Holistisch Voedingscoach – hoe word je dat?

Je hoort steeds vaker de term holistische voeding vallen. Wat houd dat eigenlijk precies in? Ik praatte met Toña Wong Chung van Healing Space. Samen met voedingsarts (niet meer praktiserend) Anna Kruyswijk organiseert zij holistische voedingsopleidingen. Het is geen geheim dat ik groot fan ben van Toña’s holistisch instituut waar ik zelf ook meerdere opleidingen, zoals Eenvoudig Gezond, heb gevolgd. In dit interview kom je te weten wat holistische voeding is én hoe jij holistisch voedingscoach kunt worden. 

Wat is holistische voeding?

Voeding is alles wat je tot je neemt. Van een broodje pindakaas tot een goed gesprek. Je leert in onze opleidingen bijvoorbeeld dat jouw systeem beïnvloed wordt door alle prikkels die je tot je neemt, en het gaat dus veel verder dan alleen maar een lijstje met voeding dat wel of niet bij je past. Uiteindelijk gaat het er om dat je zelf een beoordeling kunt maken of er een disbalans is in jouw systeem. Daarbij neem je dan de volgende aspecten waar:

  1. Structuur; hoe gaat het met je skelet en de functie van je organen?
  2. Biochemie; heb je genoeg stoffen om alle processen in je lichaam goed te laten verlopen?
  3. Energie; heb je voldoende energie of wordt je energie door interne of externe factoren belemmerd?
  4. Psyche; Zijn er onverwerkte gebeurtenissen in je leven?

Hoe groot is de rol van eten in holistische voeding?

Eten speelt uiteraard een grote rol, maar het allerbelangrijkste is het bewustzijn dat je creëert. Dat je bewust omgaat met eten en je verteringscapaciteit. Als je goed in je vel zit, je een gezonde vertering hebt en je eigen lichaam & mind kent dan kun je prima af en toe een ijsje eten zonder daar ook maar last van te hebben. Andersom kan ook, dat je alleen maar gezond eet, maar niet gezond bent omdat je lichaam niet goed verteert of omdat je negatieve gevoelens hebt terwijl je eet.

Dit wil niet zeggen dat als je een positieve mind hebt je alleen maar ongezond kunt eten. Als je afgestemd bent op jouw natuurlijke behoeften dan heb je geen overmatige cravings en kies je vanzelf voor de voeding die je lichaam écht voedt.

Hoe blijf je gemotiveerd om gezond te eten?

Motivatie heeft heel veel te maken met zelfbewustzijn. Als je zelf snapt waarom je iedere keer naar chocolade grijpt, dan heb je een inzicht te pakken en kan je daar wat aan doen. Cravings kunnen bijvoorbeeld ontstaan doordat je bepaalde voedingsstoffen mist. Als dit inzicht er is dan is het niet meer de coach die een dieet voorschrijft. Dan ben jij het zelf die de controle in handen hebt.

Vaak zitten er onder cravings en ongezond eten andere emoties. Die kun je bijvoorbeeld goed aanpakken met de simpele methode EFT, die je ook in onze opleiding leert te gebruiken voor jezelf en voor klanten, mocht je als Holistisch Voedingscoach aan de slag gaan.

Heb je voorbeelden van aandoeningen die verholpen kunnen worden door de juiste kennis van voeding?

Ik denk dat de meeste klachten die mensen hebben beginnen in de spijsvertering. De reden dat dit in regulier medische instellingen niet wordt herkend is simpelweg, omdat artsen een heel ander kennisveld krijgen aangeboden, waarin niets over voeding wordt aangereikt. Dat is nu door bijscholingen heel langzaam aan het veranderen overigens.

