Deze feel good rituelen verdringen mijn ochtendhumeur (en ze werken ook voor jou)

_MG_2412

Er is geen wolkje te bekennen aan de strakblauwe lucht en toch dacht ik vrijdag: dit wordt mijn dag niet. Op Sjoerd’s aandringen ging ik op zoek naar de beste manieren om mijn slechte humeur te overwinnen en ik kwam uit op deze supertips, die denk ik ook voor jou werken.

Het ging vrijdag voor mijn gevoel al direct fout. Ik pakte mijn yogaspullen en fietste in het donker naar yoga. De les viel tegen en mijn maag knorde. Buiten scheen het zonnetje recht in mijn gezicht en toch betrapte ik mezelf op ontevreden gedachten. Dat nam ik mezelf weer kwalijk. Thuis at ik snel een smoothie en toen was het tijd om met werken te beginnen. Maar er kwam niks uit. Ik wilde wegkruipen in bed en een paar repen Tony’s en vijf afleveringen Gillmore Girls verslinden.

Sjoerd zag het en spoorde me aan om positieve mantra’s tegen mezelf te zeggen (ik heb zin in de dag!) en een blog te schrijven over hoe je een ‘bad mood’ overwint. Maar dan moest ik natuurlijk zelf wel eerst een paar opvrolijkers uitproberen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik er bar weinig vertrouwen in had dat mijn slechte gemoedstoestand overwonnen kon worden. Maar na wat speurwerk kwam ik op het volgende lijstje met tips uit die voor mij het verschil maakten tussen ‘Jeee!!!’ en ‘Jeghh…’

1. Zet Happy van Pharrel op en dans en spring door je woonkamer

Waarom helpt dit? Als je danst komt er endorfine en oxytocine vrij. De tweede stof wordt ook wel ‘het liefdeshormoon’ genoemd. Oxycotine is een hormoon dat voor gevoelens van verbondenheid zorgt. Het speelt bijvoorbeeld een grote rol bij intimiteit en zorgt ervoor dat vrienden en stelletjes een betere band krijgen. Oxytocine komt bijvoorbeeld vrij als je knuffelt of sex hebt, maar ook als je danst. Het zorgt er voor dat je zelfvertrouwen groter wordt, je meer verbondenheid en liefde voelt en je meer positieve gedachten produceert.

Ik probeerde het en het werkte. Stiekem wist ik al wel wat dansen altijd voor me doet, omdat ik veel danslessen volg. Maar op het moment dat ik me rot voel heb ik er eigenlijk nooit zin in. Toen ik drie minuten lang, in het begin een beetje geforceerd, losging op Pharrel stond ik toch met een big smile in de kamer.

2. Verruil je kloffie voor je favoriete outfit waarin je straalt

Als je je kleedt als een slons dan voel je je ook zo. Ik was eerst wat sceptisch over deze, omdat je je toch ook goed moet voelen als je er minder goed uitziet. Klopt, maar het kan je toch een enorme boost geven. Ik geloof dat de buitenkant een wisselwerking heeft met de binnenkant. Dus stop wat aandacht in hoe je eruit ziet en je zult je ook beter voelen.

Ik sprong snel onder de douche en eindigde zelfs met koud water. Daarna voelde ik me al wat fitter en trok mijn strakke spijkerbroek met een leuke blouse aan. Knalroze lippenstift erbij en ja hoor, ik voelde me weer een stukje beter. Leuk om weer even te ervaren dat dit soort kleine acties écht bijdragen aan je mood.

3. Geniet van een paar stukjes rauwe chocolade

Chocola is magisch. Het bezorgt vele vrouwen en mannen een ongekend genot. Daarbij reken ik ook mezelf. Maar hoe komt het nou toch dat je je van chocola zo lekker gaat voelen?

Afgezien van de suiker die in veel repen is grote hoeveelheden is toegevoegd zijn er nog een aantal stofjes. Theobromine, tryptofaan en fenylethylalanine zorgen voor gevoelens van enthousiasme, euforie en liefde. Theobromine heeft een licht stimulerende werking wat een beetje te vergelijken is met de ‘high’ die je ook van koffie kunt krijgen.

Vooruit dan maar. Ik eet wel een stukje chocola. Ik breek een stuk van de pure chocolade af die nog in de la verstopt ligt. Tsja, ik kan moeilijk zeggen dat ik hier niet blij van word. Dit is de kers op de taart. Ik moet zeggen dat de eerste twee tips beter hun werk deden, maar dit is een fijne toevoeging.

I feel good!

X Jolijn 

2017-01-25T12:04:32+00:00Inspirerend|0 Comments

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.