ging kennismaken met mijn aankomende huisgenoot die net terug was gekomen in Amsterdam na een jaar rondgereisd te hebben door Midden-Amerika, waar ze onder andere een Cacao Sjamaan in Guatamala bezocht had. Ik nam een slok en voelde me meegevoerd worden naar een vreugdevolle staat van zijn.

*ik gebruik het woord kakao met een k, maar je kunt het een op een vervangen door cacao. 

Kakao: wat is het en waar komt het vandaan?

De officiële naam voor de cacao-boom is Theobroma Cacao wat ‘het voedsel van de goden’ betekent. Kakao komt van het woord kakaw dat de maya’s gebruikten. Kakao wordt waarschijnlijk al meer dan 4000 jaar gedronken en heeft een rijke traditie in verschillende culturen, zoals bij de Maya’s, de Azteken, de Izapa en de Inca’s en werd daar veel gebruikt door sjamanen in rituelen, vieringen en ceremonies. Het werd in die tijd gedronken door de bonen fijn te malen en te mixen met maïsmeel en chilipeper. Toen Cortés kakao ontdekte en mee terugnam naar Spanje werd het bekend als een afrodisiacum. Het werd vaak geschonken als delicatesse bij de aristocraten.

Minder stress, meer euforie

De voordelen van kakao zul je direct merken nadat je een kopje ophebt! Het geeft een gevoel van verbondenheid, vreugde, energie, ontspannenheid en zoals ik het altijd verwoord ‘het alles is goed-gevoel’. Dit komt door verschillende stofjes die de pure kakao bevat zoals serotonine. Serotonine helpt bij stress en geeft je een veilig en gelukkig gevoel. Kakao bevat ook ontzettend veel magnesium dat ervoor zorgt dat je lichaam en spieren ontspannen. Het stofje phenylethylamine (PEA) wat overvloedig in de cacaoboon voorkomt wordt ook wel het ‘liefdesstofje’ genoemd. Het is een neurotransmitter die zorgt voor een gevoel van euforie, opgewondenheid en concentratie.

Hart-opener

Veel mensen, waaronder ik, ervaren ook dat kakao je hart opent en je liefdevolle gevoel laat stromen. Ik vind het daarom erg fijn om af en toe samen met Sjoerd een kakao’tje te doen. Ik zet dan kaarsen neer, doe wat essentiële oliën in de diffuser, zet een muziekje aan en dan drinken we de kakao. Daarna doen we meestal de volgende oefening. Zet een timer op 5 minuten en kijk elkaar in die 5 minuten in de ogen aan, zonder te praten. Ik zeg verder niks, ervaar het zelf maar.

Kakao: wanneer gebruik je het?

Wanneer jij wilt! Maar een paar voorbeelden: voordat je begint met werken (hello creatieve energie), als je wilt connecten met je lief of een vriend(in), voordat je gaat mediteren of yoga gaat doen of voordat je gaat dansen of sporten. Ik vind kakao ook fantastisch voordat ik uitga naar festivals of clubavonden in plaats van drugs en alcohol. Het geeft je het euforische & verbonden gevoel én de nodige energie zonder alle nare katers. Ik vind het een aanrader om voordat je de kakao drinkt dankbaarheid te tonen en een intentie te zetten. Deze wordt bekrachtigd door het drinken van de kakao. Voorbeelden van intenties:

♡ Ik open mijn hart
♡ Ik laat mijn creativiteit door mijn lijf stromen
♡ Ik vertrouw 100% op mijn intuïtie
♡ Ik connect met de liefde die altijd in mij zit
♡ Ik ben trouw aan mijn dromen

Wil je ook kakao bestellen?

Ik koop mijn kakao bij mijn favoriete plekje in Amsterdam. Niet gesponsord :-).

Mijn favoriete recept

Voor 1 kop kakao

300 ml kokend water
25 gram kakao (van een blok)
snuf chilipoeder
snuf kaneelpoeder
snuf gember poeder
1/2 tot 1 medjouldadel, afhankelijk hoe zoet je je kakao wilt
1/2 tl amandelpasta

Doe alle ingrediënten in de blender en laat je heerlijke, romige kakao’tje ontstaan.

Meant to be

Hoe het afliep met mijn tijd bij Eef? Dat was een groot avontuur! We pelden samen cacaobonen, praatten veel over het leven en ik verzorgde de brownies en bananenbrood op haar cacaoceremonies. Soms weet je gewoon dat je iemand niet voor niks ontmoet. Dank je wel lieve Eef voor al je liefde en kennis die je met me wilde delen.

Veel liefs Jolijn

2018-11-12T10:24:40+00:00Geen categorie|0 Comments

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.