Een terugblik op 2016 & waarom 2017 zo’n tof jaar gaat worden

oliebollen-vegan-glutenvrij-kerst-oudenieuw

Nog 2 nachtjes en dan knallen we 2017 in. Hebben jullie er zin in? Hoewel ik van de meeste mensen om me heen hoor dat ze oud & nieuw niks vinden, geniet ik altijd van dit moment. Een terugblik op 2016, vooruitkijken naar 2017, dromen delen, veel champagne drinken en met vrienden zijn. Wij blijven dit jaar lekker thuis met vrienden en gaan uiteraard weer een berg oliebollen bakken.

Het jaat 2016 is pittig geweest voor mij. Ik heb veel gedaan, veel geleerd, mooie moment beleefd, maar ook moeilijke momenten. Vandaag neem ik je mee op reis langs al mijn hoogte- en dieptepunten van 2016.

En onderaan de post verklap ik je iets heel tofs!

sri-lanka-vegan14

Reis Sri Lanka

In maart reisden Sjoerd en ik 3 weken door Sri Lanka Het hoogtepunt van die reis: de mensen. De gastvrijheid op het eiland is ongekend. Zo werden we uitgenodigd door verschillende families om bij hun thuis te komen eten. In tuktuks reden we dan het gebergte in waar hun kleine mini-huisje stond. Ik herinner met vooral het etentje bij Mohammed en zijn familie. Ze kookten de lekkerste curry’s en we kregen kadootjes, terwijl ze zelf bijna niks hebben. Hartverwarmend en een ervaring om nooit te vergeten. We leerden ook surfen, struinden over theeplantages en lagen op verlaten stranden.

Het eten in Sri Lanka is goddelijk en vaak erg geschikt voor vegans. De meeste curry’s zijn gemaakt van groenten en kokosmelk. Mijn favoriete gerecht waren hoppers. Pannenkoekjes gemaakt van verse kokosmelk en rijstmeel. Een nachtje gefermenteerd en dan in een speciaal pannetje gebakken. Standaard geserveerd met romige dahlcurry en kokossambal. Och, alleen om de hoppers zou ik weer terug willen.

sri-lanka-vegan4

Stiltereis Griekenland

In juni ben ik een week op stilte retraite geweest in Griekenland. Ik ging mee met Healing Space naar een prachtige plek op de berg Pilion. Man, wat een confrontatie was dat. Stil zijn, niet kunnen lezen, praten, oogcontact maken. Helemaal met jezelf zijn. Ik ging het aan met mijn grootste angsten en pijnen. Soms zat ik urenlang zaken uit het verleden te processen. Het werd me duidelijk dat ‘een fijne jeugd gehad hebben’ niet betekent dat ik niks te verwerken heb. Iedereen heeft zijn bagage. En het is fijn om die zo snel mogelijk los te laten, zodat je lichter verder kunt gaan.

Soms voelde ik me zo rot, eenzaam en wilde ik allen maar naar huis. Maar als ik die gevoelens kon aangaan zonder ze willen weg te drukken, dan verdwenen ze. Het gevoel dat je hebt nadat je je huis grondig hebt opgeruimd, maar dan in het kwadraat. Dan maakten we eens wandeling door de bergen en voelde ik alleen nog maar liefde. Niks maakte verder meer uit. Heel bijzonder om te ervaren.

stiltereis-griekenland-zee

Reikicursus

In juli haalde ik mijn Reiki 1 certificaat en in augustus deed ik de cursus nog een keer samen met Sjoerd. Ik doe nu elke dag bijna elke dag reiki. Mijn ontwikkeling in een groeispurt is gegaan sinds ik hiermee ben begonnen. Verder helpt het me ontzettend goed bij stress of onrust. Een half uurtje reiki en ik ben weer vol energie. Ik heb dit jaar ook al veel mensen behandeld en daar geweldige reacties op ontvangen. Zoals bijvoorbeeld deze:

Jolijn,

Ik voel me fantastisch! Hoe kan dit???

Wat is dit?? Hoe werkt dit? Hoe lang blijft dit?

