Ik maakte voor het eerst kennis met falafel in de Maoz in Amsterdam. Daar op het hoekje van het Muntplein. Dat kleine winkeltje met die enorme saladebar waar je onbeperkt van mag opscheppen. Ik was er meteen weg van. Tegenwoordig maak ik er af en toe nog een stop, voordat ik naar de bios ga of als ik aan het winkelen ben.
In al die jaren dat ik nu al falafel eet, heb ik het nog nooit zelfgemaakt. Wel eens uit zo’n pakje waar je dan water bij moet doen, maar nooit met verse ingrediënten. Al jaren plan ik om het te doen, maar je hebt van die recepten die maar in je hoofd blijven zitten. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen!
[/donotprint]
Falafel in pitabrood met yoghurt-tahinsaus
Het recept maakt falafel voor ongeveer 4 personen. De balletjes kunnen ook ingevroren worden en dan weer opgewarmd in de magnetron. Ik heb dit net geprobeerd en de smaak is nog steeds heerlijk. De falafel is wel iets droger, maar in salade met wat tahinsaus en hummus is het prima te doen.
250 gram kikkererwten, minstens 12 uur geweekt
Sap van 1 limoen
1 ui, fijngesneden
1 knoflook, fijngesneden
4 el (spelt)meel
1 snee wit (spelt)brood, het liefst al een beetje oud
1 tl bakpoeder
Flinke hand koriander
Flinke hand peterselie
2 tl komijn, of meer naar smaak
2 tl chilipoeder, of meer naar smaak
Zout
Mix alle ingrediënten in de keukenmachine (kan zijn dat je dit in twee keer moet doen, als de keukenmachine niet groot genoeg is). Proef of je nog meer kruiden wil toevoegen. Vorm van de falafelmix ronde of platte balletjes. Verwarm ongeveer 4 cm zonnebloemolie in een bakpan en bak de falafel aan beide kanten goudbruin.
Sojayoghurt-tahinsaus
250 ml ongezoete sojayoghurt
2 el tahin
2 tenen knoflook, fijngesneden
sap van een halve citroen
paprikapoeder
zout en peper
koriander (voor de liefhebbers)
Roer alle ingrediënten door elkaar in een bakje en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de falafel in pitabroodjes met sla, tomaat, komkommer en de sojayoghurt-tahinsaus. Zelf vind ik het lekker om de pita’s eerst te besmeren met een dikke laag hummus.
So much fun!
Superfood voor een zondagavond. Zet een leuke film op, smeer je pitabroodje en relax.
Maar ook heerlijk als lunch met veel sla, hummus en ingelegde aubergine.
-x- Jolijn
Hoi Jolijn
Zou de falafel ook gaar worden in de oven. Eerst even kort aanbakken en dan verder garen of worden ze dan niet door en door gaar? Ik wil niet frituren in de zonnebloemolie maar even aanbakken in de kokosolie en dan de oven in.
Vriendelijke groetjes van Saskia
Ja zeker! Ik zou ze dan na het aanbakken nog zo’n 8 minuten per kant in de oven doen. Succes!
Hoi Jolijn,
Ik gebruik dit recept altijd standaard voor mijn falafel, maar nu ben ik al een tijdje benieuwd of ik de kikkererwten ook kan vervangen door bijv. zwarte bonen? Hoeven de zwarte bonen dan ook niet gekookt te worden, of wel?
Ik heb al wat rondgezocht, maar ben er dus nog niet over uit of je ook van alleen geweekte bonen burgers kunt maken of dat je ze altijd een uur moet koken.
Ben benieuwd of jij het weet.
Kan denk ik zeker! Ik heb het nog niet geprobeerd, maar vond dit receptje: http://whatjewwannaeat.com/black-bean-falafel-patties/
Laat je me weten hoe het is geworden?
Ah, bedankt! Ze staan voor aankomende week op de planning, dus ben erg benieuwd en laat het je weten!
De falafel zag er niet zo mooi uit als op jouw foto’s, maar het was heerlijk. Zeker met hummus en sla met avocado een overheerlijke combinatie.
Hallo Jolijn,
klopt het dat je de kikkererwten voor de falafel niet kookt?
Ik lees alleen dat je ze laat weken.
Thanks, greets
Klopt!
Het is gelukt!
Super bedankt voor het delen van dit recept.
Iedereen hier heeft er van gesmuld 🙂
Jaa 🙂 Leuk om te horen!
Ziet er heerlijk uit! Wil het zelf ook eens maken!
Waar vind ik ongezoete soyayoghurt?
groetjes Fiene
Wat toevallig, je had afgelopen weekend kunnen meedoen met onze bloghop over tahin!
Anyway, ik HEB verschillende keren geprobeerd om falafel te maken maar het mislukte altijd 🙁 Misschien met dit recept? Het is inmiddels lang genoeg geleden om het weer aan te durven 😉
ziet er weer heerlijk uit!ga het van de week zeker eens zelf maken
groetjes linda
Succes! Laat even weten of het gelukt is 🙂
Ohh, zulke lekkere recepten allemaal, dit ziet er ook weer erg lekker uit! 🙂
Ga ik binnenkort ’s maken, ben benieuwd.. Mijn vorige poging tot zelf falafel maken was namelijk niet zo’n groot succes. 😉
Dit recept lijkt me heerlijk. Ik neem hem mee om een keer te proberen!
Oke dit wil ik heel graag een keer proberen te maken!
Wat ziet dat er goddelijk uit op de foto!!
Ik heb ook eens falafel gemaakt, maar nu een nieuw idee:
falafel maken voor in mn lunchbox! (:
volgens mij kan jij zo heerlijk koken! dit is wel weer het bewijs ervan. bedankt voor het delen!