Indiase Curry met Tofu

Er gaat bijna niks boven een lekkere smeuige Indiase curry met basmatirijst en warm naanbrood. Ik ben echt dol op de Indiase keuken. De kruiden, kleuren, kokosmelk, variatie en vele vegetarische gerechten. Mijn lekkerste Indiase gerecht ooit at ik in Luang Namtha, Thailand in een ontzettend lelijk tentje met plastic stoeltjes en TL-licht. Marcella en ik hadden net een enorm lange reis achter de rug van Thailand naar dit plaatsje toen we hier terecht kwamen. Ik bestelde een soort groente/tofu balletjes in kormasaus. Wat een smaken! Ik was helemaal gelukkig, omdat ik het totaal niet verwacht had zoiets voorgeschoteld te krijgen. Daarnaast was het een welkome afwisseling na dagenlang Pad Thai gegeten te hebben.

Een andere voordeel van de Indiase keuken zijn de kruiden die veel voor je gezondheid kunnen betekenen. Bijvoorbeeld:

Kurkuma. Het gele kruid. heeft een zeer geneeskrachtige werking en de Indiers gebruiken het dan ook in grote hoeveelheden. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit kruid kanker- en virusremmend werkt. Ook doodt het bacteriën, waardoor het vaak gebruik wordt als middeltje tegen keelpijn, leveraandoeningen en darmklachten.

“Kurkuma speelt een rol in de kanker preventie: bij gelijke leeftijd, worden Indiërs achtmaal minder met longkanker geconfronteerd dan westerlingen, negenmaal minder met colonkanker, vijfmaal minder met borstkanker en tot tienmaal minder met nierkanker.
Indiërs worden nochtans zeker niet minder dan westerlingen blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen in het milieu. Het verschil zou toe te schrijven zijn aan hun hoge consumptie van kurkuma, namelijk 1,5 à 2 gram per dag (ongeveer een kwart tot een halve koffielepel).” Bron

Romige Indiase curry met tofu

Voor ongeveer 3 personen

1 rode ui, fijngesneden
3 tenen knoflook
zonnebloemolie
300 gram tofu
kopje doperwtjes uit de vriezer
1 zoete aardappel, in blokjes
1 tomaat, in blokjes
2 middelgrote wortels, in dunne schijfjes
1 blik kokosmelk of kokosroom
1 blik tomatenblokjes
1 volle el zoete kerriepoeder
1 volle tl komijnpoeder
1 volle tl verse gember
zout/peper
basmatirijst (optioneel)

1. Laat de tofu goed uitlekken en leg het op een theedoek. Druk al het vocht eruit, zodat de tofu een beetje kruimelig wordt.

2. Verhit een flinke scheut olie en fruit de knoflook en ui voor 1 minuut. Voeg dan ook de tofu toe en laat 10 minuten bakken.

3. Voeg alle kruiden toe en laat 1 minuut aanfruiten. Doe er dan de aardappel, wortel, tomaat, tomatenblokjes, kokosmelk en zout en peper bij. Laat ongeveer 30 minuten zachtjes koken.

4. Roer de doperwtjes door de curry en laat nog 2 minuten doorkoken.

5. Serveer de romige curry met basmatirijst of warm naanbrood.

NAMASTE!

15 Comments

 1. EmmettBot 20 december 2020 at 02:44 - Reply

  web link https://ssn.is

 2. M.I. 30 april 2018 at 15:04 - Reply

  Hoi,

  Ik zie een artikel grotendeels over kurkuma, maar dan een recept zonder kurkuma maar met Kerriepoeder. Had de kurkuma ook wel in het recept verwacht. Ik ga het maar eens proberen toe te voegen en kijken wat er gebeurd. 🙂

 3. Antoinet 7 februari 2015 at 17:24 - Reply

  I love this Curry 🙂 Het enige wat ik er aan verander is linzen ipv Tofu. Zulke gerechten zorgen ervoor dat de winter wat aangenamer wordt xx

 4. Marion 25 januari 2014 at 18:56 - Reply

  Echt heerlijk! Lekkere kruidige zoete curry. Ben heel blij met je recepten!

 5. Roxanne 11 februari 2013 at 14:41 - Reply

  Ik ben zelf een enorme fan van de Aziatische keuken. Voor alle exotische benodigdheden ga ik altijd naar Remon Afro Asian Market in Rotterdam en koop ik grootschalig allerlei lekkernijen in. Eenmaal thuis verzin ik de gekste combinaties, maar vrijwel altijd met een heerlijk eindproduct!

 6. Eveline 8 januari 2013 at 15:40 - Reply

  Ik heb gisteren deze super smakelijke curry gemaakt, echt heerlijk! Ik heb seitan ipv tofu gebruikt en zelfs de grootste vleeseter die ik ken, vond het heerlijk smaken en voldoening geven 😉

 7. Rosa 7 september 2012 at 16:43 - Reply

  Deze site is toch wel één van mijn beste ontdekkingen ooit, ook dit was een fenominaal succes, dankjewel! 🙂

  • Jolijn 10 september 2012 at 13:43 - Reply

   Super! Dank je.

 8. Suzanne 12 augustus 2012 at 18:52 - Reply

  Ziet er heerlijk uit!
  Ik heb een klein vraagje: er staat dat je zoet kerriepoeder gebruikt, is dit anders dan de ‘standaard’ kerriepoeder?

  • Jolijn 14 augustus 2012 at 18:29 - Reply

   Ja, de smaak is iets anders. Je kunt hem bij kruidenwinkeltjes en toko’s krijgen.

 9. Elske 1 juli 2012 at 19:09 - Reply

  Lijkt me een lekker recept, ga ik binnenkort eens maken! Sowieso zijn Indiase curry’s wel favoriet 🙂

  • Jolijn 2 juli 2012 at 18:21 - Reply

   Lekker he. Ik eet ze zo graag! Heerlijk met naanbrood erbij.

 10. Des 6 juni 2012 at 16:12 - Reply

  dank weer voor het delen van dit lekkere recept!

  • Jolijn 7 juni 2012 at 17:46 - Reply

   Graag gedaan!

 11. Miss Healthy 31 mei 2012 at 06:16 - Reply

  Ik ben dol op de Indiase keuken. Het fijnst vind ik de keuze die je hebt als vegetariër. En kurkuma gaat bij mij hard. Ik doe het vaak door de hummus.

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.