gierst & gestoofde spruitjes

Mijn spruitjesliefde laaide op toen ik een jaar of 6 was. Terwijl andere kinderen ze steevast vermeden kon je mij blij maken met een schaaltje groene bolletjes. Maar alleen rauw! Gekookt kon ik er niks mee, dus mocht ik tijdens het avondeten een bakje ongekookte spruitjes voorgeschoteld. Dit + mijn afkeer van brood en kaas werd ik soms als ‘raar’ bestempeld.

Terugdenkend aan die tijd vond ik eigenlijk alle groenten rauw lekkerder. Tijdens het gourmetten at ik de champignons ongebakken en met een roosje rauwe bloemkool maakte je me héél blij. Zuivel was een ander verhaal. Ik lustte helemaal geen melk, kaas, boter of yoghurt, tot grote bezorgdheid van mijn ouders. Daarom werd de Danoontje regel ingevoerd. Ik moest na het eten verplicht een roze, geel of rood bakje oplepelen. Kokhalzend zat ik dan aan tafel tot de laatste hap naar binnenging. De kalktabletten in beertjesvorm die later in huis werden gehaald waren een verademing. Jaren later kwam ik erachter dat de zuivel afkeer niet voor niets was geweest en huid- en buikproblemen verdwenen toen ik het niet meer at.

Terug naar de spruitjes, want die zijn nu in het seizoen! Spotgoedkoop en overheerlijk uit de oven of in onderstaand gerecht. Rauw laat ik ze tegenwoordig staan.

gierst & gestoofde spruitjes


Voor 2

150 gram gierst

250 gram spruitjes
1/2 middelgrote bloemkool
1/2 tl kurkuma
1 tl Italiaanse kruiden
1 el kokosolie
2 el olijfolie extra vierge (of meer)
handje verse basilicum, in stukjes gescheurd
4 zongedroogde tomaatjes, in reepjes
zout/peper

water voor stoven

1.  Kook de gierst via de aanwijzigingen op het pak gaar. Laat met de deksel op de pan staan.

2. Verwarm in een pan 1 el kokosolie en voeg de kurkuma toe. Bak 1 minuut en voeg dan de bloemkool, spruitjes, flinke scheut water en Italiaanse kruiden toe en laat ongeveer 10-15 minuten stoven op middelhoog vuur. De groenten zijn klaar als je er gemakkelijk met een vork kunt inprikken. Breng op smaak met peper en zout.

3. Schep de gierst op een bordje en verdeel de groenten erover. Serveer met de basilicum, zongedroogde tomaten en lekker veel olijfolie (hoe beter de olijfolie hoe lekkerder het gerecht).

De leftovers zijn heerlijk als lunch!

2014-10-14T07:38:11+00:00Avond, Herfst, Lunch & Avond|5 Comments

5 Comments

 1. Spruitjes …. – Wimmeke 10 december 2016 at 11:29 - Reply

  […] GIERST & GESTOOFDE SPRUITJES […]

 2. Wimme Ginette 10 december 2016 at 10:55 - Reply

  Mmm daarnet klaar gemaakt en is heerlijk 🙂

 3. Frederique 23 oktober 2014 at 17:21 - Reply

  Heerlijk recept!

 4. Marije 14 oktober 2014 at 07:12 - Reply

  met wat geroosterde hazelnoten is dit fantastisch avondeten, maak lekker veel en vries het in, want ook op een makkelijke dag is dit een feest uit de vriezer!

 5. manja 28 november 2013 at 16:26 - Reply

  Recept klinkt goed! Komt in mn to-do-lijstje, dank je wel! 🙂

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.