Ik denk dat het allemaal niet zoveel uitmaakt het precies werkt. Het belangrijkste is dat het heel goed werkt. Aankomend jaar ga ik meer reiki geven. Het kan zoveel moois doen voor je ontwikkeling en heling. Ik denk ook dat het een perfecte aanvulling is als je gezonder wilt gaan leven of meer in contact wil komen met wat je echt wilt in het leven.

Wil je een keer een reiki behandeling ervaren? Dan kun je mailen naar jolijn@vegadutchie.nl.

linzen-bietenburgers-vegan-recept

Nieuw vuur

Door een aantal documentaires die ik zag, waaronder Food Choices en Before The Flood, filmpjes die op Facebook voorbijkwamen en reacties op mijn programma’s besefte ik weer waarvoor ik doe wat ik doe: vegan zijn, bloggen, workshops geven, boeken schrijven. Ik doe dit om mensen te inspireren minder dierlijke producten te gebruiken of zelfs helemaal plantaardig te gaan leven. Op welke manier dan ook. Voor het milieu, de dieren, voedselverdeling en gezondheid. Plantaardig leven is zo’n mooie oplossing op vele grote problemen! En je kunt altijd beginnen. Bij jezelf.

Ik voel nu echt dat ik op het goede pad zit. Dat het mijn levensmissie is om de wereld een betere plek te maken voor alle wezens die er rondlopen. En door die duidelijkheid kan ik veel meer betekenen. Zou het er misschien mee te maken hebben dat ik volwassen 30 ben geworden?

Dankbaarheid

Vandaag stond ik even stil bij het feit hoeveel fijne mensen ik om me heen heb verzameld. Familie, vrienden, collega’s. Zij toveren altijd weer een glimlach op mijn gezicht. Zijn er voor me tijdens de beste en slechtste momenten

Wij mensen zijn groepsdieren en daarom zie je ook dat de community’s als paddestoelen uit de grond schieten. Goed nieuws wat mij betreft. Er zijn altijd mensen om mee te verbinden. Ook al lijkt dat soms van niet. Maar als je actief op zoek gaat dan zul je altijd mensen vinden waarmee jij kan verbinden. Als je die eerste stap maar neemt.

Ik wil ook jullie bedanken! Ondanks dat ik jullie misschien niet allemaal in het echt ontmoet zijn jullie waarvoor ik dit werk weer iedere dag wil doen. Bedankt voor alle support, mooie reacties en gewoon dat jullie er zijn!

followme

Van chaos naar structuur

Als creatieveling ben ik gezegend en vervloekt. Ik ben bijvoorbeeld chaotisch, snel verveeld, heb altijd duizenden ideeën, ben ongestructureerd, heel enthousiast en heb een hekel aan regeltjes en ik wil altijd alles tegelijk doen.

Heel leuk hoor zo’n creatief hoofd, maar soms mag het ook wel iets kalmer. En daarin ben ik aan het groeien. Ik ben in een soort trechtertje gestapt waarin ik steeds meer naar het nauwe buisje aan het einde toe beweeg. Daarin zitten de dingen die het meest bij mij passen. Waarvan ik echt blij van wordt.

Dus ben ik keuzes aan het maken. Bepaalde dingen aan het laten afvallen. Moeilijk dat ik het vind! Maar het maakt me wel gelukkiger. Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor dansen en yoga in plaats van 10 sporten naast elkaar. Voor programma’s creëren en bloggen in plaats van 1-op-1 coaching en catering. En voor twee ochtendrituelen (yoga en visualiseren) in plaats van vijf.

Kiezen kan aanvoelen als verliezen. Maar ik voel dat ik win. Ik verdiep me nu meer in de dingen waarvoor ik kies. En daardoor is er meer flow in mijn leven. Laat dat nou het fijnste gevoel zijn dat er bestaat.

sri-lanka-vegan9

Avonturen in 2017!

Ik heb zin in het komende jaar. Ik heb mooie dromen en een aantal doelen gesteld. Het jaar trap ik af met twee workshops waar ik ongelooflijk veel zin in heb. De recepten die ik heb gecreëerd voor deze workshop zijn gaan er voor zorgen dat je met nieuwe inspiratie 2017 ingaat. En ik heb zo’n zin om jullie te ontmoeten!

