Homemade Hazelnootmelk

Notenmelk is niet alleen heerlijk romig van smaak, het is ook nog eens veel gezonder dan gewone melk (en sojamelk). Erg lekker in een kopje koffie (met n snufje kaneel), groene smoothie of bij chocoladekoekjes. Met het pulp dat overblijft kun je ook veel doen. Daarover later meer.

Romige hazelnootmelk

1 cup hazelnoten (1 nacht geweekt)
3 cups water (eventueel gefilterd)
3 dadels (20 minuten geweekt)
snuf zout
1/2 tl vanillepoeder

Kaasdoek of zeef

Mix alle ingrediënten op de hoogste stand in de blender. Giet daarna in een kaasdoek en vang de hazelnootmelk op in een pannetje. Knijp de doek goed uit of druk het vocht eruit met een lepel als je een zeef gebruikt. Giet de melk in een kan en bewaar maximaal 2/3 dagen in de koelkast.

 

9 Comments

 1. Daphne 23 december 2012 at 13:16 - Reply

  Hoi, wat een leuk recept!
  Dit wil ik eigenlijk wel heel graag uitproberen, maar ik heb ook een vraagje. Kan ik eventueel een theedoek gebruiken in plaats van een kaasdoek? En zo niet, waar kan ik dan een kaasdoek kopen?
  Ik zag trouwens hier een heel leuk recept voor chocolademelk met hazelnootmelk: http://hipsterfood.tumblr.com/post/35787120754/i-like-to-think-of-this-as-a-better-than-nutella
  Groetjes!

  • Jolijn 29 december 2012 at 08:02 - Reply

   Hi Daphne! Ik denk dat dat wel moet lukken. Of probeer een fijne zeef. Succes!

 2. Dunja 2 oktober 2012 at 18:18 - Reply

  Mm, ziet er goed uit! Heb deze week voor het eerst amandelmelk gehad (je site brengt me echt op ideeën!) en vind het heerlijk 🙂 Kon bij mij in de ekoplaza geen hazelnootmelk ontdekken, vreemd.. (de winkel heeft namelijk best een uitgebreid assortiment). Goede reden om zelf eens dit project uit te voeren 😉

  • Jolijn 10 oktober 2012 at 18:39 - Reply

   Echt een heerlijke vervanger voor sojamelk. Wil binnenkort ook een hennepmelk proberen.

 3. hannahsknits 30 september 2012 at 17:23 - Reply

  Wat een heerlijk en simpel recept! Ik heb het vrijdag met hazelnoten gemaakt en morgenochtend ga ik het met (witte) amandelen maken.

 4. Sunaina 27 september 2012 at 12:37 - Reply

  Lekker! Ben benieuwd naar de mogelijkheden voor het pulp en ik ga gelijk op zoek naar een kaasdoek. Ook ik vraag me wel eens af wat ik mee kan nemen in plaats van brood. Soms ga ik voor restjes avondeten: een stuk overgebleven quiche, een bakje quinoa salade etc.

  • Jolijn 29 september 2012 at 16:13 - Reply

   Hi Sunaina! Wat ik vaak doe is op zondag quinoa, bonen en gestoomde groenten voorbereiden voor de rest van de week. Dan kan ik iedere dag een salade meenemen zonder er veel te voor hoeven doen. Wraps met hummus en geroosterde paprika zijn ook heerlijk!

 5. Mara 27 september 2012 at 12:14 - Reply

  Echt een super leuke site!! Heb je misschien nog tips wat ik mee kan nemen naar werk i.p.v. brood? gr. Mara

  • Jolijn 29 september 2012 at 16:13 - Reply

   Dank je! Zie het antwoord aan Sunaina 🙂

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.