Gevulde Aubergines (Imam)

Het eten op Kefalonia was een feestje. Denk aan verse watermeloen, zongerijpte tomaten, grote olijven, vers brood met heerlijke olijfolie en gegrilde sardientjes. Na de eerste dagen helemaal los te zijn gegaan met gefrituurde aubergines, witbrood en ijskoude biertjes dwong mijn buik me toch wat kleine veranderingen aan te brengen. Voortaan maakten we na onze ochtendduik zwarte rijst met sinaasappelsap, banaan, kersen en nootjes. Voor lunch en avondeten switchte ik (meestal) naar gegrild, salades en af en toe een ouzo’tje.

Imam ken ik nog van mijn tijd in Turkije en daar was het al een van mijn favoriete gerechten. Zacht gestoofde aubergine met een kruidige mix en verse peterselie. In ons dorpje Agia Efimia spotte ik meteen de eerste dag imam op de krijtborden. In de dagen daarna werd het gerecht in verschillende tentjes besteld en ik wist direct dat dit mijn eerste blogrecept ging worden. Mijn smaakpapillen zette ik op scherp en mijn ogen gingen op ingrediëntenonderzoek. Na een redelijke poging vorige week heb ik het recept gisteren geperfectioneerd en volgens het testpanel is het zeer geslaagd.

Zet een muziekje op en eet op met Griekse relaxheid.

Gevulde Aubergines (Imam)


Voor 2 personen

Kies het liefst voor biologische ingrediënten, omdat de smaak van dit gerecht echt van de producten zelf komt.

2 middelgrote aubergines, zebrastrepen en steeltje er nog aan
2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt

1 rode ui, fijngehakt
1 tl zoete paprikapoeder
1 el gedroogde oregano
2 tomaten, in kleine stukjes
1 gele paprika, in kleine blokjes
hand verse peterselie, fijngehakt
1 tl himalayazout
1 tl versgemalen peper

1. Verhit ongeveer een halve centimeter milde olijfolie in een bakpan. Bak de aubergines ongeveer 15 minuten, keer regelmatig, tot alle zebrastrepen goudbruin zijn en je er makkelijk in kunt prikken.

2. Snijd de aubergines open, maar laat nog een stukje aan elkaar zitten. Hol de aubergines een klein beetje uit en snijd het uitgeholde vruchtvlees in stukjes. Leg de uitgeholde aubergines in een ovenschaal of op een groot bord. Verwarm de oven voor op 220 graden.

3. Bak de knoflook, ui, oregano, pijnboompitten en paprikapoeder in de overgebleven olie tot de ui glazig is. Voeg ook de paprika, tomaat, peterselie, zout en peper toe en bak nog ongeveer 4 minuutjes.

4. Vul de aubergines met de vulling en schep de rest van de vulling rondom de aubergines. Schuif in de oven voor ongeveer 20 minuten. Check dan of de aubergines zacht genoeg is, hij moet echt boterzacht zijn. Zet anders nog iets langer in de oven op 175 graden.

5. Serveer met versgemalen peper en extra peterselie.

Heerlijk met bruine rijst of vers zuurdesembrood.

2014-10-14T09:59:48+00:00Avond, Lunch & Avond, Recepten, Zomer|8 Comments

8 Comments

 1. Jet 28 september 2018 at 17:21 - Reply

  Wanneer voeg je de gesneden aubergine weer toe?

 2. Jet 28 september 2018 at 12:53 - Reply

  Zie ik op de foto’s pijnboompitjes?

  • Jolijn 28 september 2018 at 13:11 - Reply

   Ja, kan je lekker toevoegen als je wilt 🙂

   • Jet 28 september 2018 at 17:21 - Reply

    Oja, ik zie het al! Maar omdat het niet bij de ingrediënten stond 🙂
    Gelukkig hadden we nog in huis!

 3. Jasmijn 2 maart 2017 at 22:32 - Reply

  Mmmmm echt heerlijk!

 4. Tien 20 juni 2014 at 08:21 - Reply

  Gister gemaakt, groot succes, ik had alleen een klein beetje Feta extra toegevoegd. 🙂

 5. Elsbet | La Vie Pure 18 juni 2014 at 15:29 - Reply

  Oh, dit ga ik eens maken!

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.