En ik had natuurlijk nog een tof nieuwtje beloofd.

SJOERD EN IK GAAN SAMEN EEN BOEK MAKEN!

Het plan lag er al een hele tijd, maar het is nu echt zo ver. Het wordt zó gaaf. We hebben al ontzettend veel recepten in ons hoofd zitten die we de komende tijd gaan uittesten.

Het boek zal verrassend zijn, maar de recepten altijd simpel om te maken. In de komende maanden zullen we meer toffe dingetjes verklappen op de Samgreens & Vegadutchie Instagrams. Ik ben heel blij en dankbaar dat ik deze droom samen met Sjoerd kan gaan waarmaken.

ons

Ik ben ook heel benieuwd naar jouw terugblik op 2016 en jouw dromen en doelen voor 2017! Vertel je ze hieronder?

Voor jou: een liefdevol, & avontuurlijk 2017! Droom groot & geniet van de kleine momenten!

Liefs Jolijn

7 Comments

 1. Roos 26 januari 2017 at 10:52 - Reply

  Mooi! Inspirerend! En wat leuk om je afgelopen jaar ook ontmoet te hebben! Nu toch maar eens je boek bestellen en je gouden tips volgen. Dankjewel!

  Groetjes!

  • Jolijn 31 januari 2017 at 07:57 - Reply

   Dank je! En leuk dat je mijn boek gaat bestellen :-). Geniet van het koken. Liefs

 2. Debora 5 januari 2017 at 11:29 - Reply

  Zoals altijd een mooi geschreven stuk Jolijn. 2016 was een goed jaar als ik dit zo zie, en ik wens je/jullie ook een prachtig en vruchtbaar 2017! Ik blijf in ieder geval met veel plezier je blog lezen. En ik kijk uit naar het resultaat van de samenwerking tussen jou en Sjoerd. Benieuwd! <3

 3. Inez 31 december 2016 at 18:50 - Reply

  Wat een prachtig groei jaar heb je gehad. Ik ben er zo trots op dat jij mojn dochter bent. Heel veel liefde en succes in 2017.

 4. Maartje 31 december 2016 at 09:48 - Reply

  Hoi Jolijn,
  Wat mooi dat je jouw ontwikkelingen zo open met ons deelt. Ik volg je blog eigenlijk al jaren, maar nam nooit de stap om te zeggen, zo en nu eet ik strict veganistisch. Ik deed dit wel al jarenlang binnenshuis, maar buitenshuis vond ik het te lastig. Dit jaar na het weer zien van vele docu’s nam ik de stap om me volledig plantaardig te eten en wat voel ik mij hier goed bij! De omstap was zo gemaakt daar ik thuis sowieso altijd al veganistisch kookte. Hoe jij het ook beschrijft, je doet alleen maar goeds voor de wereld, de dieren en jezelf, een heelrijk gevoel.
  Dank je wel voor al je heerlijke recepten die je altijd met ons deelt. Ik verheug me al op jullie nieuwe kookboek!

 5. Christine 31 december 2016 at 09:34 - Reply

  Hey Jolijn, mooi geschreven en ik wens jullie heel veel succes in het nieuwe jaar. Het nieuwe jaar zal mij meer nieuwe sportiviteit geven. Na lange tijd zonder ga ik weer meedoen aan hardloopwedstrijden en triatlons. Met een kwart triatlon als hoofddoel! Ik kijk daar nu al naar uit en heb er zin in. Heb jij een tip voor mij qua voeding? (Graag zonder melk en noten) Groetjes!

 6. Iris 31 december 2016 at 09:22 - Reply

  Wat een prachtig jaar! Mooie reizen en diepere inzichten. Erg leuk om te zien en lezen van anderen wat ze ervaren en hoe ze zich ontwikkelen! En natuurlijk super gefeliciteerd, ik ben erg benieuwd naar het boek! Liefs

Leave A Comment

Ontvang mijn Emotional Release Oefeningen om je vrijer & meer ontspannen te voelen.