Groentenlasagne met pompoenhummus

pompoen-lasagne-glutenvrij-recept

De Lentedetox zit erop. Detoxen is altijd een bijzondere ontdekkingsreis naar jezelf en het was heel tof om die reis weer met zo veel mensen samen te kunnen maken. Het was voor sommige deelnemers zwaar, voor anderen veel minder, dat maakt niet uit. Bijna iedereen heeft er wel wat moois uit gehaald en dat vind ik telkens weer zo mooi om te zien!

Tijdens de Lentedetox ligt er elke dag een heerlijk menu voor je klaar, dat je alleen nog even hoeft te maken. Het was voor mij en Sjoerd ook heel lekker om even niet zo veel na te hoeven denken over wat we zouden eten. Daar zijn we normaal gesproken zó veel tijd mee kwijt.

Je kunt mijn Lentedetox ook later nog zelf doen. Na mijn Sri Lanka reis is mijn e-book via mijn site verkrijgbaar.

Een van de gerechten die tijdens de Detox op het menu stond was een lasagne en daar is dit recept op geïnspireerd. Die in de detox was wat groener en nog simpeler, en deze… och! Sjoerd en ik hebben deze groentenlasagne met pompoenhummus drie dagen op rij gegeten en dat had best ook nog een vierde mogen zijn. Laat ik er maar over ophouden, probeer het gewoon zelf.

vegan-lasagne-recept-glutenvrij-groenten

Groentenlasagne met Pompoenhummus

Voor circa 3 personen

1 aubergine, in lange, dunne plakken
1 courgette, in lange, dunne plakken
2 handen spinazie, gewassen en fijngehakt
1 fles tomatenpassata (680 gram)
2 tl gedroogde tijm
handje basilicum, fijngehakt

Voor de pompoenhummus

1 potje kikkererwten + vocht
1 flespompoen (+- 650 gram)
1 teen knoflook, gepeld
2 el olijfolie extra vierge
1 el edelgistvlokken
sap van 1/2 citroen
1 tl paprikapoeder
peper & zout

Voor de toplaag

1/2 cup zonnebloempitten
1/2 cup edelgistvlokken
snuf zout

Meng de zonnebloempitten, edelgistvlokken en zout in de keukenmachine. Schep in een bakje.

Verwarm de oven voor op 225 graden. Leg de flespompoen in de oven en rooster in zo’n 30-40 gaar. Je moet er met je vork makkelijk in kunnen prikken. Haal de pompoen eruit, maar laat de oven aan staan op 200 graden. Laat de pompoen even afkoelen, pel hem dan en haal de zaden eruit. Doe in de keukenmachine met alle ingrediënten voor de hummus. Zet aan en laat een egale massa ontstaan. Eventueel kun je een scheutje water toevoegen om hem wat romiger te maken.

Pak een ovenschaal en doe 1/4 van de tomatenpassata samen met 1/4 van de hummus in de schaal. Meng een beetje. Leg er nu een paar plakken aubergine en courgette op. Nu weer een laag saus + de spinazie. Herhaal en eindig met een laag saus. Strooi daar de tijm overheen en daarna het zonnebloempitmengsel. Dek de schotel af met aluminiumfolie en bak 40 minuten in de oven. Haal dan het aluminiumfolie eraf en bak nog 20 minuten. Check of je gemakkelijk in de aubergine kunt prikken (bij een dikke aubergine kan het wat langer duren).

Je kunt er een groene salade bij maken, maar dat hoeft niet.

groenten-lasagne-vegan-recept

glutenvrije-lasagne-recept-vegan

 

2016-04-12T13:57:39+00:00Glutenvrij, Lunch & Avond|13 Comments

13 Comments

 1. Inge 13 juli 2016 at 21:11 - Reply

  mmh, klinkt heerlijk. ik heb ’t receptje opgeslagen via pinterest en ga dit snel eens maken. Lekker met een goed stuk brood.

  • Jolijn 14 juli 2016 at 12:10 - Reply

   Leuk! Hoor graag of het lekker geworden is.

 2. Monique 23 april 2016 at 08:27 - Reply

  Hoi Jolijn, dank je wel dat je al deze heerlijke recepten deelt!! Ik heb gisteren de lasagne gemaakt, maar dan met aubergine humus. Ik woon in Frankrijk en op dit moment zijn er geen pompoenen te verkrijgen (niet biologisch in elk geval). Maar het was heerlijk!!!

