Eenvoudig Gezond * Holistische Voedingscursus

holistische-cursus-eenvoudig-gezond

Eenvoudig gezond * holistische voedingscursus

Zou jij je eigen lichaam zo goed willen kennen dat je precies aanvoelt wat voor eten je nodig hebt? En wil je alles weten over voeding in de breedste zin van het woord? Ik deed mee aan de holistische voedingscursus van Eenvoudig Gezond in de lente van 2016 en was hier zo enthousiast over dat ik besloot ambassadeur te worden! In de cursus leer je in vier lessen de basis voor je gezondheid. 

Voeding en voeding

Wat ik zo tof vind aan deze cursus is dat je niet alleen veel leert over eten (lees: micro & macro nutriënten & de wetenschappelijke kant van voeding), maar ook over de holistische kant van voeding. Je gaat in op de elementen – water, vuur, aarde & lucht -, de Ayurveda en het bloedgroepdieet en leert dit direct toe te passen op jezelf. En wat betekent slaap nou eigenlijk? Ik leerde dat het functioneren van mijn darmflora van enorme invloed is op mijn slaap. Daar vindt namelijk een groot deel van de serotonine aanmaak plaats. En waar je darmen dan weer blij van worden? Veel groene groenten, volkoren granen en probiotische producten. Maar slaapverstoring kan ook te maken hebben met veel stress of emotionele problemen (die allebei ook weer directe invloed hebben op je darmen). Jep, uiteindelijk hangt alles weer met elkaar samen en is het van belang dat je aandacht besteed aan meer dan alleen je eten. duh!

Pak suiker

Wist je dat je met behulp van je arm kan testen of iets goed of slecht voor je is? Zoiets heet een spiertest en wordt veel toegepast door natuurartsen. Hoe het werkt dat leer je allemaal in de cursus, maar in het kort gezegd drukt iemand op je arm terwijl je een product vastpakt. Pak je bijvoorbeeld een pak suiker vast, dan neemt je spierkracht af. Pak je een broccoli vast dan zal de spierkracht (voor de meeste mensen) toenemen. Leuk ook om thuis uit te proberen met vrienden!

Rode linzen slecht?

Iedere les krijg je een aantal opdrachten mee waarbij je uit gaat testen welke voeding bij jou past. Ik vond het heel gaaf om te zien dat ik lang nog niet alles wist weet over mijn eigen lichaam. Ik werd heel opmerkzaam en kwam erachter dat rode linzen niet zo goed vallen bij mij. Het past niet bij mijn Ayurveda constitutie en ook niet bij mijn bloedgroep. Ik at het best veel en vind het ook superlekker, maar het viel me op dat ik wel iedere keer last had van mijn maag na het eten. Gelukkig!!! kan ik wel belugia linzen eten. Verder let ik beter op mijn proteïnen dus eet ik meer peulvruchten, noten en af en toe tofu of tempé.

 In een paar zinnen leer je dus over:

 • Wetenschap en gezond verstand: leren kijken naar voor jou belangrijke informatie op het gebied van voeding, gezondheid en ziekte.

 • De weg van gezondheid naar ziekte; herkennen van signalen en symptomen van een verstoord gezondheidsevenwicht.

 • Welke weg legt voeding af in je eigen lijf? Het oefenen van opmerkzaamheid.

 • EFT (Emotional Freedom Technique) om de relatie met emoties te leren verzorgen.

 • Welke voeding past bij jouw bloedgroep?

 • Welke voeding past bij jouw dominante Ayurveda typering?

 • Testtechnieken om zelf geschikt voedsel uit te leren testen.

Anna, de lerares, is een soort van levende encyclopedie. Ze is voormalig arts, maar heeft zich ook altijd bezig gehouden met natuurgeneeskunde. Het mooie is dat ze onwijs veel weet over de holistische kant van voeding, maar altijd op zoek gaat naar wetenschappelijk bewijs. Dus ook voor de sceptici onder jullie is  het veilig terrein ;).

Cursus

De volgende cursus eenvoudig gezond vindt weer plaats vanaf 21 september 2018. Je kunt je aanmelden via de website.

Fijn weekend! X Jolijn

2018-04-26T15:05:23+00:00Inspirerend|5 Comments

5 Comments

 1. […] groot fan ben van Toña’s holistisch instituut waar ik zelf ook meerdere opleidingen, zoals Eenvoudig Gezond, heb gevolgd. In dit interview kom je te weten wat holistische voeding is én hoe jij holistisch […]

 2. Rianne 2 februari 2018 at 11:49 - Reply

  Is deze cursus ook dit jaar weer te volgen?

 3. carolien 4 september 2016 at 11:19 - Reply

  Wat een leuk blog, ik heb me ingeschreven voor je nieuwsbrief!

  • Jolijn 4 september 2016 at 16:09 - Reply

   Leuk! 🙂 Dan ontvang je alle updates! X

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.