Interview met Kyra de Vreeze

Vanuit mijn ziekebed toch nog een blog vanavond! Ik lig al twee dagen plat. Grieperig, moe, geen energie. Heb het gevoel dat ik zoveel heb gedaan de laatste tijd dat het bijna lekker voelt om even aan bed gekluisterd te zijn.

Vorige week had ik een interview met Kyra de Vreeze in Utrecht. Het was ontzettend leuk om met haar te kletsen over voeding en gezondheid. Geniet ervan!

Kyra de Vreeze is  gezondheidsactiviste, schrijfster van boeken, zoals Daytox, en journaliste voor o.a. Yoga Magazine en Elle Eten. Daarnaast organiseert ze retreats, geeft ze workshops en ontwikkelt ze concepten. De nadruk in haar werk ligt op voeding, gezondheid en lifestyle. Door haar luchtige en frisse aanpak inspireert ze vele Nederlanders tot een gelukkiger en gezonder leven.

Waarom raakte je geïnteresseerd in gezondheid en voeding?

Op mijn achtiende ben ik begonnen met de opleiding Natuurgeneeskunde. Dat wilde ik altijd al studeren. In Australië, in mijn tussenjaar tussen mijn middelbare school en hogeschool, kwam ik erachter dat er ook echt een opleiding voor was dus toen heb ik me direct ingeschreven.

Mijn interesse in voeding uitte zich eigenlijk al heel vroeg. Toen ik 5 was vroeg ik altijd aan mijn stiefvader “wat is dit voor een plant” en dan zocht ik vervolgens in boekjes op wat de werking van die plant was.

Heb je altijd veganistisch gegeten?

Nee, dat ik langzaamaan ontstaan. Toen ik drie was zei ik al tegen mijn moeder dat ik geen vlees wilde eten. We aten thuis sowieso al niet veel vlees. Toen ik 15 was besloot ik helemaal vegetarisch te gaan eten.  Ik at toen eigenlijk alleen nog kwark en honing. Op een gegeven moment dacht ik: ik kan net zo goed helemaal plantaardig gaan eten. Vooral omdat ik weet wat er allemaal met ons eten gedaan word en hoe de dieren behandeld worden. Ik ben heel idealistisch ingesteld. Welzijn voor mens en dier vind ik belangrijk. En ik ben gezonder dan ooit sinds ik plantaardig eet!

Hoe zijn de reacties op je vegan lifestyle?

Eigenlijk heel positief.  Mensen weten dat ik veel van eten weet, waardoor ze interesse tonen. Ze willen dan graag weten hoe ze gezonder kunnen leven. Ik hoor vaak: “Kyra ziet er erg gezond uit en ze lijkt blij uit, dus hoe kan ik dat zelf doen?”, haha.

Het is belangrijk een eetstijl te vinden die bij je past. De meeste mensen eten zoals hen voorgeschreven word in hun cultuur of door hun omgeving.  Ik vertel mensen altijd dat we oorspronkelijk planteneters zijn en in de loop van de tijd af en toe vlees zijn gaan eten, maar dat is nooit zoveel geweest als op dit moment. Veel mensen zien dat zelf ook wel in.

Wat is je top 3 van superfoods?

Ik ga altijd op zoek naar betaalbare superfoods. Mijn favoriete superfoods zijn:

 • avocado. Het is zo’n veelzijdig product en het is supergezond en lekker.
 • Alles met kokos. Kokosmelk, kokoswater, kokosvlees en kokosolie.
 • Kiemgroenten. Dit is een hele toffe manier om zelf je eten te verbouwen. We staan tegenwoordig heel ver van het hele productieproces van eten af. Als je gaat kiemen zie je je eten echt groeien wat ontzettend leuk is.

Wat eet je op een gemiddelde dag?

Ik eet sowieso heel seizoensgericht. Dus in de winter meer warme maaltijden en in de zomer meer salades en rauw.

Op dit moment ziet een dag er ongeveer zo uit:

Ik sta op en dan drink ik een zelfgemaakte sap of een smoothie. Daarna doe ik mijn yoga practice.

Ik ontbijt rond 10 uur, half 11. Dat kan notenmelk met zelfgemaakte muesli zijn, stoofpeertjes met ahornsiroop, boekweitpannenkoekjes of alleen fruit of een mueslireep.

Lunch is meestal iets warms, zoals soep. Soep is iets magisch en zo makkelijk te maken. Je zet een pan op met wat groenten en je hebt na een kwartier een lunch. Ook eet ik vaak een salade met quinoa en gegrilde groenten.

