Gevulde pompoen met zuurkool

[donotprint]

Vorige week zaten Sjoerd en ik op de bank en hadden we het over detoxen. Ik vertelde hem dat ik graag een week alle koffie, alcohol, suikervervangers en gluten wil laten staan, maar dat er iedere keer wel iets is waardoor dat niet lukt. Retreats (proeven), feestjes, vakantie, afspraken met vrienden enzovoort. Terwijl ik het zei dacht ik opeens: ik voel dat ik het NU wil doen. Met aanlokkende argumenten haalde ik hem over met me mee te doen en we besloten voor 10 dagen te gaan.

Wel

Fruit en groenten
Sapjes en smoothies
Glutenvrije granen: gierst, amarant, boekweit en quinoa
Misosoep
Gefermenteerde producten als appelazijn en zuurkool
Veel water en kruidenthee
Massage
Warme baden
Rust
Sauna
Yoga en andere beweging

Even niet

Koffie
Alcohol
Gluten en rijst
Suiker en suikervervangers
Dierlijke producten

Iedere ochtend beginnen we met warm water met citroen, cayennepeper en een scheutje olijfolie. Ontgiftend en ik merk dat het bij mij ook zeer oppeppend werkt. Bye koffie!
We ontbijten met overnight oats (soms niet glutenvrij) of een lekkere smoothie. Voor lunch eten we een misosoep met pompoen of een amarantsalade met bietjes en kruiden. Tussendoor misschien een paar dadels of een avocado met wat hummus. ‘S avonds maken we samen een lekkere salade, sushi met gierst of groenten uit de oven.

Ik vind het heerlijk! De eerste dagen had ik enorme afkickverschijnselen, ondanks dat ik maar 1 kopje koffie per dag drink en heel gezond eet. Ik was moe, had hoofdpijn en moest vaak naar de wc. Na ongeveer 4 dagen voelde ik dat ik veel meer energie had. Mijn gedachten zijn helderder en de koffiecrash blijft weg. Ik besef me weer even wat eten toch een enorme invloed op mijn welzijn heeft. Donderdagavond vieren we bij de Golden Temple de liefde en de detox-overwinning!

Ik ben de overgehaalde vriend van Jolijn. Overgehaald om te gaan detoxen welteverstaan. Waarom? Het leek me vooral gezellig. Gaandeweg merkte ik dat het ook wel iets met me doet.

Een stap terug. Ik eet normaal gesproken meestal geen vlees, maar sta mezelf graag uitzonderingen toe. Dat geldt ook voor mijn suikergebruik. Gluten en bloem is een heel ander verhaal. Ik ben een echte broodeter en liefhebber. Het afgelopen halfjaar heb ik mijn broodgebruik al teruggebracht tot maximaal een keer per dag, meestal de lunch. Ik merk dat ontbijten met oats of een variant daarop me een veel betere start van de dag oplevert, maar de lunchbroodjes met hummus of zalm vervangen leek lange tijd onmogelijk.

Tijdens de detox maken we samen al iets voor de lunch. Jolijn regelt dat iets vaker dan ik, maar als jullie haar blog vaker lezen dan zul je begrijpen waarom. Laten we zeggen dat ik in goede handen ben. Meestal maken we iets met gierst of amarant, maar we hebben veel gevarieerd. Ik merk dat het tijdelijk afzweren van brood, afgezien van wat kleine fysiek ongemakken zoals een opgeblazen gevoel, ervoor zorgt dat ik me fitter voel. Ik ben elke dag heel erg uitgerust en euforisch gaat misschien nog wat te ver, maar ik voel me verdomd lekker.

Gisteren nam ik de proef op de som. Ik ben een fanatieke amateur hardloper. Ik pak af en toe een wedstrijdje mee, maar ren het liefst alleen en dan ook meteen flinke stukken. De afgelopen tijd was dit er om uiteenlopende omstandigheden een beetje bij ingeschoten. Waar ik in de zomer nog vijf keer in de week rende, was dat teruggezakt naar gemiddeld (ja, gemiddeld) een keer per week. Toen een vriend mij vorige week vroeg of ik in zijn plaats de halve marathon in Egmond wilde gaan lopen leek me dat een mooie testcase om te zien wat dat detoxen écht met je doet. Vooraf voelde ik me, zoals ze dat in Amerika zo mooi zeggen ‘like a milion bucks’ en hoopte ik nog stiekem dat het strand en duinparcours mij niet zou kunnen weerhouden van een persoonlijk record. Dat was een misvatting.

Ik heb heerlijk gerend, en daar gaat het om, maar ik bleek echt minder energie in me te hebben dan normaal. Helaas deelde de organisatie niet de beloofde bananen uit en kreeg ik terwijl ik mijn medaille kreeg aangereikt medaille alleen een flesje AA-drink in handen gedrukt. Toen ik ontdekte dat er nergens water werd uitgedeeld en wit wegtrok van de honger en dorst heb ik die wel opgedronken. Het suiker in het drankje deed meer kwaad dan goed. Mijn mond vertrok en werd kurkdroog en mijn maag draaide zich in een knoop. Thuis hielpen restjes zelfgemaakte vegan sushi, linzensalade en een flinke bak misosoep me weer op de been.