  Sinds ik je boek heb gekocht eten mijn vriend en ik de hele dag door dingen waar we nooit van hadden gehoord, jouw boek en je website maken het zo leuk alles te ontdekken!

  Ik heb nog wel een vraagje. Ik ben op zoek geweest naar de edelgistvlokken en tot nu toe zonder succes. Allerlei andere vlokken hebben ze wel, maar nou net niet de edelgistvlokken. Weet je of er andere vlokken zijn die dicht in de buurt komen van de smaak en structuur van de edelgistvlokken en ook goed te gebruiken zijn als kaasvervanger?

  Nogmaals heel erg bedankt, ik ben nog lang niet uitgekeken op je website en ga ook zeker je e-book nog kopen!

  Groetjes Monique

  • Jolijn 28 april 2016 at 13:12 - Reply

   Wat te gek om te horen! Oeeehh qua edelgistvlokken weet ik niet wat daar in de buurt komt. Is wel een hele specifieke smaak. Misschien kun je het online bestellen? In NL zijn er veel webwinkels die het aanbieden. Hoop dat het lukt! Liefs Jolijn

 3. Monique 21 april 2016 at 11:05 - Reply

  Hé Jolijn,

  Geen reactie op het lasagnerecept, maar wél een reactie! Ik kreeg namelijk net jouw post over de detox onder ogen en aangezien ik net van mijn lunch met een zelfgemaakt misosoepje had gegeten bedacht ik me dat ik je nu echt even een berichtje wilde sturen. De inspiratie voor die soep kwam namelijk uit jouw boek!

  Een tijd geleden hebben we contact gehad over jouw boek (het was toen nog niet verschenen), ik weet niet of je je dat nog herinnert. Nu is je boek er dus wel en ik wil je nog even laten weten dat ik het echt prachtig vind, en dus heel inspirerend! Want nee, ik had geen pompoen in huis en ook geen shiitakes, maar met romige zoete aardappel, knapperige courgette en (versgeplukte) brandneteltopjes was-ie ook héérlijk! Dat is ook wel wat je een beetje in je boek meegeeft, gewoon lekker experimenteren. Niet al te serieus, gewoon ontspannen, toch ;-)?

  Kortom, ik geniet van je boek en wens je veel succes met al het andere!

  Fijne dag en zonnige groet,
  Monique

  • Jolijn 28 april 2016 at 13:13 - Reply

   Ha Monique,

   Goed bezig! Inderdaad lekker relaxed en op gevoel 🙂 Geniet ervan!

 4. Kim 19 april 2016 at 11:32 - Reply

  Het was heerlijk! Ik heb het de volgende dag koud als lunch gegeten en dat was ook super lekker!

 5. Gezonder wordt een lasagne niet! Lijkt me echt heerlijk. En het is misschien wel zo dat wij (=veganisten) ervan verdacht worden alleen maar hummus te eten, maar als iets zo veelzijdig is en op zo veel manieren te maken, kan je gewoon niet anders, haha!

  • Jolijn 18 april 2016 at 13:05 - Reply

   Haha precies! En het blijft altijd lekker!

 6. Belle 13 april 2016 at 01:44 - Reply

  Ha Jolijn,
  Afgelopen maand ben ik ook in Sri Lanka geweest. In Unawatuna geeft Karuna een (halve dag durende) kookcursus bij Sonja’s Health food restaurant. Het is allemaal een beetje “houwtje touwtje” maar het eten dat we daar gemaakt hebben was de lekkerste rice & curry die ik de hele maand gegeten heb! Aanrader dus, als jullie ook naar de zuidkust gaan :).

  • Jolijn 18 april 2016 at 13:05 - Reply

   Oh wat tof!! Wij zijn niet in Unawatuna geweest, maar hebben wel 2 andere kookcursussen gedaan. Heel veel zin om ze allemaal thuis te gaan maken.

 7. Helma 12 april 2016 at 18:35 - Reply

  Waauuw! Ziet er heerlijk uit! Ga ik binnenkort proberen. 🙂

  • Jolijn 18 april 2016 at 13:06 - Reply

   Leuk! Laat je me weten hoe hij is geworden?

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.