Jolijn zegt wel eens dat ik eigenwijs ben. Ik geef haar natuurlijk geen gelijk, maar ik heb geef wel toe dat ik soms moeite heb me te schikken naar sommige voorschriften van mijn foodieschap. Als ik dus door gluten, suiker en vlees in de ban te doen sommige dingen niet meer kan eten, dan leg ik me daar niet zomaar bij neer. Het liefst zoek ik manieren om mijn eten aan te passen aan mij, in plaats van andersom. En tadaa: glutenvrije, suikerloze oliebollen!
Een oliebol is meer dan een hap vet met een galmende oudejaarsconference op de achtergrond. Of het verplichte tukje als kind om later op oudejaarsavond nog even naar het vuurwerk te mogen kijken. En zeker dan de Hollandse namaakfolklore van de gemiddelde oliebollenkraam. De kitscherige uitdossing van de kraam, met plastic Delfts blauwe tegeltjes en Nederlandse vlaggen is een marketingtruc om te benadrukken hoe Nederlands en winters oliebollen zijn.
Niets veel mis mee, maar betekent het dat oliebollen per se vette suikerhappen moeten zijn? Ik weet dat tornen aan Nederlandse wintertradities gevoelig ligt bij veel mensen, maar wat mij betreft is verandering best oké.
En als gezondere oliebollen met moerbeien in plaats van krenten je al te ver gaan, dan staat je nog wat te wachten met de suikervrije marsepein van Jolijn en onze workshop vegan kerstdiner!
Glutenvrije Oliebollen
Voor 8 tot 10 oliebollen
250 ml water
250 gram gezeefd boekweitmeel (gebruik speltmeel, als je geen probleem hebt met gluten, voor luchtigere oliebollen)
10 gram verse gist
1/2 banaan
1/2 cup zwarte moerbeien (gebruik goede zachte moerbeien)
klein snufje zout
Ontgeurde kokosolie om in te frituren
Hak de moerbeien tot het formaat van krenten en doe ze in een bakje met drie eetlepels water. Laat ze even weken terwijl je het beslag maakt.
Doe drie eetlepels water in een kommetje en los het gist erin op. Prak het halve banaantje erdoorheen. Doe het meel samen met het zout in een beslagkom. Maak een kuiltje in het meel en schenk daar het gistmengsel in. Meng de rest van het water beetje bij beetje terwijl je alles omschept. Mix het beslag verder met een staafmixer. Spoel de moerbeien af en roer ze er met de hand doorheen.
Dek de beslagkom af met een schone theedoek en laat het beslag een minimaal anderhalf uur rijzen op een warme plek.
Verhit een hoeveelheid kokosolie in een pan die diep genoeg is dat de oliebollen er niet de bodem in raken en liefst iets meer zodat de olie niet te veel afkoelt als je er beslag in doet. Schep met twee lepels een bolletje van het beslag en laat dat in de olie glijden. Herhaal dit tot de pan maximaal voor twee derde vol is, want de bollen moeten ruimte houden om te zwemmen. Frituur de oliebollen in 5 tot 8 minuten of tot ze goudkleurig zijn. Keer ze halverwege om.
Schep de oliebollen met een schuimspaan uit het vet en laat ze op keukenpapier uitlekken. Serveer ze met wat ahornsiroop of dadelstroop.
Hi Jolijn, Ik vroeg me af of je ook een recept hebt voor oliebollen waar geen frituurpan voor nodig is?
En ik wens je natuurlijk een hele fijne jaarwisseling en veel gezondheid, Geluk, En liefde toe in het nieuwe jaar!
Groetjes Anique
[…] met vrienden zijn. Wij blijven dit jaar lekker thuis met vrienden en gaan uiteraard weer een berg oliebollen […]
[…] de oliebollen. Meer oliebollen. En ander lekker […]
[…] na!) Ik heb even rondgeneusd op het internet voor een paar recepten voor vegan oliebollen! Deze glutenvrije oliebollen van Jolijn van Vegadutchie zien er geweldig uit!! En ze zijn ook nog glutenvrij […]
Twee jaar terug dit recept gebruikt en (na diverse pogingen met andere glutenvrije recepten) toen eindelijk een lekker recept gevonden.
Dit jaar gaan we weer met dit recept aan de slag 🙂
@ Shanna: zelf vervang ik gist regelmatig door wijnsteenbakpoeder (reformwinkel) of bakingsoda (toko). Afhankelijk van welk recept vind ik het beide goede gistvervangers.
Invriezen van producten met gist erin alvorens ze te consumeren, kan ook zorgen voor minder klachten.
Beste Jolijn en Sjoerd.
Oke het is nog een beetje vroeg voor oliebollen maar wij hebben een kleinzoon met een voedingsallergie hij mag geen banaan en appel, kan ik een andere fruitsoort hiervoor in de plaats gebruiken?
Hi Suze, je kunt misschien peer proberen of zelfs zachte dadels. Laat je me weten of het gelukt is? Liefs
Wat een leuk recept zeg! Mijn vriend en ik hadden het er toevallig laatst nog over, of we een gezondere variant oliebollen zouden kunnen bakken. Hij durfde zich er niet aan te wagen, maar misschien krijg ik hem met dit recept overtuigd!
Hi Manon,
Het recept nog geprobeerd? Wij maken vanmiddag een flinke stapel van deze oliebollen. Can’t wait!
Sjoerd
Dag Jolijn,
Wat een leuke en mooie blog! Ik heb je blog nog maar net ontdekt, maar oh, wat zien jouw gerechten er super lekker uit! Ik hou van gezond (vegetarisch, veganistisch als het kan), biologisch en lekker eten. Jouw blog is echt een bron van inspiratie! Bedankt om dit allemaal te delen!
Sofie x
Zooo blij met dit recept alsook met de laatste pompoen chai latte! ik ben het helemaal met je eens sjoerd, dingen/ eten aanpassen aan jou ipv andersom. daarom dus zo blij met dit soort recepten. want een oliebol en (vervanger voor) koffie, sja…blijft onweerstaanbaar!
maar kan dit recept ook zonder gist? nee zeker…(gist vindt mijn buik niet zo fijn)
gr shanna
Zonder gist wordt denk ik heel lastig. Gist en gluten zijn de voornaamste ingrediënten die zorgen voor lekkere fluffy oliebollen. Als je die allebei weglaat, dan heb je gewoon gefrituurd brood, vrees ik.
thx voor t antwoord! helaas, dan heb ik pech…genoeg andere recepten 🙂
Mm, ik had net zin in oliebollen!