Om een voorbeeld te noemen komt het wel eens voor dat mensen worden opgenomen met een psychiatrische aandoening terwijl ze eigenlijk een zwaar b12 tekort hebben. Als je iemands voedingspatroon onder de loep neemt heb je al snel in de gaten of er grote kans is op een b12 tekort. Bijvoorbeeld bij veganistische voeding waarbij geen supplementen worden ingenomen. Als dit op tijd en in de juiste dosis gesuppleerd wordt is er niets aan de hand. Een beeld op iemands voedingspatroon zie ik overigens als de basis van welke therapie dan ook. Je kan nog zo goed zijn in masseren, maar als iemands darmen van binnenuit telkens geïrriteerd raken door onverteerbare voeding, krijg je dat niet weggemasseerd.

Als persoonlijke voeding zo belangrijk is, hoe kan het dan dat jullie een van de enige aanbieders zijn die hierin opleidingen verzorgen?

Het antwoord zit hem in de unieke combinatie van kennis en ervaring die niet zo maar te vinden is. Voor deze opleiding is veel expertise nodig, en die heeft onze docent Anna Kruyswijk in huis. Zij zit al 30 jaar in het vak, is een ware autoriteit, en kent zowel de reguliere kant als de holistische & energetische kant van voeding. Zij kan al haar kennis op een zeer duidelijke manier overbrengen, op zowel leken als specialisten, en ze zet zich in om gezonde en persoonlijke voeding te integreren als belangrijke ‘missing link’ in de reguliere gezondheidszorg.

Zijn er ook voedingsmiddelen die voor iedereen goed zijn?

Elke persoon heeft zijn eigen bloedgroep en daarnaast zijn unieke Ayurvedische constitutie en deze bijzondere combinatie zorgt er voor dat iedereen een andere ideale voeding heeft. Een aspect is in elk geval geschikt voor iedereen: water! Daar drinken we over het algemeen te weinig van. In onze voedingsmodules leer en onderzoek je precies welke voeding jouw optimale energie geeft.

Zijn supplementen nodig als mensen gezond eten?

Veel mensen hebben extra nutriënten nodig omdat ze niet alles voldoende binnen krijgen: zo is het voor veganisten belangrijk om hun B12 niveau goed in de gaten te houden en dus supplementen bij te slikken. Maar ook chronische aandoeningen, stress en verteringsproblemen kunnen ervoor zorgen dat je extra nutriënten nodig hebt. Tijdens de opleiding tot Holistisch Voedingscoach leer je hoe je tekorten kan signaleren en uiteraard wordt dit vervolgens bij een lab onderzoek verder onderzocht.

Hoe belangrijk is detoxen / ontgiften in het optimaliseren van je gezondheid?

We staan tegenwoordig bloot aan diverse toxinen: denk aan exogene toxines, zoals chemische stoffen, zware metalen en straling maar ook endogene toxines, zoals een onvolledige vertering, PH veranderingen en emotionele stress. Detoxen is daarom zeker zinvol. Het is voor je lichaam een vanzelfsprekend mechanisme om zich te herstellen door middel van het zelfreinigend vermogen.

Kun je 3 tips geven waar de lezers vandaag al mee kunnen beginnen om holistischer te leven?

  1. Doe vandaag minimaal één ding met volledige aandacht. Of het nou gaat om eten met aandacht, of een andere activiteit: door iets bewust, met aandacht te doen, merk je dat er ook in andere gebieden van je leven meer aandacht en rust komt. Dat is holistisch denken, dat alles invloed heeft op elkaar.
  2. Zeg vandaag dankjewel voor alles wat er op je pad komt; of dat nu fijne ervaringen zijn of niet. Door dankbaarheid te oefenen geef je je verzet op en kom je sneller tot oplossingen in moeilijke situaties.
  3. Zorg dat je vandaag in totaal anderhalf tot twee liter water of kruidenthee tot je neemt en herhaal dit voor alle dagen van je leven.

Holistisch Voedingscoach worden

Wil jij ook alles leren over je eigen constitutie en het voedingspatroon dat daarbij past? Dan kun je meedoen aan de opleiding Eenvoudig Gezond die weer op 21 september 2018 begint. Ben je toe aan een volgende stap en wil je verder leren tot Holistisch Voedingscoach? Dan kun je jezelf inschrijven voor de cursus die in mei 2019 begint. 

X Jolijn 

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.