’s Avonds eet ik op dit moment veel stoofschotels. Aardpeer, pastinaak, schorseneren. Gisteren maakte ik empanada’s van zelfgemaakt deeg gevuld met groenten.

Je maakt alles zelf. Kost dit niet heel veel tijd?

Ik heb ook niet altijd zin om uitgebreid te koken. Je hebt echt veel recepten die zo klaar zijn. Roerbakschotels, groenten in de oven grillen, soep. Er zijn hele makkelijke manieren om gezond te eten.

Mijn vriend eet overigens niet veganistisch. Hij eet ongeveer 3 x per week met mij mee en de rest van de week eet hij vlees, vis of kaas. Soms eten we dus apart. Dan staat hij aan de ene kant en ik aan de andere kant van de keuken te koken, haha. Heel gezellig wel. Ik vind het ook helemaal niet erg en lastig dat hij niet veganistisch eet. Iedereen moet bepalen wat hij zelf eet.

Vertel eens over je nieuwe boek ‘Kyra’s Kitchen’ dat begin volgend jaar uitkomt.

Ik ben op het idee gekomen voor dit boek, doordat in de huidige maatschappij veel gezondheidsklachten worden opgelost met een pilletje. Dit gaat echter voorbij aan de werkelijke oorzaak van het probleem. Alles moet tegenwoordig snel en direct opgelost worden. Als je  wat verder kijkt dan ontstaan veel klachten door slechte voeding. Mijn filosofie is dat voeding een medicijn is en dat is eeuwenlang ook zo geweest. We zijn zo ver van onze basis af dat het belangrijk is om mensen te laten zien dat ze zich veel gelukkiger en gezonder kunnen voelen door puur te eten.

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel heet ‘voorkomen’ en het tweede deel ‘verhelpen’. Het eerste deel is gericht op hoe je voeding en lifestyle kunt gebruiken om je optimaal gezond en gelukkig te voelen. Het tweede deel bespreekt de 10 meest voorkomende klachten, zoals ‘hoofdpijn’ en ‘slapeloosheid’ en hoe je d.m.v. voeding en lifestyle hierin verandering kan aanbrengen.

Staan er ook veel recepten in?

Bij elke klacht worden 5 recepten gegeven. Ontbijt, lunch, snack, diner en dessert.Veel voorkomende klachten zijn heel goed te verhelpen d.m.v. bepaald voeding. Voor slapeloosheid wordt tegenwoordig vaak anti-depressiva ingezet. Dat is zo’n zwaar middel waar veel mensen ook verslaafd aan raken, terwijl dit een klacht is die door ontspanningstechnieken en voeding heel goed kan worden verholpen.

Wat is jouw mening over soja producten?

Ik denk dat de valkuil van soja is dat mensen er teveel van gaan eten. Dus én tofu én sojaroom én sojamelk én sojaboter én sojakaas etc.. Dat is niet gezond. Als je soja in kleine mate gebruikt is het geen enkel probleem. De sojaboon is de zwaarste peulvrucht en dus vrij moeilijk te verteren voor ons lichaam. Echter als je je fragiel voelt en bijvoorbeeld net ziek bent geweest dan kun je soja wel goed gebruiken. Vooral gefermenteerde soja is dan een goede keuze; tempeh, miso en tamari. Gebruik in ieder geval nooit sojaboter. Het bevat veel transvetten en daar moet je echt niet aan beginnen.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik krijg vaak zin om te koken met een bepaald product. Dan lees ik over het product en dan pas ik de rest van mijn recept op het product aan. Reizen, culturen en seizoenen, dat zijn grote inspiratiebronnen. Ik kijk ook altijd goed naar kleur en presentatie. Eten moet er mooi uitzien, zodat je zin krijgt om het op te eten. Je hebt kleur nodig om een maaltijd er lekker uit te laten zien dus ga ik op zoek naar ingredienten die elkaar goed aanvullen. Ik proef ook heel veel nieuwe producten, ben heel nieuwschierig aangelegd.

Wat is je favoriete reisbestemming?