Een broekmaat kleiner kijk ik best uit naar het einde van de detox over tweeënhalve dag. Ik mis de uitzonderingen op mijn doorgaans gezonde leefritme. Ik wil af en toe een croissantje naar binnen duwen, een biertje kunnen drinken op een verjaardag, de overheerlijke brownies van Jolijn (komen in haar boek) kunnen eten en een harinkje happen bij de visboer. Een beproeving is detoxen niet; een aanrader zeker. Voor mij heeft het de ogen geopend naar andere manieren dan brood om te kunnen lunchen en nóg duidelijker gemaakt wat een vieze rommel suiker is en op welke heerlijke manieren je suiker kunt vervangen.

Sjoerd


Deze milde detox is voor iedereen geschikt. Schrijf op papier alles wat je wel en niet wilt eten en waarom je dit wilt doen. Dan kun je het op moeilijke moment teruglezen. Het fijnst is om het met iemand samen te doen zodat je elkaar kunt motiveren en misschien soms wel uit de put kunt trekken ;).

Hieronder vind je het receptje van één van onze detoxlunches.


[donotprint/]
Gevulde pompoen met Zuurkool

Voor  2

1 kleine pompoen
250 g oesterzwammen, in stukken
2 handen zuurkool
1 rode ui, fijngehakt
2 el pijnboompitten
1 tl (gerookte) paprikapoeder
handvol verse peterselie, fijngehakt
1/2 tl kaneelpoeder
olijfolie extra vierge

1. Rooster de pompoen in een voorverwarmde oven op 220 graden in ongeveer 30 minuten. Keer halverwege om. Test of de pompoen gaar is door er een vork in te prikken.

2. Verhit een beetje olijfolie en bak hierin de rode ui, paprikapoeder, kaneelpoeder en pijnboompitten. Voeg na ongeveer 4 minuten de oesterzwammen toe en bak 2 minuten. Als laatste voeg je de zuurkool toe en bak je de vulling tot hij warm is. Snijd de pompoen doormidden, schep de pitten eruit en vul met de mix. Schenk er wat lekkere olijfolie over en bestrooi met verse peterselie en paprikapoeder.

[print_link]
[donotprint]

[donotprint/]

2014-10-14T07:38:11+00:00Avond, Lunch & Avond, Winter|11 Comments

11 Comments

 1. […] ziet er toch DE-LI-CIOUS uit?! Hier vind je dit fantastische receptje van […]

 2. Sanne 22 oktober 2015 at 16:43 - Reply

  Echt een super lekker recept!! Ik zou het zelf nooit bedenken, eet eigenlljk nooit zuurkool of oesterzwammen maar het is echt heerlijk!!

 3. […] Op Vegadutchie.nl kwamen we dit verrassende recept tegen: zuurkool met pompoen. Ook voor het oog een […]

 4. Anita 31 oktober 2014 at 15:25 - Reply

  Wat een super heerlijk en verrassend recept. Ik heb deze al een paar keer gemaakt en behoort echt tot mijn favorieten!

 5. Lentedetox | 31 maart 2014 at 11:45 - Reply

  […] detoxperiode is ook perfect om voedselallergieën te ontdekken. Zo ontdekte Sjoerd tijdens onze detox in december dat hij allergisch is voor gluten. Na jarenlang altijd een verstopte neus te hebben was dit tijdens […]

 6. Linda 27 januari 2014 at 15:58 - Reply

  Ik lurk al een tijdje. Maar ik moet je echt even bedanken voor dit recept. Echt onwijs lekker! Die komt bij mijn favoriete recepten, ik kreeg er niet genoeg van.

 7. Ilse 16 januari 2014 at 18:36 - Reply

  Wat leuk. Misschien moet ik me er toch eens aan wagen!
  Waarom heb je ervoor gekozen ook geen rijst te eten tijdens de detox?

 8. Bo 14 januari 2014 at 18:25 - Reply

  Wow, dat pompoen zuurkool gerecht ga ik zeker een keer maken!

 9. Nadia 13 januari 2014 at 17:57 - Reply

  Leuk om ook een keer de kant van iemand anders te lezen! 😀

 10. eugenie 13 januari 2014 at 17:54 - Reply

  sluit mij bij Martine aan! En voeg daar, wellicht ten overvloede, aan toe dat daarnaast, weinig multimedia volgen, kijken voor een tijdje ook een geweldig detox gevoel geeft. Wat een tijd, ruimte in jezelf houd je over en wat een rust….
  Veel plezier samen bij de Golden Temple… eugenie

 11. Martine 13 januari 2014 at 17:22 - Reply

  Wat leuk om niet alleen jouw maar ook de ervaringen van je vriend te lezen! Ik vind het een erg inspirerend stuk. Goed idee om eens een eigen soort detox te doen, en dan te kijken wat voor effect het heeft op je lichaam. En het recept ziet er heerlijk uit! 🙂

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.