Geroosterde kikkererwten

Ik hou heel veel van eten en eten maken. Dat mag wel duidelijk zijn :). Maar de laatste tijd bedenk ik me steeds meer hoe dankbaar ik moet zijn dat ik gewoon op ieder moment van de dag een stuk fruit of een broodje kan pakken. En dat ik gewoon iedere dag uit een volle supermarkt producten kan kiezen. En dat het eigenlijk best raar is dat ik als mijn buikje een keer knort meteen ‘paniekerig’ in de keukenkastjes ga zoeken.

De hongersnood in de Hoorn van Afrika houd me de laatste dagen best bezig. Mensen gaan er dood omdat ze uitgedroogd zijn en gewoonweg geen eten kunnen vinden. Dat kunnen wij ons gewoon niet voorstellen. Dat bijvoorbeeld heel Nederland zonder eten zit. Dat er nergens water te krijgen is.

Het is ook opvallend om te zien hoe groot de rol van de media tegenwoordig is. Vind er een schietpartij plaats in Nederland of Noorwegen (wat natuurlijk ook verschrikkelijk is!) dan wordt er dagenlang 24/7 over bericht, maar bij een hongersnood waar miljoenen mensen onder lijden duurt het erg lang voordat de nieuwsstroom op gang komt. En mensen zijn er ook minder mee bezig.

Op dit moment zit ik ook niet ruim in het geld, maar als ik mijn huur en eten kan betalen, dan kan ik ook andere mensen helpen. Die helemaal niets meer hebben en hun kinderen verliezen. Het lijkt altijd zo ver weg en je vergeet het snel, maar we zijn allemaal mensen en ik denk gewoon dat we elkaar (financieel) moeten helpen in deze tijden…Ik hoop dat jullie ook een steentje bij willen dragen, want alle kleine beetjes zijn een heleboel bij elkaar!

Nu naar een vrolijker onderwerp! Ik heb een nieuwe verslaving (een goede): geroosterde kikkererwten. Al weken zag ik ze op verschillende blogs langskomen en aangezien ik een hele bak kikkererwten in de koelkast had staan leek het me een goed idee die hiervoor te gebruiken. Echt, jullie moeten dit proberen!

Geroosterde Kikkererwten met Olijfolie en Zeezout

Een hele verantwoorde snack! Vol met ijzer, vitamine B en eiwitten. Kikkererwten zijn het lekkerst als je ze zelf weekt en kookt. Dit lijkt een heel gedoe, maar dat valt heel erg mee. Je koopt een grote zak kikkererwten, laat ze 1 nachtje weken en kookt ze vervolgens in  1,5 uur gaar. Gebruik daarna de hoeveelheid die je nodig hebt en vries de rest in. Zo heb je voor de komende tijd genoeg!

Ingrediënten

2 kopjes kikkererwten
2 eetlepels olijfolie
1 tl paprikapoeder
1 tl zout + meer voor later
Peper

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de olie, kruiden en zout met de kikkererwten. Spreid ze uit over een bakplaat en bestrooi met peper.

2. Vervolgens zet je ze in de oven en stel je de tijd in op 20 minuten. Na 20 minuten roer je ze om en zet je ze nog eens 20 minuten in de oven. Let wel op en blijf na 30 minuten in de buurt van de oven. Het kan zijn dat ze iets eerder klaar zijn. De kikkererwten moeten echt knapperig zijn, maar natuurlijk niet zwart worden.

3. Laat de kikkererwten iets afkoelen en bestrooi met nog wat extra zout en peper.
Waarschuwing: het is moeilijk te stoppen met eten als je eenmaal een handje hebt genomen 😉

Spicy paprikapoeder geeft het net iets meer pit. De volgende keer wil ik een lading gekruide kikkererwten maken met komijn, kurkuma, paprika, koriander etc.

Jum jum. Het ziet er nu al lekker uit!

Spreid ze uit over een bakplaat

Na het bakken zijn ze knapperig, luchtig, zout en onweerstaanbaar.

Zet in een leuk bakje op tafel als snack of serveer ze als bijgerecht.

