Geef me een ijsje…

door Ilse Beekhof

Kling, klingeling, klingelingeling. Bij mijn ouders in de straat kwam rond etenstijd vaak een ouderwetse ijskar. Veel gekookte aardappels zijn aan de kant geschoven wanneer de ijscoman zich luid en duidelijk aankondigde. Aah toe, mag ik er één?

Of het nou een bolletje is of een coupe. Op een stokje of op een hoorntje. Als toetje of tussendoortje. Ik hou van ijsjes in elke vorm en op vrijwel ieder moment. Zodra het kwik stijgt, dalen mijn levensjaren. Want geef me een ijsje en ik word een klein meisje.

Met twinkelende ogen en een vuile toet verorber ik ijsco’s alsof ik weer bij mijn ouders aan tafel zit. IJsco’s ja. Want met onderstaande recepten en een paar handige vormpjes kun je er meteen veel maken. Enne: geen pa of ma die er wat van zegt.

IJSJES schaal Iris - Marije Pelgrum Berghuis©

Fruitijsjes – deel 1
door Marije

Ideeën over wat ik in de fruitijsjes zou stoppen had ik al snel. Alleen nog geen mallen om de fruitmassa in te gieten, maar internet is gewillig. Een hele nieuwe wereld openbaarde zich. IJsjes maken blijkt een kinderknutselwereld waarin kleurige plastics domineren. Dat kan ook vast anders; de komende week ga ik op onderzoek uit in fruitijsjesland.

IJS aardbei licht - Marije Pelgrum Berghuis©In dit ijsjes blog proef je 3 kleurrijke gluten- en lactosevrije fruitijsjes. Voor alle fruitijsjes geldt; door het invriezen vervlakken de smaken. De smaken zijn overdreven, dan zijn ze ingevroren juist lekker. Jolijn & Sjoerd houden van wat frisse smaken, voor mij mag het wel wat zoeter. Experimenteer zelf met wat je lekker vindt, een beetje zoet of zuur…

Aardbei – limoen – basilicum – ijsje
500 gram Hollandse aardbeien
4 takjes basilicum
naar smaak: 1 citroen geperst en/of 1-3 el rijststroop (of honing of stevia)

IJSJES aardbeien met limoen en blauw - Marije Pelgrum Berghuis©Was de aardbeien, snij het kroontje eraf en verzamel ze in de blender. Pureer en maak op smaak met wat citroensap en/of rijststroop. Als het goed is hoeft er niks meer bij en zijn deze zomerkoninkjes zoet en fris genoeg. Vul de helft van de mallen. Roer door de overgebleven aardbeimoes wat grof gesneden basilicumblaadjes en vul daarmee de rest van de bakjes. Zet minimaal 3 uur in de vriezer. Ik gebruikte de ijslolly mallen van XENOS, goed voor 8 kleine ijsjes. Die zitten wel allemaal aan elkaar vast. Om ze uit te delen laat je heel even warm water over de buitenkant lopen. Dan draai je ze er zo uit.

Bloedsinaasappel – sojayoghurt – vanille – ijsje
3 bloedsinaasappels geperst (200 ml)IJS bloedsinaas - Marije Pelgrum Berghuis©
200 ml soja yoghurt (Alpro Soja mild & creamy vanille)
naar smaak: 1 limoen geperst en/of 1-3 el rijststroop (of honing of stevia)

Blender de sinaasappelsap en de soja yoghurt door elkaar en voeg naar smaak limoensap en rijststroop toe. Vul de mallen en zet minimaal 3 uur in de vriezer. Ik gebruikte de ijslolly mallen van IKEA, goed voor 6 ijsjes die je elk apart kunt uitdelen.

Meloen – citroen – munt – ijsje
1 cantaloup meloen
1 takje munt
naar smaak: 1 citroen geperst en/of 1-3 el rijststroop (of honing of stevia)

IJS meloen en munt - Marije Pelgrum Berghuis©Snij de meloen doormidden, haal de pitjes eruit en schep met een lepel het vruchtvlees eruit en verzamel in de blender. Pureer en maak op smaak met wat citroensap en/of rijststroop. Vul de helft van de mallen. Roer door de overgebleven meloenmoes wat fijn gesneden muntblaadjes en vul daarmee de rest van de bakjes. Zet minimaal 3 uur in de vriezer. Ik gebruikte de ijslolly mallen van XENOS, goed voor 8 kleine ijsjes. Die zitten wel allemaal aan elkaar vast. Om ze uit te delen laat je heel even warm water over de buitenkant lopen. Dan draai je ze er zo uit.

In het volgende blog neem ik je mee op mijn zoektocht naar de ideale gietmal, vriendelijk produceren en het lekkerste fruitijsje. Heb je zelf een lekker recept voor een fruitig ijsje? Deel dan jouw succes recept op onze FB timeline!

Krijg jij ook zo’n zin in de zomer van deze ijsjes?

X Marije

 

2014-10-09T12:32:48+00:00Feest, Lente, Zoet, Zomer|7 Comments

7 Comments

 1. Gerecyclede fruitijsjes | 7 juni 2014 at 11:36 - Reply

  […] mijn ontdekkingsreis in fruitijsjesland kwam ik veel plastics tegen (zie blog Geef me een ijsje) en bedacht toen onderstaande plastic vrije […]

 2. Mag ik nog een ijsje… | 1 juni 2014 at 16:10 - Reply

  […] zich vooral op kinderen. Kleine ijsmallen, vooral van plastics in knallende kleuren, zie vorig blog geef me een ijsje. Voor veel mensen prima, maar als grote meid lust ik best een groter ijsje. En dan het liefst van […]

 3. Judith 27 mei 2014 at 11:07 - Reply

  Klinken allemaal even heerlijk! Nu snel mallen/bakjes kopen en veel ijsjes maken. Het is hier al heel warm!

 4. Elsbet | La Vie Pure 26 mei 2014 at 18:39 - Reply

  Klinkt allemaal heerlijk!

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.