Eigenlijk Amerika, haha. Mijn vriend en ik hebben de westkust afgereden en ik was echt overweldigd door de natuur. Ik krijg er nu weer kippenvel van. Er zijn natuurlijk heel veel negatieve dingen te vertellen of Amerika, maar ik vond de combinatie tussen bizarre wildernis en de inspiratie die je vind in de steden heel aantrekkelijk. Er is daar zoveel vooruitgang op het gebied van voeding. Ik was daar voor het eerst de makkelijke eter, want iedereen customized zijn eten daar: “I would like this meal, but gluten-free, fat-free, sugar-free etc.” Grappig om te zien, want ik was al zo blij dat ik gewoon een normale vegan maaltijd kon bestellen.  Ik voelde me daar voor het eerst niet ‘de zeikerd’. Dat was zo’n fijn gevoel!

Dat vind ik jammer van Nederland dat je er nog niet echt vegan kan eten. Restaurants bieden soms wel veganistisch aan, maar echt een lekkere, voedzame maaltijd is moeilijk te vinden. Je kunt een soep bestellen, een soja latte of een tarwebagel met hummus, maar dan houdt het vaak op.

Wil je nog 1 laatste tip geven aan de de lezers van Vegadutchie?

Hou je niet vast aan voedingsregels die door anderen worden opgesteld. Ga onderzoeken wat eten met jouw lichaam en geest doet. Iedere dag hebben we weer iets anders nodig om lekker in ons vel te zitten. We zijn snel geneigd om te eten volgens een bepaald voedingspatroon of een dieet, maar er is geen kant en klare oplossing. Ga experimenteren wat eten met jou doet. Vind jouw eetstijl i.p.v een eetstijl die binnen een hokje past.

Dank lieve Kyra voor de gezellige ochtend en het leuke interview.

In februari komt Kyra’s nieuwe boek uit en tegen die tijd komt er ook een give-away!

 

2014-05-07T13:36:43+00:00Jolijn's favoriet, Winter|10 Comments

10 Comments

 1. Ilse 11 januari 2013 at 19:16 - Reply

  ik ben alvast nieuwsgierig naar het boek! Mensen grijpen inderdaad veel te snel naar medicijnen ipv eens naar hun voeding te kijken! Ik heb recent soja-producten toegevoegd aan mijn eetgewoonten, was verbaasd te lezen dat teveel soja niet goed is?

 2. Laura Tejedor 22 december 2012 at 15:29 - Reply

  Wat een leuk interview! Ik kan niet wachten tot Kyra’s nieuwe boek uitkomt.

 3. mischa 20 december 2012 at 18:04 - Reply

  Wat een leuk interview!! Wil niet betweterig overkomen, maar er zitten best veel foutjes in het interview en dat komt wat slordig over. Beterschap gewenst!

  • Jolijn 29 december 2012 at 08:01 - Reply

   Hi Mischa! Dank je. Moet eerlijk zeggen dat ik ook niet de meest punctuele persoon ben haha 😉

 4. Louise van Gend 19 december 2012 at 13:11 - Reply

  Wat een interessant en inspirerende interview. Ik ben benieuwd naar haar boeken 🙂 Ik moet zelf echt gaan minderen met soja producten (melkallergie), maar helaas is het wel het enige betaalbare als het gaat om vervanging van zuivel. Ook gewoon goed naar m’n lichaam luisteren hoe het reageert op eten (dat heb ik laatst nog ondervonden).

 5. Shanna 19 december 2012 at 08:17 - Reply

  Leuk om te lezen, dit interview! En jij heel veel beterschap! Ik doe een beetje met je mee, goed rust nemen, en dan zijn we er wel weer met de feestdagen 🙂

 6. Djoeke 18 december 2012 at 20:22 - Reply

  Ah wat een leuk en interessant interview! Ik heb Daytox van haar in mijn boekenkast staan, ik krijg meteen weer zin om erin te lezen. 🙂

  (ps: beterschap!)

 7. Myrthe 18 december 2012 at 19:34 - Reply

  Wat een leuk en mooi mens (inside & out)!

 8. celine 18 december 2012 at 18:16 - Reply

  heel leuk interview en het is gewoon goed om te lezen dat er veel meer mensen zo denken. vooral dat eerst een pilletje word gegeven inplaats van naar de voeding enzo te kijken en ik kan er helaas over meepraten. ik ben benieuwd naar het boek! beterschap!

 9. Mia 18 december 2012 at 18:10 - Reply

  heel interessant allemaal en Kyra heeft helemaal gelijk, voeding is uiterst belangrijk, hoe je het draait of keert en kan heel wat kwalen genezen en zelfs voorkomen.
  Zou een goede sauna niet helpen om je terug een boost te geven? eventjes alles uitzweten en dan heel goed rusten? Zorg goed voor jezelf!

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.