Morgen heb ik s’avonds een Ramadanmaaltijd bij vriendinnen (twee van mijn vriendinnen doen mee). We gaan allemaal hapjes maken en eten pas rond kwart over 9 (als de zon ondergaat). Ik ga deze kikkererwten maken, walnotentapenade en cupcakes. Zal een uitgebreid verslag plaatsen + recept van de walnotentapenade.

Slaap lekker alvast!

x- Jolijn

2016-01-04T15:31:48+00:00Glutenvrij, Snacks, Zomer|10 Comments

10 Comments

 1. […] foto//vegadutchie Comments comments Previous postOlijfboompjes (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); /* */ (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1&appId=De Huismuts"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); […]

 2. Laure 14 augustus 2013 at 10:00 - Reply

  Hai Jolijn,

  Moet je voor dit recept eerst de kikkererwten laten weken en koken?

  Hartelijke groet!

  • Jolijn 19 augustus 2013 at 11:58 - Reply

   HI Laure,

   Je kunt ook kikkererwten uit blik gebruiken!

   x Jolijn

 3. […] vers water even een uurtje voorkoken. Iets teveel laten weken? Geen probleem, je kunt er ook een heerlijke en gezonde snack van maken. Kikkererwten koop ik altijd gedroogd bij de Turkse winkel, daar zijn ze betaalbaar en […]

 4. Claudia 30 mei 2013 at 20:20 - Reply

  Ik heb dit ook een tijd geleden geprobeerd te maken. Ik vond het toen geen succes.. de binnenkant was bij mij nog zeer zacht. Waarschijnlijk ligt het ook aan mijn oven! Ik ga het wel nog een keer proberen want ik lees er verschillende goede verhalen over!

 5. Duco 21 maart 2013 at 19:57 - Reply

  Vanavond geprobeerd! Zo lekker! Je blijft er inderdaad alleen maar van eten! De erwten zijn heerlijk knapperig, wel een stuk droger maar dat maakt niet uit. Zeker voor herhaling vatbaar!
  Ik had je site gevonden toen ik zocht naar vegetarische / veganistische recepten. Nu kijk ik bijna dagelijks wel eventjes voor de leuke nieuwe updates. Ga zo door Jolijn! 😀

 6. Jolanda 1 februari 2013 at 13:36 - Reply

  Wat een leuke recepten heb je toch! Nu ben ik gek op kikkererwten dus dit recept ga ik ook zeker maken,een gezond alternatief van een borrelnoot.
  Ik ben inmiddels verslaaft aan deze site ( waar ik bij toeval opkwam) en heb al heel veel lekkere dingen gemaakt,en word er heeeel blij van. Wat ik zo leuk vind is dat ze snel en makkelijk te maken zijn en je lekker gemaakt word door de mooie foto’s.
  Bedankt en groetjes ,
  Jolanda

  • Jolijn 1 februari 2013 at 16:29 - Reply

   Fijn om te horen :o)

 7. Carolien 10 juni 2012 at 15:44 - Reply

  Hete variant: met chilivlokken, komijn en pimenton!

 8. Marije 11 augustus 2011 at 19:26 - Reply

  Wij hebben royaal gegeven voor Afrika, ook al komt er maar een klein deel bij diegenen die het nodig hebben, het is beter dan niks! Ook wij hebben tijd en geld om elke dag te eten wat we willen, dat is niet vanzelfsprekend! Dus geef allen! Deze week een veganistisch weekje gehad, voelt goed, maar het kost wel veel tijd en geld, dat is ook niet iedereen gegeven….
  As we speak staat de oven al 4 uur aan en moet nog even om gewelde cashews te dehydreren, dat worden wel dure nootjes zo al met al, maar ik wilde het eens proberen. Mijn doel is om in zo mij mogelijk tijd en met zo min mogelijk milieubelasting (dus regionale en seizoensproducten) te koken en gezond natuurlijk.
  We zijn aangestoken door jolijn ’s ebthousiasme over gezond eten… De geposte recepten zijn heerlijk! Die kikkererwten zal ik zeker gaan uitproberen! Dank en kus!

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.